Logo used for printing

HN afstemning
Hvor meget betaler du i staldleje pr hest? (Foreslag: Sebrina )

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Heste holder dig slank og fit

Et forskningsstudie af af kvinder, med og uden dyr, viser at hestepiger oftest er både slankere, mere aktive og fitte, end kvinder der ikke holder dyr, eller i stedet for hest holder hund

 

Hestepiger er mere slanke og fitte

At unge kvinder der holder hest holder sig slankere og langt mere fitte end andre kvinder, er der sikkert mange der godt kan forestille sig, og det er naturligvis en rar tanke at affinde sig med, her efter den fede juletid, hvor der godt kan være kommet et par kilo mere på sidebenene. Men nu er det også dokumenteret, ifølge et nyligt tjekkisk studie.- oven i købet, at hestekvinder generelt er i bedre stand end hundekvinder.

 

Bevægelse, sundhed og vægt

Mange studier har søgt at belyse sammenhængen mellem sundhed og omfanget af fysisk udfoldelse. Der er også udført studier om, hvordan det at eje en hund kan bedre ejerens fysiske kondition, men der er ikke tidligere været udført tilsvarende studier i relation til fysisk udfoldelse og det at eje hest. Det er der så et tjekkisk forskerhold der har nu. Da gode rutiner ofte grundlægges i en ung alder og er afgørende for personen resten af livet, valgte forskerne især at se på målgruppen af unge kvinder og deres grad af udfoldelse, eller mangel på samme.

 

 

Sammenligning af kvinder med og uden dyr

Forskerne satte sig for at sammenligne fysisk aktivitet og graden heraf mellem personer der holder dyr og personer der ikke holder dyr, og ligeledes se på om der er forskel på ejernes fysiske udfoldelse og stand, afhængig af hvilke dyr de har.

 

En gruppepå 111 kvinder med en gennemsnitsalder af 21 år, spredt rundt om i Tjekkiet indgik i forsøget. I alt 60 af kvinderne var dyreejere og 51 havde ingen dyr. De kvinder derhavde dyr, blev yderligere opdelt i forskellige undergrupper, alt efter hvilke typer af dyr de ejede.

 

Forskerne havde valgt at koncentrere forsøget om kvinder, da anden forskning har vist at kvinder har en større risiko for faldende fysisk aktivitet end mænd. Kvindernes alder varierede ikke meget på tværs af dem der havde dyr og dem, der ikke havde dyr. Deres højde og anal uddannelsesår variererede heller ikke nævneværdigt.Begge grupper var således relativt sammenlignelige på disse parametre.

 

Der er forskel på om kvinder holder dyr eller ej

Der var imidlertid stor forskel på de to grupper hvad angår gennemsnitlig kropsvægt og BMI, hvor dyreejerne fremstod med signifikant lavere kropsvægt, havde et højere aktivitetsniveau og lavere BMI. Dyreejerne havde en gennemsnitsvægt af 60,39kg med et gennemsnitligt BMI på 21,41, lavere end de 63,39 kg og et gennemsnitsligt BMI på 22,25, som kendetegnede de kvinder der ikke havde dyr.

 

Dyreejerne havde et kalkuleret aktivitetsniveau på 6212 metabolske minutter / uge, sammenlignet med de 3990 for ikke dyreejere. Dyreejerne forbrugte 6291 kalorier om ugen i fysisk aktivitet, sammenlignet med 4065 kalorier blandt de kvinder der ikke havde dyr.

 

Når forskerne sammenlignede hundeejere med hesteejere og sammenlignede disse to segmenter med de kvinder der ikke havde dyr, så var resultaterne endnu mere entydige.

 

Hesteejernes samlede fysiske aktivitet var med et kalorieforbrug på 6935 kalorier, mens hundeejernes var på 5409, mens de kvinder der ingen dyr havde var på 4065 kalorier. Ejere af andre dyr forbrugte 6776 kalorier.

 

Konklusion

Forskerne konkluderer på baggrund af deres studie, at det at have dyr, har en mulig positiv indflydelse på ejernes fysiske aktivitetsniveau, men samtidig var det overraskende at hundeejere, ikke nødvendigvis har et højere aktivitetsniveau end kvinder der ikke har dyr, eller ejere af andre dyr, snarere tværtimod. Derudover bevæger hundeejere sig betydeligt mindre end hesteejere.

 

At sammenhængen evt. også kunne skyldes andre faktorer, som f.eks. at det generelt er mere fitte og aktive unge kvinder der kaster sig over hestehold, nævner forskerne ikke noget om.

.

Studiet er publiceret under Creative Commons Licens, og kan læses her.

 

Kilde: Machová, K., Daďová, K., Chaloupková, H. et al. Does having a pet influence the physical activity of their young female owners?. BMC Public Health 19, 1672 (2019) doi:10.1186/s12889-019-7962-z

 

Billede

 

Et forskningsstudie af af kvinder, med og uden dyr, viser at hestepiger oftest er både slankere, mere aktive og fitte, end kvinder der ikke holder dyr, eller i stedet for hest holder hund (Foto: Tine Lessèl)


Tilføjet d. 30-12-2019 kl. 11:27 af i kategorien Forskning.
Tags: Vægt, Fit og BMI.
Forsidebillede: Ingen titel af Tinele (hesti)

Seneste relaterede nyheder
21-06-17 Velfærdstruende ryttervægt under lup
28-09-15 Kender du din hests vægt?


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider