Logo used for printing

HN afstemning
Rider du i din lokale skov?

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Bedragerisag om Insterburg afgjort

En retsag om omfattende konspiration og bedrageri i forbindelse med salget af trakehnerhingsten Insterburg til den i sverige bosiddende familie Ramel, har endelig fundet afgørelse efter 8 års sagsforløb. Dommen er principiel, og har til hensigt at lægge en dæmper på den omfattende praksis med betalte og partiske konsulenter og mellemmænd i hestehandler

 

Sagen længe under vejs

Afgørelsen af bedragerisagen har været længe under vejs. Næsten otte år har det taget med retsmøder m.m. før afgørelsen om tiltalen om bedrageri i forbindelse med at trakehner hingsten Insterburg (e. Hohenstein / Georgio Armani) skiftede hænder i en handel, er blevet afgjort ved den tyske appeldomstol i Celle.

 

Afgørelsen, er endeligt faldet ud i favør til familien Ramel, der erhvervede hingsten, som senere viste sig at have pådraget sig en alvorlig skade. Dette fremgår af den seneste udgave af det tyske magasin Reiter Revue, som var det første medie der bragte nyheden om sagens afgørelse.

 

Sagens forløb

I april 2010 købte Antonia's mor Henriette Ramel den dengang 11-årige trakehner hingst Insterburg af Dirk Schultzke, der havde arvet hesten fra sin fader. Selv havde han ingen interesse i hestehold.

 

Under Carola Koppelmann havde den sorte hingst vundet bronze ved Bundeschampionatet i 2015 og var efterhånden en særdeles etableret og succesfuld Grand Prix hest, der tillige sluttede som nummer 8 ved de tyske Grand Prix Mesterskaber i 2009.

 

Antonia Ramel prøvede hingsten ialt to gange. Første gang udenfor I skoven i stedet for den indendørs ridehal, da sælgerens repræsentant meddelte at hesten var udtaget til det tyske landshold, og at de derfor ikke ønskede at nogen skulle vide, at de overvejede at sælge hesten. Ramel købte hesten på baggrund af prøvridningen, med tanke for at det skulle være hendes kommende Grand Prix hest.

 

Ikke identificeret men karierreafsluttende skade

Desværre viste det sig blot 2,5 måned efter ankomsten af hesten på svensk jord, at den havde problemer med bentøjet, og familien Ramel ønskede derfor at returnere hingsten under garantien.

 

Familien forsøgte sig først med at gå via de svenske domstole, men da hesten var solgt i Tyskland, blev de henvist til de tyske domstole. Sagen blev først taget op ved retten i Hanover, som familien vandt, men forsvarene appellerede afgørelsen. Derefter blev sagen flyttet til appeldomstolen i Celle, hvor familien Ramel altså vandt sagen igen.

 

Mange betalte rådgivere og mellemmænd

Familien Ramel købte oprindeligt Insterburg for godt 1,6 millioner euro, og der var ikke mindre en fem mellemmænd med inde over handlen. Disse rådgivere og konsulenter modtog alle store kommissioner og konsulenthonorerer (både konsulenter, ryttere og trænere) uden købers vidende herom, hvilket blev afgørende for sagens udfald.

 

Ejeren Schultzke endte selv op med et beløb på 1,04 millioner, ud af hvilken sum han betalte agenten Alexandeár Kretschmer godt 240.000 euro i kommission og rytteren Carola Koppelman 120.000 euro.

 

Købers egen træner og rådgiver betalt af sælger

Restbeløbet på 560.000 euro blev delt mellem tre andre agenter, Mr. Baumeister fik 120.000 euro, Ralf Isselhorst 130.000 euro, og Ramel's egen svenske men i Danmark bosiddende træner 310.000 euro. Ramel var ikke bekendt med, at hendes egen træner og fortrolige tillige havde modtaget kommission i forbindelse med købet af Insterburg.

 

I forbindelse med domsafsigelsen blev det anset for mest problematisk med de 560.000 euro, hvoraf sagsøgerens egen rådgiver fik en betydelig andel af beløbet, som blev betragtet som bedragerisk adfærd overfor køber.

 

Endvidere blev salgsprisen for Insterburg anset at være godt 10-20% over den gældende markedspris for hesten, samtidig med at det faktum at Insterburg havde sundhedsmæssige problemer og ikke blev identificeret ud fra handelsundersøgelsen, indgik i overvejelserne for domsafsigelsen.

 

Præcedens for fremtidige sager

Dommens afgørelse er reelt af principiel karakter, idet den har til hensigt at sætte en stopper for denne udbredte praksis, hvor partiske mellemmænd og konsulenter, ubevidst eller forsætligt kan føre en potentiel køber bag lyset i hestehandler, ved selv at profittere fra handlens gennemførelse.

 

Insterburg endte som avlshingst i Zweibrucken

Som følge af at Insterburg's skade var så alvorlig at den betød slutningen på hingstens sportslige karriere, blev han efterfølgende blevet flyttet til Zweibrucken Statsstutteri, hvor han har stået til avlstjeneste siden.

 

Billede

 

En retsag om omfattende konspiration og bedrageri i forbindelse med salget af trakehnerhingsten Insterburg til den svenske familie Ramel, har endelig fundet sin afgørelse efter næsten 8 års sagsforløb. Her ses den smukke Höhenstein-søn Insterburg med Carola Koppelmann i sadlen, som også fik provision af salget af hingsten til familien Ramel (Foto: Arkivforo)


Tilføjet d. 06-03-2018 kl. 11:17 af i kategorien Ridesport.
Forsidebillede: Ingen titel af Tinele (hesti)





Seneste relaterede nyheder
12-02-17 Grotesk retsssag om hestehandel
14-06-14 Ejeren til Dujardins adoptionspony fængslet
15-01-14 Veterinær-sygeplejerske dømt for vanrøgt
11-12-13 John Byrialsen officielt sigtet
07-12-13 Vanrøgtsdømt ejer 1.500 heste
06-10-10 Laura udsat for bedrageri på HN
22-04-10 Ridelærer dømt igen
20-04-10 Erstatning ved mangler kan blive astronomisk
27-02-10 Hestehandel kan koste dyrt
12-12-09 Underlige købshenvendelser fortsætter


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider