Logo used for printing

HN afstemning
Hvor mange penge bruger du om måneden på din hest? Pr. hest

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Bøder for hestepærer på veje?

Heste på offentlige veje udgør en trafikmæssig udfordring og en sikkerhedsrisiko for særligt de bløde trafikanter, men nu blusser debatten om heste på vejene op i Storbritannien fra et helt andet perspektiv. Et biludlejningsfirma foreslår nemlig at der skal indføres bøder på hestelorte på offentlige veje, da firmaet hævder de forårsager kaotiske tilstande

 

Heste på offentlige veje

Engang var hesten kongen af vejen og transporterede mennesker og varer til og fra deres destinationer. I da er heste ikke sikre på vejene, ryttere føler sig ikke trygge og der bliver ikke taget de nødvendige hensyn til disse levende dyr i trafikken, og for de fleste er det mere af nød end fornøjelse, når man bevæger sig på hesteryg ud i trafikken.

 

Skønt mange bilister er søde til at udviser hensyn til de firbenede, og sætter farten behørigt ned og lister udenom, er der også bilister der bliver provokerede over hestes blotte tilstedeværelse på vejene, og bevidst t skaber farlige situationer for de bløde trafikanter i kraft af deres irritation. Det har der desværre været flere tilfælde af på det seneste også i Danmark, med meget kedelige konsekvenser for både heste og ryttere. Når det er sagt er loven således indrettet, at bilister og andre motorkøretøjer altid skal køre efter forholdene, og derfor også tage hensyn til de bløde trafikanter og det betyder altså også heste - også selvom de har for vane at efterlade klatter på vejene.

Bøder for hestepærer

Problemet med heste og hesteefterladenskaber på vejene er kendt og omdiskuteret også i mange andre lande. I Storbritannien, er debatten igen i den seneste uge blusset op igen, efter at et biludlejningsfirma ifølge det britiske magasin Horse & Hound, har krævet at ryttere skal betale bøder for at efterlade hestepærer på offentlige veje.

 

Det britiske biludlejningsfirma har sat debatten i gang, ved at foreslå at ryttere skal bøde for at efterlade hestepærer på offentlige veje da det forårsager gener og farlige situationer i ddet offentlige rum. I en offentlig erklæring, der blev offentliggjort d. 19. september 2017, fremsatte ValueHire.co.uk, synspunktet at: "store bunker hestemøg, der er efterladt på offentlige veje, kan forårsage kaos for bilister."

 

Virksomheden henviser til, at hundeejere, der ikke rydder op efter deres firbenede venner er underlagt bøder, og at det samme princip også burde være gældende for ryttere og hesteejere.

 

Til fare for trafikken

Talsmand Susan Jones siger: "Heste kan efterlade en ekstraordinær mængde rod på vejene sammenlignet med hunde, så hvorfor skulle de være fritaget for bøder?" Og talsmanden fortsætter " ikke alene skal biler køre rundt og igennem dette rod, men også alle andre, der bruger vejen, skal cykle eller gå i det - det er virkelig farligt! En bøde ville i det mindste bidrage til at betale for de ekstra omkostninger til myndighederne for at rydde op efter hestens efterladenskaber, hvilket er særligt vigtigt i en tid med hårde nedskæringer."

 

Undersøgelse af holdningerne til hestepærer på vejene

Biludlejningsfirmaet har åbenbart gennemført en rundspørgeundersøgelse idet de oplyser at 76% af de adspurgte i en undersøgelse om emnet svarede, at: "Hestens efterladenskaber er ejerens ansvar, og ideen med bøder til dem, der ikke rydder op efter deres hest, er god". Man kan så spekulere på om de adspurgte udgør biludlejningsfirmaets egne kunder, eller er repræsentative for befolkningen, hvilket ikke fremgår af de britiske medier.

 

Hvordan skal det kunne effektueres?

På spørgsmålet til talsmanden fra biludlejningsfirmaet om hvordan de så lige forestiller sig, at rytterne skal rydde op efter sig, lyder svaret meget konstruktivt: "Vi kommer ikke med forslag til det, det er op til individet!". Da det under alle omstændigheder gælder at bilister skal køre efter forholdene, så kan man jo tænke lidt over det!

 

De fleste kan sikkert let forestille sig, det kaos de kan opstå, såfremt hesteejere og ryttere skulle kunne efterleve en sådan regel og sikre sig mod hestepærer på vejene, eller sørge for at de bliver samlet op. Det er ikke vanskeligt at forestille sig temmelig groteske situationer med heste og ryttere på vejene.

 

Ægte kaos tilstande på vejene

Det er naturligvis forståeligt, at hestepærer på veje kan være både irreterende og generende, men udgør de en reel risiko, og skaber de kaos? Hvis det er tilfældet, hvad skal der så til for at hindre hestepærer på vejene?

 

Vil hesteejere skulle montere et opsamlingsaggregat på bagenden af hesten for at fange evt. hestepærer i farten, når de bevæger sig ud på vejene, ligesom heste foran vogne ofte har det?

 

Eller forestil jer situationen hver gang en hest skal klatte, hvor det vil kræve at rytteren skal stige ned fra hesten og rende rundt på vejen med en pose i den ene hånd og hesten i den anden, for at rydde op efter sig på den tilsmudsede vej. Hvilket potentielt kaos vil det kunne forårsage på vejene?

 

Indtægter versus udgifter

Om biludlejningsfirmaet har overvejet, hvorledes bødeforelæg skal kunne inddrives, og hvilke ressourcer det vil kræve af politiet eller offentlige myndigheder at håndhæve en sådan regel, fremgår heller ikke af erklæringen eller udlejningsvirksomhedens udtalelser. Men mon ikke det er tænkeligt, at det vil kræve flere ressourcer at håndhæve reglerne, og afbøde evt. følgesituationer af et sådant lovindgreb, end de indtægter der der evt vil kunne komme ind fra hestelortebøder? Dette er måske lige en tanke værd?

 

Vi lader billedet stå et øjeblik!

 

Billede

 

Biludlejningsfirma skaber debat i Storbritannien og foreslår bøder for hestes efterladenskaber på veje. det har skabt voldsom debat i Storbritannien (Arkivfoto)

 


Tilføjet d. 29-09-2017 kl. 15:11 af i kategorien Nyheder generelt.
Forsidebillede: Ingen titel af Tinele (hesti)

Seneste relaterede nyheder
18-10-17 Bilist går amok over hestevogn


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider