Logo used for printing

HN afstemning
Hvor meget betaler du i staldleje pr hest? (Foreslag: Sebrina )

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Nyt om EU standarder for ridehjelme!

Så er der omsider nyt fra EU kommissionen om den fremtidige standard for ridehjelme og afklaring af, hvilke konsekvenser det får får de ridehjelme vi allerede rider rundt med. Den nye standard har fået betegnelsen EN1384:2017, og den videreførte overgangsordning bliver afløst af de nye regler pr. 1. januar 2018, der samtidig angiver, hvilke standarder der ikke længere opfyldder de gældende sikkerhedsstandarder

 

Lang tids forvirring om standarder

Der har længe hersket omfattende forvirring om ridehjelme (se bl.a. her og her) specielt den såkaldte VG1 godkendelse (se her). Det betød at der var udbredt tvivl i hestekredse om, hvilke hjelme der var godkendte og hvor længe, samt usikkerhed om hvad den nye standard ville være og hvornår den ville blive udmeldt.

 

Det har haft den konsekvens at det som rytter længe har været vanskeligt at vide hvad man skulle forholde sig til (se her) Skulle man investere i en ny ridehjelm eller afvente nyt om standarderne, eller hvad man har skulle gøre, såfremt man ikke bare skulle risikere at hælde penge ud på nyt sikkerhedsudstyr, i forventning om at det alligevel snart ville blive underkendt. Men nu er der så endeligt nyt fra kommissionen.

 

Baggrund for regelforvirringerne

I oktober 2014 besluttede Europa-Kommissionen, at den gældende standard for afprøvning af hjelme, EN 1384, skulle trækkes tilbage, og at der skulle udarbejdes nye standarder. Læs om baggrunden herfor her.

 

Imidlertid kunne man i arbejdsgrupperne under kommissionen ikke opnå enighed om hvilke regler der skulle træde i stedet og arbejdet med at udarbejde en ny europæisk standard indenfor CE-mærkningen trak gevaldigt ud, og reglerne befandt sig for en stund i en form for ingenmandsland. Det kunne ingen - og særligt rytterne - være tjent med.

 

Derfor blev det af en række rideforbund bl.a. Dansk Ride Forbund besluttet at forlænge overgangsreglerne et år frem til 31 december 2017, for at skabe ro på området og sikre at der fortsat var retningslinjer at forholde sig til. Videreførelsen af de gældende overgangsregler har således afventet arbejdsgruppernes arbejde i kommissionen, og at der kunne opnås enighed om hvad det fremtidige regelsæt skulle være. Nu er der så endeligt nyt på området fra EU kommissionen.

 

Nyt regelsæt gældende fra 1. januar 2018

EU har nu meldt ud, at fra 1. januar 2018 er det den nye standard for ridehjelme EN 1384:2017.

Siden juli har EU haft den nye standard for ridehjelme på plads - EN1384:2017 hedder den. Den nye standard erstatter EN1384:2012, som EU trak tilbage 1. januar 2015. Det betyder, at overgangsordningen for EN 1384 ophører pr. 31. december 2017. I de nordiske lande vil CE-mærkede hjelme med VG1 01,040 også være godkendt fremadrettet.

 

Både FEI og Dansk Ride Forbund melder nu på baggrund af EU kommissionen arbejde samstemmende ud med hvad regelsættet bliver fremadrettet og reglerne bliver som følger:

  • Godkendte ridehjelme i overgangsfasen t.o.m. 31. december 2017: CE-mærkede hjelme produceret før 4. november 2014, som er blevet typetestet i henhold til standard EN 1384.
  • Godkendte ridehjelme uden øvre tidsgrænse i de nordiske lande:
  • CE-mærkede hjelme produceret efter 4. november 2014, som har undergået den foreløbige typekontrol, som er mærket VG1 01,040.
  • Godkendte ridehjelme i EU: CE-mærkede hjelme, som er blevet typetestet i henhold til standard EN 1384:2017

Det fremgår ikke umiddelbart af meddelelsen hvad det betyder for deltagelse ved internationale (FEI) stævner, men dette søges nu nærmere afklaret af DRF.

 

FEI definerer en hjelm/protective headgear i General Regulations som 'Appropriate helmet or headgear that is in compliance with the applicable international testing standards.' FEI har i august udsendt en meddelelse i forbindelse med den nye EU standards implementering. Læs meddelelsen her

 

Læs endvidere FEI's holdning til den nye standard her

 

Kilder: DRF/ FEI m.v.

 

Billede

 

Så er der endeligt nyt fra EU kommissionen om den fremtidige standard for ridehjelme, og udmelding om hvilke konsekvenser det får får de ridehjelme vi allerede rider rundt med


Tilføjet d. 04-10-2017 kl. 17:45 af i kategorien Ridesport.
Forsidebillede: Ingen titel af Tinele (hesti)

Seneste relaterede nyheder
30-03-16 Samshield tilbagekalder hjelme grundet sikkerhedproblemer
09-03-16 Brug af hjelm - regler og ændringer
24-06-15 Overgangsregler for ridehjelme på plads
04-04-15 EU tilbagekalder standarden for ridehjelme
08-12-14 Nem rengøring af ridehjelm
15-05-10 Alvorlig ulykke sætter fokus på sikkerheden


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider