Logo used for printing

HN afstemning
Rider du i din lokale skov?

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater
Træning

 DRF behandler forslag om bidløs ridning
Forfatter: 
Dato:  12-01-2012 12:00
Indsat fra nyheden DRF behandler forslag om bidløs ridning:

Bidløs ridning og i særdeleshed bidløs dressur er blevet debatteret mange gange på bl.a. Heste-Nettes fora, og mange gange har debatten gået på hvorvidt det burde være tilladt at ride bidløst til dressurstævner under Dansk Ride Forbund (DRF). Der er nu stillet et forslag til DRF om at godtage bidløs optømning ved alle stævner under DRF, og DRF tager sagen op ved næste sportsmøde sidst i januar.

 

Forslaget til Dansk Ride Forbund er stillet af Fleur Penter, der også har forsøgt at skabe opmærksomhed på sagen ved at oprette flere grupper på nettet, bl.a. en gruppe på Facebook med nu over 2.000 medlemmer. Fleur Penter pointere overfor Heste-Nettet at hun ikke er imod ridning med bid, men at hun selv rider bidløst af den simple grund at hendes hest har meget lidt plads i munden, og derfor er ukomfortabel med bid.

 

"Jeg ved at mange der har meldt sig ind (i gruppen på Facebook, red.) måske har fordomme, men det er ikke vores intention at fremme disse fordomme eller forsøge at chikanere ryttere med bid på deres heste", fortæller Fleur.

 

Fleur oplyser endvidere at Hestens Værn støtter op om sagen, og har vejledt hende gennem sagens forløb.

 

Fleur Penter har bl.a. lagt denne VIDEO på Youtube, som supplement til det skriftlige forslag til DRF.

Se Facebookgruppen og flere videoklip her.

 

Læs hele Fleurs forslag til DRF herunder:

 

Kære Dansk Ride Forbund,

 

Under den senere tid, har efterspørgslen på trenser uden bid vokset. Det store boom af viden, der nu er let tilgængeligt for alle, og let forståeligt af alle, har måske hjulpet til at flere ryttere er blevet mere observant på deres hests adfærd omkring dens udstyr - eller om hvad rytterne selv mener hesten har brug for at blive reddet med.

 

 

I takt med flere ryttere har valgt en bidløs tilgang til deres ridning, er efterspørgslen på stævner, hvor bid ikke er reglementeret , vokset. Disse ryttere søger ikke særklasser, men at stille op ligeværdigt med ryttere der har valgt at ride med bid. Når dette er sagt, skal det også forklares at ingen ønsker at gøre det mere svært for dommerne at bedømme ryttere uden bid, derfor er det ikke en intention at forlange, ekvipager kan stille op i cordeo( reb om halsen ved 6-7 nakkehvirvel, se fig. 1 ), rebgrime ( en enkel grime med tøjlen fæstnet under kæben), bosal eller ridning at liberty ( ridning helt uden udstyr). Altså, trenser hvor tøjlerne ikke er fæstnet på hver side af hestens hovede, som vist på fig. 3.

 

Det der er tættest på en trense med bid, er en sidepull, den indvirker på samme måde, og har samme træk, og skub på siden af kæben som en trense med et simpelt 2 eller 3 delt bid. En sidepull, virker som en trense med bid fordi en trense med et 2 eller 3 delt bid, udøver tryk ét sted på hestens hovede. Da vi bruger biddet i en trense til at overføre de signaler vi giver hesten i tøjlerne, ligger en trense med et enkelt bid kun tryk i munden på heste, over tungen og laderne. I en bidløs trense( dog ikke ved hackamore eller Robert Cooks bidløse trense) er der også kun ét sted trykket fra tøjlerne bliver overført til, dette er næseryggen( se fig 2). Så en trense uden bid, er næsten det samme som en med bid, trykket er bare flyttet, oven over munden i stedet for at ligge i munden.

 

 

De bidløse trenser man kunne gøre konkurrence venlige er som følger: Sidepull, Robert Cooks "bitless" - trense, hackamore og kapsun. Da tøjlerne skal kunne optømmes på hver side af hovedet, optømning under kæben ( som i en rebgrime) vil være for langt væk fra det allerede regelmenterede udstyr, og for svært for dommerne at skulle bedømme.


Hvorfor en bidløs trense kan være konkurrence udstyr er fordi mange heste ikke behøver at gå med bid - eller fysisk ikke kan klare det. Ingen heste er ens, heller ikke i munden, og forskning viser at 80 % af heste på verdensplan1, har en lav gane, der betyder der ikke er fysisk plads til et bid i munden, mellem gane og tunge. Specielt er kombinationen af en lav gane, lille tunge og skarpe lader, som de fleste heste også har, en kombination der gør munden er for følsom til at bære et bid. Min egen hest har denne kombination.

 

Det er måske ikke 80% af verdens heste der bliver reddet bidløst, og hvis man spørg sig selv hvorfor, er det nok af en simpel grund som at, nogen ikke ser det som en mulighed for det første fordi, det ikke er et normalt syn, og der mangler bøger, artikler og undervisere til at inspirere ryttere til at skifte deres hest over til bidløse trenser, for det andet fordi der ikke en fremtid i stævnekalderen hvis man rider uden bid, og for det tredje, hvis rytteren ridder godt med biddet, og ejer en hest, der selvom den måske har de fysiske skavanker, kan komme over ens med at ride med biddet, synes der ikke til være en grund til at ændre ridningen.


Den tredje mulighed jeg skriver om, er nok grunden til mange stadigt rider med bid. Men selvom noget man altid har gjort, og det tilsyneladende ikke forårsager noget dårligt mht til hestens helbred. Selvom hesten er fremstår rask, er det ikke til at afgøre om der er brud på velfærden ved at ride med udstyr der ikke passer hesten - men samtidigt ikke synes at skade den ( en hestetandlæge vil afgøre om et bid passer eller ej, og mange gange vil der på markedet være bid der passer den enkelte hest, andre gange er alternativet en bidløs trense). Som tilskuer kan det være problematisk at afgøre, hvis man ikke er rytter til hesten, hvad hesten går bedst med, hvad den træningsmæssigt har brug for og hvad rytteren selv synes om idéen. Så den bedste metode er selvfølgelig : at lade ryttere der synes bidløs ridning er for dem, ride bidløst.

 

Denne metode er dog kun tilgængelig for dem der ikke vil ride stævner, hvilket hæmmer en ret vigtig udvikling i sporten. Det er det mange ryttere længes efter, frihed til også at vælge mellem bid/bidløs til stævner. For nogle gange er det ikke kun hvordan heste går med biddet, om den har munden til et bid, det er langt mere hvad rytteren har af holdning til at ride med bid, om de mener det er et humant stykke udstyr eller ej.


Det der er meningen med denne idé, at give bidløse ryttere adgang til stævner på ligefod med ryttere der rider med bid, er ikke at erstatte biddet, men at give det et alternativt "sidekick" for heste der enten ikke kan benytte et bid, eller ryttere der har valgt ikke at gøre det. Det der er meningen er ikke at pålægge nogen ryttere at ride med det ene eller det andet, men at give en tand mere valgfrihed i deltagelsen til stævner.

 

Det er forståeligt at DRF selvfølgelig tænker på rytteres sikkerhed, til DRF godkendte stævner, når ridning uden bid bliver foreslået. Men det er vigtigt at tænke over at der er ingen som helst forsikring om at heste der rides med bid skulle være mere sikre at ride end de heste som er blevet trænet ligeligt længe og med samme mål efter kontrol og lethed til at styre hesten med. Den eneste forskel er at ridningen er foregået i en bidløs trense. For at ride stævner skal man tage ryttermærker, man kunne jo evt, tilføje et mærke man skulle tage for at stille op bidløst, til stævner, eller blot tilføje lidt mere i dem, hvis man vil ride bidløst, skulle man ride bidløst på sin egen hest i ét eller flere af dem, for at vise kontrol. Hvis ikke dette er en mulighed kunne man tage en video af sig selv ride sin hest bidløst til et af DRF's programmer( til den klasse man vil stille op i), og sende videoen til jer, DRF, som kunne udstede et "stævnecertifikat for bidløs deltagelse" for den gældende rytter og hest i en given klasse. For at stille op, skulle man sammen med sin betaling og tilmelding til stævnet sende sit certifikat eller en kopi af dette. Der findes mange gode stabile løsninger til dette, vis det vil blive påkrævet at bidløse at vise de har kontrol over deres hest. Hvis flere ideer kræves, kan jeg tænke videre sammen med Anne Forsberg, der også er med i DRFs bidløse arbejds gruppe, der pt er lukket ned( vi kan sagtens tale sammen om den skal åbnes igen, Anne og jeg snakker alligevel sammen om dette emne selvom gruppen er lukket).


Jeg er livlig benytter af en af de danske heste debat-fora, http://www.hestegalleri.dk , og derinde er der næsten dagligt debatter om bidløs ridning og om dette kunne blive en virkelighed til stævner. Der er mange der venter spændt på om det en dag bliver til noget, og mange tror jeg, vil hjælpe til med at gøre sporten mere fyldig for alles vedkommende ved at være i stand til at stille op til stævner bidløst. Jeg ser ikke bid / bidløs som værende modsætninger, men som to sider af den samme mønt, resultatet er en styrepind, med eller uden metal, hvor man selv kan bestemme hvad man vil bruge.

 

Jeg skriver ikke dette for at oplyse jer om bidløs ridning, for i er sikkert klar over det findes, og jeg skriver heller ikke for at bevise bidløs står som superior til biddet af velfærdsgrunde, derfor vil jeg ikke sende jer en masse forskning og forsøg der viser negative sider ved biddet, og positive om bidløse trenser, for jeg er sikker på at i nok ved en del om det allerede, og at i langt hellere vil se i praksis det fungere, end at læse en masse om hvor negativ ridning ser ud for nogle. Jeg skriver dette til jer, fordi en masse af os gerne vil være en del af stævnerne og fælleskabet, men det at vi har taget en vej mod der ikke involvere biddet, ikke bør være en hindring, da det ikke er særligt anerledes end en trense med bid.


Hvis i modsat det jeg tænker, vil have en masse faktuelt om bid / bidløs, skal i være velkomne at give mig besked, og jeg vil sende jer kilder, bøger, links og undervisere i kan se nærmere på - hvis dette skulle have interesse. Jeg har blot for at vise at ryttere fra http://www.hestegalleri.dk har læst og synes at I, DRF, skulle tage vores forslag til overvejelse. Her er blot fra nogle få ryttere fra http://www.hestegalleri.dk, der synes om dette forslag, og nogle af dem har selv kommet med film og billeder til dette. Her er deres navne og e-mails (dette er blot for at statuere folk, både ryttere med bid og uden, støtter op om emnet):


(Navne og e-mails er censureret.)

 

For at vise min, og så mange andres, overbevisning at bidløs ridning er god nok til stævne ridning, er her en masse visuelt, der stemmer overens med det jeg har skrevet:


Jeg kan starte med mig selv, jeg har en tinker på 9 år, som jeg rider bidløst grundet hans mund ikke kan gå med et bid. Han bliver både kørt og reddet bidløst, og der har aldrig grund til andet. Bemærk denne video ikke er lavet til formålet, men det viser stadigt pointen i mit skrevne: www.youtube.com/watch?v=OpkU6x4MhbM

 

Her er der andre klip fra youtube der viser hvordan bidløs ridning er en mulighed for mange forskellige ryttere:


Dressur:
www.youtube.com/ watch?v=YvcYZKzkhMU&NR=1
www.youtube.com/watch?v=icrwPQWshrE
www.youtube.com/watch?v=A5XUq56P_I0

 

Spring:
www.youtube.com/watch?v=_anUGj4vx5s
www.youtube.com/ watch?v=WsPMxt2xRZU&am...re=related
www.youtube.com/watch?v=JkXGOB7QqUs
www.youtube.com/watch?v=zjrsmkcDekE


Military / spring i det fri:
www.youtube.com/ watch?v=5qrI0fR2dLY&am...re=related
www.youtube.com/watch?v=SoE3hLUaV-w
www.youtube.com/ watch?v=gJSninXjfVM&am...re=related


Vh, Fleur Penter i samarbejde ryttere fra hele Danmark.

 

 

2
0
Svar på denne tråd
 
 Bidløs eller ej
Forfatter: 
Dato:  12-01-2012 15:23

Det ville klæde rytteren, hvis hun bar hjelm!

 

I det mindste er chancen for at hun bliver taget alvorlig nok størrere..


~ Anette


Intet er umuligt, for den der bærer viljen i hjertet!


 

* "Som ny" Stübben islænder sadel, gerne bytte med Dartmoor pony.

1
2
Svar på denne tråd
 
 Til Annette
Forfatter: 
Dato:  12-01-2012 15:53

Det gør hun faktisk også når hun er ude blandt andre mennesker.

Er enig med dig, men hvis det skal afgøre hvor vidt man støtter op om projektet og 'tager hende alvorligt', så er det en lidt for nøjeregnende verden vi lever i!

1
0
Svar på denne tråd
 
 overskrift...
Forfatter: 
Dato:  12-01-2012 17:41

Fedt at de tager det op!!


Den der ved noget, ved også hvad hun gør forkert..

 

 

Ejer af en meget skøn lille pletpony <3

0
0
Svar på denne tråd
 
 ja....
Forfatter: 
Dato:  12-01-2012 20:13

De er jo NØDT til at tage det op. Ellers kommer der til at være endnu færre stævneryttere (er det 1% af rytterne i dag, der rider de højere stævner? Har set procenten engang, den var i al fald lav).

 

I dag er vi spredt for alle vinde..

 

Bidløs

Klassisk dressur

HMS

Tricks

Klikker

Mounted games og hvad det ellers hedder - pony games?

Anatomisk dressur

Kirsten Hansen ridning..

 

I de "gode gamle dage" var det ikke så mange kreative ryttere! Og hvis de vil bevare deltager og ikke mindst TILSKUERE (det kan godt knibe), så de kan få sponsorer til at give præmier etc. - så skal det jo køre rundt.

 

Så de bliver ski da nødt til at følge "moden". Ligesom vores kirker er ved at lukke ned, fordi der ikke kommer nogen der.


"Brug ikke sporerne på en villig hest"

0
0
Svar på denne tråd
 
 fremskridt
Forfatter: 
Dato:  12-01-2012 22:10

nice, så mangler vi bare at de gør det valgfrit at ride med sporer, så kan jeg også starte stævne på min gamle dreng.


Professionsbachelor i Medicinsk Laboratorieteknologi

Bioanalytiker B.M.L.T


nu med den smukkeste himmelhest

*R.I.P*

7/6 1992 - 28/4 2011

Subito´s Chablis, elsket og savnet for altid.

1
0
Svar på denne tråd
 
 Zand...
Forfatter: 
Dato:  13-01-2012 00:08

Det er rigtigt at "vi" er spredt for alle vinde -men det har rytterfolket jo alle dage været. Med udgangspunkt i din liste:

De folk der klikkertræner/træner tricks (og altså ikke rider dressur), er jo nok de folk der "i gamle dage" bare hyggede med kræet, og altså heller ikke dengang startede stævner. Om bidløs ridning bliver tilladt, er det nok stadig ikke dem der kommer ud på stævnebanerne.

-deres ambitioner med hesteinteressen er jo et helt andet sted.

 

De folk der rider "kirtsen hansen ridning" -jamen hvad er til hinder for at de kan starte stævner som det er nu?

"kirsten hansen ridning" har jo stadig til formål at uddanne hesten, så den på sigt kommer til at gå korrekt dressur -og altså dressur der er helt gangbar på stævnepladserne.

 

Mounted games -jamen de HAR jo konkurrencer. Det er altså heller ikke dem man får fanget ved at tillade bidløs i dressur

 

HMS-folk (antages at der altså ikke er tale om folk der samtidig dyrker dressur -for det ene udelukker vel ikke det andet), jamen de kan jo osse deltage som det er nu.

 

Så at hesteverdenen går i mange retninger, kan jeg ikke se er et argument for at DRF er NØDT til at tage forslaget op. Men synes da det er positivt de gør det.

Og hvis ellers de kloge hoveder kan blive enige om nogen fornuftige retningslinier så bedømmelsen kan være ens for både bidløs og bidrytter, så er jeg da osse for at man tillader bidløs optømning.

 

Der hvor jeg kan se problemet, er når vi når de større klasser, hvor kandar er obligatorisk. Hvordan skal det lige hænge sammen med den bidløse ridning?

 

Personligt tror jeg dog ikke at et ja til forslaget vil betyde noget for deltagerantallet på højt niveau. Jeg tror mere forskellen (måske) vil kunne mærkes på lavere niveau, hvor hobbyryttere så vil få mulighed for osse at være med.

 

Det ER få der starter stævner på højt niveau. Det har det nu altid været -det kræver trods alt både evnerne hos både hest og rytter, og øknomi til at få det optimale ud af dem. Og det ændrer forslaget jo ikke ved



Mvh Michelle


www.altomhund.dk

1
0
Svar på denne tråd
 
 MichelleW
Forfatter: 
Dato:  13-01-2012 00:39

Eftersom jeg har hjulpet Fleur med at sprede budskabet ang. dette foreslag så ved jeg at der er en overraskende stor mængde ryttere der har valgt stævner fra da hesten ikke kan rides med bid. Og vi taler ikke kun 50 personer ..

 

Min mål med min egen, som iøvrigt ikke kan rides med bid pga. hans tænder, er da helt klart at nå levaden, ved brug af kapsun, hvis dette kan lade sig gøre.

Og jeg passer perfekt til nogles beskrivelse af en "hygge-hms" rytter, men derfor betyder det ikke at jeg ikke studerer dressuren både i teori og praksis. Nej jeg læser MANGE bøger, studerer de gamle mestrer, bruger slatten af min SU på undervisning og kurser flere gange årligt. Og jeg håber da på engang, for sjov skyld, at kunne sparke røv til et stævne - bare for at gøre det og vise at man kan :) og selvfølgelig tage det som en udfordring.

 

I mine øjne skal stævnerne hjælpe en rytter til at sætte et mål for hestens uddannelse. Ikke ment således at rytteren skal ride for stævnernes skyld eller stile efter høje dressurklasser, men at kritikken til stævnet og ridtet i sig selv kan hjælpe rytteren med at sætte de rette mål og gå den rigtige vej.

Man skal jo have en plan - ellers når man ikke nogle steder :)

1
0
Svar på denne tråd
 
 Tralala
Forfatter: 
Dato:  13-01-2012 09:49

MichelleW: Jeg kan godt følge din bekymring ang. klasser med obligatiorisk kandar. Lige det punkt er jeg så godt nok heller ikke fan af, men det er jo en anden sag

 

Jeg tænker dog, at hvis det nu i det mindste blev valgfrit om man ville ride med en bidløs optømning eller trense, så tror jeg godt de bidløse ryttere kunne (i hvert fald i første omgang) leve med at der er nogle klasser hvor kandar er obligatorisk. Der er jo også nogle ryttere der fravælger de klasser fordi de ikke VIL ride med kandar (oftest fordi der ikke er plads til to bid i munden på deres hest), så på det punkt kan jeg ikke se at forskellen er så stor om der er tale om trense-ryttere eller bidløse ryttere. Giver det mening? :P

 

I øvrigt skal DRF jo tage den slags forslag op (lige som de skal tage klager op mm), så der har de ikke så meget valg.


- Cat -

Under uddannelse til BBH Basis Instruktør - undervisning udbydes i kbh-området

0
0
Svar på denne tråd
 
 Ange..
Forfatter: 
Dato:  13-01-2012 17:27

Men 50 (eller 100 eller 200 for den sags skyld) ryttere der gerne vil ride stævner, er jo heller ikke noget der rigtigt vil kunne mærkes i de høje klasser. De når jo ikke allesammen op at ride de høje klasser

 

Jeg tror da der er mange der gerne vil deltage i stævner, osse selvom de rider bidløst -men det ER bare ikke sådan lige at være med på højt niveau, uanset optømningen, så jeg tror ikke at his dette vedtages, så får vi pludseligt et boom af ryttere i M og højere



Mvh Michelle


www.altomhund.dk

0
0
Svar på denne tråd
 
 Er der nok for bredden?
Forfatter: 
Dato:  13-01-2012 19:33

jeg hilser også forslaget velkomment, for jeg mener også at der er flere i dag som kunne være potentielt stævneryttere (nok mest på klubplan), men som ikke stiller op på grund af de lidt stive og gammeldags regler for udstyr. Udover krav til bid i dressur, så kunne jeg også tilføje krav til sporer og at man ikke må stille op med boots (hovstøvler) i dressur.

 

Vi har nu igennem nogen år holdt nogen hyggearrangementer og der er stor tilslutning, netop fordi man må ride uden sadel, uden bid uden sporer og med boots.

 

Og hvis man skal se udfra salgstal for bidløse trenser, bomløs sadler og hovstøvler så går DRF glip af mange potentielle medlemmer og mange starter.

 

for moderniseringen!

 

Det første skridt er jo kommet igennem, man må nu starte i bomløs sadel blot den ligner en med bom.


Foderplaner udarbejdes af uvildig hestekonsulent, cand agro

Boots tilpasses og sælges, flere mærker på lager

0
0
Svar på denne tråd
 
 MichelleW
Forfatter: 
Dato:  13-01-2012 23:32

Hvor længe har det bidløse været "kendt" og hvor længe tager det at uddanne en hest til de højere dressurklasser? ;)

 

Du bør jo lige tænke over at der ikke rigtig er nogle som HAR uddannet en hest til tops bidløst endnu, det er jo en hel ny ting - derfor vil der selvfølgelig ikke komme et "boom" i de høje klasser her og nu, det er vel ret logisk ;)

 

Og som Keppie skriver: er du godt klar over hvor meget der sælges af bidløst optømning osv? for 10 år siden kunne en kapsun ikke købes i en rideudstyrsbutik men skulle købes i udlandet eller udvalgte butikker, idag kan de købes i næsten hver eneste rideudstyrsbutik. Jeg taler selvfølgelig om de rigtige kapsuner og ikke "nylon grimer med kapsun ringe". Også sidepulls findes i hver eneste rideudstyrsbutik på trods af at de først kom på markedet i DK for 3 år siden.

 

Der ER altså interesse for det bidløse, ellers ville bidløs optømning ikke kunne købes overalt i det danske rideudstyrsmarked

0
0
Svar på denne tråd
 
 bidløst på alle niveauer
Forfatter: 
Dato:  13-01-2012 23:59

Jeg ved ikke rigtigt, hvorfor bidløst evt skal begrænses i højere klasser - der skulle i 2011 vises GP bidløst til Global Dressage Forum - se linket her til forhåndsomtalen: www.ridehesten.com/Heste-nyheder/ SeNyhed/?ID=11960.

 

Man kan i dag starte bidløst på heste og kat I i springning - og hvis man gerne vil have en bedømmelse af hesten kan det vel være lige meget for dressurdommeren, om den har bid i munden eller ej. Han eller hun skal jo se på, om ekvipagen rider i henhold til klassens krav (fordringer) og ikke på om den har bid i munden eller ej..

0
0
Svar på denne tråd
 
 Tralala
Forfatter: 
Dato:  14-01-2012 09:36

Hvad foreslår I så at der gøres ved kandar-problematikken...? Jeg synes bare det ville være mærkeligt hvis der var nogle klasser hvor man SKULLE ride med kandar - hvis altså ikke lige man ville ride uden bid.... Jeg kan godt se et problem i at "dispensere" for bidløs ridning i klasser hvor du ikke må ride på trensebid. Så skulle optømning være helt frivillig i de høje klasser....? Den beslutning tror jeg stadig ligger langt væk.

 

Derfor ville jeg se det som et glimrende kompromis at det til en start blev muligt at vælge bidløs optømning frem for trensebid.

 

Det med at ekvipagerne nok mest vil være at finde i de mindre klasser, giver nu god mening. SÅ nyt er det heller ikke at ride bidløs, og der er da heste rundt omkring der kan gå de rigtig høje øvelser uden bid i munden. Men hvis vi ser på ekvipagerne i Danmark sådan helt generelt, så ER det jo trods alt sådan at jo højere man kommer op i klasserne, jo mere tynder det ud i antallet af ekvipager der magter opgaven - og sådan vil det da også være for de bidløse. Så det giver da god mening at der ikke pludselig vil komme et boom af bidløse GP-ekvipager hvis bidløs ridning bliver tilladt :P


- Cat -

Under uddannelse til BBH Basis Instruktør - undervisning udbydes i kbh-området

0
0
Svar på denne tråd
 
 kandar
Forfatter: 
Dato:  14-01-2012 20:16

Jeg hilser også bidløs ridning velkomment. Det er et skridt i den rigtige retning, at rytteren kan få lov at vise, at han/hun har overvejet hvad der passer til den enkelte hest.

For mig er det faktisk en af grundstenene i dressuren, og i uddannelsen af den enkelte rytter.

 

Jeg synes det er så ufatteligt forkert, at der er regler for udstyret. Bortset fra hjelm, sikkerhedsvest og andre sikkerheds foranstaltninger.

Min hest fungerer bedst med kandar eller et særligt stangbid. Hvis det var min intention, at ride stævne, ville jeg få problemer, da hesten ikke fungerer med trensebid.

 

 

Hurra for Fleur, og hurra hvis DRF lader sig påvirke.

0
0
Svar på denne tråd
 
 Ange...
Forfatter: 
Dato:  15-01-2012 00:38

Hvor ser du at jeg skriver at der ikke er interesse for bidløs ridning til stævner?

 

Jeg er på ingen måde imod forslaget. Jeg tror bare ikke det resulterer i en mærkbar forskel på antallet af ryttere der rider de store klasser (uanset hvordan det så kringles med kandarkravet)

 

Der er bestemt ryttere der vil prøve at uddanne hesten til det niveau bidløs, og nogen af disse vil osse få succes med det (det tror jeg da på), men det er jo stadig ret få der rent faktisk NÅR det niveau, uanset om det gøres med eller uden bid.

 

Derfor tror jeg primært det er på lavere niveau at man vil mærke en evt forskel i antal starter.

 

Det er ikke et argument for ikke at gennemføre forslaget, men blot en kommentar til det der blev skrevet længere oppe:

 

De er jo NØDT til at tage det op. Ellers kommer der til at være endnu færre stævneryttere (er det 1% af rytterne i dag, der rider de højere stævner? Har set procenten engang, den var i al fald lav).

 

Flertalle af stævneryttere rider ikke på højt plan -og det tror jeg ikke ændrer sig af at man gennemfører forslaget. Det er blot det jeg siger.

 

Og så ville jeg stadig gerne høre et realistisk bud på hvordan man kommer udenom kandarkravet. uanset om man synes det er godt eller skidt at der er et sådant, så er det der jo af en grund. Hvilken bidløs optømning (hvis nogen) kunne modsvare kandaren?

 

 

 



Mvh Michelle


www.altomhund.dk

0
0
Svar på denne tråd
 
 MichelleW
Forfatter: 
Dato:  15-01-2012 00:50

Okay så er vi enige :) hvor er det dog svært at kommunikere på skrift nogle gange *SS*

 

Altså jeg kender da til personer som bruger en "hackkapsun"

 

 

 

 

 

Der har man trensens løftende effekt i kapsunen og kandarets sænkende effekt i hackamoren.

Men ved at der findes flere bidløse trenser med begge funktioner

0
0
Svar på denne tråd
 
 Smuk ridning
Forfatter: 
Dato:  15-01-2012 02:18

 

Wow -

www.youtube.com/watch?v=OpkU6x4MhbM

 

capriole uden hverken sadel eller bid på en tung tinkerdreng -

 

Det kan vel egentlig ikke en eneste af de anerkendte stjerner præstere med bid, sporer, pisk og overtalenterede heste

 

Jeg er dybt imponeret.

 

Håber hun når OL med den hest uden bid. Det er da en nydelse at se på.

 

Kh Margit


MEJ

0
2
Svar på denne tråd
 
 Deeeeeeeeejligt!
Forfatter: 
Dato:  15-01-2012 20:05

Skøøøønt projekt Fleur & co. har fået stablet på benene!

 

Jeg HÅBER at DRF ser positivt på det, og tillader det, og gerne i samme klasser som heste der bliver redet med bid.

Da nyheden blev postet på hestegalleri

(www.hestegalleri.dk/ for_messageDetail.aspx..._ID=827018)
var der en del bidryttere der mente at klasserne skulle deles på så de red for sig og bidløse red for sig, og det kan jeg virkelig ikke forstå







 

Dino <3
There were times we stumbled
They thought they had us down
But we came around
0
0
Svar på denne tråd
 
 Ja okay. Fleur
Forfatter: 
Dato:  16-01-2012 21:59

Jeg synes det er morsomt ingen føler for at påtale, hvordan hun bumper den hest i ryggen under alle springene uden sadel og især ved levadens afslutning, hvor hesten tydeligt viser ubehag. Men når hun er bidløs og så god ved hesten er alt åbenbart ok.
Derimod hvis det havde været en hveranden rytter, der ikke lige var darling i blandt de hellige herinde(nævner ingen navne) så er det okay.
Jeg har ikke ondt i røven, har aldrig selv postet noget herinde og deraf aldrig blevet ramt af de kritiske kommentar om min måde at ride ;)
Synes bare det er sjovt.

5
0
Svar på denne tråd
 
 Julie (Jacobsen)
Forfatter: 
Dato:  16-01-2012 23:20

Jeg tror netop at tidligere indlæg har fokus på det fantastiske samarbejde hest og rytter har, som måske kunne aflive nogle myter omkring heste og bidløs ridning :)

 

At man ellers ville foretrække en sadel under ridningen er et andet aspekt, men mon ikke DRF også helst ser at ryttere har givet hesten sadel på i alle grene af ridesporten til konkurrence :P

0
0
Svar på denne tråd
 
 Rytterevner
Forfatter: 
Dato:  17-01-2012 06:48

Jeg synes ikke det har så meget med hestevelfærd eller ej at gøre. Så skulle vi nok bare lade hestene leve i fred som de selv havde lyst. Jeg synes måske bare at når nu ryttere måles på deres dygtighed, så er det interessant at nogle kan få en hest til den slags ting uden at bruge fysisk magt.

Kh Margit


MEJ

0
0
Svar på denne tråd
 
 Tralala
Forfatter: 
Dato:  17-01-2012 10:24

Julie (Jacobsen): Jeg vil vende den om og sige GUDSKELOV er det ridetekniske holdt helt ude af denne debat. Det har jo netop intet med sagen at gøre - den handler om bidløs ridning til stævner under DRF

 

Ange: Det er et udmærket forslag med kombineret hackamore/kapsun. Jeg tror bare ikke helt den holder når det kommer til stykket, for godt nok ligner det kandaroptømning, men det er jo (sjovt nok) laaaangt fra det samme :-) Men lad os nu se hvad der sker....


- Cat -

Under uddannelse til BBH Basis Instruktør - undervisning udbydes i kbh-området

0
0
Svar på denne tråd
 
 Til Cat *May Ray*
Forfatter: 
Dato:  17-01-2012 12:23

Ang. 'hack-kapsunen' :)

Den er ikke lavet for at ligne en kandar ;) Den er lavet for at kombinere den hævende og sænkende effekt som du får ved brug af Kandar.

Kapsun hæver, hackamore sænker :)

Det er min hest, den brogede på øverste billede. Og jeg har næsten ikke redet med anordningen eller generelt hackamore.. Men det er tydeligt, at, selvom jeg ikke rører tøjlen til hackamoren, så bliver hans hoved lige placeret det lavere, fordi alt ikke foregår oven på næsen :)

 

Bent Branderup eksperimenterer også med det, og er vist ret glad for det :)

0
0
Svar på denne tråd
 
 Tralala
Forfatter: 
Dato:  17-01-2012 12:41

Katrine: Jeg er godt klar over den ikke er lavet for at ligne en kandar Min argumentation gik bare på at jeg ikke mener den kan træde i stedet for kandaroptømning, "bare fordi den ligner" :-)


- Cat -

Under uddannelse til BBH Basis Instruktør - undervisning udbydes i kbh-området

0
0
Svar på denne tråd
 
 Nuancer
Forfatter: 
Dato:  18-01-2012 08:25

Jeg synes, at uanset om man har sympati for den ene eller anden "side" af sagen, så skylder man debatten at se mre nuanceret end sort/hvidt på argumenterne..

 

Selv rider jeg både med og uden bid, afhængigt af hvad jeg søger at opnå og vigtigst, hvordan HESTEN reagerer..

 

Nogle heste bliver mere rolige når biddet kommer væk, mens andre heste ikke bryder sig om at presset ligger over næseryggen/nakken/under kæben osv. Eller de kan have svært ved at skelne de fine nuancer, fordi bidløse optømninger ofte lægger presset sådan lidt over det hele og signalgivningen derfor kan blive mindre forfinet..

 

I min erfaring, er det ikke hverken mere eller mindre svært eller let at stoppe en bange hest, om man har bid eller bidløst på den. Jeg har mange gange oplevet, at heste der var bekymrede over biddet og heraf havde et konstant forhøjet alarmberedskab, fik et generelt lavere alarmberedskab når biddet blev skiftet ud med bidløs og derfor blev lettere at håndtere og ride :-)

 

Personligt elsker jeg mine bid og jeg synes det giver mig flere nuancer, samtidigt med at det stiller større krav til min ridning og min hånd og hjælperes følsomhed end hvis jeg rider med bidløs. Der findes utroligt mange ryttere, der ikke har mulighed for at ride mange timer hver dag og arbejde på at forfine deres tøjlehjælp og hvis disse ryttere f.eks res bidløs, så ville det komme hestens til gode.

 

Jeg synes personligt, at det ville være fint, hvis man kunne stille op i bidløs optømning ikke kun til springstævner, men også til dressurstævner og konkurrere på lige fod med ekvipager optømmet med bid.

For mig handler dressuren om at fremvise hesten, så den tager sig allerbedst, smukkest og mest harmonisk ud. Dressuren handler om at udvikle dens formåen, styrke, smidighed og lydhørhed overfor rytteren og præsentere den så flot som muligt for dommeren.

 

Hvis der er heste, der ville drage fordel af at være uden bid, enten fordi de har issues med munden, eller en rytter der endnu ikke administrerer nok følsomhed i hånden, så synes jeg en reglementsændring vil komme hesten til gode. Ridningen vil alligevel afspejle sig i resultaterne hvor jeg ikke synes der skal være forskel på bedømmelsen af ekvipager med eller uden bid.

Bedømmelsen "accept af biddet" kan ændres til "accept af rytterens hånd" og så må det være den ekvipage, der har fundet den vej der hjælper dem med at præsentere sig bedst muligt der vinder !!

 

Synes jeg :-)

 

 

 

 



www.blueberryhill.dk


"Our greatest glory is not in never falling,

but in rising every time we fall."


Skal din hest være let på tøjlen??

2
0
Svar på denne tråd
 
 123456
Forfatter: 
Dato:  18-01-2012 08:30

til dig Susan, det var også det jeg tænkte da jeg læste tråden igennem. :)


Knus fra Marie =)

Din hest - Dit ansvar!





0
0
Svar på denne tråd
 
 griner...
Forfatter: 
Dato:  18-01-2012 08:42

Jeg er helt enig med Susan..

 

Der går da ingen skår af nogen, fordi der er nogen, der starter bidløst..

 

Dog vil det så kræve en gennemgang af de forskellige bidløse optømninger, kapsuner med/uden kæde, med fast metal-næsestykke, længden på stænger ved hackamore osv, SAMT en fornuftig debat vedrørende mængden af pres, der anlægges via disse.

 

Desværre ses der ofte billeder af meget "hestevenlig dressur" på diverse bidløse optømninger, hvor der rides med et konstant pres på nakke og næse.


Screw you guys...I`m going home.

Eric Cartman

0
0
Svar på denne tråd
 
 spændende
Forfatter: 
Dato:  18-01-2012 09:51

Det ville jo være skønt om der blev lukket lidt mere op for muligheden for at ride uden bid :)

 

Og lige til dem der nævner sporer som et problem for at kunne starte:

Det er tilladt at ride med sporer UDEN dorn :) - så er det bare en metalbue på støvlen :) - det burde da kunne klares :)

 

225.5.Sporer og pisk

Sporer: Sporer skal være af metal. Dornen skal være stump, bøjet eller lige

og pege lige tilbage fra midten af sporen når den er på rytterens støvle.

Armene på sporen skal være glatte og afrundede (gummibelægning tilladt).

Metalsporer med runde hårde plastikknopper er tilladt. Sporer uden dorn

er tilladt.

 

 


Sorte søger part :)

Spalding dressur sadel sælges


-pony-mor med lyseblå T-shirt og hvid paryk

Her bor Nisha & Sorteper: www.aktivstald.dk

"PÅ PLETTEN" - www.pletshow.dk

www.sundehove.dk

0
0
Svar på denne tråd
 
 Jeg er også
Forfatter: 
Dato:  18-01-2012 10:59

enig med Susan (y) - Og ikke mindst med det nimbus skriver (y) - det er nemlig meget vigtigt, at man ved bidløs optømning skelner imellem hovedtøjer med udveksling og dem uden 8-)

 

Når hackamoore og kandar 'sænker', som Katrine (og Anton) skriver, er det jo fordi det kan blive ret ubekvemt for hesten, hvis den løfter hovedet eller stikker næsen frem, når den er optømmet med disse.

 

Og den vægtstangseffekt, disse 'bid' har, kan være ganske betydelig. Dvs. at det faktisk kan give hesten langt mere ubehag at gå med den slags bid end med et almindeligt trensebid - selv hvis den ellers foretrækker bidløs.

 

Det sidste 1½ år har jeg selv redet bidløst med et næsebånd med tøjler i (og en soft hackamoore til tur). Hvis hesten kan vænne sig til det, går jeg tilbage til bid igen på et tidspunkt ;-)

 

Men jeg synes også, det ville være en glimrende idé at tillade bidløs optømning ved dressurstævner :-)


:-) fra NinA



Læs teksten i dressurfordringerne grundigt (y) :-)

(men spring billederne over)


www.retskrivning.dk

0
0
Svar på denne tråd
 
 Hvordan gik det så....
Forfatter: 
Dato:  04-10-2013 08:39

Jeg faldt lige over denne tråd og tænker "hvordan gik det så"... jeg syntes ikke rigtig jeg kan finde noget om det ? måske er jeg bare ikke så god til at google....


Ejer af

Kongur fra Litla-Moshvoli

Vikur fra Baverslund

Til salg;

Flot Grå ubrugt vest str. M

 

1
0
Svar på denne tråd
 
 rigtiggodt
Forfatter: 
Dato:  04-10-2013 20:10
Sikke en god nyhed. Krydser alt hvad krydses kan for at det bliver tilladt.

Generelt går jeg ind for, at der skal være meget større valgfrihed i udstyr i konkurrencer, så længe det går mod den hestevenligt vej - ikke den modsatte :-)

- Næsebånd burde i den grad også være valgfrit i stedet for obligatorisk! Kan rytteren demonstrere, at hesten kan fremvises lige så fint uden næsebånd, så burde dette være fuldt lovligt. Hvis en dommer vurderer, at en hest/pony går med meget stramt næsebånd, burde dette være diskvalificeringsgrund.

- Forbud mod kandar. Det er et levn fra fortiden, det er på tide, det bliver udfaset, og det hører ingen steder hjemme at fylde så meget metal i en dyremund. Især kombinationen af stramme, kraftige næsebånd og et kandar er utilstedelig.

- Forbud mod skarpe eller lange sporer. Runde små sporer mener jeg kan være ok, hvis de bruges med omhu og forsigtighed og hesten ikke har mærker i siderne.

Kom nu DRF!
2
3
Svar på denne tråd
 
 forpokkerda
Forfatter: 
Dato:  04-10-2013 20:12
Ej pinligt - havde ikke set den var så gammel, fnis ... men ja, hvordan gik det egentligt? Bidløs er tilladt i springning men ikke i dressur stadigvæk, så vidt jeg ved.
0
0
Svar på denne tråd
 
 men det har...
Forfatter: 
Dato:  05-10-2013 08:45

jo altid været tilladt at springe med hackamore...og til Distance har de nu godkendt en 8 rings Marylot Flower


Ejer af

Kongur fra Litla-Moshvoli

Vikur fra Baverslund

Til salg;

Flot Grå ubrugt vest str. M

 

0
0
Svar på denne tråd
 
 noget pjat...
Forfatter: 
Dato:  08-10-2013 22:19

Jeg kan forstå at man vil forbyde bidløs optømning hvis det giver en konkurrenceskævhed, men jeg tror ikke det er tilfældet her.

 

Det er igen TRADITION som spærrer vejen. Man rider jo "frem til biddet" og opnår "sug på biddet" - og så længe de betegnelser findes, så er vi jo bundet til det samme.

 

Man kan argumentere for, at muligheden for at se hestens accept af biddet er svært at vurdere når den ikke har bid på. Men skal man have et 100% ærlig billed af hestens accept af biddet, så bør næsebånd også forbydes - for mange heste er så snøret til under ridningen, at dommeren alligevel ikke får et ærligt billed af hestens reelle bid-i-mund-tilstand.

 

Jeg rider selv med bid, men har intet imod at ride dressurklasser mod nogen som starter bidløst - det være små som høje klasser. Jeg synes det må noget som rytteren i samråd med sin hest selv beslutter :-)


Venligst - Marianne

3
0
Svar på denne tråd
 



Svar på denne tråd (Kræver login)
(Oprettelse og logind på Heste-Nettet foregår via Peercraft)


Fora og Emner | Museum | Vejledning | Adfærdsregler | Opsætning | Kontakt Heste-Nettet


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider