Logo used for printing

HN afstemning
Hvor meget betaler du i staldleje pr hest? (Foreslag: Sebrina )

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Spændende clinic med Nanna Merrald på Barthahus

Lørdag var Firkløverets Springakademi vært for en dressurclinic med Nanna Merrald på Barthahus i Kokkedal. Arrangementet startede kl. 11 i rytterstuen for enden af det store ridehus. Her startede Nanna med at fortælle om sit system, og at hun var her for at give akademiets ryttere inspiration til at gøre deres springheste endnu bedre.

Nanna fortalte til en start også lidt om hvem hun er. Nanna er ikke hvilken som helst - hun har redet næsten alt hvad der kan rides. Hun har vundet DM flere gange, vundet EM, redet World cup mv.
Noget Nanna lagde vægt på var at det er svært for eliteudøvere at få den sidste procentdel med, og det er derfor hun er her for at hjælpe akademiets ryttere. Så hun kan gøre en lille forskel, som kommer til at gøre en kæmpe forskel på resultaterne. Som tidligere springrytter (hun konventerede til dressur et års tid inden ponyårerne sluttede) ved hun også hvad springsporten handler om.

Nanna fortsatte med at fortælle om et projekt hun satte gang i for 8 år siden. Her købte hun 5 føl, og to af dem er det nu lykkedes hende at ride op til Grand Prix-niveau. Det var en af disse føl, hun red sin efterfølgende clinic på.

Nanna fortsatte med at gå i gang med teorien. Hun fortalte, at grundridningens principper er at hesten skal være smidig, lydig og samtidig styrkes, og i grove træk er grundridningen 75 % af arbejdet hos selv de rutinerede heste, hvor kun 25 % er øvelser. Grundridningen er vigtig, for det er med til at forbedre resultaterne - springning er nemmere når hesten er smidig, lydig, har styrke samt ikke mindst er afslappede.
Når Nanna styrker sine heste, bruger hun især overgange, hvor hendes erfaring er at især galop-skridt overgangene styrker hesten. Temposkift er også noget der hjælper til at styrke hesten. Men nok om teori, nu blev det tid til at se Nanna ride.Tid til clinic
Da Nanna red sin clinic, var det på den ene af de heste, hun købte som føl for 8 år siden. Det var Gørklintgårds Quantico, som hun har redet siden han blev tilredet som 3 års og til nu. Som hun kommenterede, så var han endelig ved at have styr på grundridningen, til publikums store begejstring da hesten er uddannet til Grand Prix.

Nanna lægger meget vægt på, at hesten lægger sig frem og ned, samtidig med at hesten suger på tøjlen. For at opnå det, startede hun med at runde Quantico til den indvendige side. Nanna forklarede, at ud over at få en bøjet til indvendige side og få ham til at strække sig frem og ned, giver det samtidig en udstrækning af den udvendige side. Når først hesten er blevet lidt varm, er næste punkt at have styr på tempo og takt. For at sikre hesten er på plads her, skal der tjekkes om hesten er lydig for hjælperne samtidig med hesten er afslappet.

Hvilket tempo der skal rides i, afhænger af den enkelte hest. Men hvis hesten har for travlt, så går Nanna i gang med at lave flere overgange, for at få hesten under hjælperne. Men det var ikke et problem, Nanna kunne vise ret meget. Quantico viste hvor velreden han var, da han konstant var under Nannas hjælpere.

Nanna fortalte, at hun lægger meget vægt på at hesten hele tiden er i den rigtige form, og hun viste hvordan hun sikrer sig det. Som tidligere beskrevet, lægger hun vægt på at hesten er kvik for benet, rundingen til indvendige er på plads, hvorefter hun retter hesten op og giver lidt efter. Quantico reagererde som planlagt og fik rakt sig mere frem.

En anden ting Nanna brugte flere gange i sin clinic, var overgangen fra galop til trav i en direkte overgang til versade. Det gjorde hun for at sikre at skulderen var på plads og samtidig få lidt overtrædning. Når hesten var på plads, kunne der komme et nyt anspring til galop. Øvelsen virker i sig selv simpel, men Nanna forklarede hvor vigtig øvelsen er. For kan anspringene ikke falde korrekt, så vil det slet ikke være muligt at få de efterfølgende galopøvelser på plads når niveauet hæves.

Placeringen af hænderne var en tredje ting Nanna lagde meget vægt på. Hun viste hvordan det at sprede og sænke hænderne fik Quantico til at reagere ved at række sig mere frem, og når hun rejste og samlede hænderne lidt, så kom Quantico op. At benytte denne forskel i hændernes placering har også den fordel, at hesten kan kende forskel på hvad den skal.

Noget af det sidste Nanna var igennem på sin clinic var schenkelvigninger i galop. Her rides der skråt igennem ved schenkelvigning, kontraen holdes på kortsiden hvorefter der igen rides skråt igennem med schenkelvigning hvorefter hesten ender i den retvendte galop. Her forklarede Nanna, at det er vigtigt at hesten er bøjet af, så kontragaloppen bliver brugt til at få den indvendige skulder ind samt at hesten holdes aktiv med bagbenene.

Tid til undervisning
Da Nanna var færdig med at ride, blev det nu tid til at se hende undervise akademiets ryttere. Ikke overraskende arbejdede hun med at få rytterne til at ride deres heste i samme form, som hun netop selv havde fremvist. Det lykkedes hende at få rytterne godt i retning af den samme form, selvom hun var på arbejde i forsøget på at nå dertil. Men rytterne tog alle godt imod undervisningen, og fik alle noget med sig hjem.

Især et tip viste sig at give en tydelig reaktion hos springhestene. Nanna bad flere af rytterne om at ændre placeringen af hænderne, som hun selv havde vist da hun red. Denne lille ændring skulle vise sig at gøre en stor forskel hos flere af hestene, da de gav en meget tydelig reaktion. Alt i alt var der slet ikke tvivl om, at flere af rytterne havde fået nogle nye værktøjer med sig hjem, og dem der sad på sidelinjen var også klar til at prøve flere af tingene af når de skulle ride deres egen hest.


Tilføjet d. 27-11-2017 kl. 00:57 af i kategorien Ridesport.

Seneste relaterede nyheder
06-05-19 Helt suveræn Nanna Merrald ved landsstævnet i Frederiksværk
04-03-18 Flotte danske dressurpræstationer i Belgien
18-01-18 Blue Hors ansætter Nanna Merrald
10-01-18 Den succesfulde svenske Landstræner Henrik Ankarcrona giver clinic i Danmark i weekenden.
08-11-17 Firkløverets Springakademi præsenterer spændende clinic med Nanna Merrald
18-09-17 Mountain Horse - ny sponsor af Firkløveret Springakademi
08-06-17 Firkløverets Springakademi går ind og giver ærespræmier til springavlere i DV
07-04-17 Firkløverets Springakademi - med succesfulde ryttere
04-02-17 Så det igen tid til clinic på Barthahus
17-11-16 Forening af avl og ridesport - Firkløverets Springakademi


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider