Logo used for printing

HN afstemning
Hvor meget betaler du i staldleje pr hest? (Foreslag: Sebrina )

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Dansker smittet med meningitis via hest

Kværke hos heste kan forårsage meningitis hos mennesker. En forskningsrapport dokumenterer at en en dansk mand antageligt er blevet smittet med memingitis, fra en hest med kværke.

 

Mand smittet fra hest

En 73-årig mand er ifølge danske læger diagnosticeret med meningitis forårsaget af bakterien zooepodemicus der tilhører bakteriegruppen streptoccus equi. Den 73-årige mand, menes smittet via en bakterieinfektion fra en hest, der var smittet med kværke. Kværke menes med andre ord, at kunne forårsage meningitis hos mennesker udfra tilstedeværelsen af bakerien Zoopidemicus, som man udsættes for når der fx er udbrud af kværke i den stald man færdes i.

 

Naturligt forekommen hos heste

Streptococcus Zooepidemicus er en bakterie, der naturligt findes i hestes bakterieflora, og typisk findes i sårinfektioner hos heste. Bakterien findes derimod ikke hos andre pattedyr så som, kvæg, kaniner og svin. I visse tilfælde har man imidlertid fundet zooepidemicus bakterien i mennesker, identificeret ved brug af mundskrab.

 

Kan forårsage infektioner hos mennesker

Bakterien kan lejlighedsvist forårsage infektioner hos mennesker, såsom sinusitis, endocarditis, septic arthritis and osteomyelitis, som kan spores tilbage til heste eller indtag af upasturiserede mælkeprodukter. I sjældne tilfældekan bakterien forårsage meningitis hos mennesker, men der kendes alene til 27 tidligere tilfælde i litteraturen, ifølge danske læger.

 

Rapport over tilfælde

Der er udarbejdet en rapport over de fundne tilfælde, som er publiceret i BMC Research Notes. Rapporten beretter om at den pågældende patient viste kliniske tegn på meningitis, ved din indlæggelse på den Neurologiske intensiv afdeling. Han havde feber, hovedpine, nakkestivhed, sløvhed og var generelt meget uoplagt og dårlig.

 

Hvordan blev manden smittet?

En nærmere undersøgelse af den 73-årige mand afslørede at S. zooepidemicus blev identificeret som årsagen til hans meningitis. Manden havde for nylig haft en syg hest i pleje, der have en infektion i de øvre luftveje, svarende til en beskrivelse af at hesten havde lidt af kværke, udtalte lægerne. Den mest sandsynlige kilde til at manden blev inficeret var den tætte kontakt med den inficerede hest, oplyser lægerne.

 

Fik varige gener

Manden reagerede fint på antibiotika og antivirus behandling, men fik et permanent mindre nedsat syn på sit venstre øje, som et resultat af infektionen. Synsnedsættelse er ifølge lægerne en afledet effekt af endogenous endophthalmitis, som er en af komplikationerne forårsaget af meningitis som er opstået som følge af en S zooepidemicus infektion.

 

Generelt anses det dog for en relativ sjælden komplikation af meningitis. Dog repræsenterer denne bivirkning hele 10.7 procent af samtlige publicerede meningitistilfælde, der kan spores tilbage til S. zooepidemicus bakterien som årsag til sygdommen. Dette indikerer at hestebakterien forårsager påvirkning af synet hyppere end andre årsager til meningitis såsom bakterierne Streptoccus pneumoniae eller Neisseria meningitis.

 

Den fulde rapport på engelsk findes her

 

Kilde: Endogenous endophthalmitis complicating Streptococcus equi subspecies zooepidemicus meningitis: a case report. af Dominik Mad?ar, Mareike Hagge, Sebastian Möller, Martin Regensburger, De-Hyung Lee, Stefan Schwab, and Jonathan Jantsch. BMC Research Notes (2015) 8:184 doi:10.1186/s13104-015-1133-9

 

Billede

 

Hest med bristede kværkebylder

 


Tilføjet d. 03-06-2015 kl. 22:16 af i kategorien Forskning.
Forsidebillede: Ingen titel af Tinele (hesti)

Seneste relaterede nyheder
02-08-18 Kværke-bakterie - ekstrem sejlivet!
20-04-18 Nyttig info om smitsomme sygdomme
24-01-18 Nyt kværke tilfælde på Nordsjælland
19-04-17 MRSA-bakterier nu i danske heste!
09-12-16 Spændende ny forskning i kværke (2)
04-12-16 Spændende ny forskning i kværke (1)


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider