Logo used for printing

HN afstemning
Rider du i din lokale skov?

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Bændelorm: Spytprøver minimerer behovet for medicin

Spyt baserede tests for bændelorm, har i forsøg vist sig at være et særdeles effektive til diagnosticering, og har drastisk at kunne reducere medicinering for bændelorm, ifølge et britisk studie, idet regelmæssige prøver muliggør tidlig indgriben og hermed reducerer behovet for efterfølgende behandling

 

Spytbaserede tests er effektive til diagnostisering

Et britisk forskningsstudie har påvist at spytbaserede tests for bændelorm, kan være medvirkende til kraftigt at reducere behovet for efterfølgende behandlinger, hvilket er medvirkende til at undgå kraftig medicinering af hesten og stigende resistensproblemer, og er et aktivt værktøj til at imødegå den stigende bekymring verden over, om stigende resistens overfor de kendte kemigrupper til bekæmpelse af parasitter som følge af ormeinfektioner.

 

Påvisning af bændelorm

Den traditionelle test for tilstedeværelse af parasitter hos heste er at udtage gødningsprøver, og everfølgende ægtælling. Ægtællinger er imidlertid en meget usikker metode hvad angår identifikation af tilstedeværelse og omfanget af bændelorm i hesten.

 

 

Den nyudviklede metode til identifikation af bændelorm i heste, indebærer spytprøver som er lette at udtage på en regelmæssig basis og de har vist sig at være meget sikre i påvisningen af bændelorm (se her). Nu har et forskningsprojekt tillige påvist, at den medicinske behandling mod bændelorm, kan reduceres betydeligt, såfremt der foretages regelmæssige tests, idet der efterfølgende kan sættes ind hurtigere med den korrekte behandling, i tilfælde testen er positiv, og hermed kan medicineringen reduceres.

 

Sådan benyttes test-kittet

Testen fungerer således, at hesteejere kan købe et test-kit, udtage en spytprøve, hvorpå de indsender prøven i en forudbetalt kuvert til laboratoriet. Testresultatet og laboratoriets anbefalinger i forhold til behandling, modtaget så pr e-mail indenfor tre dage efter at laboratoriet har modtaget prøven.

 

Studiet

I et studie omfattende 237 heste, iværksatte et britisk forskningshold det konkluderende studie. I forsøget anvendte forskerne den test for bændelorm, der er udviklet af Austin Davis Biologies Ltd, hos Bransby Horses, der er en britisk hestevelfærdsorganisation.

 

Der blev indsamlet spytprøver fra samtlige heste der kom ind til centeret i perioden efteråret 2015 til efteråret 2016. De heste der var positive på testen modtog den rette behandling. Derudover blev 143 af de indkomne heste testet og informationen anvendt til retningslinjer for karantæne. I alt 41% af disse heste havde behov for behandling af bændelorm.

 

Analysen viste at i efteråret 2015, at af de 237 heste der blev testet fik ingen behandling mod bændelorm, og hovedparten af disse (71 %) vedblev at ligger under behandlingsgrænsen for bændelorm hele vejen igennem studiets varighed. I alt 69 heste, der blev behandlet for bændelorm, og 7 af disse havde behov for behandling i tre efterfølgende tests, mens mere end halvdelen af de heste der blev behandlet i første omgang, ikke havde brug for efterfølgende behandlinger.

 

Studiet viste ingen stigninger i forekomsten af bændelorm i de 237 heste i løbet af studiet, til trods for den kraftige reduktion i medicineringen af hestene mod bændelorm.

 

Medicinering kan reduceres væsentligt

Alt i alt viste den diagnosticerende tilgang til ormebehandling mod bændelorm at medicinering kunne reduceres med 86% i forhold til den 6-måneders cyklus som behandlings strategi, der ofte anbefales og benyttes i bl.a. Storbritannien.

 

Ifølge forskerne vil 6 måneders løbende test af heste kunne effektivt kunne identificere heste der pådrager sig nye bændelorm inficeringer, hvorved det er muligt at behandle tidligt, og hermed forhindre at hele foldområder bliver inficeret og herved udsætte resten af hesteflokken for ligeledes at få bændelorm. Metoden vil endvidere kunne identificere de heste, der er mest tilbøjelige til at få bændelorm, og hermed kunne behandle differentieret.

 

I Danamrk er test-kittet tilgængeligt

Da anvendte test-kits er tilgængelige på udvalgte europæiske markeder inkludive Storbritannien, se her.

 

Produktet er tillige tilgængeligt i Danmark via distributøren Pro.vet, se her

 

Kilde: Lightbody, K. L., Matthews, J. B., Kemp-Symonds, J. G., Lambert, P. A. and Austin, C. J. (2017), Use of a saliva-based diagnostic test to inform on tapeworm infection in horses in the UK. Equine Vet J. DOI: 10.1111/evj.12742

 

Billede

 

Infestation med bændelorm (Foto: Krzysztof Tomczuk, Krzysztof Kostro, Klaudiusz Oktawian Szczepaniak, Maciej Grzybek, Maria Studzi?ska, Marta Demkowska-Kutrzepa, and Monika Rocze?-Karczmarz via Wikimedia)

 


Tilføjet d. 21-03-2018 kl. 14:40 af i kategorien Forskning.
Forsidebillede: Ingen titel af Tinele (hesti)





Seneste relaterede nyheder
14-05-18 Spyt-test lovende til påvisning af koliksmerter
08-09-14 Spyt revolutionerer ormeprøver
06-02-14 Test for sommereksem på vej


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider