Logo used for printing

HN afstemning
Hvor meget betaler du i staldleje pr hest? (Foreslag: Sebrina )

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Amandas kamp mod vægten!

En britisk showrytter har taget konsekvensen af egen overvægt, og har gennemført en 'gastric bypass operation', ud fra hensynet til sin ridehests sundhed og velfærd. Den britiske rytter Amanda Firman har efterfølgende haft et markant vægttab, og kan nu igen ride sin hest med god samvittighed

 

Velfærdstruende ryttervægt - et samfundsproblem

Der har de seneste par år været en del fokus på velfærds- og sundhedsmæssige konsekvenser af overvægt hos ryttere, som overvægtige ryttere kan forårsage på deres heste´.

 

Amanda tager kampen op

Den 51-årige britiske showrytter Amanda Firman har taget konsekvensen og er gået forrest med et godt eksempel, med sin egen måde at løse sit eget konkrete problem, ud fra en erkendelse af at hendes egen overvægt var ved at være velfærdstruende ikke alene for hende selv, men i særdeleshed også for hendes hest.

 

Hun har valgt at få gennemført en gastric bypass operation, med det formål at tabe sig. Målet var at opnå et acceptabelt vægttab, således at hendes rideture ikke længere ville udgøre en sundsheds- og velfærdsrisiko for hendes hest, og også for at værne om hendes egen sundhed.

 

Selverkendelse første skridt

Det hele startede med at Amanda Firmann fra Hartfiels i Sussex, i England, selv var begyndt at blive bekymret for, om hun reelt var ved at blive for tung til hendes show hunter Ted, og samtidigt var hun også motiveret for, at hun tillige også havde behov for at tabe sig for hendes egen helbreds skyld. Så efter at have konkurreret i SEIB Horse of the Year Show (HOYS) i 2015, havde hun valgt at indskrive sig til fedmeoperation på Spire Gatwik Park Hospitalet i Horley, Sorry.

 

Hun havde valgt en såkaldt gastric bypass operation, som reducerer størrelsen af mavesækken og foretager en omkørsel i tyndtarmene, der betyder, at man føler tidligere mæthed. Samtidig vil man efter operationen ikke være i stand til at optage lige så mange kalorier som før.

 

Billede

 

Amanda før sit vægttab. Som det fremgår ridder Amanda en relativ stor og kraftig hest, så hun repræsenterer ikke et mere grelt eksepel på upassende ryttervægt i forhold til hesten formoede bæreevne, end de fleste sikkert har været vidne til ( privatfoto: Amanda Firman)

 

Tabt sig mere end 50kg og fire tøjstørrelser

I de to år der er passeret siden operationen er amanda gået fire størrelse ned i tøj, fra en britisk størrelse 22 til størrelse 10-12, svarende til fra en størrelse 50 til en størrelse 38-40 i danske størrelser.

 

Amanda har nu planer om at kvalificere sig i HOYS igen i 2018.

"Da jeg deltog i konkurrencen sidst vejede jeg 20 stone, svarende til 127 kg, hvilket ikke føltes godt for min hests ryg. Jeg var oven i købet nød til at få min ridejakke specialsyet, da jeg på daværende tidspunkt var en størrelse 50, og der ikke fandtes standardstørrelser i min størrelse".

 

Udover at følge sig utilpas I sadlen, havde Amandas høje vægt medført en række gener for hende selv, og hun oplevede ofte at hun følte sig utilpas og havde smerter.

 

Det blev en ond cirkel

Hun udviklede bl.a. gigt i sine knæ og ankler, og blev mindre mobil. Det tog hende bl.a. op til to timer blot at muge ud i stalden. Selvom hun vidste at hendes størrelse var den primære årsag til alle hendes problemer, så fandt hun det vanskeligt for alvor at gå på slankekur.

 

"Jeg tog smertestillende fem gange om dagen og fik injektioner med steroider. Det var som selvforårsaget smerte, fordi det var min vægt der var årsagen til smerterne" fortæller Amanda. "jeg blev ved med at prøve med at gå på diæt, men jeg gav hele tiden op igen. Der var for mange fristelser, og jeg havde ingen viljestyrke, så jeg tog på igen med det samme.

 

Det blev til en ond cirkel. Fordi Amanda var så træt, havde hun en dendens til at fylde sig med sukker for at få mere energi, og hun blev i stedet bare mere træt og sløv, og heraf også mere inaktiv. Hun reducerede sine arbejdstimer til halv tid, og havde kun energi til at ride sin hest to gange om ugen.

 

Operation blev udvejen

Til sidst måtte hun prøve noget andet og det blev så at hun besluttede sig for operationen. Hun skulle på en streng diæt inden operationen, men var hurtigt i gang igen både med arbejde og ridning, blot få uger efter operationen. Hendes vægt gik herefter hurtigt nedad. Hun havde mindre appetit og blev hurtigere mæt, men hun har også lagt sin kost om, så hun spisere sundere, selvom hun stadig kan lidet noget sødt indimellem.

 

Blot ni måneder efter operationen, havde Amanda allerede tabt sig mere end 50 kg, og havde ikke længere ondt i sine led. Som belønning for hendes egen indsats købte hun sammen med sin mand et nyt hus med stald til, og købte tillige en ny hest The Fox, som hun håber snart at konkurrere på.

 

Måtte lære at ride påny

"jeg har været nød til at ride på en ny måde" fortæller Amanda. "Før i tide sad jeg bare på hesten, men nu, hvor jeg ikke har smerter i ankler og knæ, er det helt anderledes og mere energisk. Jeg har også dedikationen til at ville mere", slutter en glad Amanda, der har fået glæden tilbage igen og er blevet smertefri.

 

Vigtigst af alt, så kan hun ride sin hest med god samvittighed, uden selv at udgøre en potentiel sundhedsmæssig risiko for hendes heste, som følge af sin egen overvægt.

Billede

 

Amanda i sit nye skrud i damesadel og ny kjole, mere end 50 kg lettere og med ny aktiv ridestil, ingen smerter og større fornøjelse ved sig selv og ridesporten! (privatfoto: Amanda Firman)

 

Kilde Horse & Hound


Tilføjet d. 12-12-2017 kl. 16:22 af i kategorien Ridesport.
Forsidebillede: Ingen titel af Tinele (hesti)

Seneste relaterede nyheder
13-03-19 Overvægt en tikkende bombe for velfærden
22-05-18 Ryttervægt årsag til lukning af udlejningsstald
21-04-18 Vi fodrer vores heste til døde!
01-11-17 Heste tynget af vægt - velfærdstrussel?
19-09-17 Ryttervægt påvirker hestens bevægelse og adfærd!
17-07-17 12 overvægtige ryttere bedt om at sadle af
21-06-17 Velfærdstruende ryttervægt under lup
05-10-16 Overvægtige ryttere gør livet hårdt for deres ponyer
17-09-14 Advarsel mod overvægtige heste


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider