Logo used for printing

HN afstemning
Rider du i din lokale skov?

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater
Røgt og pleje

 EMS-heste og huld
Forfatter: 
Dato:  20-02-2013 17:58

Hej,

 

Det er blevet noget langt, men håber at I vil læse det alligevel og hjælpe en hesteejer som er helt ude af den

 

 

Hvad gør I mht. jeres EMS-heste foder og huldvurdering?

 

Landet ligger sådan at jeg har en pony med EMS. Derfor går jeg meget op i hans foder, hvad han får, hvor meget og hvorfor. Måske jeg er en hystade, dont know, men jeg vil bare gerne have styr på det! :)

 

Vinteren 2011 var han for tyk - og blev fodret helt forkert, med musli og alt det der dumme stads. Han havde tydelige fedtdepoter på halsen og bagparten. Bliver ikke bedre af halmvommen heller :P

 


Billede



På det her tidspunkt er je


g ikke klar over problemet og fortsætter som normalt.Først da han bliver syg i foråret (forfangen) bliver jeg opmærksom på hans problem, og en slankekur og omlæggelse af hans liv træder i kraft.

Ingen jordfold længere, intet musli, men til gengæld helt og aldeles stivelsesfrit foder og mere motion.

 

- Det tog mig en evighed og en krig mindst at komme de her fedtdepoter til livs, men det lykkedes mig! Og jeg var så stolt.


Fik ham huldvurderet ved mine foderspecialister og ud af en skala på 9, hvor 9 er desideret fed, fik han scoren 4 (5 er normalvægtig). - Så lige i underkanten var han blevet, og jeg skulle derfor gradvist prøve om han kunne tage på. Dog var sejren i hus, INGEN fedtdepoter overhovedet!

Billede

Sommeren 2011

 


Billede

Sommeren 2012

 

Nu havde jeg så dyrlæge til ham først på året til årlig vaccination og tjek af tænder, hvor hun så kommenterer at han er for tynd!?!!? Jeg bliver vildt ulykkelig, da jeg kun vil mine dyr det bedste (dog drejede det sig kun om ca 50 kg) Så det var ikke noget faretruende, og havde heller ikke selv bemærket det - jo jeg vidste godt han var til den slanke side, og det var et bevidst valg grundet hans sygdom.

 

Men jeg måtte så i gang med at få ham til at tage på efter dyrlægens anvisninger... Problemet var/er så bare at han for 14 dage siden har haft dyrlæge igen (noget kolikuro), hvor hun igen kommenterer at han skal tage på - trods han får alt det hø han gider spise - plus jeg kunne se at fedtdepoterne på halsen var/er på vej tilbage. Dette mente hun dog ikke var et problem.

 

I sidste uge havde jeg igen besøg af min foderkonsulent, som også bemærker at han har fået sine fedtdepoter tilbage, og udtrykker en lille bekymring herom, da vi jo var sluppet af med dem. Hun ser dog også at han stadig er en anelse tyng, men virker ikke umiddelbart meget bekymret for ham..

 

Og nu i dag gik jeg helt i baglås. Synes han var meget tyk i halsen, plus jeg synes der er kommet et depot på bagparten også.

 

SÅ..... Mit spørgsmål er hvad hulen skal jeg gøre - hvem skal jeg tro på?!

Skal jeg tro på dyrlægen, min konsulent eller min egen intuition?

 

Min egen løsning er umiddelbart at sætte ham på kur igen, og komme af med de depoter hen over sommeren, og så holde ham på de der ca 50 kg under "normalen", da jeg er hulens bange for de depoter, og hvad de kan medføre af grumme sager!

- Men har jeg totalt hul i hovedet?

 


Konikponyen Masca Z Nadziei!

Kig gerne min blog

masca-z-nadziei.blogspot.com/

Og mød os på Epona.Tv

HornskovVindberg Inkasso

0
0
Svar på denne tråd
 
 1234567
Forfatter: 
Dato:  20-02-2013 18:02

Hov rettelse:

Ingen GRÆS ikke jordfold :P


Konikponyen Masca Z Nadziei!

Kig gerne min blog

masca-z-nadziei.blogspot.com/

Og mød os på Epona.Tv

HornskovVindberg Inkasso

0
0
Svar på denne tråd
 
 Godt gået
Forfatter: 
Dato:  20-02-2013 20:37

Først og fremmest - fantatisk arbejde af dig og din skønne hest/pony

 

Jeg VED på egen hånd hvor svært det er at slanke en hest, der tager på bare ved tanken om græs ;)

Jeg synes ikke du skal live bekymret, men istedet bede om en 2.opinion. Dine slankede billeder er vel også et års tid gamle, så jeg vil da gerne se hvor "slemt" det står til nu :)

 

Desværre er heste-huld meget en smagssag - også blandt dyrlæger og de er ikke altid helt objektive, men derfor gør man nu alligvel klogt i at lytte. Så kan du ikke vise os nogle nyere billeder af dine hest? Så kan vi andre måske give vores ufaglærte besyv med :)

 

Det eneste der virker slankende på min pony (som har tendens til EMS) er utroligt nok græs ad libitum (gammel ugødet kedeligt rajgræs), frøgræshalm, 7kg wrap og vitaminer og så LØSDRIFT UDEN DÆKKEN

Det har betydet at hun det sidste halve år har tabt sig 30 kg - vel og mærke uden motion pga skadespause - og det er vores opskrift fremover... Jordfold stresser hende og sætter simpelthen hendes system og forbrænding i stå...


Lewitzer - den hemmelige race i DK :)

0
0
Svar på denne tråd
 
 123456
Forfatter: 
Dato:  20-02-2013 20:58

Mange tak, og i lige måde da :)

Har desværre ikke et billede af ham som han står nu, men kan godt sætte et ind på fredag, hvis du er interesseret? :)

Altså hvis græs ad libitum er løsningen for dig, er det jo super! :) Har desværre bare ikke den mulighed :/ Der er simpelthen for meget sukker i græsset, så inden det muligvis havde hjulpet var han blevet syg. Men han trives også fint på jordfold, så længe han har noget at pille i :) Og heldigvis har jeg nu fået mig en anden hest også, som han så kan gå sammen med i nogle timer om dagen, så han ikke er helt mutters alene hele tiden :)


Konikponyen Masca Z Nadziei!

Kig gerne min blog

masca-z-nadziei.blogspot.com/

Og mød os på Epona.Tv

HornskovVindberg Inkasso

0
0
Svar på denne tråd
 
 kende det ;)
Forfatter: 
Dato:  20-02-2013 21:19

Jeg kender det alt for godt - de evindelige bekymringer fordi man kun vil sin ven det bedste;)

 

Har EMS hest som også har tendens til at tabe sig om vinteren - men få den "grimme" hals når de begyndes at fodre på....

Jeg vil lige sige at min hoppe får pergolid om sommeren - og går absolut ikke på græs!!! Kun det hun kan nippe på jordfolden. Her får hun 2. slet hø og halm.

For at komme tilbage til vinteren... Her har vi (med dyrlægen) måttet på 2. år tage pergolid produktet fra hende - fordi hun på uforklarlig vis får tynd mave i forbindelse med wrappen.... Istedet får hun glucogard! Hun fodres med NAG fiberpiller for at holde sig fin i huld. Og det har virkelig hjulpet på at holde vægten "korekt". Hun blev nemlig hurtigt for tynd - altså "tynd" ved ribben og mave - men beholdt ofte fedt depoter på bagsiden af lår og på hals! Det er vi sluppet af med på NAG fiberpiller!og får KUN 2. slet wrap!

Men er din testet for orm - OG bændelorm?!!! Jeg har en fornemmelse af (uden at vide det!) at EMS heste let får det - fordi de jo nipper meget i jorden (herunder også de steder der ofte er gamle rester af hestepærer...)osv. Min hoppe har ihvertfald ALTID orm ved test - også selvom de andre nødvendigvis ikke har...

 

0
0
Svar på denne tråd
 
 godt gået
Forfatter: 
Dato:  20-02-2013 21:19

Jeg vil rigtig gerne se billeder! Jeg synes det er et vanvittig spændende og frustrerende emne - så jeg suger til mig ;)

 

Græsfold ad libitum fungerer KUN hvis det er gammelt græs og så SKAL det være ad libitum for ellers æder hun som en Pacman Hun kan æde non-stop (drikker ikke engang) hvis hun blot bliver taget fra græsset i 4-5 timer... Men hvis hun "ved" (farligt emne - hestens intelligens hehe)at hun har al verdens tid - så holder hun mnage pauser hvor hun hun både sover lange lure, kigger på fugle, hygger med de andre og nå ja, spiser ;)

 

Så det er løsningen for os og håber hun kan gå på den fold resten af hendes dage - det er en dejlig løsdrift, så det er perfekt. Du må bare flytte din pony hen til min så ;)


Lewitzer - den hemmelige race i DK :)

0
0
Svar på denne tråd
 
 du skal tro på...
Forfatter: 
Dato:  20-02-2013 21:29

Du skal tro på... dig selv! Lov mig lige det - ikke?

 

Hø indeholder også meget sukker! Og de kan endda blive forfangne af lavfruktan hø.

 

Du skal undgå fedtdepoter. Som en skrev engang, en ægte EMS hest kan være skind og ben! Og samtidig have store fedtdepoter!

 

Det er jo en sygdom, og derfor skal din hest ikke være i samme huld som andre heste!

 

50 kg undervægt skader IKKE!

 

Min egen hest er også 50 kg undervægtig, og har samme hyr som dig, med at forsøge at holde hesten slank. Det har dog vist sig at være lettere ved denne end jeg troede. Men stadig! Skal man passe på.

 

Min mangler muskler og er skarp over ryggen. Men sålænge man ikke rider ret intensivt (ved ikke, om du gør, det er M niveau og over), er det helt ok!

 

Jeg kender det virkelig godt. Ikke nok med, man kæmper med hestens huld, og sin egen tvivl, så kommer folk også med alle deres (vidt forskellige !!!) meninger om ens hest! Og hvilket huld den burde have.

 

Tro på dig selv, og hvad dyrlægen mener er totalt ligegyldigt.

 

Jeg har selv opdaget, min egen dyrlæge ikke kan vurdere huld. Hesten kunne man mærke alle ribben på, så siger dyrlægen, "den må da gerne tabe sig et par gram". O ved du hvad, jeg er blevet så gammel og klog, at jeg bare siger jaja !

 

Og tænker, hold da op, en dyrlæge, der tror hun kan vurdere huld ved at KIGGE på en hest. Nej, du skal MÆRKE!! Gramse. :)

0
0
Svar på denne tråd
 
 1234567
Forfatter: 
Dato:  20-02-2013 21:34

Rikke: Hvad er det for et produkt? Det kender jeg ikke. Han bliver fodret på Simple Balance, og vil blive ved med det er min tanke :)

Ja han er tjekket for orm, og har generelt også altid orm, men var på mirakuløs vis i 0 sidst :P - Bændelorm er ikke tjekket nej, men den ormekur han fik sidste gang tog ALT, inklusive bændelorm, spolorm, blodorm og hvad du nu kunne finde på af orme :)

Tine: Jamen jeg vil tage et billede fredag og ligge ind så :) Hæhæ, ja så kan de gå og være EMS fede sammen :P Meen afhængig af hvor du bor kan jeg få liiidt langt ;) Plus det ikke er sikkert prisen er noget for mig nu jeg har to basser :P

 

- I øvrigt mht græstiden og intelligens. Det er jo bevist at heste der har begrænset adgang til græs kan æde op til 40% mere i den tid de så er på græs. Så det er heller ikke altid en god ide at have dem på begrænset græstid. Selvfølgelig kan man godt ride en tur eller sådan, men at de kun er på græs i nogle timer, og bliver taget fra igen, lurer de altså. Og så grovæder de :)

- Ligeledes spiser de mindre grovfoder hvis de får det ad libitum, da de ved at det aldrig slipper op uanset hvad, og så er der ingen grund til at forsluge sig :)


Konikponyen Masca Z Nadziei!

Kig gerne min blog

masca-z-nadziei.blogspot.com/

Og mød os på Epona.Tv

HornskovVindberg Inkasso

0
0
Svar på denne tråd
 
 Hippolyt...
Forfatter: 
Dato:  20-02-2013 23:30

Prøv og gå ind på Hippolyts hjemmeside og læs om produkterne Equigard og Glucogard det kunne måske være noget for din hest...

0
0
Svar på denne tråd
 
 1234567
Forfatter: 
Dato:  20-02-2013 23:40

Heste: Mange tak for opbakningen Må indrømme at jeg var lidt "bange" for at oprette emnet, om jeg nu ville få hug for at betvivle en dyrlæges udsagn, men i bund og grund er det vel mig der kender hesten bedst? Har trods alt haft ham i snart 6 år.

 

Uha, nej vi rider ikke M-dressur, han er en ganske almindelig hyggefis, uden bid og alt det der groundworkhalløj dyrker vi meget :P - Dog får vi ind i mellem undervisning i dressur, med enten akademisk syn eller i hvert fald i det mindste anatomisk korrekt.

 

Og jeg er egentlig glad for at andre har samme problematik som jeg, om at alle ALTID har en mening om ens hest, hvordan man rider, fodrer, træner eller hestens huld. Synes det er fint at man undrer sig - specielt nu jeg har en hest der måske er lidt til den tynde side generelt. Men i stedet for at gå og hviske i det skjulte, og pege fingre, må man komme og spørge - fortæller hjertens gerne! Nu står jeg heldigvis ved min veninde, og hun ved hvad jeg kæmper med, så hun stiller ingen spørgsmålstegn, men da jeg stod et stort sted forinden med plads til 50 heste, gjorde jeg meget ud af at folk vidste, hvad der lå til grund for mine valg - udelukkende for ikke at blive peget fingre af. Om jeg gjorde alligevel skal jeg ikke kunne sige :P

 

Mathilde: Mange tak for forslaget, og har fået det anbefalet før. Men må indrømme at jeg ikke er meget for Hippolyts produkter.


Konikponyen Masca Z Nadziei!

Kig gerne min blog

masca-z-nadziei.blogspot.com/

Og mød os på Epona.Tv

HornskovVindberg Inkasso

0
0
Svar på denne tråd
 
 St. Hippolyt...
Forfatter: 
Dato:  21-02-2013 08:23

Jeanette, St. Hippolyts produkter får nu altså også min anbefaling:)

 

Jeg har en Holstener der har været forfangen og fodrer med produktet Equigard - i sommers fik hun også Glucogard.

 

Jeg har dog valgt at lægge alle mine 3 heste over på Equigard da jeg finder produktet helt særlig godt...

 

De er i let ridning, har fint med energi, er blanke og korthårede - og sunde:)

 

Held og lykke med at få hesten i fint huld igen...


Med venlig hilsen

 


Anja

0
0
Svar på denne tråd
 
 Dyrlæger..
Forfatter: 
Dato:  21-02-2013 08:44

ser meget forskelligt på huld..

 

Jeg har haft en hoppe der skulle sælges og hun skulle have den årlige vaccine ugen inden hun skulle handelsundersøges, der sagde min egen dyrlæge at hun var helt perfekt og det syntes jeg også selv.. Nuvel hun manglede lidt muskler, men tynd var hun ikke..

 

Så kørte vi til sælgers dyrlæge og her fik jeg at vide at den var aaalt for tynd..

 

Og det er ikke det eneste eksempel jeg har..

 

Så nyt billede ind, så vi kan se.. Nogen har tendens til at heste hellere må være lidt for tykke end for tynde.. Jeg mener begge dele er helt galt..

 


Godt enghø i småballer sælges i Horsens og omegn.!

 

Skriv for nærmere info..

 

0
0
Svar på denne tråd
 
 Tilskud
Forfatter: 
Dato:  21-02-2013 09:52

Hej Jeanette

 

Frustrerende, føler med dig, kender problematikken fra en tidligere pony, men du må ikke fortvivle. Det kan sagtes løses. Han er rigtig fin på billede to.

 

Hvordan fodrer du? Og hvad har øget lige før depoterne begyndte at vende tilbage.

 

Min erfaring er at fedtdepoterne og bomerrangvægten har alt at gøre med mangel på vitaminer og mineraler. Især magnesium, men også Zink(aftemt med kobber) samt B vitaminer spiller en meget stor rolle hvis man vil have styr på vægten og fedtdepoterne. Magnesium meget vigtig hos EMS heste.

 

Jeg ved du er glad for simple balance, men jeg må desværre sige at mine problemer med EMShesten var netop de samme, på dette foder. Jeg kan godt lide tanken om naturlig kornfrifodring, men måtte erkende at den på dette tilgengæld manglede en del vigtige nærringsstoffer. Først da jeg fik hesten på en optimeret foderplan, inkl godt tilskud af bla Magnesium, skete der noget.

 

Det er meget typisk for EMS'erne at når man endelig får has på fedtdepoterne, er de faktisk for tynde. Ligesom de kan være meget tynde og stadig have fedtdepoter. Et tegn på balancen er helt skæv.

 

Du skal være opmærksom at hvis han får meget lucerne KAN hvad der syner af "fedtdepoter" i virkeligen være væskedepoter? (For meget proten, kalium mm.) De opstår inden for ret kort tid, (uge) Og forsvinder endnu hurtigere hvis man forsøgsvis ophører med lucerne. Det ved jeg desværre fordi jeg selv har bøvlet med det og netop med simple balance. Er generelt ikke imponeret over deres ekspertise.(Heller ikke altid dyrlægens)

 

Hvis du får hesten bliver optimeret, ISÆR af magnesium er jeg ret sikker på at du også vil kunne have ham på græs igen (kommer lidt an på græstypen) Jeg har set det så mange gange med tidligere forfange og EMS og er ikke er i tvivl.

 

Jeg sammensætter selv mit foder, men ved at mange har rigtige gode erfainger med hippolyt, hvor EMSheste taber sig inkl fedtdepoter og endda kan sættes op i foder. Equiguard, gluccoguard mm. Prøv at tale med en konsulent. Grunden til succesen er jeg sikker på skyldes den optimale vitamin og mineralsammensætning. Det er så vigtigt balancen er i orden. Hvis ikke den er det, så er det stort set umuligt at fås has på elevatorvægten og de evigt tilabgevendene fedtdepoter Det er i hvert fald min erfaring.

 

Og så som en anden skrev - lyt til dyrlægen, men i høj grad også din egen mavefornemmelse. Kan nu godt forstå du er forvirret.

 

Held og lykke med det.

 

0
0
Svar på denne tråd
 
 foderplan
Forfatter: 
Dato:  21-02-2013 10:07

Undskyld TS at jeg blander mig i din tråd.

 

Indigo, det kunne være interessant at høre DIN foderplan, grovfoder-type, kg, magnesium-type osv.? Hvis du vil dele den med os?

 

På forhånd tak.

0
0
Svar på denne tråd
 
 ems problematik
Forfatter: 
Dato:  21-02-2013 10:14

M

 

Min dejlige fjordhoppe har også Ems. Hun bliver efter anbefaling fra dyrlæge Jorún som også er konsulent hos Hippolyt, fodret med Equigard og Glucoguard og wrap i afmålte portioner.

 

Hendes fedtdepoter på halsen er væk, men som Jorún siger, hun må gerne tabe sig meget mere. Så vi arbejder på sagen.

 

Hun kommer ikke på græs til sommer, men på ridebanen, som er med sandbund. Hun vil så stadig få ovennævnte produkter plus 2. slets hø.

 

Jeg synes det er flot, som din hest har tabt sig, og er enig i, at 50 kg undervægt er bedre for helbreddet.


 

 

Stald Pedersminde....

 

Fjordhest Lotus 2001

Irish cob Romanys Agata 2008

Irish cob Pedersmindes Monique 2012

0
0
Svar på denne tråd
 
 Foderplan
Forfatter: 
Dato:  21-02-2013 12:13

Hej Rosenholm,

 

Ja vi har jo snakket en del om det her før

 

Jeg deler gerne egne erfaringer, men min specifikke foderplan er ikke til megen hjælp, da de er tilpasset mine forhold og heste. Jeg er stærk tilhænger af man tilpasser foderet efter grovfoderet og hesten individuelt.

 

Men ellers udregner jeg efter foderprogram og retter evt ind efter hvad øjet ser. Vitaminer og mineraler synes jeg bør afstemmes efter grovfoder med analyse, især der hvor det udgør hovedparten af foderet og der samtidig er diagnoser. (Der husker jeg vi er meget enige) Jeg fodrer grovfoderbaseret, godt hø, derudover afstemt tilskud samt evt roepiller, fiberpiller, stivelsesfri mash mv. Veksler lidt i løbet af året. Men må indrømme jeg er fristet til at afprøve hippolyt af nysgerrighed - kender flere der bruger det med succes. Gør du egentlig ikke selv det? :)

 

Jeg har ikke EMS ponyen mere og kan tillade mig ikke at være helt så nøje som jeg ville med den. Og vil gerne sige jeg synes det var temmelig kompliceret. Men oplevede især tilførslen af Magnesium utrolig vitigt,(som vel også er hvad der er i gluccoguard) For mig var det forskellen mellem en hest der trivedes eller ikke gjorde, især i græsningssæsonen. Igen det er svært at sætte doseringer på, kommer an på hesten, på foderet, på græsset på årstiden samt magnesiumets optagelighed. Men ved et kvalitetsprodukt hvis vi snakker forfangenhed, kan man godt skulle op i 5-6gr dg til stor pony i perioder hvor græsset er i vækst. Og lavere i lavsæsonerne. Over længere perioder skal man være obs på samspillet med bla. calcium.

 

Men medmindre man synes det er sjovt at nørde med det selv,eller ved hvad man kigger efter, bør man nok få fat i en foderkonsulent, få sammensat et foder der er til at overskue. Jeg vil så nødig råde andre specifikt til at sammensætte foder, jeg er på ingen måde ekspert og vil nødig være det på andres forhold. Men erfaringer i grove træk deler jeg gerne.

 

Jeg hører tit nogen sige at deres heste er dækket ind - Det står på posen - men forstår ikke hvordan man ved det, før man ved hvad den totalt set spiser. Eller ser på hvad den fejler. Hos mange heste kan man se indikationer på de netop ikke er dækket ind, som feks fedtdepoter, undervægt, pels, hovkvalitet, farve, energi og adfærd. Det kan selvfølgelig også skyldes andre ting, men tror ofte vi enten over eller underdoserer forskellilge emner, forrykker balancer og deraf får en masse bøvl og diagnoser.

 

Nå det tog lige en drejning. Undskyld trådstarter, tilbage til dig

0
0
Svar på denne tråd
 
 Ups...
Forfatter: 
Dato:  21-02-2013 12:37

Ups Læser altid først spørgsmålet ordentligt BAGEFTER

 

Kan lige tilføje at EMS ponyen (1'er) efter at have skiftet foderplan gik fra kun at kunne få omkring 4kg hø dgl (relativt lavt sukkerindhold) til at kunne spise det dobbelte uden at blive tyk eller få fedtdepoter. Så det var ret markant.

 

Den med ren Magnesium er lidt svær, har rodet rigtig meget med det og endt med at købe noget hjem fra udlandet. De almindelige meget gængse er ikke godt nok optagelige, så det bedste jeg lige kan anbefale er evt at prøve havens, pavo ell evt gluccoguard, mærker jeg forventer har en rimelig kvalitet. Men man skal også sørge for at de er dækket med b vitaminer og samt et bredere spektrum af mineraler. Evt. microvital ell andet kvalitetsprodukt.

 

0
0
Svar på denne tråd
 
 1234567
Forfatter: 
Dato:  21-02-2013 13:01

Rosenholm: Det er helt okay, jeg kunne godt tænke mig at vide det samme :)

Lige for at svare angående Hippolyts produkter, så uanset anbefalinger vil jeg ikke fodre med det. Sidste sommer købte jeg en sæk EquiGard, som et tilskud til hans Simple Balance foder - et par håndfulde om dagen, bare lige så det smagte dejligt. Men efter et par dage kunne jeg mærke at det gik lige i mankekammen på ham, så ellers tak ;)

 

Men kan da lige skrive, hvad han får på nuværende tidspunkt:

1 liter lucerne (Green Gold)

Ca 3-400g Lucie Pellets (som jo også er lucerne)

Hans mineraler (kan ikke huske hvor mange gram det er)

Lidt æblecidereddike

8 kg hø i hønet.

 

Har dog i det hønet jeg har stillet frem i dag (som min veninde skal hænge op, da jeg ikke kommer om torsdagen) Kun fyldt 6-7 kg hø i hønettet og en skive fra en af de små halmballer.

 

Han har også rigtig fin pels, og hans hove har aldrig været flottere, han har været fodret udelukkende med SB siden jul 2011, før det fik han kun deres lucerne (Lucie Stalks)og vitaminerne var fra Salvimin Grøn.

 

Indigo: Jeg ved godt, at der er meget debat vedrørende SB's principper, og jeg tror det er et spørgsmål om smag. Jeg er ikke så teknisk som dig, og jeg kan derfor ikke snakke med om magnesiumtal osv. Men jeg ved at min hest trives, og han får nøjagtig det samme at spise, som før det "gik galt". Det eneste jeg har ændret er at han nu får sit hø i hønet (så spiser han mere), og så får flere kg. Før fik han kun 5-6 kg, fordi han ikke gad spise mere.

Tog dog også roepillerne fra ham, for at se, om det kunne hjælpe på om han ville spise mere grovfoder. Måske skulle han have dem igen?

 

Er godt klar over at fedtdepoterne er svære at komme af med, og at det er dem de taber til sidst, så de kan komme til at se jammerlige ud - har jo selv været hele møllen igennem.

Synes jo at jeg havde helt fint styr på det hele, indtil min dyrlæge kom og lavede ubalance i min fodring.


Konikponyen Masca Z Nadziei!

Kig gerne min blog

masca-z-nadziei.blogspot.com/

Og mød os på Epona.Tv

HornskovVindberg Inkasso

0
0
Svar på denne tråd
 
 Balance...
Forfatter: 
Dato:  21-02-2013 13:58

Hej Jeanette, nu ved vi ikke hvordan han ser ud pt.. Er han ikke tynd, men som han skal være, kan du roligt fortsætte. 8kg synes jeg lyder som en pæn mængde hø trods alt til den størrelse.

 

MEN hvis problematikken er at den ER for tynd og har tendens til fedtdepoter, så er der altså noget skævt i dens foder. Selvom hovene muligvis er gode ell ham ser fin ud. En ting jeg har med simple balance er at jeg har set meget blive kammufleret i det ydre grundet virkningen fra hørfrø. Og så er det andre ting som feks fedtdepoter der viser at noget er galt.

 

Jeg har ikke selv erfaring med equiguard, men hvad jeg forstår duer det muligvis ikke som supplement, netop fordi man skal op i den fulde dagsdosis, (underforstået den optimale vitamin og mineraltilførsel)formentlig sammen med gluccoguard (magnesium). Det er det optimale der er vitigt, ikke "produktet i sig selv" hvis du forstår hvad jeg mener. Jeg kan nu godt forstå du ikke ville give mere når reaktionen var sådan. Men jeg kan fortælle at en indikation på magnesiummangel netop er spændt nakkekam og at den forsvinder med tilstrækkelig tilsførsel. Det er en af de indikatorer jeg bruger til at vurdere mængder i græsningssæsonen.

 

Hvis det var mig ville jeg en uges tid droppe lucernen og give roepiller i stedet. Prøv at lægge mærke til om han forandrer udseende i den uge. Kunne godt tænke mig noget af det er væske. At han får for meget protein. Derfor får du muligvis reaktionen når du sætter høet op. Hvorfor får han mon Green gold som er den kraftigste lucerne? Bruger du eclipse eller "metaslim til EMS"?

 

Hvis du ser på indholdet i deres tilskud er det egentlig ikke dækkende. Tesen er at de er dækket ind, fordi de optager det bedre ikke? Men når noget ikke fungerer helt optimalt, så synes jeg man skal se på hvorfor. Om de er dækket ind kommer i den grad an på hvad der er i deres grovfoder osv. Tænk her på foderet også er designet til jordbunden i england som også kan se anderledes ud ovs.

 

Ikke for at overtale dig til at skifte foder, vil bare dele min egen erfainger som netop går på denne problematik OG simple balance. Men det er ikke unikt for det foder, man kan da få samme problemer med de almindelige tilskud hvis der ikke er balance...

 

Men fedtdepoter generelt bør ikke være så genstidige. På den rigtige balance taber de sig fint og jævnt Men ved godt det andet du beskriver, nok er nærmere normen. Det var det også for mig engang..

0
0
Svar på denne tråd
 
 123456
Forfatter: 
Dato:  21-02-2013 14:47

Jeg må lige vende tilbage i morgen med et billede af ham.

 

Kan såmen sagtens tage lucernen fra ham i en uges tid, og se om det skulle hjælpe. Det er da en let måde at finde ud af det på.

 

Green Gold er ja en lidt mere "powerfull" lucerne. Mener at han fik det fordi lageret i DK var løbet tør for Stalks, som jo ellers er den anbefalede til EMS-heste. Men en blanding af Green Gold og Timothy Chop skulle være lige så godt - så blander man dem halv halv.

Da han så i sommer havde tabt det hele, og gerne måtte tage lidt på igen, tog vi Timothy Choppen fra ham, og han gik på ren Green Gold. Og som sagt, så synes jeg det hele har kørt fint, indtil min dyrlæge kom som sagt :)

 

Han får ikke pt. Metaslim nej. Han får Total Eclipse. Metaslim, er jo egentlig også et periodefoder, ikke nødvendigvis et "fuldtidsfoder". Men han har fået det ja, for at hjælpe ham med at slippe af med sine fedtdepoter. Og overvejer at få en sæk hjem næste gang de kommer rundt med foder. Men der er bare 2 måneder til.

 

Det er korrekt, at deres mineraler ikke dækker dem med det hele. Det er derfor det er vigtigt at man varierer foderet. Altså de får nogle vitaminer gennem fx. lucerne, og ved deres grovfoder. Men det forudsætter naturligvis at det er af god kvalitet. Jeg plejer faktisk at fodre ham med både hø og wrap. På den måde får han flere forskellige slags grovfoder, og dermed får han forskellige vitaminer, fra forskellige marker - der er jo ikke 2 marker der er ens.

 

Min frieserplag fungerer super på SB og min venindes DV hoppe i fol fungerer super - og når den er i træning (M i dressur) fungerer den fint, hendes shetlænder fungerer fint og en anden venindes fjordhest har fået det siden han var plag også, og fylder vist nok 4 i år, han fungerer også super.

Så de jeg har i min omgangskreds har kun gode oplevelser med det, selvom jeg da har hørt andre udefra sige at det ikke er "et godt foder". Men der findes vel gode og dårlige erfaringer med alt?


Konikponyen Masca Z Nadziei!

Kig gerne min blog

masca-z-nadziei.blogspot.com/

Og mød os på Epona.Tv

HornskovVindberg Inkasso

0
0
Svar på denne tråd
 
 Deler vandende...
Forfatter: 
Dato:  21-02-2013 15:55

Ja, du vil i hvert fald hurtigt kunne se om det er det. Min erfaring er at sådanne nøjsomme typer får rigeligt protein gennem grovfoderet og for meget kan give sådanne væskepartier. Men nu kan du se, en uge ell der omkring uden - dvs også uden nuts. Green golden er meget kraftig.

 

Jeg vil ikke udelukke nogen fungerer på det og hvis jeg skulle vælge efter "smag" var det også det jeg valgte.

 

Tanken om variation er god, men hvad sker der hvis man fodrer med to partier grovfoder med lavt zinkinhold, ell selen? Vi kan jo desværre ikke vurdere ud fra kvaliteten hvad det indeholder. Der er også visse mineraler som generelt ligger lavt i den danske jordbund, andre højt, og uden tilskud der går ind og balancerer den skævhed, kan man få problemer. Det behøver ikke nøvendigvis komme til udtryk, men hvis man samtidig har tilstand som kræver ekstra nærringsstoffer feks magnesium, zink andet, så KAN det blive et problem. Egentlig tror jeg vi henter mange problemer på foldene, græsset, alt for meget af det ene og lidt for lidt af det andet. "groft sagt".

 

Og tja, igen, man ser flere "velfungerende" heste, hvor jeg nok ville mene en del havde problematikker i foder-øjemed hvis man kiggede nærmere efter. Men det bliver først rigtig opdaget når der kommer tydelige symptomer - hvilket jo heller ikke er givet at der gør :)

 

0
0
Svar på denne tråd
 
 1234467
Forfatter: 
Dato:  22-02-2013 23:19

Nå, jeg har taget billederne som lovet.

De er taget med min telefon, så kvaliteten er desværre også derefter.

Han er blevet markant hårdere siden i onsdags jeg var ved ham, så jeg er for at sige det pænt lidt bekymret for ham....

 


Billede




Billede




Billede




Billede




Billede




Konikponyen Masca Z Nadziei!

Kig gerne min blog

masca-z-nadziei.blogspot.com/

Og mød os på Epona.Tv

HornskovVindberg Inkasso

0
0
Svar på denne tråd
 
 huldvurdering
Forfatter: 
Dato:  23-02-2013 12:23

Super med billeder, selvom det kan være lidt svært at vurdere fra.

 

Kan godt se han er meget markeret bagtil, men vil ikke byde på hvor mange kg, bare at han nok er lige til den tynde side.

 

Det der for mig er mest markant er den spændte nakkekam, som du selv beskriver. Muskler i det hele taget. Det stemmer godt med de andre ting. I min erfaring er det der først og fremmest en hest der mangler magnesium, som også er typisk ved både ved EMS og forfanghed! (Det ved din dyrlæge ikke) Det er jeg slet ikke i tvivl om. Nakkenkammen skal være som smør og det vil man kunne opnå indenfor ganske få dage. Som en bivirkning ville du sandsynligvis over tid kunne øge hans foder uden han tager fedtdepoterne på. Kalium som er i lucerne øger behovet for magnesium. Det kan disse heste være sensitive overfor og manglen har i det hele taget mange konsekvenser. Det er ofte heste som ikke tåler at græsse før det er i balance. Det er der desværre ikke mange der ved.

 

Spændende at høre hvad andre mener om huldet når meningerne i forvejen er delte

0
0
Svar på denne tråd
 
 jjjjjjjjjjjjj
Forfatter: 
Dato:  23-02-2013 17:52

Er der nogen af jer med disse EMS heste, der kender til agrobs Alpengrün müsli, uden korn i, 2,8 % sukker og stivelse.. som også skulle være godt til metabolisk syge heste?

 

www.pferdefuttershop.de/ index.php?cat=Agrobs&a...=520010029

 

Jeg tror også at magnesium mangel er større problem end mange ved, synes det virker meget spændende det du skriver Indigo magnesium stabiliserer blodsukkeret og det må jo virkelig være godt i forhold til de problemer der er ved både EMS og forfangenhed. Jeg har hørt en dyrlæge som har reddet flere af sine egne heste gennem årene, med "store" doser magnesium..

 

Denne magnesium læste jeg en herinde fra, skulle være en af dem der optages ok... nogen der reelt ved det?

 

www.horze.dk/Pharma- magnesiumoxid%2C-3-kg/ 25582,da_DK,pd.html


Kærlig hilsen

Charlotte Bursche

0
0
Svar på denne tråd
 
 Forvirring.
Forfatter: 
Dato:  23-02-2013 19:01

Bare for at bidrage lidt til forvirringen - jeg syntes, den ser ud til at være for tyk og for muskelfattig.

Der er ikke kun depot på halsen, der ser ud til at være lidt tyndere med pels, kløer den? Ponyen ser også lidt kraftig ud ned over skulderen - foran sadlen.

Jeg synes ikke, den ser tynd ud på bagparten, men muskelfattig. Men det kan være vejret ikke lige er til det vanlige arbejde.

 

Men for at kunne komme med en reel vurdering af huld og muskelsætningen skal man have fingrene i den.

Hvordan syntes den er i pelsen i forhold til de andre år?

En tynd hest vil lettere fryse en en hest gost i stand. En frysende hest vil lave mere vinterpels.

 

Det er et rigtig træls problem, du står med. Ja, vi vil bare det bedste for dyrene, men hvad er dt, når de lærde - og alle andre - giver forskellige meldinger?

 

Med en EMS hest ville jeg ikke turde at se stort på bare bitte små fedtdepoter!Af foder ville jeg benytte mig af så naturlige produkter som muligt, dvs hø eller meget tør wrap - analyse? - og et vitamin-mineralprodukt. Umiddelbart ser Simple-balance ud til at opfylde dette. - Og så kan man jo altid diskutere om der er nok af det ene eller andet.

Mht magnesium, så er det sjældent et problem, hvis hesten har adgang til god halm. Men det kan selvfølgelig være et problem i dagens danmark, hvor rigtig mange bruger andet strøelse end halm.

 

Hvis den får et afbalanceret foder, ville jeg holde den til den slanke side og hænge min hat på motionen.


Cirkelinemus :-)

 

0
0
Svar på denne tråd
 
 Jeanette ♥Masca♥
Forfatter: 
Dato:  23-02-2013 20:01

Syntes det er super godt gået af dig. Det kræver sin kvinde at få de fedtdepoter væk.

 

Min Annabel havde også tendens til EMS, men har heldigvis aldrig udviklet det, fordi hun kom på skrap kur efter hun blev forfangen.

 

I en lang periode var hun også til den tynde side, men det har heldigvis rettet sig, så hun nu er perfekt.

 

Du fodrer jo med lucerne piller som skal opblødes, det gør jeg også, men jeg blander roepiller uden sukker i, så det er halvt af hvert.

 

Det mætter rigtig godt, og så hjælper det dem med at holde huld, på den gode måde ;)

 

Jeg fodre med Eggersman ERS pellets, som er helt uden stivelse og sukker, sådan da. Det er speciel foder til forfangne heste og heste med EMS. Det virker super for os, sammen med roe/lucerne pillerne og snittet lucerne.

 

du skal huske at muskler skal komme af arbejde, og som jeg ser din hest, så er den meget muskelfattig, og det er ikke det samme som tynd.

 

Og så skal du altid lytte til din egen mavefornemmelse. Jeg har haft dyrlæge der har været totalt uenige om min hests huld, den ene mente hun var tromle tyk, og den anden at hun var lidt til den tynde side, men som hun sagde, en hest med tendens til EMS og forfangenhed, må hellere veje lidt for lidt, end for meget eller have spækkam.

 

Held og lykke fremover.


Hilsen Mette

Der har spist sig rask fra leddegigt


Det burde være en selvfølge at heste kom på fold hver dag


og barfodstrimmere burde forbydes....


0
0
Svar på denne tråd
 
 Magnesium og halm
Forfatter: 
Dato:  23-02-2013 21:46

Cirkelinemus: Det med magnesium er absolut ikke rigtigt, halm dækker ikke ind, hvilket dels skyldes mineralforskydninger i græs og grovfoder men sandelig også de diagnoser hesten har. Det er en længere forklaring, som jeg ikke skal komme ind på her. Men det er IKKE pga af strøelsen der ses mangler - og jo, de her heste med diagnoser har brug for ekstra magensiumtilførsel blandt andet!

 

Charlotte: Helt rigtig som du skriver, det har bla noget med det at gøre Og det er en god musli - mashen er en sikker smagsvinder!

 

Hvad må tro hvem man vil, jeg har dog set det for mange gange - hårde nakkekamme og ømme fødder transformeret hurtigere end smertestillende kan nå at virke. Alt for mange gange til at vide alt andet er noget vrøvl! Desværre er forskningen ikke med, men på vej, så det er der desværre nogen der må vente på.

 

Charlotte: Hvad var det for en dyrlæge der reddede heste med Magnesium? Lyder spændende. Har desværre kun hentet erfaringer fra udlandet, da ingen herhjemme rigtig interesserer sig for problemet.

 

Igen, simple balance, absolut ikke noget jeg ville bruge til EMS grundet den ikke garanterede mineraltilførsel. Noget som de her heste i så høj grad har ekstra behov for.

 

I øvrigt er det næppe tilfældigt at Simple System; metaslim til EMS indeholder ekstra magnesium!

 

0
0
Svar på denne tråd
 
 Held og Lykke
Forfatter: 
Dato:  23-02-2013 21:58

Men TS hvad end du gør - så held og lykke med det, jeg håber du finder en vej med det for jer. Den vej der virker - er den rigtige.

 

Synes klart han ser bedre ud på de første billeder - billede to end de nyeste. Men vil give cirkelinemus ret i at han måske også dels ser lidt muskelfattig ud. Men svært at se på billede og fra denne vinkel

0
0
Svar på denne tråd
 
 1234567
Forfatter: 
Dato:  24-02-2013 00:47

Han er HELT sikkert muskelfattig. Han har hele vinteren stået stille, grundet sne og frost. Så ja, det er ganske naturligt :P

 

Han er en smule mere tyndpelset nu ja, fordi han har fået dækken på, så han fælder en del. Han havde noget kolikuro et eller andet en dag, hvor dyrlægen mente det kunne skyldes at han måske har frosset, hvis det var en meget kold dag. Så nu har han fået dækken på for resten af vintersæsonen.

 

Altså, som skrevet - ja jeg ved godt at han er slank og nok også kunne bruge et kg eller to mere. Det var jo bevidst. Og efter dyrlægen mente han skulle tage på, har jeg prøvet det. Han har også taget på. Men sidder så ikke på maven men på halsen, og nu snart også på numsen -.-

 


Konikponyen Masca Z Nadziei!

Kig gerne min blog

masca-z-nadziei.blogspot.com/

Og mød os på Epona.Tv

HornskovVindberg Inkasso

0
0
Svar på denne tråd
 
 jjjjjjjjjj
Forfatter: 
Dato:  24-02-2013 00:59

Forresten læste jeg også et sted at omega 3-6-9 skulle gøre noget godt for EMS heste..

 

nu sad jeg lige og søgte lidt på google.. og fandt dette produkt. nogle der kender og har afprøvet det til deres hest?

 

www.oekoshop.dk/helsekost/profeed- maxflow-kosttilskud-til-alle-dyr-2- kg.html


Kærlig hilsen

Charlotte Bursche

0
0
Svar på denne tråd
 
 St. Hippolyt produkter
Forfatter: 
Dato:  25-02-2013 03:10

Min hest Barazza fik desværre også EMS efter sommerfold. Så ingen døgnfold til damen her, + minimalt med græs. :o(

 

Jeg står heldigvis et sted hvor der bliver forhandlet samt fodret med St. Hippolyt.

 

Må indrømme, at jeg havde bange anelser i sommers. Sygdommen EMS var for mig helt ubekendt, og jeg troede i starten, at hun blot havde taget ualmindeligt godt for sig af det gode græs.

Men staldudlejer gjorde mig opmærksom på, at hun led af EMS

Det er jo især nøjsomme heste som bliver ramt af denne sygdom.

 

Så Barazza kom de næste 3 måneder på Equigard og Glucogard, samt wrap. Jeg valgte endvidere at købe Alpengrün Mash i stedet for alm. mash (som lille farvel-snack ;o)) da denne ikke indeholder sukker.

 

Derudover anbefales det at heste med EMS bliver motioneret hver dag, hvor de får pulsen op i min 20 min.

 

Og i dag fremstår Barazza i samme form som før sommergræs. Så stor respekt til St. Hippolyt for deres produkter som virker. Min dyrlæge var dog uenig med staldudlejer vedr det foder, som hun påstod ikke virkede. Men det gjorde det så gudskelov, så dyrlæger er ikke altid enige med foderkonsulenter/forhandlere. Foderet St. Hippolyt har fået en pris for Equigard som det foder som virker bedst på forfangne heste.

 

Held og lykke med din smukke hest.


Et godt hestemenneske hører når hans hest taler til ham,


- et stort hestemenneske kan høre hesten hviske,


men dårlige hestemennesker kan end ikke høre når hesten skriger!

0
0
Svar på denne tråd
 
 hhhhhhhhhh
Forfatter: 
Dato:  25-02-2013 11:35

Dejlig solstråle historie Marianne, super hun kom tilbage i sin gamle form igen :)

 

Hilke forholdsregler tog du så med hendes grovfoder dengang?


Kærlig hilsen

Charlotte Bursche

0
0
Svar på denne tråd
 
 En hest med EMS
Forfatter: 
Dato:  25-02-2013 16:13

SKAL være slankere end de almindelige anbefalinger og forskning (mest på mennesker) viser også at motionen er ultra vigtigt.

 

De nyeste indenfor mennesker viser at træning med høj puls kortere tid er yderst effektivt. Så lidt løs på banen hvor den kan få lidt fart på hveranden dag, er super kombineret med det lette arbejde de fleste fritidsryttere byder deres hest.

 

Jeg tror du fik den hårde spækkam, dels pga en øget tildeling af foder, men også fordi motionen holdt op pga vinter og frost.

 

Jeg har også gode erfaringer med tilskud af magnesium, og det skal være oxid udgaven, der får man mest Mg. Det ville jeg netop bruge i græsperioden og ved tilfælde som nu. Crom skulle også være godt, har dog ikke selv mødt nogen med erfaringer med det.

 

Og så skal du have kæmperos for at kæmpe sådan for sagen. Der er mange der ikke kan lide at slanke deres hest, eller ikke kan se omfanget af problemet..

 

Angående dyrlæger og andres forskellige meninger, så er det også svært at huldvurdere heste, især sine egne. Der er også forskel på hvor skrap man er;0). Jeg er meget skrap, for ser jeg det mindste tegn i hovene, så anbefaler jeg fluks slankekur og mere motionUdfra billederne synes jeg stadig den har noget ved haleroden på alle dine billeder. Den er lidt for firkantet at se på.

 

Jeg kan lide de nyere huldvurderingssystemmer hvor man tager kropsdel for kropsdel og så giver det en gennemsnitskarakter. Da jeg læste på landbohøjskolen så kiggede vi kun på overlinie og ribben. Og overlinien kan virkelig snyde, for det kan også skyldes manglende muskulatur. Det kan godt tyde at det er tilfældet for din hest, for når maven hænger, så er det ofte pga manglende muskulatur både ved maven og ryggen.

 

Forskning på mennesker har også vist at iværksætter man en slankekur uden at øge motionen (her både speed og muskelarbejde), så taber man også muskulatur sammen med fedtdepoterne. Og når så gode tider kommer igen, så vil man tage endnu hurtigere på, for den manglende muskelmasse vil gøre en mindre insulinfølsom.

 

Hvor gammel er din hest, og hvor mange år har den været overvægtig?


Foderplaner udarbejdes af uvildig hestekonsulent, cand agro

Boots tilpasses og sælges, flere mærker på lager

0
0
Svar på denne tråd
 
 SB- konceptet
Forfatter: 
Dato:  25-02-2013 22:29

er jo notorisk lavt i kobber, selen og D vitamin......lav kobber medfører dårligere forbrænding i mitokondrierne i (muskel)cellerne, da nogle af deres indre enzymer er kobberafhængige. Ligeså for selen, det skal til at konvertere selve de grundlæggende stofskiftehormoner til aktiv form.Så hvis de to mangler, går forbrændingen bare ned og ned og ned.

 

Hvis man giver for meget protein, fx lucerne, så kan hesten såmænd også konvertere det til sukker via de-aminering i leveren.


Lipizzanere til salg:

* Rolig,barok type,vallak f.2009,ryttervant,157 cm

* Lipizzaner/DSP-hoppe,7 år,155 cm,tilredet

Begge er trafiksikre og turfornuftige.

0
0
Svar på denne tråd
 
 Grovfoder
Forfatter: 
Dato:  25-02-2013 23:14

Mht grovfoderet altså i dette tilfælde wrappen, så blev hun sat lidt ned i de 3 måneder.

Hun bliver så udover en ugentlig fridag også motioneret hver dag.

 

Holder meget øje med hende, og ellers må vi tage Glucogarden frem igen.


Et godt hestemenneske hører når hans hest taler til ham,


- et stort hestemenneske kan høre hesten hviske,


men dårlige hestemennesker kan end ikke høre når hesten skriger!

0
0
Svar på denne tråd
 
 mere om balance
Forfatter: 
Dato:  26-02-2013 10:35
Super med den den tekniske forklaring Eva :-)
0
0
Svar på denne tråd
 
 lalalalala
Forfatter: 
Dato:  26-02-2013 12:22

Der er efterhånden kommet mange og velmenende savr og sikkert også en masse brugbare ind imellem... (jeg har også selv skrevet i starten af tråden).

Og nu bliver jeg bare hende-den-gamle-tante-sure-der-lige- skal-kommentere-igen

Jeg har jo selv "problemet" med en særdeles nøjsom pony, men jeg investerer i en blodprøve 1-2 gange om året for at få målt hendes værdier.

Jeg får målt vitamin/mineral-balancen samt diverse andre "små-ting" - netop fordi jeg vil vide om MIN pony mangler noget. Det er muligt at nogle/mange/de fleste EMS-heste døjer med lavt selen+magnesium tal - men hvis MIN ikke gør, så er det direkte farligt at begynde at give tilskuddet. Selen i for store mængder kan udløse en dødelig forgiftning blandt andet...

Derfor må alle disse velmenende RÅD ikke tages for andet end RÅD!

Trådstarter virker nu heller ikke fuldstændig tabt bag en vogn, men der kan måske sidde andre, med knap så stor viden, og derfor suge for mange råd til sig - og desværre med store konsekvenser...

 

Og så undskylder jeg lige igen for det "sure opstød" ;)


Lewitzer - den hemmelige race i DK :)

0
0
Svar på denne tråd
 
 De alm blodprøver måler ikke
Forfatter: 
Dato:  26-02-2013 12:47

alt og de måler SLET ikke de faktiske funktionelle, cellelulære niveauer af næringsstofferne(som er dem der tæller for forbrændingen i fx musklerne), de måler kun det der cirkulerer i, ja, blodet....hvilket desværre ikke korresponderer 100 % med det cellulære niveau.

 

På mennesker måler vi med funktionstests.....det er meget mere anvendeligt og viser hvad den enkeltes behov faktisk er.

 


Lipizzanere til salg:

* Rolig,barok type,vallak f.2009,ryttervant,157 cm

* Lipizzaner/DSP-hoppe,7 år,155 cm,tilredet

Begge er trafiksikre og turfornuftige.

0
0
Svar på denne tråd
 
 1234564648
Forfatter: 
Dato:  26-02-2013 16:26

Bare lige for... Uanset hvilke argumenter der kommer mod at jeg bruger Simple Balance som foder, ændrer det ikke det faktum at det er det foder jeg bruger, og er glad for.

 

Eva: Jeg ved godt at du ikke er glad for SB, og det er fint. Men medmindre min hest dør i morgen som følge af at få det foder, skifter jeg ikke ;)

 

Jeg er glad for at nogle har gode erfaringer med Hippolyts Equigard, det har jeg jo så bare ikke, og grundet den oplevelse, som er beskrevet tidligere, ville jeg slet ikke turde sætte ham over på fuld ration af det.

 

Keppie: Ja han er ret kantet bagtil. Men det er han altid, og det ligger egentlig i racebeskrivelsen også (Konik Polski) Der står at de er rimelg flade bagtil, som man jo ellers helst ikke ser ved almindelige heste, men det er åbenbart et træk ved dem.

 

Indigo: Kan jeg få et link eller sådan til det du har læst om at EMS heste mangler magnesium? Har nemlig googlet det, og kan ikke finde noget, ej heller ved dem jeg har spurgt til råds noget.

 

Tine: Du må gerne komme og være en sur-tante-der-lige-skal-skrive-igen ;) Og tak for opbakningen, føler mig heller ikke ALTID tabt bag en vogn :P

I øvrigt så er der siden i fredags sket følgende:

 

  • Har taget lucerne fra ham
  • Han får nu roepiller
  • Han er blevet redet 3 gange
  • Sat ned til 6 kg hø
  • Halm for resten
  • Plus han får æbleeddike

Hans fedtkam er igen næsten blød og lækker - dog er den ikke væk. Og nu på fredag, vil jeg begynde at give ham lucerne igen, og se om det var det, der var synderen. Han får dog lov at gumle i hø, mens han er inde og blive striglet/sadlet op. Så der spiser han jo også lidt hø, og får dermed lidt mere end 6 kg, men hvor meget mere ved jeg ikke.. Og så kommer han i øvrigt på en Metaslimkur her i næste uge. Der tager min veninde en sæk med til mig, når vi mødes, for at tage en fælles tur til Herning.

 

Kan ikke se, hvorfor det skulle være manglende motion der skulle gøre udfaldet, da det kun er her det sidste stykke tid at jeg har haft problemet, og han er ikke blevet redet regelmæssigt siden november tror jeg.


Konikponyen Masca Z Nadziei!

Kig gerne min blog

masca-z-nadziei.blogspot.com/

Og mød os på Epona.Tv

HornskovVindberg Inkasso

0
0
Svar på denne tråd
 
 Prøv at søge
Forfatter: 
Dato:  26-02-2013 19:46

på engelsk: magnesium and insulinresistance, der kommer videnskabelige artikler op, bla andet pub med, fåes ikke meget finere

 

Jeg skrev at kombinationen af mangel på motion og øget tildeling af foder. Forfangenhed er som et bæger der er løbet over. Havde han været i god kondi og med veludviklede muskler så kunne han bedre have tålt at blive sat op i mad

 

Konik eller ej, så er den firkantede numse et fedtdepot, desværre Ligesom hjertenumsen er på en haflinger. Bare ærgerligt de ligefrem avler bestemte fedtdepoter ind. Jeg har selv en lusitano og en welsh cob blanding, så kender problematikken.

Det kan selvfølgelig gøre det svært om ikke umuligt at få de gennemavlede fedtdepoter helt væk.

 

Hvis jeg må knytte en kommentar til simple Balance, så skal det ligesom alt andet foder afpasses til grovfoder, livsytringer osv. Og det er ikke forbudt at give noget ved siden af. Eksempel deres egen metaslim. Men hvis det alligevel indeholder syntetiske mineraler (hvilket jeg ikke ved?), så kunne andre tilskud af andet mærke måske være velegnede.

Jeg ved ligeså snart man taler om heste der er udfordret på stofskiftet , så stiger behovet for visse mineraler pga forøget insulin og cortisol i blodet. Feks er det ikke usædvanligt med forøgede muskelenzymværdier, her CK værdier, som giver øget behov for selen, magnesium og E vitamin, lav blodprocent øger behovet for kobber og b vitaminer, dårligere pels b vitaminer, zink og kobber og dårligt immunforsvar hvilket øger behovet for visse mineraler og antioxidanter.

Jeg tror ikke at simple Balance skaber sygdommen. Jeg synes at hørfrø, tangmel, ølgær er gode ting at give. Og jeg tror også på at man let kan overdosere mineraler og vitaminer og jeg anerkender også at at de er bedre fra naturlige kilder end syntetiske. Jeg ved ikke om Eva Lydekings indlæg skal forståes sådan at hun synes at Simple Balance ligefrem skaber hestens problemer? Stofskifte problemer har eksisteret i mange år, og mest pga øget tildeling af foder, mindre ridning og flere naturracer til landet.

 

Ifølge Katie Watts fra http://www.safergrass.org kan halm indeholde sukker hvis det har været stresset under høst, og lucerne kan indeholde stivelse under visse forhold. Så derfor er intet safe uden en analyse. Og da det kan være uoverskueligt at analysere for alt, så må man nogen gange prøve sig frem og jo bedre form hesten er i, jo mindre sensitiv vil den være.


Foderplaner udarbejdes af uvildig hestekonsulent, cand agro

Boots tilpasses og sælges, flere mærker på lager

0
0
Svar på denne tråd
 
 123456789
Forfatter: 
Dato:  26-02-2013 21:09

Keppie: Jeg er godt klar over at motion kan hjælpe på problemet. Men når man nu ikke har haft den mulighed må man jo søge alternativer. Jeg har intet ridehus ej heller en ridebane, så derfor er mine muligheder begrænsede i vintermånederne. Kunne såmen sagtens være markfræser, men hvor fedt er det i en bundfrossen jord. Det har benene jo ikke særlig godt af. Han har så til gengæld været på fold i op til 10-12 timer i døgnet.

 

Han er IKKE blevet syg som følge af at være blevet med Simple Balance. Det har han kun fået i et år - og kun fordi han blev syg. Inden da har han fået alverdens forskellige slags musli, vitaminer fra Salvimin Grøn og havre, Linamix. Jaeh. You name it. Intet under at den stakkel er blevet syg. Men man kan altid være bagklog, og jeg kan jo desværre ikke gøre skaden god igen, andet end at tage ansvar for det, inden for de rammer jeg nu engang har.

 

SB's mineraler er ikke kemisk fremstillet nej. Og øget/nedsat behov for det ene eller det andet? - Pas. Jeg ved det ikke. Jeg har ikke selv hørt noget om det, og jeg må være ærlig at sige at jeg stoler på SB. De har haft succes i England og jeg ser flere og flere herhjemme, som er glade for det. At der så er nogle der er uenige, kan jeg ikke gøre så meget ved. Er vel ikke anderledes end at jeg ikke forstår hvad fx havre skal i en hest? :)


Konikponyen Masca Z Nadziei!

Kig gerne min blog

masca-z-nadziei.blogspot.com/

Og mød os på Epona.Tv

HornskovVindberg Inkasso

0
0
Svar på denne tråd
 
 prøv at læs mine indlæg
Forfatter: 
Dato:  26-02-2013 21:20

Jeg skrev til Eva omkring Simple Balance. Det er ikke mig der angriber foderet, jeg forholder mig bare konstruktiv kritisk til alt.

 

Og jeg er også begrænset af vinteren, men finder en græsmark at motionere min hest på, eller vejene. Ja det er ikke så meget motion som om sommeren, men jeg finder på alternativer. For hvis du læser om motionens betydning for menneskers insulinfølsomhed, så bliver man meget obs på det. Prøv f.eks at læse noget af læge Bente Klarlunds bøger eller artikler


Foderplaner udarbejdes af uvildig hestekonsulent, cand agro

Boots tilpasses og sælges, flere mærker på lager

0
0
Svar på denne tråd
 
 Lucerne er lucerne
Forfatter: 
Dato:  26-02-2013 22:47

uanset hvilket navn der står på posen og hvad det koster.

 

Det der er problemet, er at

 

*SB anbefaler foderplaner uden et vitamin og mineraltislskud, tilpasset danske forhold.

 

Jeg har lavet foderplaner på mange heste der efter et års tid på SB havde kliniske mangler på dit og dat (det har jeg beskrevet før). "Kliniske mangler" betyder at være hel-eller halvsyg/ dysfunktionel, så det vil jeg mene er en foderbetinget skadelighed, at konceptet fraholder hestene et almindeligt godt vitmin-produkt.

 

*Den fundamentalistiske indstilling til, at heste ikke behøver være dækket bare minimum-ind-på-visse-mineraler-ift al den forskning der ligger........

 

*Decideret uvidenhed om, at protein kan omdannes til sukker....så hvis jeg tager hjemmesidens anbefaling til en alm varmblod på 12-15 kg hø og 2 kg lucerne+ det løse....øh, så ved jeg godt hvor den lander.


Lipizzanere til salg:

* Rolig,barok type,vallak f.2009,ryttervant,157 cm

* Lipizzaner/DSP-hoppe,7 år,155 cm,tilredet

Begge er trafiksikre og turfornuftige.

0
0
Svar på denne tråd
 
 1234567
Forfatter: 
Dato:  26-02-2013 22:51

Eva: Nu var denne her tråd slet ikke ment som en diskussion omkring SB's produkter, den må du altså tage andetsteds.

 

Der er ikke nogen der er ens og det er fint, vi vælger hver især vores måder at fodre på og du har din.

Nu vil jeg så sige, at jeg kender indtil flere heste inklusive min egen, der har fået SB i mere end et år, som ikke står med nogle problemer - det jeg beskriver i mit indlæg kunne være sket uanset foder, samt problemet EMS er opstået længe før jeg fodrede med SB.


Konikponyen Masca Z Nadziei!

Kig gerne min blog

masca-z-nadziei.blogspot.com/

Og mød os på Epona.Tv

HornskovVindberg Inkasso

0
0
Svar på denne tråd
 
 ikke korrekt
Forfatter: 
Dato:  26-02-2013 23:28

Det er ikke korrekt at lucerne er lucerne, ligesom heller ikke Timothe er Timothe.

 

Jeg er ikke bruger af Simple Balance, skal jeg lige sige, men har været til deres "græs-foredrag" og det er interessante ting.

 

Jeg har tidligere fortalt om mit Solfaxi-græs. "Lavfruktan", ja tak. Græssorterne deri er godt nok "kendt" som lavfruktan. Men Solfaxi-græs-blandingen giver et enormt fruktan-indhold.

 

MEN, der er måske lige glemt, at herhjemme der forsker og udvikler frø-firmaerne/foderstofferne til køer. I England til Heste.

 

Da gødningen blev både begrænset og meget dyr for landmændene, er der blevet forsket i, at gøre græs-sorterne mere fedende i sig selv, så der kunne spares både på gødningsregnskaber og pengepung. Jeg kender til en måling på 17 pct. sukker i 2. slets Timothe, meget risikabelt hvis man har en EMS-hest og tror man er sikker med Timothe.

 

Jeg har flere gange måtte "diskutere" med grovfoder-sælgere, der sælger Timothe-wrap eller hø, spurgt efter en analyse og får det entydige svar "Timothe" ER lavfruktan. Ja, det var Timothe i gamle dage og det er nogle Timothe-sorter stadig, men andre er i hvert fald ikke.

 

England derimod, er ligeglade med køer, men har en oldgammel tradition for hestesport og de forsker derfor for hestenes skyld og ikke som her, kun for landbrugets skyld.

 

Så nej, lucerne er ikke bare lucerne.

 

Og derudover, få analyseret grovfoderet, det vigtigste for hestens velfærd - og det kan gøres til en pris hvor alle kan være med nu.

 

0
0
Svar på denne tråd
 
 Hvad menes...
Forfatter: 
Dato:  27-02-2013 00:37

 

Jeg skal lade eva svare for sig selv, men tror måske ikke det er hvad hun mente med at lucerne er lucerne, Rosenholm??!

 

Du har ellers meget ret i det med høet, det genkender jeg også, lavfruktan er ikke nødvendigvis "lavt i sukker" selvom det måske har nogle fortrin fremfor andre sorter. Sjovt at se det ofte bliver meget opreklameret.

 

Et problem med england er at vi ikke kan overføre deres forhold direkte på vores, ikke den samme jorbundsprofil. Alene hvis man ser på deres folde kan man ser de ikke er nær så intensivt plejede som vores. Det mener jeg er det afgørende problem!

 

Vil sige til "sur tante" for at bruge dit eget udtryk :) at du skam har ret. Overdoserede mineraler kan give forgiftninger, såvel som mangler ift balancerne. Underskud kan imidlertid også indirekte medføre forgiftninger, hos heste såvel som hos menensker. Underskud af zink kan i princippet medføre kobberforgiftning på celleplan osv. -fordi de er antagonister. Kan ikke understrege nok hvor vigtige balancerne er, som jeg har sagt før. Og det tror jeg sådan set også Eva mener?

 

Vigtigt at give bredspektrede afstemte tilskud, medmindre man er meget sikker på en enkelt mangel. Det er absolut ikke noget man skal gøre blindt og ingen opfordring til at gå ud og vælte ned af hylderne. Det er ikke en god ide! Få lagt en optimal foderplaner og brug nogen der ved noget. Hvis det ikke virker - ja så er der noget galt enten med foderet, planen eller konsulenten der lagde den. Og det er DER jeg vil hen, uanset om det er simple balance eller andet. Hvis der er symptomer, så er det fordi noget er utilstrækkeligt. Uanset hvad det måtte være og om det altid har været der. Hvis det går godt, ER det godt (optimalt) Ellers ikke. Så simpelt er det

 

TS. Ja, prøv som keppie siger at google på engelsk, grunden til du ikke finder noget, er fordi meget få ved noget der er værd at vide her i dette land. Desværre.

0
0
Svar på denne tråd
 
 Selvfølgelig
Forfatter: 
Dato:  27-02-2013 10:03

findes der mange forskellige under-linier/typer indenfor både lucerne og græsser...og nej, det var ikke det jeg mente (tak, indigo).

 

Mineraler er GRUNDSTOFFER der udvindes, de findes ikke syntetisk. De kan findes i forskellige bindingsformer, som uorganiske salte og som organiske bindinger- men de er aldrig syntetiske.Nogen optages bedst som det ene, andre som det andet, men forskellene er IKKE kæmpestore. Hvis tarmfloraen er i orden, laver kroppen selv den organiske binding.

 

Lucerne har høj protein og det kan omdannes til sukker......og det kan det, om proteinindholdet er 15 eller 17 eller 18 % og det er ligegyldigt hvilken pose det kommer fra.

 

De fleste mineraler har et RET bredt spektrum for hvad der er ok at indtage (fordi individet SELV justerer over både optagelse og udskillelse, afhængig af hvad kroppen skal bruge og afh af hvilket mineral vi snakker om) og det er kun få, man kan blive forgiftet af- akut forgiftning er egentlig kun selen.

 

1. AKUT toxicitet er ved indtagelse af mere end 500-1000 mg på een gang.

2. SUBakut toxicitet er ved længereindtagelse af mindre mængder, 2-5 mg/ KG grovfoder og hvis de spiser fx 10-20 kg lavenergi-foder, så skal der 20-50-100 mg /dagligt, til

3.Kronisk toxicitet kan ske visse steder i USA pga jordbunden.

 

Død af selenforgiftning kræver minimum 3,3 mg/ kg kropsvægt eller i omegnen af 1500 mg på en gang.

 

ALMINDELIG dosis i et normalt, dansktilpasset vitamin-mineralprodukt er ca. 1 mg (eet milligram), plus/minus.

 

Grovfoderet giver kun ca. det halve ved fuld ration...og det er venligt sat.

 

Det der sker ved langvarig/kronisk underdosering, er at de biokemiske pathways, som er afhængig af et vist niveau, gradvis bliver UNDER-fungerende og gradvis påvirker det de områder der skal fungere "i nærheden......", her fx med selen som eksempel, samspillet mellem thyreoidea-stofskiftet og musklernes evne til at forbrænde sukker.

 

Vi kunne gå videre med kobber, magnesium (400 pathways der kan shunte ned ved relativ mangel), balncer mellem zink/kobber; mellem kalium/magnesium/natrium/kalk......

 

Nej, de dør ikke af underdosering...men biokemien fungerer på et for lavt niveau, her og der.

 

De bliver heller ikke overdoseret af et almindeligt, bredt sammensat tilskud der er lavet med den danske jordbund in mente, for så kan hesten selv tage det den vil have og udskille resten. Vi ER nemlig ikke så kloge at vi ved alt...men hvis man IKKE tilbyder sin hest et almindeligt tilskud "dens krop kan vælge hos", på det biokemisk nødvendige niveau, så tager man dens helbred som gidsel.

 

MOTION spiller en kæmpe rolle ved EMS heste, men ikke engang motion kan virke optimalt, hvis de grundstoffer som stofskiftet og musklerne skal bruge, ikke er i foderet.

 

Hvis man har en hest med det motionsbehov, så kan man jo cykle med den på vejen eller ride på vejen. Vinter kan aldrig være en undskyldning...det har vi ligesom hvert år her i vores del af verden.

 

 

 

Three forms of selenium toxicity occur in nature:

  1. acute toxicity from a very high dose ingested over a short period of time (greater than 500 to 1000 ppm of selenium ingested in a dry ration)
  2. sub-acute toxicity called blind staggers and caused by the accumulation of 2-5 ppm of selenium in dry matter content
  3. chronic toxicity called alkali disease or bobtail disease. The minimum lethal dose of selenium for the horse is 3.3 mg/kg of body weight
- See more at: igrow.org/livestock/horse/selenium- poisoning-in-horses-alkali-disease/ #sthash.2o7086ug.dpuf

 


Lipizzanere til salg:

* Rolig,barok type,vallak f.2009,ryttervant,157 cm

* Lipizzaner/DSP-hoppe,7 år,155 cm,tilredet

Begge er trafiksikre og turfornuftige.

0
0
Svar på denne tråd
 
 1234567
Forfatter: 
Dato:  27-02-2013 11:25

Eva: Jeg er ikke sikker på hvad du mener og im det har relevans for mig, eller om du blot ville nævne det. Det er ret teknisk, det du beskriver. Og helt ærligt. Så meget ved jeg ikke om foder, men er heller ikke sikker på at det er påkrævet, for at jeg kan være en god hesteejer, så længe jeg søger råd andetsteds og ikke lukker øjnene. - Det gør jeg jo så også SB er meget inde over min fodring, og jeg kan ringe i tide og utide, for at høre om forskellige problemstillinger jeg kunne have - eller blot et spørgsmål om andet. (At du ikke er enig i deres koncept gør ikke mig til en ringere hesteejer af den grund, mine dyr har det godt)

 

Mht. motion. Vinteren kommer sjældent bag på mig. Men nu står jeg altså et sted, hvor jeg ikke har hverken ridebane eller ridehus. Så skal han motioneres om vinteren bliver det på glat asfalt med Bambi eller på en frossen mark/folk. Ingen af delene er særlig hensigtsmæssig, når man skal have pulsen op i 20-30 minutter om dagen, med så hårdt et underlag. Desuden er det ikke altid muligt at nå det hele i vinterhalvåret, uden en bane med en form for belysning. Jeg går i skole 8 km fra hvor jeg bor og skal cykle derhen, skal jeg hjem og skifte tøj har jeg allerede cyklet de første 8, plus jeg har 10 km ud til hestene. Det tager tid at cykle så langt, og det er ikke altid det kan nås inden det bliver mørkt.

Vi har både ridehus og bane mindre end 50 meter væk fra hvor jeg står, men det er lukket, så det kan jeg ikke bruge til noget.

 

Jeg kunne flytte. Jeps helt klart. Men steder hvor jeg har mulighed for at få ham på jordfold om sommeren hænger absolut ikke på træerne, og slet ikke når jeg kun har cykel at bevæge mig rundt på, og gerne vil have en rimelig afstand.


Konikponyen Masca Z Nadziei!

Kig gerne min blog

masca-z-nadziei.blogspot.com/

Og mød os på Epona.Tv

HornskovVindberg Inkasso

0
0
Svar på denne tråd
 
 Jeg synes, du skal lytte.
Forfatter: 
Dato:  27-02-2013 12:42

Jeg er ked af, hvis det her kommer lidt hårdt ud, men:

"Så meget ved jeg ikke om foder, men er heller ikke sikker på at det er påkrævet, for at jeg kan være en god hesteejer, så længe jeg søger råd andetsteds og ikke lukker øjnene"

 

Undskyld jeg blander mig, men det synes jeg faktisk, du gør - lukker øjnene. Jeg har fulgt tråden med interesse, og der er kommet virkelig mange brugbare og gode råd, som næsten samstemmigt siger, at især magnesium er vigtigt for EMS-heste. Det er helt fair at du ikke ved meget om foder, men det er der andre, der gør - f.eks. dem der forklarer ret pædagogisk her i tråden - så hvad med at nyde godt af deres viden?

 

Det virker på mig som om du har BESLUTTET at SB er det rigtige; at det nærmest er et ideologisk projekt for dig. Samtidig med at du først beder om kilder og dernæst afviser de detaljerede forklaringer med henvisning til, du ikke ved nok om foder til at tage stilling til f.eks. evt underskud af livsvigtige mineraler. Og samtidig med at du faktisk står med en syg hest.
Det hænger bare ikke sammen i mine øjne.

 

Beklager.

 

 

I

 

0
0
Svar på denne tråd
 
 Mangler
Forfatter: 
Dato:  27-02-2013 12:46

Det, Eva nævner har i allerhøjeste grad relevans for dig. Hun skriver jo bl.a. hvordan mineralunderskud indvirker på stofskifte og musklernes evne til at forbrænde.

 

I øvrigt tænker jeg, at mangler vel først kommer til udtryk efter noget tid.

 

 

I

0
0
Svar på denne tråd
 
 1234567
Forfatter: 
Dato:  27-02-2013 13:21

Issina: Jeg kan se hvad du siger og alligevel ikke. Mit indlæg var aldrig på noget som helst tidspunkt et spørgsmål om hvorvidt I skal sidde derhjemme i sofaerne og beslutte for mig om mit valg af SB er korrekt eller ej.

JA jeg har en "syg" hest. Og af præcis samme årsag har jeg valgt at fodre med SB - ellers var jeg nok aldrig begyndt. Jeg læser hvad der bliver skrevet, og hvis ikke du har bemærket det, så har jeg faktisk fulgt Indigos råd mht. lucernen.

 

Jeg ved helt specifikt at Eva har et eller andet udestående med SB, hvad hvorfor hvordan og hvorledes aner jeg ikke. Men det er ikke første gang at jeg har set Eva herinde komme på banen i en tråd hvor der er fodret med SB, og fortalt hvor forkert det er.

 

Problemerne kommer efter noget tid. Muligt, men over et år efter jeg er skiftet bør problermene komme. Det eneste jeg har oplevet efter jeg har skiftet er en sund, glad og energisk hest. Hans pels har aldrig skinnet som efter han har skiftet foder, og smeden roser hans hove mere og mere. De er fine og super stærke. Vi er endda kommet så langt, at han har foreslået at han måske skal prøve at gå uden sko til sommer, og se om han kan klare det.

 

Så jeg kan virkelig ikke se nej, at jeg skulle behandle min hest dårligt, grundet nogle valg jeg har taget mht min fodring. Jeg har ikke lyst til at fylde ham med alverdens tilskud, hovedløst uden først at finde ud af om det er rigtigt (bare fordi det er nævnt herinde behøver det ikke være rigtigt, hvilken garanti kan jeg få for det?).

 

Så bare lige for - kunne vi ikke stoppe mudderkastningen vedrørende SB's principper, foder og andet den må I sku tage i en anden seperat tråd der omhandler foder. For det var ikke det min tråd omhandlede. Den eneste der har kommet med noget jeg har kunne bruge til noget i forhold til foder og mulige manglende tilskud, eller for meget af noget andet er Indigo - og det råd har jeg taget til mig.


Konikponyen Masca Z Nadziei!

Kig gerne min blog

masca-z-nadziei.blogspot.com/

Og mød os på Epona.Tv

HornskovVindberg Inkasso

0
0
Svar på denne tråd
 
 Mit "udestående"
Forfatter: 
Dato:  27-02-2013 14:33

med SB er, at de påstår dækning med foderplaner der ikke er det, sådan hvis man tager den samlede forskning på verdensplan, til sig. Det gør de så ikke, det er et valg firmaet har truffet.

 

Basic er det almindeligt utroværdigt, men det er jo synd, hvis hestene gradvis kommer i så stor ubalance, at de bliver syge/får forværret stofskifteproblemr/ muskelforbrændingen, får dårligere holdbarhed osv........nåja, så må man ringe efter dyrlægen, når først kanten er nået.

 

Hvor almindelig forebyggelse tilsiger at fodre, så dyrlægen ikke bliver nødvendig, til fodringsbetingede ting.

 

Det kan variere meget, hvor hurtigt det sker; det JEG har været involveret i, var 35-40 nøjsomme heste med mangler indtrådt på et år.De mest nøjsomme der ikke laver noget, sker det måske slet ikke for (at de får kobber/selen/andre mangler)...MEN en EMS hest skal jo kunne motioneres = den skal kunne tåle at bruge sine muskler, ellers kan man ikke holde EMS´en fra døren.

 

Det har jeg beskrevet fuldstændig klart og tydeligt.Jeg skriver her (jeg ventede længe med at gå ind i den her tråd) fordi andre måske kan forstå, huske og lære, hvis de møder en EMS-hest.HN bliver jo læst af mange flre end TS selv.

 

At kunne træffe informerede valg, handler om at have ALLE oplysninger på bordet......også dem foderfirmaerne, herunder SB+ andre, ikke selv råber højt om.


Lipizzanere til salg:

* Rolig,barok type,vallak f.2009,ryttervant,157 cm

* Lipizzaner/DSP-hoppe,7 år,155 cm,tilredet

Begge er trafiksikre og turfornuftige.

0
0
Svar på denne tråd
 
 Sætter pris...
Forfatter: 
Dato:  27-02-2013 20:15

 

TS: Jeg forstår du ikke havde tænkt tråden sådan, men du kan tage æren for at have startet en virkelig god tråd. Et problem som mange lider hovedbrud med og som Eva siger, - en diskussion til gavn for mange. Ikke fordi den endegyldige sandhed der står her. Hver især tager vi det med vi kan bruge.

 

Fordi du holder fast i dine valg og din ordlyd, er det kommet nogle spændende indlæg, måske tekniske, men ikke desto mindre meget interessante. Jeg har fået meget ud af at følge med, ikke mindst tænke over hvad jeg selv siger

 

Tænker ellers I taler forbi hinanden, tror ikke hverken Eva eller andre fornægter "naturlig fodring". Og selvfølgelig skal du ikke tilbage på et foder han fungerer dårligere på, men hvorfor ikke bruge det bedste fra det nuværende foder og gøre det endnu bedre? Det som bliver remset op er mulige mangler og hvorfor, set udfra de problemer du stadig står med. Ikke at du skal skifte til noget bestemt. Omstyrt ikke foderummet, men se om du kan bygge videre på det og tilføre det nuværende noget endnu bedre. Lidt efter samme pricip som med lucernen.

 

Når du har afprøvet lucernen kan du feks. afprøve teorien om mineralmangler ved forsøgsvis give en mineralkur. Ikke for at hænge ved hippolyt, men feks microvital er bredspekteret og sammensat produkt med bla. de ting som er diskuteret her i tråden. Du vil indenfor 14 dage - 3 uger se en mærkbar forskel hvis din pony har gavn af dem. Det er jeg ret overbevidst om - og du ved om det er her du skal sætte ind her. Gives sammen med det normale foder. En let måde for dig at finde ud af om det er vejen. - Nu du helst vil blive på sporet For ellers går mine anbefalinger også i retning af mere drastiske skift.

 

Magnesium kan du tilføre ekstra og se effekt inden få dage, altså med den stive nakkekam - virker det ikke, er ingen skade sket. Dosis skal dog være korrekt. (Plus søg på EMS og vedvarende magnesium tilskud)

 

Hvis du vender tilbage til lucerne, sørg for at han får nok salt! Minimum saltsten.

 

Vil lade snakken om SB ligge, men tror få foderregimer eller firmaer kan prale af at kunne det hele til alle. DET vil være utænkeligt. Jeg er endnu ikke stødt på det. Men vi er enige om det er godt at fodre naturligt og kornfrit, som så mange jo allerede gør her i landet. Roepiller grønpiller etc. fremfor korn og stivelsesdiæter.

0
0
Svar på denne tråd
 
 Eva.....
Forfatter: 
Dato:  27-02-2013 20:17

Eva. Mange tak for de brugbare og udredende forklaringer! Det var interessant at læse!

0
0
Svar på denne tråd
 
 gode råd
Forfatter: 
Dato:  27-02-2013 20:30

Hejsa

 

synes du har fået en masse gode råd og iforhold til ems er jeg ikke ligefrem klog, tilgengæld ved jeg hvor svært det er at have trivelige heste der egentlig ville kunne leve på en sten, groft sagt:)

 

Min ene hest stod efter et års tid på et vitamin og mineral fodder og var pludselig meget anderledes, både huldmæssigt men også i hovedet, blodprøver viste magnesium mangel i forholdsvis høj grad, så foderet blev skiftet ud, og ny prøver blev regelmæssigt taget.

 

Min dyrlæge og min foderkonsulent er bestemt ikke helt enige omkring fodring men huld er de heldigvis enige om.

 

Din synes jeg egentlig ikke ser tynd ud, tværtimod er der en del depoter på kroppen, både hals og bagpart som der jo helst ikke skulle være der, men det er næsten umuligt at kunne sige reelt når man ikke kan få fingrene ind i pelsen og mærke i forhold til ribben.

Lige præcis i forhold til dig foder, så kender jeg det ikke, men når din hest ikke trivesm hvad fedtdepoterne tyder på den ikke gør, ville min første tanke være hvad der skulle ændres fodermæssigt og om foderet skulle skiftes.

 

Pt. har jeg en højdægtig hoppe som flere har spurgt om ikke hun er for tynd, men dyrlæge, foderkonsulent og jeg er enige huldet er fint, det er muskelsætningen, der mangles i forhold til den tydelige overlinie.

 

pøj pøj med kampen og skønt med en hesteejer der faktisk tager sagen alvorligt :)

 

mvh

Mie

 


Med de tre skønne arabermuler, og nummer 4 med forventet ankomst medio marts :)

 

Wrap fra 2 slet 2012 sælges, minibig, ca 300kg, priside ca 300 kr pr balle

0
0
Svar på denne tråd
 
 12345687
Forfatter: 
Dato:  28-02-2013 01:19

Indigo: Tak selv for en tråd til debat ;) Hvis nu jeg beslutter mig for at prøve at tilføre noget ekstra (det er endu ikke beslutter, men HVIS nu ;)) Hvordan ville jeg så finde ud af den rette mængde?

 

Og ja. Jeg er ret glad for mit foder, så vil ikke skifte. Kan umidddelbart ikke se en grund til det. Han trives fint på det. Ja jeg har fået et "problem" nu. Men det er ikke noget jeg som sådan ville have undgået på et andet foder, hvis det er den øgede mængde hø der har gjort udfaldet.

 

Nu har jeg jo så godt nok lavet noget om i hans dagsorden fordi jeg bare ville have de depoter VÆK igen, om ikke andet så i hvert fald bløde. Hvilket de er. Jeg er ret godt tilfreds med resultatet indtil videre, og fredag vil jeg langsomt tilføre noget lucerne, og se hvad fedtdepoterne siger til det over en periode. Sker der ingenting, vil jeg gradvist øge høet igen, samtidig med at han bliver motioneret mest muligt. Han er siden i fredags blevet motioneret 4 gange. Han havde fri i weekenden. Og let's face it. Jeg kan ikke have to heste, skole, arbejde og så langt til det hele, hvis man SKAL motionere hver dag. Mon ikke han kan klare en fridag eller to i ny og næ :P

 

I øvrigt Indigo: Takker for god tone. Jeg har ikke noget imod råd og vejledning, har bare ikke lyst til at få dikteret, at jeg næsten er en dårlig hesteejer grundet mit fodringsvalg. Det synes jeg desværre jeg får en følelse af ved andre indlæg - om det er hensigten, ved jeg ikke. Men det er blot en følelse jeg sidder tilbage med. Og det synes jeg egentlig ikke er fedt, når jeg godt ved at jeg egentlig er en god hesteejer, med lidt for meget paranoia nogle gange måske? x)Mine dyr lider ingen overlast, og man skal være velkommen til at komme og glo, hvis man er uenig :P


Konikponyen Masca Z Nadziei!

Kig gerne min blog

masca-z-nadziei.blogspot.com/

Og mød os på Epona.Tv

HornskovVindberg Inkasso

0
0
Svar på denne tråd
 
 super spændende tråd
Forfatter: 
Dato:  28-02-2013 09:38

det er jo et super spændende emne - har fulgt tråden på sidelinien :)

 

Først - fedt at du tager kampen op! :)

 

Ud fra det jeg kan se på billederne skal du tilbage til det du havde i sommers - de depoter han har nu er advarselssignaler i min verden.

 

Min er faring - vi har en hoppe som vi købte som "i god foderstand" - jeg tænkte den gang - hvor svært er det lige at slanke?? - meget..... det tog flere år......

 

Vi har de sidste par år lykkedes med at holde hende slank - dog reagerer hun trods muzzle og begrænset græs stadig på græsset.

 

Vi oplevede at hun i efteråret pludselig fik let nyreslag - uden synlig grund - andet end at vi i løbet af det foregående år havde øget motionen, og især de sidste måneder før havde taget længere galoppere og havde fået redet en masse skovture - skønt :) - Vi havde faktisk - med tanke på bl.a. "tåle græs" startet op på magnesium et halvt år før. (det gav så også en positiv effekt på hendes temperement!) - men vi havde ikke givet ekstra selen/e-vitamin :(

En blodprøve viste at hun havde nyreslag og at selen netop var for lav. Den viste så også at kobber var indenfor normalen og at mangesium kun lige lå på grænsen til normalen.

 

Vi har givet 2 kure med selen/E-vitamin og fortsætter med magnesiumoxid.

 

Lige nu står hun så stille pga en dobbelt ligament skade - men når hun forhåbentlig kommer rigtigt igang igen så vil jeg helt sikkert have selen/e-vitamin i tankerne. - og overvejer da også en årlig udvidet blodprøve - så hun ikke pludeslig står med "foderbetinget nyreslag" igen - hvis man kan tillade sig at kalde det det.....

 

Skal lige slå fast at hun ikke er diagnostiseret EMS - men at hun helt klart er ekstremt nøjsom og har tendens til de forkerte depoter.

 

Magnesiumoxid kan bl.a. købes til rimelige penge i Horze.... tror vi gav 3 mål i den første måned og herefter 2 mål for "vedligehold".


Sorte søger part
-pony-mor med lyseblå T-shirt og hvid paryk

Her bor Nisha & Sorteper: www.aktivstald.dk

"PÅ PLETTEN" - www.pletshow.dk

www.sundehove.dk

0
0
Svar på denne tråd
 
 trådstarter
Forfatter: 
Dato:  28-02-2013 10:01

en tråd udvikler sig altid og jeg skriver kun i tråde der hvor det kan have relevans for en masse hesteejere. Og det er et udbredt problem som skal angribes multifaktorielt. Og derfor kommer fodervalg, motion osv også ind over diskussionen.

 

Og det kan jo aldrig være en hetz mod dig personligt, hvis man diskutere visse mangler i et eller andet foder.

 

Jeg tror at er hesten i balance og man har super grovfoder, holder passende huld, motionerer sin hest uden at presse den over stresstærksler (konkurrenceridning samt transport) og den ikke har nogen sygdomme, så kan godt langt hen ad vejen klare sig uden deciderede tilskud. Men lige så snart man er ude i at kroppen har reageret på tidligere tiders dårlig fodring og for lidt motion med overvægt OG forfangenhed til følge, så står man i en anden situation. For så har den brug for mere. Vi berøver også vores tamheste for at forsyne sig selv med meget mere varieret kost end vildtlevende heste og fedtdepoter ala din hests ville ikke forekomme, for der ikke noget tilskudsfoder om vinteren.

 

Jeg var i Geneve her i november til en hovkongress og der var en forsker der fortalte om preswalski heste i et reservat i Berlin og der gav de intet tilskud om vinteren, så deres vægt svingede 100 kg fra sommer til vinter! Nu fortæller jeg ikke dette for at man skal kopiere konceptet, men bare for at få en forståelse på forskellen.

 

Jeg giver selv et tilskud af SB pga tangmel, ølgær og hørfrø, men jeg har en historik på mine to heste, dels har jeg en lusitano der fik hævede koder pga hurtig vækst og dels har jeg en welsh cob hvis mor blev forfangen under drægtighed og han som 6 årig fik konstateret sunket hovben, plus han har haft nyreslag. så dem tør jeg simpelthed ikke lade være med at give mineraler der dækker ind med kobber, selen, magnesium og E vitamin, bare for at nævne de vigtigste i det her tilfælde. Indtil SB bliver dokumenteret for at kunne fungere i videnskabelige forsøg, som værende bedre end andre vit mineral blandinger, så holder jeg mig til den forskning der er.

 

 

Men jeg har et åbent sind overfor andres valg, det er op til dem selv at eksperimentere, nogen af mine kunder bruger det og so far har jeg modsat Eva ikke set problemer. Jeg kender måske 10 heste der har brugt det et års tid. Jeg ved at en anden fik taget blodprøve der viste forhøjede muskelværdier og den blev sat på et tilskud af selen og Evit anbefalet af SB egen konsulent og andre har fået anbefalet B vitaminer. Så jeg har ikke fået opfattelse at det er strengt forbudt med suppleringer, tværtimod;0)

 

Måske firmaet i England er mere restriktive, aner det ikke..


Foderplaner udarbejdes af uvildig hestekonsulent, cand agro

Boots tilpasses og sælges, flere mærker på lager

0
0
Svar på denne tråd
 
 det er faktisk
Forfatter: 
Dato:  28-02-2013 10:07

ikke usædvanligt at EMS heste og cushingheste har forhøjede CK værdier. Jeg har en artikel om det et sted.. Det er altid en god ide med en blodprøve i ny og næ


Foderplaner udarbejdes af uvildig hestekonsulent, cand agro

Boots tilpasses og sælges, flere mærker på lager

0
0
Svar på denne tråd
 
 123456789
Forfatter: 
Dato:  28-02-2013 11:07

Keppie: Tror bestemt ikke at det er forbudt fra SB at give tilskud, det vælger man vel et eller andet sted selv? :P Desuden har jeg også været til både foder og græs foredrag ved Karsten fra SB, og han sagde heller ikke noget dårligt om tilskud - da det kan være nødvendigt. Men han sagde at mange nogle gange bare giver det, "for at give det", og ved ikke hvorfor. Og glemmer måske at holde op igen efter en periode, og så får de pludselig for mange :S

Jeg kunne i princippet godt tage en blodprøve en gang om året - samtidig med vaccine fx, og se om der skulle være nogle mangler, på både ham og min plag. Intet problmem. Men en (kan ikke huske hvem) længere oppe skrev at en blodprøve ikke viser de faktiske tal, grundet nogle ting som jeg heller ikke lige kan huske x) Og det er egentlig også det jeg har fået af vide, og hvad skal jeg så bruge det til - hvis ikke det giver det rigtige billede?

 

Det med vildhestene i Tyskland, giver såmen egentlig også fin mening. En vild hest vil altid om sommeren æde og æde, netop for at danne de her depoter (måske ikke lige de samme som en EMS hest - har jeg ikke lige styr på), så de kan klare vinteren. Men det er jo også fordi de heste ikke har det "så godt som vores". De har brug for de depoter om vinteren, når der ikke er så meget mad. Men vores får året rundt, og har derfor ikke brug for at sætte de depoter - så bliver de farlige hvis de ikke bliver brugt :)

 

Det er heller ikke fordi tråden ikke må omhandle andet end præcis det jeg spørger om. For som du siger, så er det spændende læsestof. Men nogle af indlæggende, kan godt give mig som hesteejer og trådstarter lidt "ondt i maven", over at jeg da ikke har motioneret min hest hen over vinteren, det er da også en skandale, og fodrer ham tilmed på SB's foder. Det er det der udgør en dårlig hesteejer. Og det er jo ikke det der er meningen med at starte sådan en tråd. Hvis hesten generelt trives, kan man vel ikke komme efter noget, og sige det er forkert det jeg gør? At jeg lige nu på stående fod har fået en problematik, som jeg søger lidt hjælp til, gør jo ikke at alt jeg gør/har gjort er mega forkert..

- Naturligvis er fedtdepoterne ikke hensigtsmæssige, men jeg reagerer jo også på dem, med det samme jeg ser dem. Det er jo ikke fordi jeg opdagede det engang i november, og bare lod stå til.


Konikponyen Masca Z Nadziei!

Kig gerne min blog

masca-z-nadziei.blogspot.com/

Og mød os på Epona.Tv

HornskovVindberg Inkasso

0
0
Svar på denne tråd
 
 Jeanette Masca
Forfatter: 
Dato:  28-02-2013 14:27

Ideelt set skulle vi kunne skræddersy en vitamin mineralblanding til den enkelte hest, alt efter tid på året analysen på hø, halm græs lucerne osv osv. Men i praksis er det for omstændigt og ...dyrt.

 

Derfor vil der være noget i mineral og vitaminblandinger som hesten ikke kan bruge. Og modsat Eva mener jeg ikke bare at hesten blot kan tage det den kan bruge og smide resten væk. Overskud af jern kan faktisk skabe insulinresitens hos mennesker og det er der meget af i hesteblandinger, fra dengang man troede at det var det der gav god blodprocent. For meget jern kan faktisk hæmme optaglesen af zink og kobber Nogen af vitaminerne og mineralerne har en høj margin før det giver problemer med interaktion med andre mineraler eller for høj dosis. Eva, jeg vil gerne høre mere, hvis det forholder sig sådan for alle vitaminer og mineraler, så må du gerne smide et link et til mig, så jeg kan blive opdateret.

 

Blodprøverne kan du godt bruge til at se om blodprocenten er ok, muskelværdier infektionstal, levertal o lign. Men at en prøve viser at den er lav i et mineral skal ses i forhold til hestens fodring og symptomer og hvad blodprøven i øvrigt viser.

 

Har du f.eks en hest med forhøjet muskelværdi og den samtidig er lav i selen ligesom Svensens hest, så er det anbefalelsesværdigt at give et tilskud der retter op på det, og så er det en ide at tjekke ved efterfølgende blodprøve om det kom i orden og prøve at tage det væk igen for at se om den bliver ved at få brug for tilskud, dvs ny blodprøve.

 

Og nej du skal ikke føle dig som en dårlig hestemor, men blot tage de her indlæg som oplysninger og meninger. Hesten vinder kun ved at vi bliver udfordret på vores viden, det er altid en process. Også for mig der har en uddannelse i hestefodring, jeg lærer nyt hver dag.


Foderplaner udarbejdes af uvildig hestekonsulent, cand agro

Boots tilpasses og sælges, flere mærker på lager

0
0
Svar på denne tråd
 
 EET link.....
Forfatter: 
Dato:  28-02-2013 18:38

host , det er snarere 40-50.Det er bare at køre en håndfuld søægninger og sætte sig og læse et par mdr.

 

De forskellige mineraler reguleres forskelligt, nogen over optagelsen (fx jern) andre over udskillelsen eller bindingerne i blodet.....så nej, jeg skriver ikke lige en lærebog her. Kan anbefale de humane lærebøger.

 

Der skal meget større mængder til at lave indbyrdes ubalancer end der er i et almindeligt, bredt sammensat tilskud, så det er en bekymring helt i skoven.

 

Jeg fatter ikke at man i DK, med meget lidt kobber og selen i jorden, kan forholde sine heste de to ting:

Det er at tage deres forbrænding som gidsel.

 

Der kan sagtens være vævsmangler og mangler i mitokondrierne, som jo laver/forbrænder energien, uden at der er blodmangler- det er vås og snak, at stole skråsikkert på blodprøver, jeg har forsket i det for B12, men det gælder i princippet, næsten alle mikronutrienter.

 

For os, der har ti heste og ca. ti i opstaldning, ville jeg simpelthen ALDRIG lade nogen komme derud at "blodprøver er nødvendige" fordi heste skravler eller trives suspekt - det er dårligt management.

 

Vi har simpelthen aldrig haft en i stalden, hvor det var nødvendigt med blodprøver pga "dysfunktion" - jeg kan simpelthen ikke komme i tanke om en eneste, der har fået taget blodprøver eller som har "trivedes problematisk" , så vi/dyrlægen/hesteejeren har ment det var nødvendigt.

 

Jeg har lige proppet min ene hest i foderprogrammet, med den foderplan SB anbefaler på deres hjemmeside og der vil han få ca. 700-800 gram for meget protein = det kan kan omdanne til ca 700 gram overflødigt sukker, svarende omtrent til, hvad der er i et kg havre. Han vil få ALT for meget energi (så meget at han kunne blive fed) og kun ligge på 40 % af antaget minimumsbehov for selen og kobber.

 

Jeg kan godt forstå SB-disclaimeren om, at man skal kalde på en dyrlæge, hvis hesten bliver syg.

 

Nu går han S-niveau = han arbejder for føden, så jeg leger ikke med hans helbred og fortsætter trygt på Regulator Complete 300-400 gram, som han har fået i ti år.


Lipizzanere til salg:

* Rolig,barok type,vallak f.2009,ryttervant,157 cm

* Lipizzaner/DSP-hoppe,7 år,155 cm,tilredet

Begge er trafiksikre og turfornuftige.

0
0
Svar på denne tråd
 
 jjjjjjjjjjjjj
Forfatter: 
Dato:  28-02-2013 22:47

Eva og keppie .. jeg er helt på rø... over den imponerende viden om emnet i lægger for dagen... også ret meget hægtet af haha.. men hold op mand, hvor er I bare for dygtige!!!

 

Og Indigo , du er sgu også ret så rap

 


Kærlig hilsen

Charlotte Bursche

0
0
Svar på denne tråd
 
 lalalala
Forfatter: 
Dato:  01-03-2013 08:21

NU ved jeg ikke om du referer til mig Eva, da jeg tidligere nævnte at jeg havde fået taget blodprøve med min hest for at være sikker på at "alt var iorden"?

 

I så fald, så liver jeg sgu lidt harm... For jeg lader IKKE min hest skrante førend jeg bestiller blodprøve til den! Jeg får lavet blodprøver 1-2 gange om året hvert år for at tjekke at alt ser fornuftigt ud og for at kunne tage noget i opløbet - og det kender jeg flere der gør!

Min hest får fri adgang til frøgræshalm, byghalm af god kvalitet, 8-10 kg wrap og går i en løsdrift med græs året rundt (der dog vokser på en meget sandet jord, så der er ikke meget krudt i) - derudover får hun kun et vitamin+mineral tilskud. Hun er en trivelig hest men dette fungerer super for hende. Så nej, jeg får ikke lavet foderplaner af "uvildige" (hvilket også er en "umulighed" da alle foderkonsulenter jeg kender selv har hest og har deres favoritprodukter og er derfor naturligvis præget af diverse).

Skulle min hest derimod få brug for et tilskudsfoder vil jeg dog ikke afvise at benytte disse - men pt er det irrelavant for mig.

 

Tidligere har du også været ude med riven ang at blodprøver ikke giver det fulde billede af hestens mangler - det er da noget af en påstand, i og med du ikke aner HVILKE blodprøveprofiler jeg vælger at få udført...

 

Jeg får målt en fuld vitamin/mineralsammensætning + muskelgennemgang og derudover så gennemgår min dyrlæge hesten fra top til tå og samtidig lægges der vægt på ormestrategi for indeværende år og hesten vurderes igen udfra foder+ormetal.

Min dyrlæges kæphest er netop medicinske lidelser og foderrelaterede mangelsygdomme og jeg har fuld tillid til hende - hun ringer sågar en højhellig fredag aften for at fortælle mig sidste nye undersøgelse og div - såfremt jeg selv ønsker at læse videre omkring tingene...

 

Skulle dit/dine indlæg ikke være rettet mod mig/blodprøvetagning mv - så undskylder jeg det sure indlæg, men føler nogle gange at NOGLE herinde kan blive ret kloge på andres vegne og det irriterer mig grænseløst :)

 

Men til TS - det er jo blevet en fin og skøn tråd med masser af gode råd, så må du/man selv vurdere hvad man vil bruge tid på at gå videre med og hvad man ellers blot vil lade ligge :)


Hav en dejlig dag

0
0
Svar på denne tråd
 
 Lidt af hvert...
Forfatter: 
Dato:  01-03-2013 12:38

 

TS: Ingen synes du er dårlig hesteejer, så hav ikke ondt i maven Du står med præcis samme problematik som langt de fleste.

Ingen tvivl om du vil den det bedste og træffer valg derefter.

 

Tråden her siger kun, at hvis man står med de problemstillinger med huldet du har, som rigtig mange andre har, så kan og bør noget optimeres - hvis man vil ændre på det. Det er jo ikke fordi hesten mistrives, men på lang sigt, er det altså et betydeligt problem. Ikke bare for din, men for mange EMS heste. Ikke mindst fordi vi bliver vildledt. Meningerne er mange, foderkonsultenter, firmaer, eksperter. Hvem skal vi lytte til?

 

Jeg kan ikke få armene ned over Evas indlæg og læser det ikke som et personligt angreb på nogen, men et opgør med misopfattelse af metoder og ernæringsregimer. Jeg læser også at Keppie og Eva taler om blodprøver som metode til at vurdere hestens reelle mineraltal. Netop fordi blodets værdi ikke nødvendigvis siger noget værdien i væv og på celleplan. Ikke profilerne eller noget personspecifikt!

 

Eva: Ift blodprøver - kan du kaste lys over det her. Forstår feks. at kun nogle ganske få procent af kroppens Magnesiumniveauer findes i blodet. Ved manglende tilførsel hentes ressourcer fra bla fra vævet, demineralisering af kogler etc. Kan en blodprøve på nogen måde relativt vise noget om kroppen magnesiumniveau? Ell. calicium for den sags skyld?

 

Grubler over i hvor høj grad de basedannende mineraler indgår til at stabilisere blodets ph? Skulle det ikke medføre rimeligt afbalancerede værdier i blodet generelt? Medmindre noget er tosset-skævt i resten kroppen?

 

Keppie; Hvor ofte møder du at grovfoderet svinger så meget at man får skæve værdier og ikke kan balancere med alm tilskud? Synelige problematikker? Efter en omgang med uanalyseret hø, store forandringer på relativt kort tid, bliver jeg snart mere og mere tilhænger af analysemodellen som du snakker om. I nogen grad. Ved godt det en umulighed for de fleste. Og jeg har svært ved at se hvorfor analyser herhjemme skal koste langt over det dobbelte af analyser i udlandet. Det er en skam, for jeg tror en del grovfoder kunne tåle at komme under analyse. Mange fodrer "bare" med wrap, men det er et vidt begreb, og måske noget nær katastrofalt til for en EMS hest. Er gennem tiden stødt på kraftige sager, med højt indhold af sukker, hvor nøjsomme heste kun kan få "så godt som ingenting" og alligevel er de godt til den buttede side. Det er bare en svær problematisk synes jeg, især når problemet bider sig selv i halen på mange måder. Vi kan jo omvendt heller ikke "mineralisere" os ud af alt.

 

TS: Hvis du prøver en kur - microvital har jeg gode erfaringer med - dosis står bagpå. Mener der er til ca. en mrd. Beslutter du efter kuren at du er overbevist og vil prøve noget mere permanent - få en foderkosultent til at lægge en plan. Det er mit bedste råd. Iøvrigt prøve evt at holde igen på lucernen et par dage mere. Det kan jo være lidt forskelligt hvor hurtigt de responderer.

 

Iøvrigt interessant indlæg om lucerne og mængden af protein der omdannes til sukker! Heftigt!

0
0
Svar på denne tråd
 
 123546789
Forfatter: 
Dato:  01-03-2013 13:02

Eva:

Det virker som om at du kun læser, hvad du selv vil. Hvem den med blodprøven var myntet på, ved jeg ikke. Men den ene der har nævnt blodprøve er noget hun får gjort jævnligt, og jeg selv ville ikke engang overveje det, hvis ikke det var fordi det var blevet nævnt herinde. Det lyder nogle gange som om at du mener de er døden nær. Og det er langt fra tilfældet.

Min fik samtidig sine problemer med EMS FØR jeg begyndte at fodre med SB. Det har hjulpet os meget at skifte til det.

 

Egentlig ville jeg ikke have gået ind i en debat om SB og deres foder, da jeg synes det er irellevant.

Men det skærer mig virkelig i øjnene, at du som ved så meget om foder (som jeg forstår det?) bare tager et FORSLAG til en foderplan og bare uden videre at tænke over det taster det ind i et foderprogram.

 

Gør du det ved ethvert produkt? Læser på sækken og fodrer med hovedet under armen, fordi sækken siger at det skal være sådan, selvom hesten måske mistrives?

 

Jeg har indtil videre haft SB's konsulenter ude og kigge to gange, og hjælpe mig med vejledning omkring fodring af ham, og nu også min plag som jeg har haft i et halvt års tid.

Derudover har jeg været til foder og græsforedrag ved Karsten Snitkjær, og der lærte jeg at man ikke bare kan gøre, hvad producenterne anviser og regne med at det er tilstrækkeligt.

Derfor får Masca heller ikke PRÆCIS det deres forslag foreskriver på hjemmesiden - igen. Fordi det blot er et forslag.

 

Hvis du gad bruge to minutter mere på SB's hjemmeside, ville du fx også længere nede på siden står der rent faktisk:

"Skift gerne måltider mellem flere forskellige lucernevarianter. De supplerer hinanden godt og sikrer en jævn fordeling af de naturlige vitaminer og mineraler."

 

Derudover er det også anbefalet at fodre med godt hø, gerne forskellige slags - igen for at få nogle forskellige vitaminer/mineraler ind i hesten. Min egen har også fået noget forskelligt, og får nu noget indpakket hø, med en rigtig fin analyse på, samt noget wrap til supplement.

 

Min venindes hoppe bliver også fodret på SB, og den er drægtig med 4 måneder tilbage nu. Der er ingen problemer med at få den til at se pæn ud, og holder sin huld ganske glimrende. Når den ikke er drægtig, vil jeg da lige tilføje, at den også "arbejder for føden". Den går normalt på M-dressur plan, og den trives stadig på SB's foder.

Dyrlægen har ikke nogen bekymringer for at lade hende fodre med SB gennem drægtigheden (vi bruger samme dyrlæge), og dyrlægen er ganske begejstret for SB's lucerne (Green Gold)

 

Jeg har i øvrigt søgt lidt angående protein og sukker. Har fundet et sted, der siger at protein ikke får blodets indhold af sukker til at stige.

 

"Grunden til, at proteinet ikke øger blodglucoseniveauer er uklar. Adskillige muligheder kan forklare svaret: en langsom omdannelse af protein til glukose, idet mindre protein omdannes til glucose og løsladt end hidtil antaget, glukose fra protein blive indarbejdet i leverens glukosedepoter men ikke at øge hastigheden af ??hepatisk glucose release, eller fordi processen af gluconeogenese fra protein sker over en periode på timer og glucose kan bortskaffes, hvis de indgives til anvendelse langsomt og jævnt over en lang tidsperiode."

 


Konikponyen Masca Z Nadziei!

Kig gerne min blog

masca-z-nadziei.blogspot.com/

Og mød os på Epona.Tv

HornskovVindberg Inkasso

0
0
Svar på denne tråd
 
 Læser vi ikke samme tekst?
Forfatter: 
Dato:  01-03-2013 13:44

undkyld jeg blander mig igen, jeg kan ikke forstå mudderkastningen omkring blødprøver eller SB. Det er slet ikke det det handler om, og flere af tingene er argumenteret for længere oppe i tråden?? Variation og forbrændingsproblematik bla. Jeg synes slet ikke der bliver læst hvad der står i indlægene.

 

Ingen anfægter, at hesten havde EMS før, det kan man få på alle produkter! Det handler om hvad heste der HAR FÅET EMS har gavn af eller ej!!?? Eller hvad stiller man op med heste der har de her huldproblemer!

 

Det med proteinet tror jeg er misforstået, her tales jo om den direkte sukker påvirkning af blodet. (Umiddelbart efter indtagelse) Eva forstår jeg taler om omdannelse af overskydende prptein hvilket formentlig ikke kan måles et dirkekte blodsukkerudving men en mere konstant omdannelse?? Måske har jeg misforstået.

 

Men HVIS, det igen handler om SB kan jeg kun gentage hvordan deres konsultentråd var ved at blive ret kristiske for min EMS pony. Måske er de blevet klogere, jeg ved det ikke. Det er min oplevelse at de engelske konsulenter er noget mere fornuftige i deres anbefalinger. Men alligvel kan jeg udpege en god procentdel af succeshistorierne på den engelske side, og se ting der for mig indikerer noget ikke er rigtigt, værende sig protein eller mineralstatus. De skinner og glinser af hørfrø, så vi allesammen falder på halen, men det er vidst hørfrøet skyld! Tag det væk og jeg tror er kedeligt syn ville møde mange. Ærligt talt. Nu vil jeg ikke lægge fingrene imellem mere.

 

Nogen fungerer på det, og fred være med det, det har gode ting også, men når der stadig er foderrelaterede problematikker, så KAN det da ikke være optimalt!?

 

IKKE enestående for SB, det kunne være mange andre ting.

 

0
0
Svar på denne tråd
 
 123456789
Forfatter: 
Dato:  01-03-2013 14:20

Indigo: Jeg ved ikke om de er blevet bedre. Vil jeg ikke gøre mig klog på. Men jeg kan kun sige at jeg er tilfreds. Og jeg ser flere og flere skifte, som også er tilfredse. Det gør det ikke til det endelige facit. Noget fungerer for nogle og noget andet for andre. Hippolytt, som er nævnt tidligere har andre jo gode erfaringer med - jeg har bare ikke. Og ligeledes med SB, Equsana osv.

 

Ja jeg blev nok en anelse "AARGH", og kom med nogle skrappe udmeldinger efter Evas sidste indlæg, selvom jeg egentlig havde besluttet mig for at jeg ikke ville gå ind i en SB-debat.

Men jeg kunne ikke lade være, jeg får en følelse af bedrevidenhed, når jeg læser det, og det er jeg lidt allergisk overfor. (Det er sikkert ikke hensigten, når Eva skriver det, det er muligt. Men det er en følelse jeg sidder tilbage med, og ja. Så bliver jeg altså lidt defensiv)

 

Og det er jo ikke fordi andre ikke må have en anden holdning end jeg selv, har ikke noget problem med alle de andre indlæg, som måske ikke lige går efter mit hoved.


Konikponyen Masca Z Nadziei!

Kig gerne min blog

masca-z-nadziei.blogspot.com/

Og mød os på Epona.Tv

HornskovVindberg Inkasso

0
0
Svar på denne tråd
 
 ah kan det nu passe?
Forfatter: 
Dato:  01-03-2013 15:54

Overskudsprotein kan omdannes til glucose i leveren, men det kan også udskilles gennem nyrerne og så koster det energi istedet for at tilføre energi.

 

Hvis proteinkurene som er så moderne som slankemiddel nu til dags, skulle omdannes til sukker alt sammen så ville kurene ikke være så effektive som de har bevist sig at være??

 

Lucerne kan derimod ophobe overskudsenergi som stivelse under stressforhold, og virke hormonforstyrrende på udsatte individer (ligesom kløver).

 

Desuden så får de fleste nøjsomme heste for lidt protein, da de ikke får foder i så store mængder og ofte får af en gennemskredet kvalitet for at passe på kalorierne. Meget hø og wrap jeg har set analyser på de seneste år, har været lave i protein men høje i sukker.

 

Katie Watts fra safergrass.org siger man lige skal holde øje med sin hest om den reagerer negativt på lucerne. Nogen gør og nogen gør ikke.

 

Eva jeg vil hjertens gerne sætte mig ind i humanernæring, det står højt på min prioriteringsliste. Især der hvor man kan overføre det til hest.

 

Vedrørende blodprøver, så kan der være gode grunde til at tage dem. Det er et diagnostisk værktøj som alt andet. At beskylde folk for dårligt management hvis man tager blodprøver er ude i hampen.

 

Vedrørende analyser, ja de kan svinge ganske meget, både i energi indhold, protein og mineraler. Egentlig er det leverandøren der burde lave analyserne og tage det mere for grovfoderet, men der er ikke nok efterspørgsel på det, for folk kigger kun på ballepris.


Foderplaner udarbejdes af uvildig hestekonsulent, cand agro

Boots tilpasses og sælges, flere mærker på lager

0
0
Svar på denne tråd
 
 Det forstår jeg godt...
Forfatter: 
Dato:  01-03-2013 16:18

Det forstår jeg, og det er lettere at være på sidelinjen end i skudlinjen, hvor man hurtigt kan føle sig ramt.

 

Eva tror jeg nu har belæg for sine udtalelser og jeg er sikker på de ikke er personligt myntet, men på sagligheden omkring det. Personligt har jeg heller aldrig hørt eller læst en forklaring der understøtter SS teorier fremfor al anden forskning, andet end det er "naturligt".

 

På alle slags foder møder jeg da folk der synes deres heste trives, hvor jeg tænker mit. Og ved de også findes på SS. Men vi ser jo med hver især med de briller vi nu engang har. Og gør det vi tror er godt.

 

Der er bare så meget uvidenhed, at det let kommer til at handle om mærker og erfaringer der flyver rundt. Nogen gange får man ikke med hvorfor det ikke har virket, hvilket gør det til fuldstændig ubrugelig viden.

 

De ville være mere interessant at tale om hvorfor og hvorfor ikke tænker jeg. Det er kun ad den vej vi rigtigt kan blive klogere og optimere ting.

0
0
Svar på denne tråd
 
 haha...
Forfatter: 
Dato:  01-03-2013 16:41

..kommer til at smile lidt af tråden nu diskuterer hvad vi diskuterer. Hvem der siger hvad om hvem.

 

Er der ikke nogen der vil summe op.

 

Hvad gør TS og andre i samme situation? I en lidt mere overskuelig sammenfatning?

 

0
0
Svar på denne tråd
 
 123454653
Forfatter: 
Dato:  01-03-2013 19:10

Indigo:

 

Ja jeg føler mig nok ramt. Men det er kun fordi at Masca er et ømt emne for mig. Han er min lille guldklump, og kender man mig vil man vide at der ikke er den ting jeg ikke ville gøre for den lille skid. Men jeg er samtidig nem at slå ud af kurs netop pga det, da jeg ikke bryder mig om at føle mig "dårlig". Og der skal desværre ikke ret meget til før jeg gør det, hvilket egentlig er dumt. For jeg har ikke noget at skamme mig over. Begge mine dyr bliver passet i hoved og anden ende, og jeg har to dejlige velfungerende heste, som trives i hinandens og andres selskab.

 

Der kan sagtens komme summa summarum, men over hvad? Skal lige være med igen? :P

Hvordan det går eller?


Konikponyen Masca Z Nadziei!

Kig gerne min blog

masca-z-nadziei.blogspot.com/

Og mød os på Epona.Tv

HornskovVindberg Inkasso

0
0
Svar på denne tråd
 
 Der er ikke noget personligt i
Forfatter: 
Dato:  02-03-2013 00:56

at diskutere noget fagligt, fodringsfagligt.

 

Ja, blodprøver er et diagnostisk værktøj, men at have behov for at stille diagnoser, kræver jo at der er en dysfunktion- og det jeg mente var bare at det ikke burde være nødvendigt, ret tit, hvis management er lagt an på almidenlig korrekt forebyggelse af bøvl og problemer. Vi har ikke haft behov for det og ca 30 heste i 8 år er da en lille sjat.

 

Mht dårlig management, så ER det i mine øjne altså dårligt management, hvis et opstaldningssted IKKE tilbyder et dækkende, bredt sammensat kosttilskud der passer til jordbunden.

 

Den situation,Keppie beskriver er i mine øjne temmelig tosset, aka:

 

1.Hest fodres så den får selenmangel (det er dårligt management allerede her, mangel på viden om dansk jordbund og almindelig forebyggelse, især mangel på viden om selen/kobber ift stofskiftet hvis nu opstaldning intr. sig for at forebygge forfangenhed / intet personligt). Jeg kunne forstå det ske, hvis en "lille pige" selv skulle overskue tingene, men et prof. sted ?

2.Hest får problemer i musklerne

3.Der bliver taget blodprøve som viser selenmangel (det er selvfølgelig Ok, eftersom hesten er syg/dysfunktionel og har behov for hjælp.........)

4.Hest får tilskud af selen og E vítamin en periode

5.Ny blodprøve viser at hest nu er oppe i selen og tilskuddet stoppes.

6. Hvor længe skal man vente på at den ryger ned igen ???

 

Der ER ikke selen og kobber nok i Dk, så medmindre man gøder med selen-og kobber-beriget kunstgødning...så er værdierne lave i grovfoder og græs.Det er ligeså notorisk som, at det bliver vinter ind imellem og det er hardcore viden, eftersom det er meget velundersøgt- vi har et landbrug hvor dyrene skal fungere produktionsmæssigt og ikke bare være kæledyr for mennesker.

 

Det ER faktisk potentielt katastrofalt, at fodre med for lave tilbud på de mineraler der er så lave i grovfoderet...kobber ift OCD/museudvikling/manglende opheling, hos føl/plage/ungheste. Selen ift stofskifte og begge ift forbrænding og indlæringsevne, generelt immunrespons oma. Jeg har to gange sagt at jeg ikke ville sælge føl til folk der fodrede på et koncept, der ikke dækkede (ja, ja det er SB, jeg kan squ ikke gøre for at firmaet har valgt at overhøre den samlede verdens forskning). En sådan hest får i mine øjne risiko for væsentlig nedsat holdbarhed og det falder tilbage på avler.

 


Lipizzanere til salg:

* Rolig,barok type,vallak f.2009,ryttervant,157 cm

* Lipizzaner/DSP-hoppe,7 år,155 cm,tilredet

Begge er trafiksikre og turfornuftige.

0
0
Svar på denne tråd
 
 123456789
Forfatter: 
Dato:  02-03-2013 01:11

Eva:

Jeg skal lige forstå det korrekt..

Mener du at det er ejeren af stedet der er ansvarlig for foderet? Det er jo i langt de fleste af tilfældene ikke muligt.

 

Ydermere, vil jeg da mene, at man sagtens kan gå galt i byen over fodring selvom man er 50 år. Det er ganske nyt at fodring er lig med raketvidenskab.

 

Jeg kunne naturligvis vælge at fodre med et godt sammensat vitamin/mineralprodukt (hvilket jeg mener jeg gør), men lad os nu sige et andet, der sidder lige i skabet. Min hest er dækket ind alene på det produkt. Jeg tilfører så, roepiller, lucerne og hø. Allerede der har jeg jo så lavet ubalance i sammensætningen af vitaminer/mineraler, selen kobber, magnesium og hvad der nu er at nævne, da det alt sammen bibringer et indhold i større eller mindre grad. Hvad gør man så?

 

Jeg er klar over at du ikke vil sælge til SB-folk. Men det har vel ikke relevans for min tråd? Blot et personligt synspunkt for et bestemt produkt? Det har vel ikke megen faglig relevans for hele trådens udgangspunkt?


Konikponyen Masca Z Nadziei!

Kig gerne min blog

masca-z-nadziei.blogspot.com/

Og mød os på Epona.Tv

HornskovVindberg Inkasso

0
0
Svar på denne tråd
 
 Protein der er i overskud
Forfatter: 
Dato:  02-03-2013 01:14

bliver deamineret og aminogruppen udskilt gennem nyrerne (som ammoniak og her hiver det formentlig nogle af de der berømte mineraler med i pakken), ja- men resten af molekylet omdannes til glucose og/eller forbrændes direkte, så det indgår i "for meget mad".

 

Proteinkure har en kortsigtet effekt ift vægttab, men den holder ikke udover første år, medmindre der motioneres ret meget oveni.Og så er det klima-miljømæssigt idioti at gøre sådan.

 

Overskud af protein har en ret skummel effekt på tarmfloraen, kan opformere grimme bakteriestammer som kan bidrage til fx forfangenhed, dårligt immunforsvar, trist mineraloptagelse oma.

 

Indigo: Mangnesium er en svææær en - der mangler simpelthen gode laboratorieprøver, så det er ret svært at forske helt pålideligt i. Men da det kun er farligt at tage meget af, ved decideret svækkede nyrer (vi snakker dialyseniveau og så længe lever heste aldrig), så er det ufarlit at bruge det/prøve det af.

 

Personligt tror jeg det store hul på Mg, næsten mere, er et D vitaminhul og det orker jeg ikke at skrive en lærebog om lige nu..men igen...de fleste tilskud har D3 i, som man/ hesten lige kan omdanne til aktive form (ej, for pokker- det kræver magnesium og andre co-faktorer), men foderprogrammerne regner med den vegetabilske ergo-calciferol...som jeg ikke er tryg ved at stole på.

Så igen, jeg ville ALDRIG forlade mig på en fodring der ikke har D 3 i sit tilskud- jeg har arbejdet kliniske med mennesker i 30 år.

 

Jeg har, i tiderens morgen, stødt på noget om at jordbundens magnesium er gået 100 % ned senste 100 år- men ikke kunnet genfinde det.

Derfor er der desuden hele spm. om epigenetik, hvis vi tillader os at avle/ selv få børn/vokse afkom op, på en mangelfuld fodring/ernæring.

 

Konsekvenserne er ret skræmmende...jeg kan være ret græsk katolsk over hvad et enkelt individ gør med sig selv og sin hest, men der er nogen som læser med...som vil forstå og det er der jeg gerne vil aflevere mine argumenter.


Lipizzanere til salg:

* Rolig,barok type,vallak f.2009,ryttervant,157 cm

* Lipizzaner/DSP-hoppe,7 år,155 cm,tilredet

Begge er trafiksikre og turfornuftige.

0
0
Svar på denne tråd
 
 Ja, et almindeligt
Forfatter: 
Dato:  02-03-2013 01:34

opstaldningssted tilbyder vel foder inkl. i prisen ?

 

Der børe være et dækkende tilskud af en art inde i en fodring. Så kan der jo være nogen der fravælger det, det kan man ikke gardere sig imod, men jeg vil ikke have det her.

 

Jeanette; du vender det altså helt på hovedet:

 

Man lægger sin hests fodring an på grovfoder, fiberpiller, roepiller og hvad man ellers vil have...og så fylder man "hullerne op" med et tilskud eller et fuldfoder, det kan fx være ekstra protein til de drægtige, et bredt tilskud der sørger for det famøse kobber, selen og D vitamin i Dk pga jordbund og breddegrader og lange vintre. Dermed kommer man til at ligge inde i den norm som er almindeligt udforsket og derfor ikke er sindssygt skæv, for de fleste.

 

Selvfølgelig kigger man OGSÅ på hesten med sine øjne....men mange ting kan man altså ikke SE.Dem må man vide.

 

Selvfølgeig kigger man så DERNÆST på om hesten som individ har særheder/individuelle behov/problemer osv.

 

Jeg går en del op op i mineralerne indbyrdes balance og mange forfangne/EMS reagerer på græs pga højt kaliumindhold og tåler det, hvis de får et salttilskud. Derfor gider jeg ikke lucerne, smækfuldt af kalium.

Ligeså for "stærkt forårsgræs"...vi har sat ad libi mineraler ud på alle folde (dem til køer dækker bedre end dem til heste) og de tæskeæder ekstra mineraler...det er for mig tegn på at det meget protein, vasker mineraler ud, netop i den periode, senere aftager det. Men de der får fx RC spiser ikke ekstra.....så de må føle sig OK dækket, instinktmæssigt.

 

Nej, det er ikke raketvidenskab, det har været alm. kendt siden min barndom for 40 år siden, da fik hestene græs, hø, havre, gulerødder og et tilskud (det var så faktisk Raket vi brugte dengang).


Lipizzanere til salg:

* Rolig,barok type,vallak f.2009,ryttervant,157 cm

* Lipizzaner/DSP-hoppe,7 år,155 cm,tilredet

Begge er trafiksikre og turfornuftige.

0
0
Svar på denne tråd
 
 Det er da
Forfatter: 
Dato:  02-03-2013 01:43

højst relevant hvem man sælger sine elskede føl og ungheste til...de er jo lavet for at få et langt og godt liv (nej, garantier findes ikke)...men folk der decideret ikke dækker hestene ind på ting, som er nødvendige for normal fysiologisk funktion.

 

..........det er ENDNU vigtigere for individer i vækst (fordi der kan ske varige skader hvis man sjusker med opvæksten) , end for voksne heste.

 

Jeg tænker holdbarhed og et godt liv, såmænd. Det er relevant for ALLE heste, men i endnu højere grad for de sårbare,de små, de unge, de syge, de dysfunktionelle og de ældre.....altså de klassiske risikogrupper for biologisk stress.


Lipizzanere til salg:

* Rolig,barok type,vallak f.2009,ryttervant,157 cm

* Lipizzaner/DSP-hoppe,7 år,155 cm,tilredet

Begge er trafiksikre og turfornuftige.

0
0
Svar på denne tråd
 
 bummelum....
Forfatter: 
Dato:  02-03-2013 02:21

 

Okay, ved tilførsel af ekstra magnesium, fordi hesten har fedtdepoter, så bør man så også tilføre ekstra selen, kobber og e-vitamin?

 

Uanset hvilket vitamin og minerakprodukt man kører med?

 

I det her tilfælde er det Regulator Complete.

 


Hilsen LouiseN


Langsomt er hurtigt


0
0
Svar på denne tråd
 
 Jeg ville
Forfatter: 
Dato:  02-03-2013 09:48

starte med magnesium og give det min. en måneds tid, før jeg vurderer om der skal ekstra til og det ville så nok kun være E jeg ville overveje,af de du nævner, oveni et dansk tilskud.

 

Der er flot med kobber og selen i RC (og i mange andre danske tilskud) og E vitamin er også dækket fint, så vores dulle har ikke fået ekstra af de ting (hun er købt svært forfangen, vi har ikke lavet nogen her).

 

Hun får salt og kisel ekstra, samt nogle antiinflammatoriske urter og N-3 fedtsyrer.

 

Mine to rideheste der arbejder meget, får ekstra E vitamin.


Lipizzanere til salg:

* Rolig,barok type,vallak f.2009,ryttervant,157 cm

* Lipizzaner/DSP-hoppe,7 år,155 cm,tilredet

Begge er trafiksikre og turfornuftige.

0
0
Svar på denne tråd
 
 Bare en tak
Forfatter: 
Dato:  02-03-2013 10:05

Bare en tak til Keppie og Eva fordi i gider vidergive jeres viden i denne tråd, det er yderst interessant læsning for mig!

 

Louise

0
0
Svar på denne tråd
 
 jjjjjjjjj
Forfatter: 
Dato:  02-03-2013 11:23

Louise, jeg er helt enig, det er virkelig dejligt med så dygtige mennesker i dette svære emne..

 

Eva og eller keppie, kender I noget til Alpengrün musli, og alpine green mash, samt pre alpin aspero? hvis.. er det så foder I mener er godt, i forhold til den viden I har omkring mineraler osv ?


Kærlig hilsen

Charlotte Bursche

0
0
Svar på denne tråd
 
 Kalium
Forfatter: 
Dato:  02-03-2013 11:28

 

Eva, jamen så er det jo ikke underligt man ved så lidt om det

Hvordan mener du Magnesium spiller med de andre mineraler. Jeg blev spurgt om det ikke hæmmer optagelsen af Jern? Hm. Det har jeg godt nok aldrig gørt om og forestiller mig der skal store doseringer til i så fald. Hvor meget mener du man periodevis kan tilføre af ekstra magnesium uden også at tilføre ekstra CA?

 

Mht kalium, jeg læser ofte om blodprøver hvor der ses forhøjede kaliumværdier, ikke voldsomme, men tilgengæld har hestene heftige symptomer af den ene eller den anden slags. Jeg er meget luren ved hvor retvisende værdierne er ift de faktiske værdier kropsværdier. Mistænker de kan ligge skyhøjt ift blodandelen? Samt at kalium ikke er helt så ligegyldigt som mange tror...

 

Glad for at du deler min holdning til lucerne, har opgivet at tordne imod lucerne til EMS og forfangne. Netop fordi ganske få fodrer salt oveni. Og lige med simple balance, er det jo betydelige mængder lucerne og kraftigt, man netop anbefaler til den type heste. Det var egentlig det der startede det hele for mig for flere år siden. (jeg ved godt de også anbefaler salt, men få gør det)

 

Kalium er en af mine kæmpheste fordi det er bemærkelsesværdigt at;

 

- forfangne ofter tåle ugødet græs men ikke kunstgødet. Tilført K. Dog forudsat de tilføres ekstra Mg og er dækket på et godt tilskud.

 

- akut forfangne bliver "akut raske" med tilført akutdosis Mg + salt!

Og jeg mener akut, har set det over en enkelt dag! Kommer dog helt an på hvilken type Mg mv. man får fat i.

 

- Emsheste reagerer ofte på lucerne (Kalium)

 

- Det menes at en hest kan konsumere op mod 300-400g i løbet af en dag på en velgødet græsmark! (udenlanske antagelse) Interessant med målinger fra dansk jord, hvis de findes? Jeg synes ikke der skal ikke meget fantasti til at forestille sig hvordan et sådan intag påvirker balancerne!

 

- at kvægmineraler ligger højere i bla. Mg og D vitamin! En fortalte mig at køer inden udbinding gives ekstra Mg forebyggende mod græstetani! Hvorfor tror vi hestene tåler det bedre? Især hvor der er tale intensivt gødet græsarealer med kaliumholdige græsser som kløver og raj. Se artikel om kvæg her:

 

www.maskinbladet.dk/artikel/undga- graestetani-udbinding

 

- at man hos det jeg kalder "kaliumheste" typisk kan obsevere tegn på mangler af de basedannende mineraler. Hvilket spænder over alt fra adfærdsmæssige problemer til uforklarlige inflammationer osv. Balancen ml Kalium er natrium er desuden væsentlig for optimal funktion i nervesystemet.

 

Jeg har efterhånden set det så mange gange, lavet mine egne små forsøg de sidste par år, at jeg ikke i tvivl om det er det der sker. Mineralforskydning. Særligt EMS heste er udsatte. Uanset hvad der ellers menes om forfangenhed. Havde jeg fulgt den slagne vej, havde jeg indtil flere der var forment til jordfold på livstil, sygebeslag og hvad har vi. Dog vil jeg ikke gå så vidt som at påstå det er svaret på det hele, ej heller at det er alle heste der er lige sarte for det her. Hvorfor nogen er mere sarte, tja, det er så spørgsmålet...

 

Eva, interessant hvis man kunne finde info på de nedgående Mg niveauer i jorden. Jeg har læst noget lignende, men savner en god artikel om det? Så hvis nogen ved det, smid gerne et link.

0
0
Svar på denne tråd
 
 Et kvæglink mere...
Forfatter: 
Dato:  02-03-2013 12:02

www.landbrugsinfo.dk/Landmanddk/ Kvaeg/Sider/ Pas_paa_magnesiummange..._vejr.aspx

 

Et link mere til problematikken hos køer. Som desuden passer godt med mine egne observationer om der skal tilføres ekstra magnesium til disse heste, ikke bare om sommeren, men i den grad når de nipper små spirer på frostkolde dage. De kan her få hårde nakkekamme, spændte muskler og røde udtrækninger på hovene, (ses på hvide) hvis man ikke er opmærksom. Dette er forvarsler...

 

Jeg tror dog det er kulden der påvirker væksten og værdierne i græsset

 

0
0
Svar på denne tråd
 
 kalium...
Forfatter: 
Dato:  02-03-2013 12:05

Kaliumværdierne i græsset følger så vidt jeg husker stigninger i fruktanniveauerne. Dette spiller naturligvis også ind.

0
0
Svar på denne tråd
 
 Eva.....
Forfatter: 
Dato:  02-03-2013 14:49

Du har godt nok draget nogen konklusioner. Hestene hos os får skam en dækkende dansk mineralblanding. Optimeret til vores grovfoder og efter KER normer. De fleste år Salvimin grøn. Nogen gange andre og i kombination, herunder Suregrow, Salvana, regulator, ekstra fosfor, mfl. Derudover står der en spand salt folk kan dosere af. Og de heste der trænes hårdere gives ekstra selen, e vitamin, magnesium. B vit ved ældre heste, ølgær osv. Jeg giver ejerne gode råd, hvis jeg ser nogen problemer. Det er så ikke altid de bliver fulgt, og sådan er det. Jeg tror vi fodrer ret ens. Det jeg ved vi er uenige om er hvad passende huld er.

 

de tre heste, der har haft forhøjede CK værdier, har haft deres gode grunde til det. 2 af dem har shireblod og en genetisk disponering, og den sidste er en Ems hoppe, der har haft hormonelle problemer, været uridelig i årevis og så kom den ud og starte distance som 13 års.

 

vedrørende kalium, værdierne kan være høje i hø og wrap også.


Foderplaner udarbejdes af uvildig hestekonsulent, cand agro

Boots tilpasses og sælges, flere mærker på lager

0
0
Svar på denne tråd
 
 Jeg har ikke
Forfatter: 
Dato:  02-03-2013 14:52

Jeg har ikke haft brugt de tre nævnte Hippolyt produkter i en foderplan, og undskyld bruger ikke tid på at lave gratis foderplaner:0).


Foderplaner udarbejdes af uvildig hestekonsulent, cand agro

Boots tilpasses og sælges, flere mærker på lager

0
0
Svar på denne tråd
 
 Eva protein overskud
Forfatter: 
Dato:  02-03-2013 15:03

Hvis det fungerer i et år at overspise protein og tabe sig, så lyder det på mig ikke som om at kroppen vælge deaminering af protein som første valg. Og enig i at det er miljøsvineri at overspise animalsk protein.

Og igen dit tænkte eksempel med SB var til en hest i hård træning og enig at det giver problemer med godt hø og masser af lucerne. Men sandsynligheden for at det er Mascas problem er ret lille.

 

nu har Jeanette og andre i samme situation, fået nogen informationer, de selv kan udforske nærmere. Og vi andre har fået en god diskussion

 


Foderplaner udarbejdes af uvildig hestekonsulent, cand agro

Boots tilpasses og sælges, flere mærker på lager

0
0
Svar på denne tråd
 
 keppie..
Forfatter: 
Dato:  02-03-2013 16:15

jeg ved ikke om det var mig du svarede mht de tre hippolyt produkter og at du ikke bruger tid på gratis foderplaner...? men vil i så fald sige at jeg altså bestemt heller ikke mente du skulle lave noget gratis for mig, sådan synes jeg ikke jeg stiller mit spørgsmål.. jeg ville bare høre om du/I kendte til det foder, men ligemeget, jeg må vist hellere skynde mig ud af den tråd igen


Kærlig hilsen

Charlotte Bursche

0
0
Svar på denne tråd
 
 Charlotte
Forfatter: 
Dato:  04-03-2013 12:26

Svaret kunne opfattes lidt skarpt. Men for mig er der forskel på at svare i en tråd af generel interesse og så gå ind specifikt ind og give anprisninger eller det modsatte for specifikke fodermidler. På nettet gratis. Det ville kræve jeg lagde dem ind i mit foderprogram. Jeg ville hellere ikke bede dig om via HN at finde min bortløbne kat uden at forvente at betale da jeg udfra dit navn kan se du er professionel.

du er vel også udefor at folk tror du gør det som hobby og gratis? Og hvis det forekommer ofte at man godt kan blive lidt pissed? Nej det er mig der bør lade vær at deltage i debatter i HN indenfor mit fagområde.


Foderplaner udarbejdes af uvildig hestekonsulent, cand agro

Boots tilpasses og sælges, flere mærker på lager

0
0
Svar på denne tråd
 
 Der er ingen der rigtig
Forfatter: 
Dato:  04-03-2013 15:02

VED NOGET særligt sikkert, omkring det der med hvornår et mineral er "så overdoseret" at det i givet fald påvirker optagelse eller omsætning af nogen af de andre.

 

Mht mennesker "mener man måske" at 3-4 gange sædvanlig døgndosis af kalk, kan hæmme optagelsen af jern og zink, hvis det gives sammen og på een gang....../gammel rapport Ernæringsrådet/ kan ikke huske det mere specifikt.Det er ikke så relevant, da man til et menneske ikke giver 2-3 GRAM kalk på en gang.

 

Man ved mest om det ift tungmetaller/ miljøproblemer, da disse displacerer de gavnlige mineraler, fx cadmium displacerer zink og jern, men det er ikke primært over optagelsen, det er i cellerne.

 

Man opererer med Tolerable-Upper-Level Intake og det kræver ret meget forskning "at finde den" for hvert næringsstof og de revideres jævnligt......men fx for jern, zink og selen....er man bekymret for at kobber bliver forstyrret.

 

De eneste rigtige bekymringer er jo der, hvor indtaget notorisk er lavt og der ingen andre steder er at få det fra, dvs i DK for heste, ER det kobber og selen.Samt D3. D-vitamin/ D hormon, har kun EN EFFEKT i det dybere molekylær-biologiske system: nemlig "at åbne kommunikationen i cellernes selvhelbredende tilgang til egne data" og det smitter så af, i snart sagt alle væv - både ift den klassiske brug af D vitamin via D- vitamin receptoren og den direkte vej af D vitamin effekt udenom receptoren.

 

Magnesium ser ud til at være en væsentlig beskyttelse mod tungmetaller og beskytter også niveauer af kobber og zink under miljøbelastning.Jeg er ikke et klap bekymret for at give magnesium rundhåndet og i længere tid....selv giver jeg det dog med kalk.

 

Jeg havde engang en psykisk skadet hoppe der fik 3-4 gange anbefalingen af Blue Hors Mg-fosfat i flere år....og vi prøvede systematisk den af,skiftevis med alm carbonat med kalk i (dolomit)....til en 9-10 heste med lydfølsomhed og andre Mg-relaterede mangel-symptomer. Ejerne var enige om at carbonat virkede bedst.......heste har ikke væsentlig forskel på optagelsen af de forskellige Mg-kilder.

 

Jern? ja, vi har masser af jern i jorden herhjemme.....men hvor optageligt er det ?? For mennesker er det sådan at en mindre del (få % af befolkningen, nogene mener op til 10 %, jeg har set TO STK på 30 års klientarbejde) har en GENETISK lidt for god optagelse af jern = de risikerer overdosering/ ophobning og forstyrrelser i de andre mineraler + inflammation. Har nogen af de der tager blodprøver, set forhøjede jerndepoter hos heste ?? Ferritin, hedder det.

 

Det er MEGET sjældent at se jernophobning hos mennesker.jeg ser mange blodprøvesvar og depoterne er næsten altid i den lave ende.

 

I den anden ende, er der så de som GENETISk har en svag jernoptagelse og de skal have højere indtag for ikke at komme i underskud...og alle dem i midten som er helt normale og har et rimeligt elastisk biologisk system, der kan cope med lidt af hvert.

 

......ca 20 % unge kvinder har nær-tomme depoter. Det går ud over dem selv - og værst: over deres kommende børns hjerneudvikling og indlæring.

 

Ila livet kommer der så skader til.....erhvervede defekter på jerntransporteren i tyndtarmen(de kræver injektion eller et HELT specielt jerntilskud fordi det ellers ikke kommer ind)og de der mister evnen til at holde depotet i leveren....de skal have tilskud nææsten livslangt..selvom deres indtag på papiret er normalt.

 

Det var bare jern.....

 


Lipizzanere til salg:

* Rolig,barok type,vallak f.2009,ryttervant,157 cm

* Lipizzaner/DSP-hoppe,7 år,155 cm,tilredet

Begge er trafiksikre og turfornuftige.

0
0
Svar på denne tråd
 
 Selen....ja,
Forfatter: 
Dato:  04-03-2013 15:33

måske var jeg lidt hård med beskrivelsen af "Keppies case", men jeg gik kun ud fra det der stod her i tråden (det er jo det vi gør under sådan en diskussion) .

 

Den foderplan jeg tastede ind til min ene hest, var SBs hjemmesideanbefaling til en varmblodshest i mild-moderat træning og den er VILDT overdoseret på protein, selv til en hest i hård træning og VILDT i mangel på de famøse mineraler.

 

Det var bare en "pædagogisk case", ikke noget jeg ville give min dejlige bisse.

 

Om de forskellige makronæringsstoffer (kulhydrat, fedt, protein) som energikilde:

 

Der er igen MASSER man ikke ved sikkert nok, men HVIS man skærer kulhydraterne næsten helt væk, så VIL energien komme fra protein og fedt (fedt = fibre og olieholdige ting, er nok sundest for heste).

 

Der SKER en deaminering af de overskydende proteiner, men den er langsommere- så den hurtige blodsukker-kaos-svingning undgåes, hviklet selvfølgelig er godt, men energi er altså energi og for meget, er skidt for heste der har EMS-tendenser, uanset kilden til den for meget energi.

 

Her er en af de seneste reviews

 

Br J Nutr. 2012 Aug;108 Suppl 2:S130-8. doi: 10.1017/S0007114512002437. The role of high-protein diets in body weight management and health.
Source Department of Human Nutrition, University of Otago, PO Box 56, Dunedin 9054, New Zealand. lisa.temorenga@otago.ac.nz
Abstract Studies examining the health benefits of high-protein diets typical of most affluent and many developing countries are not consistent. Prospective epidemiological studies relating dietary protein to clinical and metabolic endpoints suggest increased weight gain and increased risk of diabetes amongst those with a high protein intake and an increased risk of cancer with high intakes of red meat, but lower blood pressure and possibly a reduced risk of heart disease with higher protein intakes. The potential for high-protein diets to confer greater benefit than other diets has been examined using ad libitum and energy restricted diets. Of greatest interest have been the comparisons between high-protein and high-carbohydrate diets. Many trials have reported greater weight loss especially in the context of ad libitum diets over the short-to medium-term, sparing of lean body mass, lowering of triglyceride levels, improved HDL: total cholesterol ratio and improved glycaemic control. Limited data regarding insulin sensitivity are less consistent. A major difficulty in interpreting the results of these studies is that carbohydrate quality has not been taken into account. Furthermore, longer term comparisons of weight reducing diets differing in macronutrient composition have reported similar outcomes, suggesting that compliance is a more important consideration. Nevertheless dietary patterns with high-protein intakes are appropriate for weight reduction and weight maintenance and may be useful for those who have high triglyceride levels and other features of the metabolic syndrome.

 

 

Inden jeg nu får ævlet for meget videre, så skal man lige gøre sig klart at overspisning af FEDT er proinflammatorisk......så jo, det vil lette på de "kulhydrat-inducerede-problemer" i den første tid, men så skifter kroppen så at sige set-point og et nyt sæt "fedt eller protein-inducerede- problemer" sniger sig ind. Overspisning af (almindeligt opvarmet)protein og fedt vil danne Advanced Glycation Endproducts som er rimeligt nasty...og bla forstyrrer hele mæthedsregulationen.

 

Næh, der er vist ingen vej uden om motion......og en almideligt fornuftigt-ikke-overspisende foderplan.


Lipizzanere til salg:

* Rolig,barok type,vallak f.2009,ryttervant,157 cm

* Lipizzaner/DSP-hoppe,7 år,155 cm,tilredet

Begge er trafiksikre og turfornuftige.

0
0
Svar på denne tråd
 
 Keppie..
Forfatter: 
Dato:  04-03-2013 22:23

blot for lige at svare på dit svar til mig..

 

ja jeg synes da det var noget skarpt dit svar.. mit spørgsmål gik lidt naivt på, om du/I udfra jeres skarpe viden, måske vidste at der kunne være det ene eller det andet problem med de nævnte fodermærker..sådan helt generelt set! og jeg havde faktisk overvejet at bede dig eller eva om en betalt foderplan sidenhen, men den faldt lidt til jorden. Tanken var ikke at nogen skulle bruge tid på mig gratis.

 

Mht at være blevet spurgt om at finde bortløbne katte i forhold til at være clairvoyant.. åh jo, jeg er blevet spurgt et hav af gange om hjælp, og et hav af gange har jeg af bedste hjerte gjort dette ganske gratis, da jeg har den holdning at penge ikke er alt og min lyst til at hjælpe andre, altid har fyldt meget og det har mange nydt godt af gennem årene Det er faktisk ganske givende i sig selv, at mærke folks taknemmelighed, ofte kan det jo bare være mindre råd det handler om, eller måske bare min mening om noget på det felt.

 

Det sker så ikke mere, da jeg nu er syg og har måtte lægge det på hylden.

 


Kærlig hilsen

Charlotte Bursche

0
0
Svar på denne tråd
 
 Charlotte:
Forfatter: 
Dato:  05-03-2013 09:18

 

Dit genrelle spørgsmål til de pågældende produkter er da ret væsenligt for alle andre der har EMSheste, eftersom de er beregnet hertil. Der er forholdsvis nye på markedet og flere bruger dem.

 

Jeg kan ikke svare dig, men som du ved jeg også glad bruger af mashen i perioder. Hestene er vilde med det og den er eminent til at gemme bismag af tilskud. Hos mig er det dog mest en ekstra luksus, hvor det reelle foder er deres ståfoder plus tilskud.

 

Muslivarianten fin, men en ting der springer mig i øjnene er indeholdet af solsikkefrø. Ikke sikker på jeg synes det hører hjemme i hestefoder?

 

0
0
Svar på denne tråd
 
 Tolerancer og balancer
Forfatter: 
Dato:  05-03-2013 10:16

Interssante ting Eva omkring balancer, toleranser, samt proteiner

 

Hvorfor ser man egentlig oftere mangler på kobber hos heste, hvor man til mennesker ofte bekymrer sig om det modsatte, altså kobberforgiftning og zink underskud? Ofte med henvisning til landbrugets brug af kobber? Jeg indrømmer blankt ikke at have sat mig ind i landbruget det skulle komme fra. Spekulerede blot over forskellen?

 

Med hensyn til magnesium observede jeg nu alligevel en del forskel på produkterne - ift akut forfangenhed. Alle virksomme men man skulle op i højere dosis, især på Blue horse, som jeg synes var den ringeste.

 

Hos firmaer der nørder med fremstillingen af organiske bundne vitaminer og mineraler, ser man ofte Mg produkter tilført synergister? Engholmgruppen bruger feks Zink, men har også hørt om Boron, samt B-vitaminer. Jeg selv landede på en blanding af oxid, citrat mm. som jeg fandt mest virksom. Det var ret interessant og jeg havde gerne lavet flere forsøg med det men udgik desværre for testeksemplarer i den forfatning

 

0
0
Svar på denne tråd
 
 Trådstarter:
Forfatter: 
Dato:  05-03-2013 10:17

Ts. Håber du giver en status om ændringer og tiltag.

 

Hvordan gik det med lucernen?

0
0
Svar på denne tråd
 
 Jeg har ikke
Forfatter: 
Dato:  05-03-2013 10:32

erfaring med Hippolyts ting (Charlotte)....der er rigeligt stivelse og sukker i, til min smag, og især da til den konkrete hoppe vi selv har.Hun coper ikke med det biologisk, heller ikke lucerne, heller ikke overdreven sojaprotein- kører på en max stram plan.......

 

Kobber hos mennesker kommer fra vandet, vandrørene især i nye byggerier...og kobber zink ubalancer var almindelige for 15-20 år siden, men er sjældne pt. Jeg har vist set en håndfuld de sidste ti år med høj kobber, og jeg er vel at mærke en af de få terapeuter der leder efter dem.

 

De ubalancer vi især ser i håranalyser og omtrentlige hyppigheder på mit materiale, pt er

 

næsten NUL krom, hos 90 %

lav mangan, 60-70 %

lav selen, 50%

lav kobber, 20-30 %

 

- det er typisk jordbundsbetinget, jeg kan ikke se andre forklaringer.

 

De der spiser en stærkere/bedre multi /hvor de forskellige co-faktorer er, slipper bedre afsted, men mangler ses stadig i ny og næ og overdoseringer er stort-set-ikke-eksisterende og da aldrig ud fra et tilskud, det er ud fra miljø-påvirkning eller sygdom.

 

Tarmflora spiller en kæmpe rolle.

 


Lipizzanere til salg:

* Rolig,barok type,vallak f.2009,ryttervant,157 cm

* Lipizzaner/DSP-hoppe,7 år,155 cm,tilredet

Begge er trafiksikre og turfornuftige.

0
0
Svar på denne tråd
 
 jjjjjjjj
Forfatter: 
Dato:  05-03-2013 10:56

nå ja, så hopper jeg da lige lidt ind igen her

 

Indigo, tak for opbakningen vedr foderet som kunne være en mulighed til EMS heste som tråden jo handler om Solsikkefrø til heste... bob bob ANER det ikke?? Der står et sted at det er tilført forskellige frø for at tilføre olier.. men om der er nogle af de frø der ikke sku være gode for heste, det aner jeg simpelthen ikke..

 

Eva.. Nu spørger jeg dumt.. Agrobs..er det Hippolyt? Troede det var to forskellige firmaer faktisk, men man bliver da hele tiden lidt klogere ja jeg ser også efter stivelse og sukker indhold, og netop disse mærker, indeholder kun 2,8 %

 

Sætter lige et billede ind af foderet, ser sgu så lækkert ud..

Billede



voila


Kærlig hilsen

Charlotte Bursche

0
0
Svar på denne tråd
 
 Enslydende...
Forfatter: 
Dato:  05-03-2013 11:46

Hm. Okay, kan det passe der er divergerende meninger?? Ofte stødt på det i litteratur. Douglas feks har helt undladt at tilføre ekstra kobber til danske produkter med samme begrundelse!? Sprøjtemidler? svineproduktion ell noget i den stil???

 

Beklager lige at hoppe over i humanernæringen, men kan man få entydige svar af hårmineralanalyser. Ift at vide hvad der er højt og lavt. Set en der viste høj på zink kobber og selen. Almindelig zinktest(smag) meget lav! Forstod man ikke kunne udelukke kontamination af prøven på feks selen ell kobber heller. Tænkte herefter at det måtte være præcist svært at vide hvad der er højt og lavt? Samt at vi er lidt heldigere med hestene at kunne vide nogenlunde hvad vi putter i dem, med hjælp af analyser mm?

 

Jeg har et par gange inden foderprogrammets tid set nogle kedelige udviklinger på mineralprodukter med ekstra zink. Relativt hurtigt, nok som følge af lav kobber. Og siden tænkt at det er ganske let at komme afsted med forskydninger på kort tid!?

0
0
Svar på denne tråd
 
 Lækket...
Forfatter: 
Dato:  05-03-2013 11:49

Tak for billedet charlotte, det ligner jo nærmest kunst

0
0
Svar på denne tråd
 
 proteinoverskud
Forfatter: 
Dato:  05-03-2013 12:05

Tak for link Eva , men det siger stadig ikke så meget om hvordan planteædere omsætter proteinoverskud. Det er jo smart for et rovdyr at kunne omdanne protein (fra råt kød) til glucose via leveren. Og sikkert også smart for grise og mennesker som er kombiædere. Men en planteæder som hesten, som endvidere kan få grove fibre omsat til brændstof, har måske i praksis ikke brug for at omsætte protein til brændstof? Ikke at jeg vil afvise det aldrig ville forekomme, men mangler evidens for at det sker hos heste. Derimod har jeg lært at overskudsprotein hos heste koster på energibalancen.

Jeg synes så ikke man skal overforsyne en hest med protein, fordi jeg har mistanke til kan belaste systemmet på den lange bane. Naturligt vil der være nogen peaks hvor græsset er mere proteinrigt, men det falder som oftest sammen med en mælkeproduktion, eller formering og efter en periode med knaphed på ressourcer. Det kommer vores tamheste jo ikke ud for. Og det skal de jo heller ikke, da vi ønsker at kunne ride dem året rundt.

 

Ja diskussionen er interessant, og interessant at høre fra andre arter som er mere undersøgt end heste. Men man kan ikke altid bare overføre data fra den ene art til den anden. Der er vel også forskel indenfor arterne afhængig af hvor de lever? Efter en masse generationer sker der også en form for tilpasning.

 

Vedrørende tilskudsfoder beregnet til nøjsomme heste og forfangne heste, så er det for mig (ligesom som for Eva) no go med muesli (varmebehandlet korn) og melasse som har et meget højt glycemisk index, og så vil jeg gerne vide hvad der er tilsat.

 

Og enig i konklusionen af at undgå overspisning og sørge for motion er meget vigtige, og jo højere huld man ønsker hesten i jo vigtigere er det. Endvidere skal man tage hensyn til hestens alder og starten på metabolske problemer.

 

Og så vil jeg igen slå et slag for analyser på wraphø. Vi aner ikke hvor vi står med hverken kalorier, sukker og protein uden dem.


Foderplaner udarbejdes af uvildig hestekonsulent, cand agro

Boots tilpasses og sælges, flere mærker på lager

0
0
Svar på denne tråd
 
 Charlotte
Forfatter: 
Dato:  05-03-2013 12:13

jeg misforstod hensigten med dit indlæg, jeg har ikke noget imod at debatere markedsføring af tilskudsprodukter generelt i forhold til EMS heste.

 

Nu vi er ved det, så er jeg meget ked af det foder der markedsføres til gamle heste at de indeholder varmebehandlet korn (og sukker). Ja det giver lidt mere fylde med fedtdepoter der hvor hesten har en tendens til at være muskelfattig, men det er på bekostning af metabolismen.

 

Og angående gratis råd eller ej, så har jeg gennem 16 år opereret som hestekonsulent og der skal være en balance mellem indtægter og udgifter. Især når det er rådgivning mundtlig der skal give indtægt. Alternativt skal man lade det gå ud over tiden til familien og egne heste. Og jeg har skam brugt meget gratis tid gennem tiden..


Foderplaner udarbejdes af uvildig hestekonsulent, cand agro

Boots tilpasses og sælges, flere mærker på lager

0
0
Svar på denne tråd
 
 jjjjjjjjjjjj
Forfatter: 
Dato:  05-03-2013 14:04

SKØNT vi fandt melodien igen keppie, det er og bliver rarest i sådan en tråd her, så man ikke bliver helt nervøs for at skrive noget

 

Det med den varmebehandlede müsli, tænker du her på Alpengrün foderet? Egentlig er det vel misvisende at de kalder det for en müsli, for der er slet ingen korn i det

 

Sætter lige et link ind her..

 

hippolyt.dk/files/ Produktnyt_2012_11_Alp...nMusli.pdf

 

mht de gratis råd.. jeg har fuld forståelse for at man ikke bare gør det når man lever af det, og det skal jo samtidigt være helt op til den enkelte, hvordan man har det med at gøre det også Jeg tager aldrig for givet at få noget gratis, og det var så som sagt før, heller ikke min tanke da jeg spurgte dig om foderet

 

Indigo.. haha ja det er da nærmest kunst hva, med fine små blomsterblade i, fra morgenfrue og kornblomst, hindbær og brombær og pastinak, hyben og æble.. sikke et festmåltid Og serveret med kys og kærlighed oveni købet


Kærlig hilsen

Charlotte Bursche

0
0
Svar på denne tråd
 
 Mash..
Forfatter: 
Dato:  05-03-2013 15:37

 

Det gør mashen heller ikke

0
0
Svar på denne tråd
 
 jjjjjjjj
Forfatter: 
Dato:  05-03-2013 20:14

Indigo.. nej indeholder korn? Nej det er også bare så lækkert og bliver dagligt smovset i hos ponydrengen, masser af lunt vand i, mums kan dårligt få lov at hælde op i krybben, så bliver spanden skubbet utålmodigt til


Kærlig hilsen

Charlotte Bursche

0
0
Svar på denne tråd
 
 Overforsyninger som
Forfatter: 
Dato:  07-03-2013 08:13

sådan er normalt ikke noget der går super hurtigt på mineraler.........underforsyninger tager adskillige måneder, hvis ikke halve år, at rette op.

 

Jeg har brugt to aftner nu på at læse om de mineral-interaktioner hos heste og bum...bum....der er fx en der nævner en mulig interaktion (fx at molybdæn kan skubbe selen, for at tage noget eksotisk) og 7-10 stykker videnskabeligt arbejde over en mangeårig periode, der undersøger og finder at det ikke er noget problem ved normalt indtag (som det der er i tilskuddene).

 

Og sådan kunne man blive ved.

 

Indigo: Håranalyser skal man VIDE forløbet af historien, fx muskeltab/øgning og indtaget for at bruge dem korrekt,man skal kende kinetikken. Især kalk,magnesium, fosfor og zink kan snyde fordi kroppen har ret store depoter i hhv knogler og muskler og de fx udskilles/mistes ved stress - så kan værdien stige ved stress, selvom/netop fordi individet er ved at lave et underskud. For selen, mangan, kobber, krom osv (samt tungmetaller)....er min klare fornemmelse, at de er temmelig retvisende og det matcher fint at når de ligger i balance, så HAR folk det også godt- en samlet profil kan bestemt bruges til noget og man kan spotte de der underskud som er specifikke og ellers svære at få syn for.

Der findes ikke normalværdier hos heste....endnu.

 

Det, der til gengæld er MEGET, rigtig meget forskning på, er niveauerne af selen og kobber.

 

Der er NRC normen fastsat allerede i 1989 for eksempelvis selen og

1 mg er MINIMUMSnormen ift at undgå netop muskelskader......antagelsen er OK- niveau for mellem 1 og 10 mg og toxicitet er omkring 20 mg og op. Selen er det mineral med snævreste vindue...

 

Kobber regnes OK omkring 100 mg, men visse studier siger ca. 180 mg og op til 250 mg/drægtige for at beskytte knoglerne under udviklingen...........

 

De følger begge jordbunden og nej man kan ikke dække dem med ølgær, hørfrø og tang.

 

Det er HØJST relevant for trådstarters pony (når nu jeg kritiseres for at trække emner ind som ikke er relevante), som har et forbrændings-problem, om den får nok mineraler til at musklerne virker som de skal.

 

Det kunne jo tænkes at muskefattigheden (som er tydelig på billederne)skyldtes underskud og ikke mangel på motion. En optimalt fodret hest, kan godt holde sine muskler, af at gå på fold en vinter.


Lipizzanere til salg:

* Rolig,barok type,vallak f.2009,ryttervant,157 cm

* Lipizzaner/DSP-hoppe,7 år,155 cm,tilredet

Begge er trafiksikre og turfornuftige.

0
0
Svar på denne tråd
 
 Hvad angår
Forfatter: 
Dato:  07-03-2013 09:05

det at trække viden ind fra "andre arter" så er det da en principiel faldgrube, men problemet er at når der IKKE/næsten ikke findes forskning inde i det relevante område (her heste)...så må man gå til beslægtede arter, her andre pattedyr (som fx mennesker) for at få noget viden at stå på.

 

Hellere det, end at blive handlingslammet og lade være med at foretage sig noget fornuftigt.

 

Det gør dyrlæger også- de dyrlæger som ved rigtig meget om fx EMS og forfangenhed refererer rigtig meget til humane studier og viden.....

 

Jeg har set et par heste som kan "lave puls" på få timer/overnight af at få rigeligt protein, vel at mærke proteinkilder næsten uden kulhydrat, når hele rationen er meget kulhydrat begrænset - jeg er personligt helt- helt sikker på, at der sker et metabolisk skift (et skift af set-point, som jeg skrev længere oppe), når man skifter kost/foderplanen.Hvor hurtigt det sker, er med sikkerhed individuelt, men det er ikke til at sige hvor stor spredningen er.

 

Vi er enige om at der ER mange ukendte og hidtil uudforskede parametre på spil, men man må ikke lade sig handlingslamme.

 

Undladelsessynder er også synder: Der er konsekvenser af det man GØR (fx overfodre sukker, kalium), men sandelig også af det man IKKE GØR (fx undlade nødvendige mineraler eller tilstrækkelig motion).


Lipizzanere til salg:

* Rolig,barok type,vallak f.2009,ryttervant,157 cm

* Lipizzaner/DSP-hoppe,7 år,155 cm,tilredet

Begge er trafiksikre og turfornuftige.

0
0
Svar på denne tråd
 
 123456789
Forfatter: 
Dato:  08-03-2013 00:08

Jamen lige en update i forhold til min lille hest.

 

Han er begyndt at få lucerne igen efter en uges pause. Og hans fedtdepoter er stadig blødere nu. Men der skete også meget på en gang. Jeg satte ham ned i hø, tog lucernen fra ham til gengæld for roepiller og han bliver motioneret hver dag det kan lade sig gøre.

 

Har derudover bestilt en sæk metaslim for at hjælpe depoterne på vej (med at forsvinde) :P Og har snakket med min dyrlæge. Hun har ikke hørt noget om proteiner, og sukkeromdannelse. Hun har hørt om proteinknopper. Men ikke at de skulle forårsage sukker i blodet eller gå i nakken på ham.


Konikponyen Masca Z Nadziei

og

Frieserpigen Jackie af Birkely!

Kig gerne min blog

masca-z-nadziei.blogspot.com/

Og mød os på Epona.Tv

HornskovVindberg Inkasso

0
0
Svar på denne tråd
 
 har prøvet..
Forfatter: 
Dato:  08-03-2013 11:37

Har prøvet at læse hele tråden, men hoppede lidt igennem det men vil ihvertfald lige give en lille erfaring med. Min shetlænder er på equigaard, som gav mig en helt ny hest!! Meget mere energi og så smuk at se på!! Equigaard virker bare og er alle pengene værd!

 

Fandt det her, som meget godt viser hvordan hans krop har udviklet sig

Billede

 

 

Og ellers så kan jeg vise dette:
Jeg tog ham af equigaard i sommers, og efter 2 uger fik jeg dette resultat


Billede

Der kom for første gang i hans liv fedtkam OVER alt!!


Så Equigaard for , det har bare givet mig en fantastisk pony!!
(og har aldrig hørt om at man kunne bruge det som tilskud, virker meget absurd at gøre det med equigaard)


Sagde Maya

Med Vito, ponyen med charme og selvtillid

 

 

Some people think it's holding on that makes

one stronger - sometimes it's letting go

Hvil i fred Nobi, 1999-2008

 

www.facebook.com/VitoSaelberck

0
0
Svar på denne tråd
 
 At der dannes
Forfatter: 
Dato:  08-03-2013 15:37

sukker / glucose ud fra protein / de fleste aminosyrer/ glycerol og ihvertfald ulige-kædede fedtsyrer er "plain old biochemistry"......det er hele basal metabolisme-viden for pattedyr (og adskillige andre arter).

 

Der publiceres en ny kæmpestor human undersøgelse i de her dage, som viser at protein-overspisning (og ikke engang i specielt stor grad) er overvægtsproducerende, set over 5 år.


Lipizzanere til salg:

* Rolig,barok type,vallak f.2009,ryttervant,157 cm

* Lipizzaner/DSP-hoppe,7 år,155 cm,tilredet

Begge er trafiksikre og turfornuftige.

0
0
Svar på denne tråd
 
 Fantastisk....
Forfatter: 
Dato:  09-03-2013 02:59

En helt igennem fantastisk tråd at læse !

vil lige slutte af med to spørgsmål inden jeg hellere må sove...

 

Salt - jeg læste engang at man ALDRIG måtte fodre en hest med salt med jod i. Er der hold i det?

Og, er der specielt "heste-salt" ?

 

magnesium - man hører meget om at alle de forskellige magnesiumtilskud slet ikke optages optimalt. Hvilke gør ?

 

Godnat - og tak for god læsning !

 


Indehaver af DAMP-ponyen!


0
0
Svar på denne tråd
 
 Heste har vel
Forfatter: 
Dato:  09-03-2013 15:02

ligesom mennesker kneben adgang til jod her i DK, mine får helt alm salt med jod i.

 

Magnesium optages rigtig godt af heste og optagelsen er ikke himmel-forskellig for forskellige typer/ bindinger- nemlig omkring (50-)70 %.

 

Forskellen i optagelighed på uorganiske og organiske (mikro)mineraler (det er selen, mangan, kobber, zink og jern der er i den gruppe) er ikke stor, selen optages af heste ca 51 % når uorganisk og ca 57 % når organisk, men den organiske har ca. 25 % bedre retention i kroppen...og dermed kan den teoretisk set, også lettere overdoseres, hvis man hører til den bekymrede type....men der er langt, langt, langt op til toxisk niveau.


Lipizzanere til salg:

* Rolig,barok type,vallak f.2009,ryttervant,157 cm

* Lipizzaner/DSP-hoppe,7 år,155 cm,tilredet

Begge er trafiksikre og turfornuftige.

0
0
Svar på denne tråd
 
 Lidt Uenig....
Forfatter: 
Dato:  09-03-2013 17:28

Det med optageligheden af Magnesium er jeg ikke helt enig i, først og fremmest fordi jeg har set forskellen i virksomheden af forskellige produkter. Markant i nogle tilfælde. Om det er pga bindingen ell hjælpestoffer, ved jeg ikke. Alle var virksomme men at graden er variende er for mig uomtvistelig. Men det er måske du eva mener med 50-70%?

 

Jeg er flere gange stødt på udenlandske artikler ell andre der har forklaret hvorfor, skal se om jeg kan genkalde nogen af dem...

 

0
0
Svar på denne tråd
 
 Der kan altid
Forfatter: 
Dato:  09-03-2013 22:39

være individforskelle, som bla afhænger af tarmflora, vækst, mængden af mieralet, hestens status forud for forsøget, arbejdsmængde, årstid oma.....nogen mineraler har meget lav optagelighed, ca 1-2-5-10 % og en del af de undersøgelser hvor man har tjekket de SAMME heste over fx tre perioder a 4 uger hver....udviser enorme forskelle...det behøver ikke have noget med mineralbindingen som sådan at gøre.

 

Det er MEGET svært at vise systematiske forskelle på de forskellige bindingsformer af magnesium, hos heste - det optages altsammen ret fint.Og faktisk er der heller ikke noget bombesikkert generelt på organisk/uorganisk, der er for og imod, på det hele. Hvis man ser på AL den forskning der er lavet og ikke kun på den der passer ens overbevisning.

 

Det ville være så dejligt om tingene var sikre og enkle, men det er de ikke.


Lipizzanere til salg:

* Rolig,barok type,vallak f.2009,ryttervant,157 cm

* Lipizzaner/DSP-hoppe,7 år,155 cm,tilredet

Begge er trafiksikre og turfornuftige.

0
0
Svar på denne tråd
 
 Appropos Ems
Forfatter: 
Dato:  16-04-2013 16:35

Nu Ems er oppe og vende igen, får vi en opdatering TS?

 

 

Eva. Kommentar to mrd senere Det vil jeg gerne tro, men jeg holder alligevel stædigt fast i mine egne oplevelser omkring Magnesiums optagelighed. Ihvert fald indtil forskningen kommer på banen med noget entydigt. Tak for forklaringen længere tilbage


Weatherbeeta Overgangsdækken str 155 Sælges!

0
0
Svar på denne tråd
 



Svar på denne tråd (Kræver login)
(Oprettelse og logind på Heste-Nettet foregår via Peercraft)


Fora og Emner | Museum | Vejledning | Adfærdsregler | Opsætning | Kontakt Heste-Nettet


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider