Logo used for printing

HN afstemning
Hvor meget betaler du i staldleje pr hest? (Foreslag: Sebrina )

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Markant stigning i indavl blandt fuldblod

Indavlen i galopheste er kraftigt forøget igennem de seneste 45 år i de i forvejen nært beslægtede engelske fuldblodsheste. Forskere advarer imod dette, og opfordrer avlere til at benytte DNA-data når de matcher hingste til deres hopper for i fremtiden at sikre øget heterogenititet i avlsmateralet

 

Kraftig stigning i indavlsprocenten i fuldblodsavlen

Ifølge forskere der har undersøgt det genetiske materiale af fuldblodsheste, er der sket en kraftig forøgelse af indavlsprocenten i engelske fuldblodsheste, der bl.a. anvendes i galopsporten. I studiet der er publiceret i Journal Scientific Reports, har forskerne analyseret genmaterialet af mere end 10.000 fuldblodsheste - hvilket er den største gruppe heste i nogen undersøgelse af sin art til dato.

 

Tætte familiære bånd

Undersøgelsen påpeger at forøgelsen af indavlsprocenten i fuldblodsheste er tæt forbundet med selektion af foretrukne væddeløbsegenskaber og indflydelsen af særligt populære hingstelinjer. Hele 97% af hestene i studiet kunne spores tilbage til den legendariske hingst Nothern Dancer, og henholdsvis 35% og 55% af de Europæiske og Australske heste havde Sadler's Wells og Danehill i deres afstamning.

 

 

Selvom andelen af indavl altid har været høj i fuldblodspopulationen, skal avlere være opmærksom på, at valget af populære hingstelinjer reducerer den genetiske spredning, og kan føre til indavlsdepression. Indavlsdepression betyder, at frem for at de valgte egenskaber er ensbetydende med en forbedring af næste generation, går det den anden vej i stedet, og resultatet bliver hermed dårligere end det der var tilsigtet og en end nuværende generation.

 

Studiet var ledet af University College Dublin's professor Emmeline Hill, der har specialiseret sig i genetik. Hill har også en ledende stilling I heste DNA testvirksomheden Plusvital, der også var involveret i studiet. "Indavl har altid været høj i fuldblodsheste, men den er blevet betydeligt højere" oplyser Hill og fortsætter: "det er muligt, ukontrolleret indavl i fuldblodsheste vil fortsætte med at stige i et marked hvor der er høj efterspørgsel på bestemte hingstelinjer".

 

Risiko for forplantningsevnen

Hill påpeger, at det ikke alene kan være et problem med en meget homogen arvemasse, indavl kan også give problemer med manglende fertilitet og en forringelse af individernes sundhed.

"Problemet med indavl er, at det på sigt kan kompromittere hele populationens fertilitet. Dette kan potentiel blive et meget stort problem - lidt ligesom global opvarmning - hvor indavl gradvist akkumulerer i populationen, og bør derfor adresseres på sektor niveau f.eks. centralt af avlsorganisationer".

 

Ingen central styring af avlen

I modsætning til mange andre styrede husdyravlsproduktioner, er der inden systematisk industriorienteret[T1] avlsudvælgelse af fuldblod. Det er op til den enkelte avler at beslutte hvilke blodlinjer og hingste man ønsker at benytte. Samtidig understrejer Hill, at der er løsninger på problemet

"Vores nyerhvervede datagrundlag kan være en hjælp for hestesektoren til at reducere problemet, ved at avlerne kan reducere problemet ved at udvælge hingste der har divergerende blodlinjer i forhold til hopperne".

 

Brug DNA-data til at sikre variation i generne

Med diverse gendatabaser kan man selv teste indavlsprocenten ved kombination med forskellige hingste såfremt, den pågældende hingst parres med hoppen (kaldet hypo-mating) ud fra hestenes respektive afstamning. Men Hill mener ikke det er tilstrækkeligt at bruge oplysninger om afstamning, når det gælder fuldblod, der i forvejen er tæt relateret. Her må avlerne derimod ty til at trække på rigtig DNA-information.

 

"Afstamning er ikke længere et stærkt nok værktøj til at hjælpe nogen som helst. Afstamning kan være nytte til at sætte fokus på brede trends i avlstraditioner, så som præ-dominans af visse hingstelinjer, der fører til tætte familiestrukturer. Men da fuldblodsheste i forvejen er meget tæt relateret, kan der ikke længere anvendes relationer i afstamningen til at gennemskue, hvor tæt individerne faktisk er relateret", forklarer Hill. "Faktisk viser afstamningsbaserede estimater at vurderingen af indbyrdes familierelationer er mindre eksakte, end når man benytter DNA-baserede metoder til at måle det helt eksakte sande sammenhæng mellem individer".

Hermed finder man ifølge Hill også de bedst egnede hingste til ens hopper vil at bruge rigtige genetiske data, der nu er blevet gjort tilgængelig for avlere.

 

Studiet er publiseret under Creative Commons Liciense, og kan læses på engelsk i dets fulde version her

 

Kilde: McGivney, B.A., Han, H., Corduff, L.R. et al. Genomic inbreeding trends, influential sire lines and selection in the global Thoroughbred horse population. Sci Rep 10, 466 (2020) doi:10.1038/s41598-019-57389-5

 

Billede

 

Indavlen i galopheste er kraftigt forøget igennem de seneste 45 år. Forskere advarer om, at der er sket en kraftig forøgelse af indavlsprocenten i populationen af engelske fuldblodsheste i løbet af de seneste 45 år, og opfordrer til at avlere benytter DNA-data når de matcher hingste til deres hopper (Arkivfoto)


Tilføjet d. 28-01-2020 kl. 12:45 af i kategorien Forskning.
Tags: Gener, Galopheste og Indavl.
Forsidebillede: Ingen titel af Tinele (hesti)

Seneste relaterede nyheder
08-02-14 Er krybbebidning arveligt?


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider