Logo used for printing

HN afstemning
Hvor meget betaler du i staldleje pr hest? (Foreslag: Sebrina )

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Sezuan godkendt på dispensation i SWB

Svensk Varmblod har betinget avlsgodkendt den dansk producerede avlshingst og tredobbelte verdensmester Sezuan. Dispensationen gælder det obligatoriske sundhedstjek, da Sezuan har OCD i det ene bagben, som er en defekt der normalt ikke accepteres hos hingste i svensk varmblodsavl

 

Sezuan godkendt trods OCD

Svensk Varmblod (SWB) har besluttet at godkende den danskavlede varmblods hingst og tredobbelte UVM verdensmester Sezuan (e. Zack / Don Schufro), til trods for at hingsten ikke kan opfylde de gældende helbredskrav i avlsforbundet.

 

Det kan Sezuan ikke, da hingsten har OCD i et af hans bagben, og denne defekt accepteres ikke for WEB godkendte hingste.

 

Det svenske avlsudvalg har imidlertid modtaget og har den 23. februar behandlet en dispensationsansøgning fra Gestüt Petershof i Tyskland, der nu ejer hingsten under reglen der lyder: "at undtagelser kan gives ved særlige omstændigheder for hingste med helt ekstraordinære præstationer eller avlsmæssige kvaliteter".

 

Højt avlsindeks

Sezuans ældste afkom er født i 2013, og hingstens avlsindeks er i Tyskland på 155 point (reliabilitet på 77%). I Danmark er hans indeks på 177 point baseret på 49 afkom.

 

Det hollandske avlsforbund KWPN registrerer også OCD forekomster i deres hingste, men har ikke informationer til rådighed om Sezuan, da hingsten endnu ikke er godkendt i forbundet. Men her gælder det, at en avler af et afkom efter en OCD hingst skal fremvise en sundhedsattest for at kunne opnå såkaldte grønne papirer på føllet. Alternativt får føllet de mindre attraktive såkaldte 'grå papirer'.

 

 

 

Tvivlsom dokumentation for ikke at nedavle OCD

I forbindelse med behandlingen af dispensationsansøgningen udtalte den svenske avlsledelse "En stor andel af Sezuans afkom registreret I KWPN, har god sundhedsstatus i relation til forekomsten af OCD" Men at betragte de registrerede føl, siger relativt lidt om Sezuan's reelle potentielle nedarvning af OCD, da ingen afkom med røgten forandringer, reelt kan opnå grønne papirer i KWPN. Hermed er en væsentlig del af målgruppen allerede frasorteret alene ved at de på de registrede afkom, og fortolkningen af data indebærer hermed en betydelig risiko for en statistisk fejlslutning.

 

Skærpede henbredstjek

Svensk Varmblod har efterfølgende besluttet at tildele Sezuan en 'betinget dispensation'.

 

Det betyder at avlere af Sezuan afkom, der ønsker at få registreret deres føl i forbundet, vil have pligt til at fremvise renen røntgen billeder af føl efter hingsten tidligst 12 måneder gamle. En tilsvarende konsekvens af beslutningen er tillige, at afkom med 'grå papirer' i Sverige efter Sezuan på tilsvarende vis kan opnå 'grønne papirer' på bagkant, såfremt avlerne af disse plage tillige kan fremvise røntgen billeder der dokumenterer at deres afkom er frie for OCD.

 

SWB underminerer egne avlsprincipper

Fra flere sider kritiseres Svensk Varmblods avlsledelse for deres betingede godkendelse af danskavlede Sezuan.

 

Selvom Sverige har en meget strengt avlsprogram der fokuserer på elimination af forekomsten af OCD i avlsmassen, er der flere der mener, at den svenske avlsledelse med dispensationen til Sezuan, bevidst nedtoner og underminerer deres eget princip om faren ved brug af OCD hingste.

 

Læs den officielle avlsledelses afgørelse på svensk her

 

Billede

 

Svensk Varmblod betinget avlsgodkendt den tredobbelte verdensmester Sezuan. Dispensationen gælder det obligatoriske sundhedstjek, da Sezuan har OCD i det ene bagben, som er en defekt der normalt ikke accepteres i svensk varmblodsavl. Her tyske Dorothee Schneider i verden på den danskavlede og tredobbelte UVM verdensmester Sezuan (Arkivtoto: JP-Photo.dk)


Tilføjet d. 01-03-2018 kl. 13:00 af i kategorien Avl.

Seneste relaterede nyheder
25-01-19 Hingste - sport frem for avl
24-06-18 Tre Sezuan afkom i top-4
05-01-18 Sezuan skal fremadrettet rides af Patrik Kittel
12-03-17 Gallashowets tiljublede prisvindere
23-05-14 Magnesium forebygger OCD
07-03-10 JJ Rayban og Cohiba vinder i Sverige


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider