Logo used for printing

HN afstemning
Rider du i din lokale skov?

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Første CT scanner udviklet til heste

Den første CT-scanner, der er specialudviklet til heste, er netop lanceret, og vil give dyrlæger bedre muligheder for a diagnistisere korrekt, ligesom udstyret også kan anvendes under operation.

 

Pegaso - specialudviklet til heste

Scanneren som er usviklet af den amerikanske producent Epica Mechanical Innovations og døbt Pegaso, er ifølge producenten et kæmpe fremskridt indenfor diagnostisk og operativ anvendelse af CT billeder i behandlingen af heste. CT-scanneren er opbygget fra grunden for at kunne møde de krav der stilles af hestedyrlæger til apparaturet. Pegaso indebærer fuld robotstyret apparatur med en HD CT scanner, der inkluderer et stort scanningsområde og en højtopløselig digitalt røntgen løsning.

 

Pagaso er samtidig mobil og er let at flytte rundt på en klinik.

 

Billede

 

Sådan kan der tages scanninger af en hests hovede

 

Kan scanne af alle dele af hesten

Producenten hævder at en af udfordringerne for dyrlæger der anvender traditionelle scannere, er at de er udviklet til mennesker. Det er selv sagt udfordrende, at presse en hest ind i en maskine designet efter et menneskes anatomi, og derfor vanskeligt at få gode CT scanninger af heste.

 

Det nyudviklede apparatur har en roterende scanner på 1,2 meter i diameter, der bl.a. vil være i stand til at optage CT scanninger af en stående hests hoved og hals indtil den 7. nakkehvirvel (C7). Pegaso er ligeledes i stand til ar scanne enhver del af en bedøvet hest, hvilket fremgår af videoen her.

 

Direktøren for Epica, Greg Stoutenburg udtaler at det eneste argument der var anledningen til at udvikle det nye apparatur var, at løse de frustrationer som hestedyrlæger har, når de forsøger at få bedst mulig brug af deres apparatur som reelt er udviklet med menneskers anatomi for øje, men som er næsten umulige at presse en hest ind i.

 

Billede

 

Bestråling reduceret op til 90 %

Stoutenburg tilføjer, at ikke alene er virksomheden lykkedes med at skabe et apparatur der er skræddersyet til heste, men virksomhedens udviklere har også været i stand til t reducere bestrålingen med 60-90 procent i forhold til en almindelig standard CT scanner. Dette skulle efter sigende gøre Pegaso langt mere sikker at bruge, både for hestene og for det personale, der betjener apparaturet. Desuden vil det på sigt kunne ændre meget i den praktiske tilgang til anvendelsen af apparaturet, da den lave stråling, vil gøre at dyrlæger vil kunne anvende udstyret også under operationer.

 

Pegaso har endvidere en opløsning der er 1481 gange højere end en standard CT scanner, oplyser Epicas direktør.

 

Billede

 

Røntgenbilleder af uhørt god kvalitet

 

Global markedsføring

Virksomheden har tiltro til, at det nye udstyr vil kunne påvirke prognosen i positiv retning for mange hesteliv.

 

Pegaso er planlagt til global udrulning indenfor de kommende år, så mon ikke også vi kan forvente at se dem i Danmark snart?

 

Se mere her og video her.


Tilføjet d. 08-02-2015 kl. 18:13 af i kategorien Nyheder generelt.
Forsidebillede: Ingen titel af Tinele (hesti)





Seneste relaterede nyheder
18-01-15 Fighter-Ruby i bedring


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider