Logo used for printing

HN afstemning
Hvor meget betaler du i staldleje pr hest? (Foreslag: Sebrina )

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

DV vil kvalitet frem for kvantitet   VIDEO

DV vil satse på kvalitet i hestene, og ikke på kvantitet, var en af hovedpointerne i Karina Christiansens indledning på DV's repræsentantsskabsmøde og slog et slag for genomisk selektion, hvor man i en relativ ung alder kan sige noget om avlsdyrenes kvalitet

 

Vi bliver aldrig konkurrencedygtige på kvantitet så vi skal være det på kvalitet, indledte avlskonsulent Karina Christiansen. Hun gik derefter i gang med at tale om de forskellige muligheder for avls selektion, og de problemer, som kan opstå i den målrettede, globaliserede avl, hvor avlere går efter de samme populære hingste, som bl.a. kan føre til risikoen for øget indavl.

 

Det svære valg af hingst

Indskstallene er lavet på den måde at er baseret på alle resultater fra konkurrencer og tilvejebringer et objektivt redskab. Udfordringen er at der er en tidsforskydning og at tallene først offentligøres når hingstene er 7år. der kan altså være avlet på dem i mange år, førend man evt. finder ud af, om hingsten reelt bidrager positivt til avlsfremgangen, og deraf om man har valgt den rette hingst.

 

Genomisk selektion

Avlskonsulent Karina Christiansen aflagde sin faglige årsberetning, hvor hun fortalte mere om status på forskningsprojektet genomisk selektion og tog pulsen på hesteavlen i Danmark

 

Via genomisk selektion kan man på et tidligt tidspunkt få informationer om hingstenes avlspotentiale. Og det samme gælder også for de unge hopper. Formålet med genomisk selektion er at få en mere præcis vurdering af den unge hestes avlspotentiale på et tidligt tidspunkt.

 

Genomisk selektion samler indekstallene og DNA informationer i et, men som udviklinger har vist, får vi ikke genomisk selektion inkorporeret i indekstallene de først kommende år, men der er gode tegn til, at forbundet er på vej ind i et internationalt samarbejde på dette område, hvor Dansk Varmblod er forgangsland, oplyste Karina Christiansen.

 

OCD indeks

OCD medfører økonomiske tab, og det vil derfor være formålstjentlig, såfremt man kunne avle OCD ud af bestanden. Karina Christiansen fortalte, at 70% af de hollandske heste har OCD ifølge et hollandsk forsøg, og man estimerer et årligt tab på 10 millioner Euro på grund af OCD, så det er klart den sygdom, som er mest bekostelig for hesteavlen, men hidtige bestræbelser på at selektere, har ikke været effektiv nok i holland. Derfor er det ønsket i DV at etableret et egentligt OCD indeks.

 

Kilde: DV

 

Se videoen fra repræsentantskabsmødet i DV her

 

Billede

 


Tilføjet d. 11-02-2017 kl. 18:09 af i kategorien Avl.
Forsidebillede: Ingen titel af Tinele (hesti)

Seneste relaterede nyheder
11-11-19 Deltagere til Blue Hors Championat er fundet
09-09-19 Udtagelse til DWB World Cup følauktion
30-08-19 Stationsafprøvning i DV - så er det nu
11-08-19 Flot DV følskue på Vilhelmsborg
09-08-19 Hopperne dansede regnen væk i Brønderslev
08-08-19 Fem 2-års DV hopper udtaget eliteskuet
29-07-19 En perlerække af hopper i RDH
18-04-19 Har du føllet til NIS-auktionen?
09-03-19 Patrik Kittel - interssant og underholdende
08-03-19 Dressurhingste i longe og løse


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider