Logo used for printing

HN afstemning
Hvor mange penge bruger du om måneden på din hest? Pr. hest

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Bundforhold og træning af hesteben

At træne sportshesten på forskellige bundforhold er væsentligt både for konditionering og holdbarhed af hestens ben, men det kan også have bentydning når du er ude at konkurrere, at du har trænet og at hesten er vant til at præstere på forskellige overflader

 

Bundforhold og holdbarhed

Bundforhold og hovpleje er af stor betydning for holdbarheden af en sportshest. Interaktionen mellem underlaget og en hestehovs og hestesko's mekanik, kan enten reducere eller øge belastningen af hestens sener og ligamenter og knoglestrukturer i hestens underben, så det er ikke lige meget hvilket underlag du træner hesten på

 

Den rigtige ridebane overflade

En overflade der er tung og klistret og som griber fast i hestens hov når den rammer underlaget, har tendens til at belaste bløddelene i hestens underben og øger risikoen for skader, såfremt de ikke er i god træning eller kondition.

 

En overflade der er meget løs i strukturen vil ikke understøtte hoven og benstrukturene ved afsæt eller danne grundlag for at benet kan opsamle bevægelses kraft naturligt, men kan forårsage skæve belastningskurver, der ligeledes kan resultere i skader.

 

Underlaget skal kunne tillade at loade hestens ben regelmæssigt, give en relativ fast støtte ved maksimal belastningspunkt og ikke være meget eftergivende, når hesten sætter af (hvilket vil øge belastningen på den dybe bøjesene). Underlaget må heller ikke være så dybt at det trætter musklerne for hurtigt eller for let.

 

Ofte vil et fornuftigt lag af blandet sand og ler, evt. suppleret med en mindre andel fyldmateriale (organisk eller syntetisk) egne sig til de fleste formål.

 

Rene syntetiske materialer er ikke nødvendigvis en fordel (så som gummi underlag) til træning og konditionering af hestene, da de fleste heste alligevel vil skulle præstere på forskelligt grundlag når de er ude til konkurrencer.

 

Forskel på ude og hjemme

Hestene vil således ofte præstere fint på hjemmebane, men anderledes når de er i byen på andre typer af underlag. Derfor kan det tillige anbefales at træne hesten hjemme på forskellige typer af underlag, både for at styrke hesten bedst muligt men også for at ruste den til at præstere og tilpasse sig til andre typer af underlag, når den er hjemmefra.

 

Heste bør arbejde på hårde overflader, bløde, tunge og lette overflader for at blive trænet ordentligt op og for at styrke dens evne til at tilpasse sig til forskelligt underlag når den støder på dem. Sandsynligheden er, at hvis heste kun arbejder på en typer underlag hjemme, så er det næsten sikkert at den ikke arbejder lige så godt ude på andre typer af overflader.

 

Det fungerer ligesom en person der alene løber på en gummibelagt træningsbane til daglig, og til konkurrence så skal løbe i blandet terræn - resultatet vil som oftest ikke blive som man havde forventet eller håbet på.

 

Derudover så ændres hestens rutine typisk når de er ude til konkurrencer, nogle gange efter længere tids transport. Hesten bliver ofte varmet op hårdere end når den trænes hjemme, de får måske andet foder og vand og kommer i andre omgivelser, som kan forstyrre deres hvilerytme og øge stress niveauerne også fysisk i kroppen, som tillige øger risikoen for skader.

 

Når du træner hjemme

Få hesten ud af banen og ud på forskelige underlag, fx I naturen på grusstier og forskellige overflader, hvor der er variationer i underlaget som fx grene, sten, bløde mudderpøler og hårdstampede stier samt niveauforskelle, op ad bakke og nedad bakke, hvis du er så heldig.

 

Undgå ekstremenerne men en god del variation i overfladerne, vil kun være gavnligt for styrkelse af hestens ben, og i forebyggelsen af skader.

 

Og så gælder det naturligvis også om at ordne ridebanebunden regelmæssigt så hesten ikke altid skal gå på en meget ujævn og vekslende belastende bund.

 

Billede

 

Bundforhold og varierende træning har stor betydning for en sportsheste ben og holdbarhed (Arkivfoto: Tine Lessel)


Tilføjet d. 01-10-2017 kl. 12:38 af i kategorien Ridesport.
Forsidebillede: Ingen titel af Tinele (hesti)

Seneste relaterede nyheder
08-10-16 Hjælp din hest - træn dig selv!
10-01-15 Ruby reddet af de sociale medier
13-09-14 Dyrlæge – et risikabelt erhverv
31-08-14 Hest dør under WEG
30-06-14 'Heste åd min bil'
07-07-13 Vælg den rigtige ridebanebund
27-07-13 Forebyg skader med allround-fitness


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider