Logo used for printing

HN afstemning
Rider du i din lokale skov?

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Ny viden: heste kan rotere deres pupiller

Nu spændende forskning har påvist at græssende byttedyr som heste, kan rotere deres pupiller mere end 50 grader, hvilket er 10 gange mere end det menneskelige øje. Det giver hesten et panoramabillede næsten uden blinde vinkler når den græsser, og hjælper den til at identificere rovdyr og flugtveje hurtigt.

 

Ekstraordinær visuel evne hos hesten er identificeret

Heste har en ekstraordinær evne til at rotere deres øjne og holde deres horisontale pupiller parallelt med jorden, når de sænker deres hoved for at græsse, har forskere fundet frem til. Denne evne deler de også med dyr som får, geder og rådyr, og det giver dem et maksimalt effektivt synsfelt upåagtet hvilken vinkel eller position de holder hovedet i. Rotationsvinklen rækker op til 50 grader.

 

Forskerne konkluderer at evnen er bemærkelsesværdig, men også eksisterer hos mennesker og andre rovdyr.

 

Konklusionen er fremkommet på baggrund af en analyse af 214 forskellige land dyr, er publiceret i Journal Science Advances. Analysen afslører tillige, at dyrs evolutionære niche har et stærk kobling til formen på pupillen i dyrets øjne.

 

Har pupillernes form og orientering nogen betydning?

Dyr med lodrette pupiller, er mere tilbøjelige til at være angrebslystne rovdyr, der er aktive både dag og nat. I modsætning hertil, er de dyr der har horisontale pupiller, højt sandsynligt planteædende byttedyr med øjne der er placeret på siden af hovedet - præcis sådan som det forholder sig for heste.

 

Studiet blev ledet af syns ekspert Martin Banks fra University of California Berkeley i samarbejde med Durham University i Storbritannien, som på baggrund af forskningsprojektet har fremsat en ny teoretisk model, der redegør for at formen og orienteringen af pupiller hos en række forskellige dyrearter, ikke grunder på tilfældigheder.

 

Bygger på teori fra 1942

Forskningsprojektet, bygger videre på de grundlæggende teorier af Gordon Walls, der helt tilbage i 1942, publicerede sit værk "The Vertebrate Eye and Its Adaptive Radiation". Hans klassiske værk om øjets fysiologi, indeholder en teori om at smalle pupiller er understøttet af en anderledes muskulatur og tillader en større variation og mængde af lys der tilgår øjet. Hypotesen forklarer derimod ikke, hvorfor smalle pupiller er enten vertikale eller horisontale, og hvorfor der ikke ses horisont smalle pupiller.

 

For at forklare, at de horisontalt aflange pupiller - med ganske få undtagelser - passer med at tilhøre græssende byttedyr - så som heste - arbejdede forskerne med en række computer simuleringsmodeller, for at studere effekten af de forskellige pupil-typer.

 

Lysindfaldet i øjet

Forskerne fandt frem til, at de horisontale pupiller meget effektivt udvider det visuelle synsfelt. Når de strækkes horisontalt flugter pupillerne med jorden og får mere lys ind forfra, bagfra og fra siderne. Orienteringen af pupillerne er også en hjælp til at mindske mængden af forstyrrende sol fra oven, således at dyret bedre kan se jorden, udtaler forskerne.

 

Visuelle krav i græssende tilstand

Det primære visuelle krav disse græssende byttedyr har, er ifølge forskerne følgende:

  1. Det første kriterium er, at de skal kunne identificere rovdyr, der normalt vil nærme sig bagfra. Derfor har de behov for at kunne se en form for panoramaoversigt over jorden med minimale blinde felter
  2. Det andet kritiske element som de græsædende byttedyr har behov for at forholde sig når de har identificeret rovdyret, er, at de kan se hvor de løber hen. Byttedyrene skal kunne se ud af hjørnet på øjet, så de kan løbe hurtigt, hoppe over forhindringer og undvige ting på deres vej væk fra rovdyret

Hvorledes orienterer heste sig så når de græsser?

Men hvad sker der med denne evne til at orientere sig, når dyret sænker hovedet og græsser? Hvis pupillen følger bøjningen af hovedet, ville pupillerne blive mere vertikale og den fremsatte teori ville så falde til jorden.

 

Hestens øje roterer mere end 50 grader

Derfor studerede forskerne talrige dyr i zoologiske haver og heste og får på landejendomme. Og rigtigt nok, fandt forskerne frem til, at græssende dyr kan rotere deres pupiller med 50 grader eller mere i hvert øje, hvilket er mere end 10 gange mere end det menneskelige øje er i stand til!

 

Kilde: Why do animal eyes have pupils of different shapes? Af Martin S. Banks, William W. Sprague, Jürgen Schmoll, Jared A. Q. Parnell, og Gordon D. Loveu publiceret I Science Advances 07 Aug 2015: Vol. 1, no. 7, e1500391

DOI: 10.1126/sciadv.1500391

 

Billede

 

En hests øje, der viser den horisontale pupil


Tilføjet d. 22-12-2015 kl. 12:56 af i kategorien Forskning.
Forsidebillede: Ingen titel af Tinele (hesti)





Seneste relaterede nyheder
26-01-19 Nyt håb for heste med måneblindhed
02-05-15 Forskning om hestens øje til alle
28-05-13 Sådan ser hesten i lys og mørke
15-05-13 Sådan ser hesten farver
05-05-13 Sådan ser hesten verden
08-04-13 Sådan genkender din hest dig


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider