Logo used for printing

HN afstemning
Rider du i din lokale skov?

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Hesten spejler dine mangler   Reportage

Der var stof til eftertanke til de mange tilhørere, der deltog i Claus Toftgaards og Ditte Youngs workshop i Fredensborg, der handlede om, hvordan vi indvirker på vores heste og hvad de tænker om os. Workshoppen var den første i rækken i en landsdækkende tourné.

 

Landsdækkende turné

Claus Toftegaard, der er fysioterapeut, akkupunktør, træner og dressurrytter har forenet sine ressourcer med dyreadfærdsterapeut og telepatør Ditte Young, i en landsdækkende række workshops, under titlen: 'Hvad tænker og mærker hesten". En anderledes række af workshops, hvor de to specialister forener deres samlede erfaringer fra deres arbejde med heste, og demonstrerer deres kunnen på konkrete ekvipager.

 

Den landsdækkende turné blev indledt med et arrangement onsdag den 22. april, på det mondæne ridested Birkelunden i Fredensborg på sjælland, hvor et stort antal hesteinteresserede tilhørere havde fundet vej til arrangementet.

 

Telepatisk kommunikation med heste

Ejer af Birkelunden, dressurrytter Lotte Wagner indledte kort hvorefter hun gav ordet til Ditte Young. Ditte gennemgik aftenens program og forklarede hvordan hun gennem telepati modtager billeder fra heste, og på denne måde kommunikerer med dem - en form for nonverbal kommunikation, som hun kalder det. Ditte beskriver sine evner for at kommunikere med heste via billeder på følgende måde: "Jeg får en masse tanker og billeder i hovedet, som jeg ved ikke er mine egne, og som jeg herefter formidler videre. Jeg har brugt de sidste elleve år af mit liv på at tale med heste og træner min hjerne via visualiseringer og mentaløvelser".

 

Hvad optager vore heste i dagligdagen?

Ditte opfatter heste for at være meget intelligente. "De er rene i deres energi, til stede i nuet, gør det de siger og mener, bruger aldrig list, manipulerer aldrig eller lyver", Siger Ditte. Desuden kan de mærke vore tanker, som fx når vi er kede af det eller i sorg. Ditte er derfor overbevist om, at heste kan opleve hele følelsesregisteret som os mennesker.

 

Hvad optager så vores rideheste når vi omgås dem? Ifølge Ditte er vore rideheste mest optaget af mad, berøring og kontakt til deres mennesker. Desuden vil de vil meget gerne arbejde og bruges aktivt. Og så går de ikke mindst op i, hvordan vi rider dem!

 

På den bemærkning gav Ditte ordet videre til Claus Toftgaard.

 

En rejse med sig selv

Claus Toftgaard berettede meget åbenhjertigt om, hvordan han havde fundet vejen til at blive fysioterapeut for både heste og mennesker. En alvorlig rygskade satte en (midlertidig) stopper for en karriere som dressurrytter, og førte ham på en lang rejse med sin egen krop, med bevægelse og uddannelse, for til sidst at finde sin rette plads. Claus forenede sin nyfundne viden med sine personlige erfaringer og indtog rollen som træner og vejleder for andre ryttere og deres heste, hvilket i dag er hans primære mærkevare.

 

Mission - at hjælpe heste

Claus Toftgaards personlige rejse, har ført til hans mission, om at sætte hestens velfærd i højsædet, ved at vejlede ryttere bedst muligt. "Jeg synes vi skal gøre os umage som ryttere, for at gøre det så let for hesten som muligt. Ofte er det rytterens fejl gennem lang tid, der gør hesten syg" siger Claus Toftgaard og fortsætter "Mit postulat er, at det hænger meget sammen med rytterens egne motoriske evner [eller mangel på samme], som fx hvis man selv er skæv og tæsker rundt på hesten og gør de samme ting over lang tid", udtaler Claus. "Hvis ikke det virker, det man gør, må man prøve noget andet".

 

Marie og Amanda som forsøgskaniner'

Med demo-ekvipagen bestående af dressurrytteren Marie og hendes hoppe Amanda, gik Claus Toftgaard herefter over til at forklare, hvad det er han gør når han bliver kaldt ud til konsultation.Claus gennemgår både hesten og rytteren fysisk og tjekker bl.a. for om de hver især er højre eller venstre dominante, og om de er forfodstunge (forpartsbelastet) eller hæltunge (bagpartbelastet). Dette kan bl.a. undersøges ved brug af to almindelige badevægte, som rytteren stiller sig op på og som måler, hvor rytteren lægger hovedparten af sin egen vægt i balancepunktet. Rytterens skævheder og heraf vægtbelastning afspejles nemlig direkte i hesten, men også vores egen manglende form, toning og smidighed, har indflydelse på hestens evne til at bevæge sig og dens langsigtede helbredstilstand.

 

Din og hestens form

En af Claus Toftgaards tydelige kæpheste er, at rytteren ikke kun fokuserer på hestens fysiske form og muskelsætning, men også på sin egen kropstoning. "Hvis ikke I har muskelstyrke til at ride i 30 sekunder, så nytter det intet, at I jumper rundt på hesten i 30 minutter" udtaler Claus. Toftgaards argument er, at rytterens muskler skal kobles sammen med hestens muskler og arbejde sammen med disse i harmoni. Det er derfor helt håbløst, hvis en rytter ikke - uden yderligere besværligheder - kan udføre plankeøvelsen i mindst 2 minutter og hesten samtidig forventes at være toptunet.

 

Claus mener desuden også, at vi generelt rider for længe og holder for få skridtpauser, når vi træner vore heste. Claus har lært rigtig meget om grundridning fra et besøg hos den britiske top rytter Carl Hester. Et besøg, som har vendt op og ned på alt hvad han tidligere bildte sig selv ind, han vidste om grundridning af heste.

 

Toftgaard og Young i samspil

Alt imens Claus forklarede de fremmødte om sine principper og demonstrerede disse ved hjælp af de to forsøgskaniner kommenterede Ditte på, hvad Amanda øjensynligt synes om hele sessionen. Det omfattede bl.a. hvilken holdning Amanda havde til sin rytter, og hvad Amanda syntes om det Claus Toftgaard forklarede tilhørende.

 

Billede

 

Claus Toftgaard med Marie og Amanda og Ditte Young der kommenterer (foto: Tine Lessèl)

 

Upåagtet om man tror på, at det er muligt at kommunikere med heste via telepati eller ej, hang Dittes udbrud og tilkendegivelser godt sammen med Toftgaards analyser, og det var også noget Marie kunne nikke genkendende til. Under alle omstændigheder, gav Dittes kommentarer til det der foregik i ridehallen mellem Claus, Marie og Amanda, et humoristisk, opløftende og befriende indslag, der gav den ellers meget seriøse demonstration et let pust.

 

Claus' bemærkning om, at hvis rytteren indvirker for lidt på hesten, sker der ingenting og hvis rytteren gør for meget, siger hesten 'av', gav Ditte anledning til at afbryde Claus' talestrøm med følgende bemærkning: "Ved du hvad Amanda siger? Den siger iiiihhh, hvor kan jeg godt lide dig Claus!". De tilhørende brød ud i latter.

 

Mens Amanda og Marie travede rundt efter Claus' instrukser afbrød Ditte på ny på Amandas bud med en bemærkning der udtrykte hestens utålmodighed: "Skal vi ikke snart til at galopere?

 

Mavemuskler i centrum

Claus Toftgaard, var tidligere kommet med en kommentar om, at hvis det man gør, ikke virker, så skal man have fat i sine mavemuskler. Det er nøglen til alt. Det med mavemusklerne kunne Marie godt genkende "Når jeg er ude og får undervisning af min træner er jeg ved at brække mig - for da bruger jeg virkelig mine mavemuskler!". Marie som også selv er lidt skæv i kroppen og som indvirker forskelligt med sine ben, var af Claus blevet sat til at ride med en svamp mellem ben og sadel - et af de mange små indlæringstriks Claus benytter sig af. Maries oplevelse var efterfølgende, at hun havde fået virkelig meget ud af at være med i demonstrationen, og hun sluttede også af med at slå et slag for Claus's ydelser, som hun bestemt ville overveje at gøre brug af til et par sessioner mere.

 

På alle fire i sandet

Efter en kort kaffepause, var det tid ti, at alle tilhørende skulle i aktion på ridehusbunden. Halvdelen af forsamlingen gik med Ditte for at udføre en visualiseringsøvelse, der havde til formål at få åbnet op for sanserne hos deltagerne. De skulle efterfølgende agere heste!. Den anden halvdel af forsamlingen fik instruktioner af Claus om at agere ryttere, der uden verbal kommunikation, skulle forsøge at få 'hestene' - der havde bind for øjnene - til at udføre tre forskellige dressur øvelser. Bagefter skulle hest og rytter bytte roller.

 

Udfordringen resulterede i nogle enormt mærkværdige dressurøvelser - eller bevægelsesmønstre på ridehusbunden, hvor heste og ryttere parvis skulle forsøge at forstå hinanden og udføre øvelserne. Det lykkedes ikke lige godt for alle!

 

De der agerede heste fik bestemt et indtryk af, hvor utaknemmeligt det til tider kan være, at være hest, og hvor vanskeligt det kan være at forstå hinanden uden verbal kommunikation, for slet ikke at nævne hvor uklare i kommunikationen ryttere ofte er. En sjov og tankevækkende øvelse, som førte til behørig reflektion blandt deltagerne.

 

Billede

 

Så leges der hest og rytter (foto: Tine Lessél)

 

Stof til eftertanke

Udover en interessant og lærerig aften i god stemning og i smukke omgivelser, fik mange af de fremmødte med garanti en del at tænke over, forud for, at de næste gang sætter sig op på deres hest for at ride. På dette punkt kom Claus Toftegård hermed et skridt nærmere sin mission, om at gøre noget godt for heste. Måske er der ryttere, der skal hjem og støve løbesko og træningstøj af, og igang med mavebøjninger og plankeøvelser på stuegulvet, før de rider næste gang.

 

Claus' budskab om at ryttere skal være i form, have styrke og smidighed for at matche deres heste og opnå at deres egne muskler arbejder i harmoni med hestens, gik klart igennem blandt tilhørene og understreger det faktum, at ridning rent faktisk ER en sport.

 

Skulle deltagerne efterfølgende få udfordringer i kommunikationen med deres heste - så ved de i alle tilfælde, hvor der er hjælp at hente - nemlig hos Claus Toftegaards og Ditte Young mange erfaringer både individuelt og i symbiose.

 

Vil du læse mere om den landsdækkende turné og om Ditte Young og Claus Toftgaards arbejde, så klik her

 

Billede

 

Ditte Young og Claus Toftgaard - et usædvanligt partnerskab

 


Tilføjet d. 30-04-2015 kl. 16:11 af i kategorien Nyheder generelt.
Forsidebillede: Ingen titel af Tinele (hesti)





Seneste relaterede nyheder
10-09-15 At tale til, eller at tale med, det er hele forskellen for Ditte Young
03-07-15 Kom til inspirerende clinic med Will Rogers
21-05-15 Carl Hester hædret af dronningen
15-04-15 Hvordan er det egentlig at være hest hos dig?
16-09-14 Vil du blive bedre til at ride? Så tag til workshop torsdag.


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider