Logo used for printing

HN afstemning
Rider du i din lokale skov?

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater
Islandshest

 Gode råd
Forfatter: 
Dato:  27-01-2021 17:49

Kære alle

jeg har redet på rideskole siden jeg var 5 og har nu taget turridning op som voksen men aldrig haft min egen hest. Har I gode råd? Jeg overvejer at købe min første islænder som en ren og skær hygge og tur hest i vores sommerhus? Hvad skal jeg forvente i årlige udgifter? Og hvad skal man være obs på når man skal være ejer første gang?

(jeg har et sted den kan stå hvor de kan inddrage den som turist-tur-hest når jeg ikke selv kan ride den) og hvor den altid har andre heste den kan socialisere med.

jeg ønsker en vallak med høj stang men ellers bare en strandturs og skovturs hest.

på forhånd tak for råd.

mvh Sofie

1
0
Svar på denne tråd
 
 Forslag
Forfatter: 
Dato:  27-01-2021 18:54
Jeg har følgende forslag :

Selv hvis man er 100% sikker på, hvad man vil have og har samlet en rimelig stor opsparing til køb af hest, udstyr osv - så kræver det en del tid og penge at finde den egnede hest, købe den og få den hjem.

Jeg vil derfor anbefale, at du starter med at ride undervisning (gerne på hold for det sociale), eller finder en hest, at have part på.
Det første halve år bruger du på at grine af ømme muskler, du ikke var klar over fandtes, og du bør have en stejl læringskurve.

Hvorfor klatmuger man effektivt en halmboks uden at blive øm i ryggen? Hvor meget hø skal en hest have? Hvordan pudser man sadel? Hvad med foder? Hvor kan man købe godt hø? Hvem er gode undervisere, smede osv - og hvem er ikke??
Vær også forberedt på at ridning lærer dig ting om dig selv, som du til hverdag fortrænger fint. Fx kontrol med vrede, når tingene går ad helvede til. Er du stresset, anspændt. Hvad gør dig utryg??
Hesten reagerer ikke på den du bilder dig ind du er, men på dit kropssprog og adfærd.
I går var jeg fx anspændt, da jeg red (hovedet var fyldt af etiske dilemmaer fra arbejdet) og hesten var en sød dreng, som også spændte lidt op og lydigt holdt øje med krokodiller - "der måtte jo være nogen, madmor var anspændt og jeg er en go dreng og passer på mor, ikk?"

- Der udover, så vær forberedt på at du har en klar ide om, hvad du køber - men ender med at købe noget helt andet... ;)

Jeg studser lidt over kommentaren "en hygge turhest i sommerhuset"?
- Øhm, medmindre du året rundt er mere i sommerhuset end i dit helårsbeboelse, så tror jeg ikke at du og hesten får ret meget glæde af hinanden.
Rider du kun i perioder, så vil hver ferie starte med muskler, der ikke er i form og bliver ømme, og musklerne er ikke i form et par uger senere. Du når ikke at forme et bånd, når du ikke stabilt bruger tid på hesten. Du udvikler dig ikke ret meget, hvis du ikke rider store dele af året.
Desuden, i det nuværende marked koster en høj islænder, stabil og med et godt hoved og som tølter tættere på 80.000 kr end 50.000 kr.

Mit budget.
* Opstaldning. 2500 kr, der er løsdrift, strøelse, frøgræshalm ad libitum, hø/wrap, adgang til ridehal og udendørs bane. Om sommeren er der døgnfold.
-OBS er grovfoder, ridebane, skovkort, strøelse osv I opstaldning, ellers så skal det jo betales ved siden af. Pas på, selvpas kan hurtigt blive dyrt. Opstart af strøelse koster måske 10 poser træpiller, plus fyld efter med en pose pr uge. (39 kr pr pose, ca 1900 kr for en palle træpiller). Hø/wrap koster nemt 500 kr pr mdr. Halkort koster måske 50 kr pr tur, eller 500 kr pr måned. Skovkort koster i mit område 4.000 kr pr skov kr ekvipage pr år.
* Krybbefoder og tilskud - min hest er nøjsom. Jeg bruger under 200 kr, men over 500 kr/mdr er almindeligt.
* Smed: er beskæring nok, så regn med 500 kr hver 8-12 uge.
Hvis det er sko, så 800-1800 kr hver 4-8 uge (6 uger er vist normalt)
* Undervisning - husk, livslang læring er hvad ridning handler om. Jeg giver vistnok 350 kr pr gang. Husk, transport til /fra clinics, undervisning i ridehal osv. Kan man køre med en ven i en vens trailer koster diesel ca 2 kr pr km kørt med trailer.
* Husk årlig tandlæge, var det 1200 kr sidst?
* Vaccination, var det også ca 1200?
* Forsikring og akut dyrlæge. Ansvarsforsikring er ofte med i indbo.
Tag stilling til, hvad du gør ved de dyre dyrlæge besøg? Sygeforsikring og livsforsikring kan hjælpe, men er pivdyre og du risikere at de ikke dækker pga et latterligt forbehold - jeg kører selv med "ingen sundhedsforsikring, betaler ved kasse 1 ved behov. Ved svær sygdom/dårlig prognose, så afliver jeg nok".
Så er der diverse udstyr osv.
Jeg brugte ca 10.000 kr på 14 dage, da jeg købte min Aslan.

At etablere hest hjemme er heller ikke billigt. At hegne et par hektarer ind koster 20.000 kr I materialer, at købe jord koster 260.000 kr pr hektar, at forpagte (eller miste forpagtningsindtægt) koster 6.000 kr pr hektar. Tommelfingerregel er 1 tønde jord pr hest. At få bygget løsdriftskur /etablere stald..

...
Alt andet lige.
Find en part. Vent 1/2 år, 2 år - er du stadig hooked, så køb en hest, når du har lært en masse.
Men, det er en bindende beslutning året rundt, og koster ca 3500 kr pr måned...
Jeg fraråder ideen om kun at ride i ferier. Hesten og du får ikke ret meget glæde af hinanden, men du får helt sikkert glæde af ømme muskler.
1
0
Svar på denne tråd
 



Svar på denne tråd (Kræver login)
(Oprettelse og logind på Heste-Nettet foregår via Peercraft)


Fora og Emner | Museum | Vejledning | Adfærdsregler | Opsætning | Kontakt Heste-Nettet


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider