Logo used for printing

HN afstemning
Rider du i din lokale skov?

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater
Røgt og pleje

 Kan seneskader nedarves?
Forfatter: 
Dato:  03-01-2014 10:29
Indsat fra nyheden Kan seneskader nedarves?:

Heste kan være genetisk disponerede for at få seneskader. Det mener et britisk forskerhold, der har analyseret dna fra heste med seneskader og heste uden tidligere skadeshistorik, og har identificeret afvigelser i dna sekvenser.


Forsøgsmetode
En gruppe britiske forskere har undersøgt sammenhængen mellem genetik og seneskader. Forkerne har analyseret genotypen af 270 gallopheste med en historik af skader i den overfladiske bøjesene og herefter sammenlignet dem med dna profiler fra en kontrolgruppe af tilsvarende 270 heste, uden tidligere skader eller betændelsestilstande (tendonitis) i den overfladiske bøjesene. Kontrolgruppehestene blev udvalgt tilfældigt blandt de heste uden tidligere skadesstatistik, fra de samme stalde, som de heste der havde fået konstateret skader.


Genetiske prøver
Det genetiske materiale blev indsamlet ved ganske simpelt, at tage hårprøver fra manen på samtlige heste, eller via blodprøver. Prøverne blev efterfølgende analyseret og DNA'et afkodet.


Resultaterne
Analysen af DNA prøverne afslørede sekvens variationer i to specifikke gener, nemlig TNC og COL5A1, der forekommer at være koblet til seneskader hos vædeløbsheste.


Resultaterne peger på, at det med yderligere forskning, i fremtiden, vil være muligt at anvende genetiske markører til at identificere heste, der har forøget risiko for betændelsestilstande og skader i den overfladiske bøjesene. Forskerne undersøgte ikke, hvor vidt der kunne spores tilsvarende sammenhænge i andre typer af skader, hvilket kunne være grundlag for yderligere forskningsforsøg indenfor området.


Kilde: Polymorphisms in TNC and COL5A1 genes are associated with risk of superficial digital flexor tendinopathy in National Hunt Thoroughbred racehorses, L.J. Tully, A.M. Murphy, R.K.W. Smith, S.L. Hulin-Curtis, K.L.P. Verheyen, J.S. Price, Equine Vet Journal 2013.

 


Billede

1
0
Svar på denne tråd
 
 Overskrift..
Forfatter: 
Dato:  03-01-2014 13:06

Se, den her undersøgelse synes jeg er ret interessant, da der jo er mange, der sælger skadede heste som værende "fine til at avle på".. Det kan jo så vise sig at være aldeles forkert, medmindre det er en "påført skade", som feks. et tidligere brækket ben eller lign, og ikke skader opstået "af ingenting"... ;)

 

Uanset hvad, så giver det da en del at tænke over, især for de, der sælger (og køber) skadede heste til avl...


Michael

GO FOR IT!!



2
0
Svar på denne tråd
 
 Sund fornuft
Forfatter: 
Dato:  03-01-2014 14:33

...burde få avlere til at vægte hestens holdbarhed langt højere, og det er vel indlysende at afkom efter heste der ikke kunne tåle mosten vil være prædisponerede for de samme skavanker som forældrene, præcis som der hos os også er en vis arvelighed i skelet- og ligamentsygdomme/lidelser


Ægte dovenskab er at gøre tingene rigtigt første gang

1
1
Svar på denne tråd
 
 avl eller ikke
Forfatter: 
Dato:  04-01-2014 12:16
Jeg er ikke helt enig med ovennævnte. Nu er der jo mange måder og træne heste på i dag og vi sætter dem tidligere og tidligere igang. Derfor kan man ikke sige at en hest der ikke når toppen pga af skade er et dårligere avlsenme. Vi er heller ikke gode nok til og gi vores heste den nødvendige skades pause og det gir
Sig selv at får en hest en skade ja så er det som med mennesker, hvor ville fodbold spiller og håndbold spillere være dårligt stillet hvis de ikke fik den rigtige genoptræning til og komme sig Selvfølgelig skal kan ikke avle ukritisk på alt. Fornuften skal altid være tilstede
2
0
Svar på denne tråd
 



Svar på denne tråd (Kræver login)
(Oprettelse og logind på Heste-Nettet foregår via Peercraft)


Fora og Emner | Museum | Vejledning | Adfærdsregler | Opsætning | Kontakt Heste-Nettet


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider