Logo used for printing

HN afstemning
Hvor meget betaler du i staldleje pr hest? (Foreslag: Sebrina )

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Nyt håb for heste med måneblindhed

Måneblindhed er er en kronisk eller tilbagevendende betændelsestilstand i hestens øje, der kan føre til grå stær og blindhed. Nu har forskere påvist en metode, der muligvis kan komme den stædige betændelsestilstand til livs, inden hesten mister synet

 

Nyt håb for uveitis ramte hesteøjne

Injektion af en lavdosis antibiotika i øjet på heste med kronisk uveitis eller såkaldt måneblindhed viser sig at være lovende, fremgår det af resultaterne fra et nyt forskningsprojekt.

 

Uveitis, der er en betændelsestilstand i øjet hos heste, kan være meget vanskelig at få bugt med. For mange heste kan det føre til kroniske eller tilbagevendende betændelsestilstande, der til sidst kan koste hesten synet på det inficerede øje.

 

 

Hvad er uveitis?

Uvitis eller måneblindhed som betændelsestilstanden også popuært kaldes, er en inflammation af iris, der enten kan skyldes et traume, infektioner i andre dele af kroppen, en reaktion fra hestens eget immunsystem eller er genetisk betinget. F.eks. ses tilstanden ofte ses indenfor hesteracer som appaloosa og flere af de tunge racer.

 

Kronisk eller tilbagevende uveitis (ERU) er kendetegnet ved gentagne øjeninflammationer ind mellem varierende længer af perioder, hvor der er ingen eller kun få tegn på inflammation er, eller også ses en konstant lavgradig inflammation af øjet.

 

Kontrol af betændelsestilstanden

Det primære formål med at behandle ERU hos heste, er at reducere betændelsestilstanden i øjet, eliminere eller reducere smerte og ubehag og at bevare hestens syn. Til trods for behandling med antibiotika, er der mange heste der aligevel oplever vedvarende uveitis med gentagne udbrud eller vedvarende inflammation, der kan føre til grå stær (kataract) og i sidste instans blindhed af hestens øje.

 

Det er også muligt at operere for uveitis, men operation er kompliceret, ikke altid mulig, passende og er særdeles bekostelig, og derfor ofte ikke i overensstemmelse med hesteejernes ønsker. Derfor er der brug for andre, mere effektive og mindre invasive behandlingsmetoder mod lidelsen.

 

Gentamicin en mulig løsning

Der er tidligere rapporteret om ikke videnskabelige forsøg på behandling af betændelsestilstanden, hvor antibiotikaet gentamicin isprøjtes ind i det betændte øje, og hvor det har haft en effekt. Anvendelsen af metoden har dog ikke tidligere været nalyseret og sat op i en forskningsmæssig protekol.

 

Et forskerhold sammensatte derfor et indledende forsøg, med det formål at undersøge, hvorvidt behandling med gentamicin kunne være en mulig løsning på problemet med tilbagevendende eller kronisk uveitis.

 

Forskerne definerede et forsøg hvor de indsprøjter gentamicin i form af klar gele ind i øjet mellem linsen og retina på hesten.

 

Forsøget omfattede 86 heste

I alt 86 heste med kronisk eller tilbagevendende uveitis indgik i forsøget. Hestene var af varierende alder, race og køn. Samtlige heste blev behandlet med indsprøjtning af 4 mg ufortyndet gentamicin under bedøvelse og fik tillige smertelindrende medicin. Samtlige heste blev observeret for umiddelbare komplikationer indenfor de første 24 timer.

 

Ialt 59 af hestene blev observeret efterfølgende fra 30 dage og op til 780 dage efter behandlingen. Forskerne observerede blødninger i øjet på 30 af hestene, men blødningerne forsvandt for samtlige heste vedkommende igen indenfor de efterfølgende 5 dage. 5 af de 59 heste, svarende til at 8,5 % udviklede grå stær. Diffus degenerering af retina var tilfældet hos tre ud af de 59 heste svarende til 5,1 %.

 

Kun få heste fik vedvarende inflammation

Hovedparten af forsøgshestene, svarende til de 52 heste ud af de 59, med en opfølgningsperiode på minimum 30 dage, blev eterføgende vurderet og kontrolleret for tilbagevendende eller blivende inflammation ved det sidste dyrlægetjek. Blot 5 af de 59 heste blev observeret med persisterende eller tilbagevendende inflammation, svarende til 3,4 %.

 

På baggrund af studiet konkluderede forskerne, at en lav dosis gentamicin indsprøjtet direkte i øjet viste lovende resultater med henblik på at kontrollere forskellige type og stadier af uveitis. hos heste Hvordan gentamicin specifikt virker på lidelsen, og hvad der er årsagen hertil, skal der forskes videre i.

 

Forskningsartiklen på engelsk kan tilgås her

 

Kilde; Intravitreal injection of low-dose gentamicin for the treatment of recurrent or persistent uveitis in horses: Preliminary results. Britta M. Fischer, Richard J. McMullen Jr, Sven Reese and Walter Brehm BMC Veterinary Research 2019 15:29 doi.org/10.1186/s12917-018-1722-7

 

 

Billede

 

Måneblindhed er er en kronist eller tilbagevendende betænelsestilstand i hestens øje, der kan føre til grå stær og blindhed.Nu har forskere påvist en metode, der muligvis kan komme den stædige betændelsestilstand til livs, inden hesten mister synet

 


Tilføjet d. 26-01-2019 kl. 05:00 af i kategorien Forskning.
Forsidebillede: Ingen titel af Tinele (hesti)

Seneste relaterede nyheder
12-02-18 Gennembrud indenfor antiinflamatorisk behandling
22-12-15 Ny viden: heste kan rotere deres pupiller
02-05-15 Forskning om hestens øje til alle
03-01-14 Kan seneskader nedarves?
15-05-13 Sådan ser hesten farver
05-05-13 Sådan ser hesten verden
04-07-11 Blindt føl fik syn i UK


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider