Logo used for printing

HN afstemning
Rider du i din lokale skov?

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Svindel-millioner tabt på heste

Den opsigtsvækkende sag om Britta Nielsens millionsvindel i Socialstyrelsen, har fundet sin afgørelse. Seks år og 6 måneders fængel lyder dommen på, men pengene kommer ikke tilbage til statskassen da mange af svindel-milionerne er tabt på heste

 

Der blev tirsdag den 18. februar afsagt dom i Københavns Byret i den spektakulære sag mod Britta Nielsens millionsvindel i Socialstyrelsen. Britta Nielsen har blandt andet brugt pengene til ekstravagante hesteindkøb, penge der nu er tabt og ikke finder tilbage til statkassen. Den 65-årige Britta Nielsen er dømt for alle forhold i sagen. De forhold, som Britta Nielsen har nægtet, er hun således også blevet dømt for. men uden skærpede mstændigheder.

 

Dommen lyder på 6½ års fængsel. Anklagerne havde forlagt en fængseslsstraf på 8 år. Det er oplyst overfor pressen, at Britta Nielsen ikke ønsker at anke dommen, men skal betale sagens omkostninger.

 

Svindel for 117 millioner

Sagen er blevet kaldt helt usædvanlig, fordi Britta Nielsen gennem 25 år udnyttede sin stilling i Socialstyrelsen til at overføre i alt 117 millioner kroner til sig selv. Og netop det lægger retten vægt på i sin afgørelse:

"Retten har ved strafudmålingen blandt andet lagt vægt på beløbets størrelse, at der er tale om 298 overførelser foretaget i en meget lang gerningsperiode fra 1993 til 2018", lyder det i dommen.

 

Retten kom således frem til at Britta Nielsen er skyldig i bedrageri for hele beløbet på 117 millioner kroner.

 

.

 

Millioner tabt på heste

Et stort antal af de samlede 298 overførsler Britta Nielsen har foretaget i løbet af de 25 år hun har været ansat i Socialstyrelsen, svarende til et flercifret millionbeløb, er blevet anvendt til hesteindkøb - penge der nu er tabt, da det har været nærmest umuligt at hente penge hjem til statskassen fra hesteinvesteringerne. Man har realiseret det, man kunne, men det har været begrænset i forhold til den skyld, der er anmeldt, fortæller Kurator Bris Frederiksen.

 

Fokus på datters hestekøb

Der har i efterforskningen efter de svindlede millioner særligt brugt tid på at undersøge Britta Nielsens datter Samina Hayats hestejerskab, som har været vanskeligt af afklare. Af kuratorens redegørelse fremgår det, at man har brugt en del kræfter på at få overblik over, hvad Samina Hayats ejerskab af en række heste er værd, men det har ikke været noget let regnestykke.

 

"Vi kan se, at der er hesteoverførsler for et tocifret millionbeløb, men vi får næsten ingenting tilbage til staten fra hestekøb", fortæller kurator Boris Frederiksen.

 

"Vi har kigget på de heste, der har været ejet i både privat regi og firmamæssigt i Tyskland og Holland. Fællestrækket er, at de enten er solgt med tab, eller at der har været så store omkostninger til opstalding og andet, at de ikke har nogen væsentlig værdi". fortæller Boris Frederiksen.

 

Samina Hayat har gennem flere år haft virksomhed i både Tyskland og Holland, som har handlet med heste, men heller ikke i de firmaer er der således mange penge at hente hjem til den danske stat. I det hollandske firma er der ingen værdier, og heller ikke idet tyske, der i stedet skylder en kvart million til det tyske skattevæsen.

 

"Vi har undersøgt, om det kunne svare sig at gå efter selskaberne, og der har vurderingen været, at det kunne nok ikke tilføre nogle penge", lyder det fra Boris Frederiksen.

 

Overdraget ejerskaber til personer i udlandet

I kurators redegørelse fremgår det, at datteren har overdraget det delvise ejerskab af tre heste til en person i udlandet. Den samlede værdi af ejerskabet er på 280.000 kroner, men dokumenterne viser, at pengene ikke er modtaget. På trods af flere rykkere har den pågældende person endnu ikke besvaret kurators henvendelser. Det komplicerer processen, at personen ikke er bosiddende i Danmark, står der i redegørelsen.

 

Forsvunden hest

Der er også problemer med to andre heste i udlandet. En hest har kurator helt opgivet at finde, den er på det nærmeste blevet væk. Det er ikke lykkedes kurator at lokalisere hesten, der efter det oplyste er videregivet til ukendt tredjemand i Tyskland. Samina Hayat ved ikke, hvor hesten er, oplyses det i kurators redegørelse.

 

En anden hest, delvist ejet af datteren i Tyskland, er angiveligt så syg, at den nok ikke har nogen værdi. Det skal en dyrlæge nu afklare.

 

Samme billede tegner sig i forhold til datterens heste i Danmark.

 

Omkostninger og skadede heste skæpper ikke i statskassen

Samina Hayat har solgt sit delvise ejerskab af en hest her i landet for cirka 34.000 kroner, og de penge ville kurator gerne hente tilbage til den danske statskasse, men ifølge redegørelsen har den anden ejer af hesten haft så store udgifter til stald og dyrlæge, at de kan ende med at overstige de 34.000 kroner.

 

Dertil kommer endnu en hest, som Samina Hayat delvist ejer i Danmark. Hesten er skadet og kan derfor ikke længere bruges til sport. Til gengæld venter den føl i år, og det kan betyde penge til statskassen, og derfor har kurator planer om at få en ekspert til at vurdere værdien af både hest og føl ved at en gennemgang af dens stamtavle. Men også her har den anden ejer haft store udgifter til stald, dyrlæge og smed, nemlig over 200.000 kroner. De penge skal trækkes fra hestens værdi.

 

"Hestene har nok desværre haft den funktion, at de har været en forbrugsgenstand, men der har ikke været nogen varig værdi på dem", lyder vurderingen fra Boris Frederiksen.

 

Børn nægter sig skyldige

Britta Nielsens tre børn er tiltalt for groft hæleri ved at have modtaget penge fra moren, men de nægter sig fortsat skyldige, og skal selv i anklagebænken senere på året.

 

Om sagen:

  • Britta Nielsen er tiltalt for at have svindlet Socialstyrelsen for 117 millioner kroner fra 1993 til 2018.
  • Hendes tre børn er tiltalt for groft hæleri ved at have modtaget penge fra moren.
  • De tre voksne børn nægter sig skyldige.
  • Britta Nielsen har erkendt at have overført millioner til sig selv fra sin tidligere arbejdsplads

 

Billede

 

Den opsigtsvækkende sag om Britta Nielsens millionsvindel i Socialstyrelsen, har fundet sin afgørelse. Seks år og 6 måneders fængel lyder dommen på, men pengene kommer ikke tilbage til statskassen da mange af svindel-milionerne er tabt på heste


Tilføjet d. 19-02-2020 kl. 04:36 af i kategorien Nyheder generelt.
Forsidebillede: Ingen titel af Tinele (hesti)





Seneste relaterede nyheder
02-05-20 Svindel med transportsæd?
16-03-11 Fokus på Nigeriasvindelsager i Kontant


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider