Logo used for printing

HN afstemning
Hvor meget betaler du i staldleje pr hest? (Foreslag: Sebrina )

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Massedød ved udtørret vandhul i Arizona

Triste billeder af knapt 200 omkomne heste under Arizonas bagende sol går p.t. verden rundt. De tørkesvækkede heste havde forgæves søgt næring ved et vandhul i Gray Mountain, Navajo, men blev i stedet fanget i mudderet i det udtørrerede hul. Episoden skaber debat om trivslen for de mange amerikanske vildheste, der på alle måder desperat kæmper en desparat kamp for deres overlevelse

 

Tørke i Arizona koster mange hesteliv

Den amerikanske ørkenstat Arizona i USA, har siden marts måned i år været ramt af en alvorlig tørke, og det har stor omkostninger for de berømte amerikanske vildheste i det vestlige USA.

 

Gray Mountain vandhullet ligger i Coconino County i Navajo området i det nordlige centrale Arizona. Området er et tidligere indianerreservat, som i dag, delvist selvstændigt forvaltes af de oprindelige indianere fra Navajo stammen. Stedet er omdrejningspunktet for den seneste skæbnessvangre og triste begivenhed, der ramte en flok af de fritlevende vildheste i staten.

 

 

Dødskamp ved udtørret vandhul

De vilde heste var søgt til vandhullet i Gray Mountain i jagten på at finde vand. I stedet fandt de sig selv fanget i det stivnende mudder, der var så tungt og vedholdende at de tørkesvækkede og svage og svækkede måtte opgive kampen og livet. De blev i stedet fastholdt fanget i mudderet og stegt under en ubarmhjertige og bagende sol, hvor intet vand var at finde.

 

En del af de i alt 191 omkomne heste var begravet i mudderet til halsen, beretter en Navajo official, der efter opdagelsen af det tragiske fund, kom til det udtørrede vandhul. Nogle heste lå begravet i mudderet under andre udsultetede og dehydrerede kroppe, og billederne der efterfølgende blev taget viser, hvorledes hestenes overlappende kroppe var efterladt i et bizart cirkelmønster på den udtørrede jord, i kampen om at søge mod den sidste dråbe lindrende vand. Et særdeles trist og hjerteskærende syn.

 

Billede

 

Næsten 200 vilde heste blev fundet døde ved et udtømt vandhul i Gray Mountain i Navajo. De tørkesvækkede heste havde forgæves søgt næring ved et vandhul, men blev i stedet fanget i mudderet i det udtørrerede hul (Foto: Navajo Nation)

 

Døde heste desværre ikke et særsyn

Massedødsfaldet kommer netop mens ørkenstaten Arizona oplever en tørkeperiode, der ikke er set lige i de seneste ti år. Det triste ved dette er at ifølge Navajo officiels er tilfælde af døde heste tæt på udtørrede vandhuller ikke et nyt fænomen, men desværre nærmest et sæsonmæssigt tilbagevendende symptom på problemets omfang.

 

Overpopulation et delikat problem

Navajo distriktet har en stor ureguleret population af vilde heste, der de senere år ifølge Navajo præsidenten Russel Begrave er alt for stort, som er vokset fra 50.000 til nu 70.000 individer. Billedet af de 200 ulykkelige dødsfald er hermed blevet et symbol på overpopulationen af frit græssende heste i området, der er ofte for dybt forankrede modstridende politiske interesser, mangel på naturlige ressourcer i området og den oprindelige kulturværdier hos Navajo indianerne.

 

I det vestlige USA er der i omegnen af 73.000 vilde heste og æsler. Dette antal overstiger langt det antal som naturen ifølge myndighederne kan opretholde. Ydermere har det store antal heste betydelige økonomiske omkostninger for Navajo indianerne. Men samtidig udgør hestene et vigtigt symbol for Navajo'erne og er tæt knyttet til indianernes deres tro og traditioner.

 

"Det er et følsomt emne, da heste anses at være hellige dyr, så man kan ikke bare aflive dem. Det ville gå meget imod den kulturelle kultur" udtaler tidligere talsmand for Navajo indianerne Erny Zah til Associated Press. "Samtidig har vi en masse heste, som ingen tager sig af, så det er en delikat balance."

 

Tidligere fremsatte forslag om at slagte heste til eksport, er blevet bremset bl.a. på baggrund af protester fra fremtrædende personligheder som skuespilleren Robert Redford og forskellige dyrevelfærdsgrupper. Presset øges nu, for at finde en løsning der tilgodeser hvad der betegnes som 'human aflivning' af de nødlidende heste.

 

Taknemmelig overlevede - resten begraves!

Paradoksalt nok var der et enkelt lille livsbekræftende lys i denne triste skæbneshistorie.

 

En enkelt lille hest blev fundet i live ved det udtørrede Gray Mountain vandhul. Et hoppeføl, der nu er døbt Gracie (taknemmelig). Gracie er et blot 2-3- uger gammelt hoppeføl, der blev fundet omgivet af indtørrede skeletter oplyser organisationen Coconino Humane Association, der tog sig af det spæde liv. Gracie blev bragt til det nærmeste veterinærhospital, hvor hun nu langsomt kommer sig. Det oplyses at hendes nyrer ikke fungerer som de skal, men at hendes tilstand bedres dag for dag. følg hendes bedring her.

 

De øvrige døde heste, der blev fundet i Gray Mountain mudderet vil alle blive begravet lokalt.

 

Billede

 

Gracie var eneste overlevende fra tørkekatastrofen i Navajo Hun kommer sig dag for dag. (Foto: Coconino Humane Association)


Tilføjet d. 09-05-2018 kl. 14:54 af i kategorien Nyheder generelt.
Forsidebillede: Ingen titel af Tinele (hesti)

Seneste relaterede nyheder
07-06-17 Trump besparelser kan koste 100.000 heste livet
14-01-17 Travheste omkommet på færge
28-10-14 Hest faldt i swimmingpool
08-05-13 30 heste omkommet i transport brand


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider