Logo used for printing

HN afstemning
Hvor meget betaler du i staldleje pr hest? (Foreslag: Sebrina )

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Covid-19 og dyr: Vi har brug for viden

Vi har brug for bedre viden om hvorledes Covid-19 kan sprede sig mellem forskellige dyreracer og mellem dyr og mennesker, og hvorledes Covid-19 kommer til udtryk hos dyr, hvis vi for alvor skal smitten til livs, mener amerikanske forskere

 

Der er behov for forskning i dyr og Covid-19

Tre anerkendte amerikanske forskere fremfører at det er kritisk at igangsætte forskningsstudier der ser nærmere på hvorledes Covid-19 spredes og inficerer specifikke dyreracer, og i hvor høj grad vira kan overføres til andre dyr og ikke mindst til mennesker.

 

Forskerne mener det især er vigtigt at se på de racer, vi mennesker knytter tæt på os, dvs. husdyr og kæledyr som heste, kør, fjerkræ, servicehunde og dyreracer i zoologiske haver, der er i tæt berøring og interaktion med mennesker. Forskerne peger på tre forskellige områder, der er vigtige at få undersøgt:

  • Omfanget hvormed husdyr og kæledyr kan overføre smitte til mennesker og bidrage til en spredning af sygdommen
  • Påvirkningen af fødevaresikkerhed, økonomi, handel med levende dyr der er inficeret med corona - fx fjerkræ
  • Påvirkningen af den nationale sikkerhed hvis virus påvirker fx politiets servicehunde og evt. påvirker deres lugtesans

Forskerne Tracey McNamara fra Western University of Health Sciences i Pomona, California, Juergen Richt fra Kansas State University, og Larry Glickman fra Purdue University i Indiana har offentliggjort en artikel i bladet Vector-Borne and Zoonotic Diseases, hvor de opfordrer til at der iværksættes en række stringente studier med robust dataindsamling på området.

 

 

Nødvendigt at forstå dyr som smittekilde

"Hunde, katte, løver og tigere er allerede blevet testet positive for Covid-19 virus. Der er behov for studier der undersøger hvor let virus smitter mellem forskellige dyreracer og mellem dyr og mennesker, ved brug af de bedste testmetoder der er på markedet til at teste husdyr og kæledyr, og hvorledes Covid-19 kommer til udtryk hos disse dyr, altså hvilke symptomer de viser", lyder det fra de amerikanske forskerne.

 

Chefredaktør af Vector-Borne and Zoonotic Diseases, kommenterer artiklen med at potentialet for zoonotic SARS-CoV-2 for at inficere kæledyr har været diskuteret en del.

"Med over 3 millioner tilfælde [red. nu knapt 5 millioner] og mere end en kvart million døde [red. nu over 300.000] på verdensplan indtil videre siden januar i år, er det helt nødvendigt at forstå den risiko som husdyr og kæledyr udgør som menneskelig smittekilde" udtaler han.

 

Test pakker for Covid-19, der er udviklet til mennesker, kan ifølge forskerne let tilpasses til test af dyr, så længe som SARS-CoV-2 ikke drastisk muterer efter at være blevet overført fra mennesker til dyr.

 

Vi kunne have været på forkant

"Det er forståeligt at set i lyset af Covid-19 krisen, er det helt forståeligt at fokus har været på menneskers helbred. Men vi har ignoreret den anden side af mønten, ved det stigende antal sygdomme der kommer fra dyr, nemlig dyrene selv. Denne manglende fokus, har skabt megen usikkerhed og forsinkelser i forskningen og veterinærmæssige problemstillinger, som også er væsentlige at tage i betragtningen, når emnet er befolkningens sundhed. Havde vi derimod haft en proaktiv tilgang til problemstillingen, kunne vi have været på forkant af pandemien," hævder forskerne.

 

USA lovgiver om kæledyr

USA er indtil videre det eneste land der endnu officielt har lovgivet om menneskers adfærd i relation til deres kæledyr. Det var bl.a. i New York Zoo, der er løver og tigre der er blevet testet positive for Covid-19 (se her).

 

Ingen dokumentation for smittede heste

Der foreligger, såvidt Heste-nettets redaktion er bekendt, endnu ikke dokumentation for at Covid-19 er blevet overført til heste. Men samtidig understreges det, at da kæledyr som hunde og katte der ligesom vore heste har tæt interaktion med mennesker, og er testet positive, er det ikke usandsynligt, at der også kan være heste der er smittede.

 

Læs original resumeet fra original artiklen her

 

Kilde: A Critical Needs Assessment for Research in Companion Animals and Livestock Following the Pandemic of COVID-19 in Humans.Tracey McNamara, Juergen A. Richt, and Larry Glickman. Vector-Borne and Zoonotic Diseases.http://doi.org/10.1089/ vbz.2020.2650

 

Billede

 

Vi har brug for bedre viden om hvorledes Covid-19 kan sprede sig mellem forskellige dyreracer og mellem dyr og mennesker, og hvorledes Covid-19 kommer til udtryk hos dyr, hvis vi for alvor skal smitten til livs, mener amerikanske forskere


Tilføjet d. 25-05-2020 kl. 09:37 af i kategorien Forskning.
Tags: Corona.
Forsidebillede: Ingen titel af Tinele (hesti)

Seneste relaterede nyheder
30-09-20 DRF nyt om Corona forbehold
25-09-20 Championatsfinalerne er aflyst
25-09-20 Corona nyt fra DIF
23-09-20 DRF Corona-retningslinjer
18-09-20 DRF om de nye corona restriktioner
18-09-20 Forbud mod at samles mere end 50 igen
09-09-20 Hvordan rammer Corona stramninger os?
17-06-20 Igang igen - DRF om afvikling af stævner
26-05-20 Over 1/2 million indsamlet til elevskoler
20-05-20 Britisk væddeløb genoptages 1. juni


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider