Logo used for printing

HN afstemning
Rider du i din lokale skov?

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Politiheste come-back i 2018!

De blandt befolkningen meget populære politiheste kommer tilbage i gadebilledet i 2018. Det er en konsekvens af den nye finanslovsaftale for 2018, som regeringen netop har indgået forlig om. Aftalen betyder at politihestene igen får plads i politiets rækker, som de har været væk fra siden 2012

 

Heste på finansloven

Det er ikke så oplagt at tænke på heste eller dyr i det hele taget, når der i medierne tales om nye finanslovtaler, men det var altså tilfældet i går fredag den 9. december, da nyheden blev offentliggjort på de nationale medier.

 

Politihestene kommer tilbage til politiet og kan nydes i gadebilleder fra 2018, hvor den nye finanslov træder i kraft.

 

Aftalen er indgået mellem regeringen sammen med Dansk Folkeparti, og betyder at der under politiet afdelinger reetableres en ryttersektion, og at der afsættes foreløbigt 8 mio. kroner for budgetåret 2018 og herefter årligt 10 mio. kroner i den efterfølgende periode, foreløbigt frem til 2021.

 

Af finanslovsforlagets aftalegrundlag om reetablering af ryttersektionen fremgår kortfattet følgende:

 

Reetablering af rytterisektion i dansk politi
Regeringen og Dansk Folkeparti er enige om at reetablere en rytterisektion i dansk politi. Der
etableres konkret en rytterisektion, som anvendes til honorære opgaver samt patruljering i turistområder.
Der afsættes 8 mio. kr. i 2018 og 10 mio. kr. årligt i perioden 2019-2021.

 

Politihestene i Danmark

Efter en nedlæggelse af rytterisektionen i 1970'erne blev politihestene genindført i 1998 under Københavns Politis ryttersektion med stald på Amager, efter en kort forsøgsordning, hvor Københavns Politi havde lånt først to, senere flere politiheste fra Malmøs politi. Politihestene var i den grad med til at give politiet et mere positivt image, og medvirkede til en velkommen synlighed af politiet i gadebilledet.

 

Som følge af sparekrav til i Politiet, besluttede styrken imidlertid selv at nedlægge den forholdsvis bekostelige sektion i december 2012, dog under store offentlige protester. På daværende tidspunkt rådede Københavns Politi over i alt 12 politiheste.

 

Ønsket af og politikere men ikke af politiet

Siden nedlæggelsen af politiets rykkersektion i 2012, har der været mange kræfter der har arbejdet på at politihestene skulle komme tilbage i gadebilledet. Regeringens forligspartner på den nye aftale Dansk Folkeparti, har stadighed ønsket politihestenes come-back, og disse drøftelser blev konkrete i 2016, hvor daværende retsordfører Peter Kofod Poulsen udtalte:

 

"Vi ønsker det ridende politi genindført, fordi det er vores indtryk, at det gav et synligt politi og bidrog med tryghed rundt omkring i København, forklarede han", og forslaget blev generelt støttet af regeringspartierne.

 

Politiet havde imidlertid på samme tidspunkt udarbejdet et notat, hvori de selv var kritiske overfor genindførelsen af politiheste i Danmark, og havde i notatet udarbejdet en skrabet model for genindførelse af politiheste, samt en model med etablering af en egentlig ryttersektion.

 

Stod det imidlertid til politiet selv, burde ingen af modellerne dog blive til virkelighed, fremgik det tillige af notatet. Ifølge notatet er: "Politihestene er nemlig hverken fleksible eller mobile nok, beredskabet bruges ikke længere i så høj grad til fodboldkampe og demonstrationer, og politiheste kun til honorære formål vil ikke være en effektiv udnyttelse af ressourcerne", forlød det i konklusionen.

 

Ryttersektion etableres trods modstand fra politiet selv

Nu bliver etableringen af en egentlig ryttersektion altså løsningen, dog med et årligt budget der svarer til lidt mere end halvdelen af de godt 18,5 millioner kroner årligt, som politiet selv havde estimeret at en ryttersektion med en størrelse svarende til niveauet fra 2012 ville koste at drive årligt.

 

Sejr for Politihestens Venner

Den frivillige forening Politihestens Venner har tillige siden nedlæggelsen af politihestestyrken under Københavns Politi, utrætteligt arbejdet for at få hestene tilbage i korpset, og har agiteret for sagen både gennem bladudgivelser og støtteforening, egen hjemmeside.

 

Desuden har foreningen fortsat træningen med nogle enkelte heste, der tillige har deltaget i opvisninger m.v. for at gøre opmærksom på sagen. Nu har deres langvarige hårde arbejde båret frugt, og politihestene er sat på finansloven for de kommende fire år.

 

Ifølge foreningen er der mange gode grunde til, at der, igen, bør være politiheste i Danmark:

"Udover Politihestenes selvsagte kvaliteter af tryghedsskabende og præventiv karaktér, giver deres flotte fremtræden og unikke udstråling, en ganske særlig stemning i bybilledet. Samtidig kan de anvendes i forbindelse med officielle arrangementer og særlige lejligheder.

 

Derudover tilbyder en hests helt specielle natur, politiet en række helt unikke kompetencer, som ikke kan erstattes af noget eller nogen. I forbindelse med større forsamlinger og menneskemængder, kan hestenes tilstedeværelse og indsats, sikre kontrol over problematiske situationer og sikre ro og orden". Sådan lyser det det fra foreningen, der også rummer støtter fra politiets egne rækker.

 

Foreningen Hestens Venner, kan nu glæde sig over, at det hårde arbejde har båret frugt, og Heste-nettet håber at kunne bringe et interview med foreningen efterfølgende.

 

Mere dyrevelfærd på finansloven

I finanslovsaftalen for 2018 bliver bevillingen til Dyrenes vagtcentral øget, så der afsættes 6 mio kr., og oprindelige planer om besparelser på dyrevelfærdspuljen til foreninger, der arbejder med dyrevelfærd, er sat i bero, så der i 2019 afsættes 10 mio kr., der svarer til beløbet afsat for 2018.

 

Læs mere om finanslovsaftalen her

Link til foreeningens Politihestens Venner findes her

Se artikel om politiets tidligere eget notat om forslag og modstandmod politiheste her

 

Billede

 

Et ridende politi er med hestenes udstråling og evner, fantastiske til håndtering af store menneskemængder - eksempelvis demonstrationer med uroligheder og ved fodboldkampe eller som her, blot i venlig interaktion med borgerne. (Foto: Politihestenes Venner)


Tilføjet d. 09-12-2017 kl. 05:59 af i kategorien Nyheder generelt.
Forsidebillede: Ingen titel af Tinele (hesti)





Seneste relaterede nyheder
08-12-18 Politihestene er snart tilbage!
09-12-14 Er Politihestene på vej tilbage på gaderne?
23-08-14 Politiheste i aktion mod demonstranter


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider