Logo used for printing

HN afstemning
Rider du i din lokale skov?

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater
Hyggesnak

 Sadelkøb *SUK*
Forfatter: 
Dato:  12-06-2001 17:38
Hej alle !
Som det jo nok er gået op for de fleste herinde, skal min hest jo snart tilrides, så jeg er i fuld gang med " sadel jagten "....Men hold da op en jungel ! Det er da bare SÅ nemt at lave fejlkøb. Jeg kan slet ikke forstå at rideudstyrs butikkerne kan sælge sadler.... At folk tør....( Okay man kan jo sikkert lave en " bytte garanti " med de fleste butikker men alligevel )Det hænger nok også sammen med at jeg aldrig har købt saddel før. Hvis man ved hvad str. osv. man skal bruge er det måske knap så svært. Men hvad gør man når man som jeg, står som " sadel- indkøber-nybegynder " ? Nu har vi heldigvis, i den by jeg bor i, en heste butik, hvor de meget gerne kommer ud og afprøver en masse sadler, og hjælper med valget.
Men hvad gjorde I andre ? Er I bare nogle " hajer " der bare ved at se på hesten ved hvilken slags I skal vælge ?
Er der ikke nogle " retningslinier " som "sadel begyndere " som mig kan gå efter ?
Læste engang noget med at tommerne fortæller om " rytterens bagdel " Altså jo højere " tomme " jo større mås... Hm......Skal vist godt deropad. *GG* Passer dette " fif" ?
På forhånd tak.
Trine
0
0
Svar på denne tråd
 
 Re: Sadelkøb *SUK*
Forfatter: 
Dato:  12-06-2001 17:44
Hej Trine !

Når vi har købt sadler har vi gjort sådan: Jeg har været nede i forretningen og fundet en sadel som jeg gerne vil have el. vi har ringet derned og fortalt nogenlunde hvad vi leder efter. Så kommer sadelmanden op til os med udvalgte sadel og et par ekstra og han lægger den på hesten for at se om den passer. Hvis den ikke gør, men det eneste der er i vejen er noget som kan justeres/laves tager han den med og laver den og så har jeg en perfekt passende sadel !!
Jeg har dog aldrig forstået dem som bare har bestilt en sadel i Ingdams el. ignende og så smækket den på deres hest og bare redet med den.....men det er jo folks egen sag. Jeg vil bare råde dig til at få en professionel ud at se sadlen på hesten, det kan jo være den billigste løsning i sidste ende :-)

Mvh. Caroline
0
0
Svar på denne tråd
 
 Re: Sadelkøb *SUK*
Forfatter: 
Dato:  12-06-2001 18:35
Hej Trine

Da jeg købte min sadel, startede jeg med at gennemrode internettet for alt der var med sadler. Det gav mig et indtryk af hvilket mærke, (type) osv. som jeg syntes om. Det er jo ikke det vigtigeste, så jeg forhørte mig i rideudstyrs forretninger og hos sadelmagere om der var nogle sadler der passede bedre til mit formål end andre. Derefter havde jeg et udpluk af sadler, som en sadelmager tog med ud og prøvede. Så prøvede vi dem der lå godt på hesten, og ud af dem valgte jeg så den jeg bedst kunne lide at ride i. Derved fik jeg en sadel som passede hesten, og mig.

Jeg syntes ligesom Caroline at du bør få en sadelmager til at se sadlen på, for det kan helt klart bedst betale sig- Og så får din hest en sadel der passer.

Held og lykke.

Med venlig hilsen Stina.
0
0
Svar på denne tråd
 
 Re: Sadelkøb *SUK*
Forfatter: 
Dato:  12-06-2001 18:45
Hejza !!!!!!

Jeg fik lov til at låne nogle sadler med hjem, og så fik jeg min ridelære til at kommer og hjælpe med at se hvilken sadel der passede min hest bedst.


Knus og Kram fra
Sofie.
0
0
Svar på denne tråd
 
 Re: Sadelkøb *SUK*
Forfatter: 
Dato:  12-06-2001 19:47

Det er rigtigt svært at købe sadel, der er ligeså mange forskellige sadler, som der er heste!

Mit råd til dig er, som de andre også harsagt, er at tage din ridelære med på en kigger selvom, der kommer en eller anden sadelforhandler ud,og prøver sadler.

Jeg har prøvet at få en af disse såkaldte "sadeleksperter" ud. Jeg troede jeg havde gjordt det bedste for min hest, men det viste sig ikke, for hyppen fik ondt i ryggen, efter et stykke tid.

Så pas på, og god jagt!! Se om du evt ikke kan få nogle på prøve.

Det var ikke nogle guldkorn, men blot nogle erfaringer :-0

:-) Kille
0
0
Svar på denne tråd
 
 Re: Sadelkøb *SUK*
Forfatter: 
Dato:  12-06-2001 20:18
Hej Trine

Når du først skal til at tilride mulen, vil jeg anbefale dig at købe en brugt sadel. Det har flere fordele:
1. Den skal ikke først 'rides til'.
2. Du bliver ikke så ked af det, hvis Gira laver 'tricks', hvis du longerer hende med den på og hun triller en tur rundt.
3. Når Gira begynder at få muskler af ridningen ændrer hun form, og kan måske ikke passe den første sadel så godt mere.

En brugt sadel kan du så sælge videre med knap så stort tab, for så at købe en splinterny sadel, når mulen er tilredet.

Kh og held og lykke med tilridningen
Rikke
0
0
Svar på denne tråd
 
 Re: Sadelkøb *SUK*
Forfatter: 
Dato:  12-06-2001 20:58
Hej Trine

Hvor sot er din hest? Er den, smal, normal eller tyk?
Jeg har nemlig en sadel tilsalg.

Mvh.
Laila
0
0
Svar på denne tråd
 
 Re: Sadelkøb *SUK*
Forfatter: 
Dato:  12-06-2001 20:59
Stor skulle der stå i stedetfor sot :)
0
0
Svar på denne tråd
 
 Re: Sadelkøb *SUK*
Forfatter: 
Dato:  12-06-2001 21:14
Hvis du bor I nærheden af Århus eller på Fyn, så kontakt Kronborg Sadelmageri som ligger på Silkeborgvej i Århus.
Hun låner gerne sadlerne ud i flere dage (også dem hun har brugt i kommision),
så kan du finde ud af hvad der passer dig og din hest - også i samråd med sadelmageren.
God sadeljagt!
Hilsen Mette 71
0
0
Svar på denne tråd
 
 Re: Sadelkøb *SUK*
Forfatter: 
Dato:  12-06-2001 21:33
Hej

Jeg gør sådan, at jeg smækker numsen i samtlig dressur eller spring sadler (kommer an på, hvad jeg skal have *S*), til jeg finder nogen, der er lige mig at sidde i. Så tager sadeldamen dem med ud til os en dag, også prøver vi alle sadlerne på hypsen. Den der passer hesten og mig bedst, bliver købt.

Hilsen Louise
0
0
Svar på denne tråd
 
 Re: Sadelkøb *SUK*
Forfatter: 
Dato:  13-06-2001 08:45
Få fat i et sted hvor du kan få så mange sadler ud og prøve som muligt. Og så bestil en sadelmager til at komme når du har sadlerne. De "sadlespecialister" der kommer med ud fra forretningerne er desværre ikke altid så meget specialister som de giver udtryk af - og de ER der jo også for at sælge en sadel. Har de ikke en sadle der passer perfekt, får du anbefalet den der "komemr nærmest" - og der er langtfra altid nok!

Jeg vil også anbefale at du finder et sted hvor du kan købe brugte sadler - som Rikke skriver, er der er en reel risiko for at du aligevel skal udskifte sadlen efter forholdsvis kort tid - og med en brugt sadel får du simpelthen mere for pengene!

Tommerne angiver din rumpestørrelse - de fleste "normal-størrelse" voksne rider i en 17 tommers sadel :-)

Kopfjernets størrelse er det der skal passe til hestens bredde - og så skal resten af sadlen selvfølgelig også passe.

Mange brugte sadler er trukket lidt skæve - det sker fordi man jo stiger op fra samme side hver gang, og mange ryttere hænger der jo et stykke tid før de kommer ordentligt op. Det kan du se hvis du lægger sadlen på forsvidslen og ser på den ovenfra (så er puderne tit trykket forskelligt) og hvis du ser på den "ovenfra" ser du at midterpunktet på bagsvidslen ikke er lige over midterpunktet på forsvidslen!

Der var et stort tema om sadler i Landsbladet sidste år (tror det var nr. 6 eller 7) prøv at læs det - det vil hjælpe dig lidt til at følge med i havd det er sadlemageren ser på.
0
0
Svar på denne tråd
 
 Re: Sadelkøb *SUK*
Forfatter: 
Dato:  13-06-2001 11:55
Hej Trine

Nogle velmente råd til dig.

Når du har så ung en hest, kan du være næsten sikker på at du på et eller andet tidspunkt kommer til at skifte sadlen ud fordi hesten endnu ikke er færdigudvokset.
Den bliver både højere, bredere, og vil sandsynligvis også sætte mange flere muskler på forskellige steder.

Hvis jeg var dig.... ( *SS*) så ville jeg købe en brugt stofsadel eller lignende af god kvalitet, og først når hesten har været redet i et års tid, finde den endelige sadel.

Du skal også vide at i sadelverdenen er det næsten altid sådan, at når du køber nye sadler, så hænger pris og kvalitet helt fint sammen.
Hvis du går efter et af de gængse mærker som har bevist deres "duelighed" så går du nok ikke helt galt i byen.
Her tænker jeg på; ( Sådan nogenlunde i nævnte rækkefølge...)
Passier
Albion
windsor
Stübben
Kieffer

Skal det være stofsadler er Wintec nok det bedste mærke.

Og jeg har nok ikke fået alle med.
Nogle af disse mærker kan have visse skavanker som man lige skal kigge efter.
Spørg bare hvis du vil vide mere.

Prismæssigt vil jeg mene at det nok er en dårlig ide at give mindre end ca. 7 - 8000,- for en ny sadel.
Så vil kvaliteten i hvert tilfælde ofte være derefter.

Når du kommer ind i en rideudstyrsforretning så start med at prøve at sætte dig i så mange forskellige sadler som du kan komme til. Det vil give dig et meget godt billede af hvad DU gerne vil have.
Denne viden kan du så kombinere med det du får ud af at prøve forskellige sadler på hesten.
Det vigtigste er selvfølgelig at sadlen ligger korrekt på hesten.

Og her kommer en LAAANG og meget udførlig forklaring på det...;

Sadlen skal nok være 17" til dig, eller i hvert tilfælde tæt på. Det er det mest normale til voksne mennesker. Hvis du har en ekstremt lille popo.. (hi hi..) eller en meget stor ladeport ( scuse moi...) så kan det måske komme på tale med en 16½" eller en 18".
Men det er sjældent at jeg har set folk hvor det har været nødvendigt.

Når du lægger sadlen på hesten, skal du først og fremmest sikre dig at kopjernet passer til hesten. Det kan være endda meget svært for en uerfaren at se, (og såmænd også for en erfaren...)
Det bedste råd jeg kan give dig er at prøve at finde "benene" på kopjernet, -at se sådan nogenlunde hvor de ligger inde i sadlen, og så kigge grundigt efter hvordan de flugter med hestens skulder/mankeparti når sadlen ligger på hesten.
Du skal stå foran sadlen og kigge på hvordan benene på kopjernet flugter med den del af skulderen/ryggen som de nu ligger på.
.
Hvis de sådan nærmest "står..." -med spidsen af benene oven på hesten, så er kopjernet for smalt.
Hvis de "flader ud" henover hestens ryg, og sadlen ligesom ligger og "flyder rundt" og ikke kan finde noget fæste på ryggen af hesten, så er kopjernet for bredt.
.
Når benene på kopjernet ligger langs med skulderen/ryggen på hesten og de løber parallellt nedad med "overfladen" på hesten, så er der en god chance for at kopjernet passer.
.
Derefter skal du checke hvordan sadlen i øvrigt ligger på hesten.
Ligger den i balance..?? (Dette checker du ved at stille dig vinkelret ved siden af hesten og kigge på sadlen. )
Ligger den sådan på hesten, at det det midterste, dybeste punkt i sædet, mellem forsvidslen og bagsvidslen, nu også ER det miterste og dybeste..??
Hvis sadlen ligger sådan at det dybeste punkt i sædet ligger forskudt ud mod bagsvidslen, så er stopningen forkert til hesten. Dette kan muligvis rettes ved en sadelmager, muligvis ikke...
(Regn ikke med at sadlen automatiskt kan stoppes sådan til at den kommer til at ligge på hesten, det er der ingen garantier for... Måske passer sadelkonstruktionen simpelthen ikke til din hest... )

Ligger dybeste punkt i sadlen for langt fremme når du lægger sadlen på hesten, så er det samme historie... Måske kan den passes til,.. Måske ikke.

Ligger sadlen med det dybeste punkt midt i sædet, når du lægger sadlen på, så... -Så langt så godt...

Nu skal du til at checke at den ligger ordentligt på hesten.
Sadelpuderne (Dem der ligger ned mod hestens ryg..) skal ligge fladt ned til ryggen af hesten HELE VEJEN fra stopningen inde under knæpuderne, under forsvidslen og HELE VEJEN ud til det bagerste punkt på sadelpuderne.
Der må IKKE være nogle steder hvor stopningen "slipper" ryggen.
Den må IKKE på noget sted ligge og "lette". (heller ikke bagi... Uanset hvad diverse sadelmagere prøver at bilde dig ind....!!! Det skal dog siges at det kan være svært at bedømme hvor det bageste punkt på sadelpuden egentlig er. Specielt hvis sadlen ikke har kilepuder.)
Sadlen skal være spændt fast med en gjord når du checker dette.

Ligger sadlen korrekt "til" over det hele... Så langt så godt...;-)

Nu skal du checke at hestens ryggrad (torntappene) har den plads den skal have.

Du skal simpelthen vende bunden i vejret på sadlen. Placer dine fingre inde i kammeret på sadlen ( pladsen mellem sadelpuderne.....) sådan at fingrene er strakt og ved siden af hinanden. start ved forsvidslen og kør hånden baglæns indtil du når enden af kammeret.
Der må ikke på noget sted være plads til mindre end tre fingre. Er der plads til fire er det RIGTIG GODT.
Det er nemlig denne plads der skal tillade hesten at kunne bruge sin ryg uden at torntappe, -nerver, og andre bløddele, bliver klemt.

Nu lægger du så sadlen på hesten igen. finder en skammel el. lign og stiller lige bag ved hesten, og kravler op på den. Kig ind igennem sadelkammeret bagfra.
På denne måde kan du få et ret godt billede af hvor god plads hesten har til ryggraden inde mellem puderne.
De skal helst ikke ligge klinet op ad siderne på ryggraden, men give en smule plads til at hesten kan bevæge ryggen sideværts.
( Bevægeligheden i en hesteryg, sideværts, er ikke stor, men ikke desto mindre skal hesten alligevel kunne gøre det uden at være generet af sadelpuderne.)

Og... Sidst men ikke mindst, så er det en rigtig god ide at prøve at sidde i sadlen når den ligger på hesten.
Man kan få sig nogle ubehagelige overraskelser, når man først har fået plantet Popo'en i sædet.
eks..; Knæpuder der gnaver i knæene, - "buler"/"huller" el. lign. i sædet, en facon der tvinger ryggen i en akavet stilling.. osv.
Alle disse ting vil gøre det til en pine for dig at ride i netop denne sadel, og nogle af tingene vil også kunne afstedkomme at du får et forkert sæde/opstilling på hesten, (Aflastning..) og jeg vil LOVE dig højt og helligt at det kan være lige så skadeligt for hesten som en forkert tilpasset sadel,..
- så det er altså værd at tage med i overvejelserne.

Held og lykke med projektet.

Skulle nogle af forklaringerne være helt uforståelige, så spørg, så vil jeg forsøge at uddybe/klarlægge dem.

MVh
Scarface
0
0
Svar på denne tråd
 
 Re: scarface
Forfatter: 
Dato:  13-06-2001 12:11
Wow for en god forklaring.

Mette
0
0
Svar på denne tråd
 
 Re: scarface
Forfatter: 
Dato:  13-06-2001 12:19
Burde den fantastiske forklaring ikke nomineres til museet ?
0
0
Svar på denne tråd
 
 Den er på!
Forfatter: 
Dato:  13-06-2001 12:26
Det var også lige min tanke - så den er kommet på :-)
0
0
Svar på denne tråd
 
 Re: Den er på!
Forfatter: 
Dato:  13-06-2001 13:23
Takker for roserne.



MVh
Scarface
0
0
Svar på denne tråd
 
 Re: Sadelkøb *SUK*
Forfatter: 
Dato:  14-06-2001 11:19
Tusind tak for svarene !!!!!!
Er også dybt imponeret af Scarface's forklaring.....Misforstod dog i første læsning ( ja det er blevet læst og vendt et par gange *G* ) det med at stille en skammel bag hesten, og kravle op. ( Så lige mig selv kravle rundt på ryggen af Bissen med næsen begravet i sadlens mysterier *GGG* ) indtil det gik op for mig at det jo nok var SKAMLEN og ikke hesten der skulle " bestiges. "
Havde tænkt mig fra start af at købe en brugt sadel, da det jo næsten er indlysende at hesten sætter flere muskler efter tilridningen. Så jeg vil nu begive mig ud i " junglen " med alle jeres råd i baghovedet TUSIND TAK !
Til Laila.....Der er billeder af Gira på min præsentation. Hun er en rimelig " tung " hest og omkring de 160 på nuværende tidspunkt...Hvad er det for en saddel... og vigtig : hvad er prisen ?
Med venlig hilsen Trine
0
0
Svar på denne tråd
 
 Re: Sadelkøb *SUK*
Forfatter: 
Dato:  14-06-2001 20:14
Hej Trine

Alt står under "Markedspladsen" - Undstyr sælges- DRESSURSADEL, TRENSER M:M: , navn Laila

Mvh.
Laila
0
0
Svar på denne tråd
 



Svar på dette indlæg (Kræver login)
(Oprettelse og logind på Heste-Nettet foregår via Peercraft)


Fora og Emner | Museum | Vejledning | Adfærdsregler | Opsætning | Kontakt Heste-Nettet


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider