Logo used for printing

HN afstemning
Rider du i din lokale skov?

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Første føl af frosne embryos

Det første europæiske føl nogensinde, der er produceret af nedfrossede æg, har set dagens lys i Frankrig.


En kompliceret proces
At nedfryse embryos fra heste, er ingen let udfordring, sammenlignet med mange andre dyreracer. Men nu er det lykkedes franske forskere at producere det første føl ud fra nedfrosne embryos. Formålet med forsøgene er dels, at bidrage til at gøre processen lettere tilgængelig for den almene avler, og at kunne beskytte hesteracer, der er truet på udryddelse.

 

Ikke uden kapsel

To af æggene havde mistet den kapsel eller hinde der beskytter ægget - på tilsvarende vis som en æggeskal. Disse æg blev forsøgt overført, men gav intet resultat efter 14 dage.

 

Omhyggeligt arbejde med god succesrate
Ialt 7 vellykkede optøninger af befrugtede æg med kapsler, blev efterfølgende overført til rugemødre. Det resulterede i 5 graviditeter på 14. dagen, hvoraf en blev spontan aborteret på 16. dagen. De fire resterende embryos resulterede i Europas første drægtigheder fra frosne æg, to hingsteføl og to hopper. Genetiske test efter 7 dages drægtighed viste an præcision på 98,9 % for at kunne forudsige resultatet.


Ifølge de franske forskere, er resultaterne lovende for fremtiden, dog understreger de, at man skal være påpasselig med at frasortere embryos, hvor hinnen er beskadiget eller mangler, da de ikke er i stand til at gendanne sig efterfølgende og derfor ikke vil resulteret i en ifoling.

 

Franske forskere også først med kloner

Igen er franske forskere de første i Europa, når det gælder sen seneste forskning indenfor genetik og forplantning, ligesom de var det med deresførste klon.

 

De fleste kan sikkert huske at den første Europæiske klon også var fransk produceret, og netop var en Klon efter den danskejede springhingst Quidam de Revel, mens kloning endnu var forbudt i Danmark. Ejeren Velin, hentede efterfølgende føllet til Danmark og vedlig ejerskabet offentligt, hvorefter de otte måneder gamle føl, som blot var den anden klonede hest i verden, sprang rundt på foldene i Fredensborg i Nordsjælland.

 

Fortsætter arbejdet

De franske forskere har nu igen været de første i Europa indenfor reproduktion og anvendelse af nedfrosne embryos,selvom amerikanerne igen, har været endnu et skridt foran franskmændene.

 

De franske forskerne vil fortsætte arbejdet med at forfine deres teknikker, så teknikken vil blive mere adment tilgændelig for avlere.

 

Billede

 

Et af hppeføllende der blev resultatet af de frosne embryoer. Det første vellykkede forsøg i Europa.

Forsidefoto: Florence Guignot, PhD

 


Tilføjet d. 19-05-2015 kl. 11:53 og sidst rettet den 19-05-2015 kl. 13:06 af i kategorien Nyheder generelt.
Forsidebillede: Ingen titel af Tinele (hesti)





Seneste relaterede nyheder
25-05-18 WFFS – hvorfor det bør undgås!
24-05-18 En avlers grufulde møde med WFFS
10-05-17 De tæmmede hestene - og ændrede deres gener
20-02-17 100.000 euro for et embryo
02-06-16 Gen der giver krumme ben fundet
01-04-14 Har heste-racer forskelligt temperament?
03-01-14 Kan seneskader nedarves?
14-04-14 Påvirker miljøet hestens højde?
06-04-14 Hvor høj bliver min hest?
12-01-10 Temaaften om reproduktion hos heste


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider