Logo used for printing

HN afstemning
Hvor mange penge bruger du om måneden på din hest? Pr. hest

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Kerne øger foderfordøjeligheden

Vil du udnytte foderværdien optimalt, skal du kombinere grovfoder med kernefoder. At supplere hestens diæt af grovfoder med kernefoder øger hestes fordøjelse af foderet, viser et finsk forskningsstudie

 

Kerne øget diætens samlede fordøjelighed

Forskere ved det landbrugsteknologiske center i Finland, har fundet ud af, at den overordnede forsøgelighed af foderet varierer, afhængigt af typen af fuldfoder der supplerer hestens grovfoderration.

 

Forskerne gennemførte et studie med seks udvoksede heste, der enten fik en kost bestående af wrap alene, eller blev fodret med en kombination af grovfoder og 33 % korn, af typen ren havre, afskallet havre, byg, hvede eller majs. Kornprodukterne blev udmålt efter deres tørfoder andel.

 

Gødningsprøver indsamlet

Hestene blev fodret tre gange om dagen, svarende til let arbejde. Efter en fodringsperiode på 23 dage fulgte en dataindsamlingsperiode på 5 dage af hestenes afføring, som blev indsamlet to gange dagligt. Den gennemsnitlige tørstofindholdi af wrappen var 0,580 gram per kg og organisk indhold var 0.594 gram pr kg.

 

Kerne øger fordøjeligheden af den samlede foderation

Inklusionen af kernefoder i hestenes diæt forøgede den umiddelbare fordøjelighed af næringsstofferne, med varierende andele afhængigt af det supplerende kernefoder.

 

Fodring af afskallet havre, hvede eller majs resulterede i den største forbedring i fordøjeligheden med et organisk indhold svarende til 0,728 pr kg tørstofværdi og 0,726 gram organisk indhold. Fodring af byg sammen med wrap forøgede fordøjeligheden og organisk indhold med 11 %, mens havre løftede niveauet med 6 %.

 

Proteinfordøjelighed

Forskerne fandt at forskellee i fordøjeligheden af protein var mindre, men med samme rækkefølge i grader af fordøjelighed af råvarerne som angivet ovenfor. Byg havde bedre råprotein fordøjelighed end majs. Den afskallede havre havde den højeste fordøjelighed af råprotein med 0,812 gram pr kg.

 

Afskalning øger fordøjelighed

Forskerne fandt, at afskallet havre er sammenligneligt med hvede, når der sammenlignes med henblik på fordøjelighed. Det kan derfor udledes, at man ved at afskalle havre, kan øge fordøjeligheden og hermed den næringsmæssige værdi af havre.

 

Samtidig henviste forskerne til andre nylige undersøgelser, der har vist at fordøjeligheden af stivelse i havre, er bedre end den i majs, på grund af den fysiske struktur af stivelse i havre, der er lettere at tilgå.

 

Der vil blive iværksat flere undersøgelser af de finske forskere, der vil sammenligne fordøjelsen af forskellige forarbejdningsformer af havre.

 

Studiet blev gennemført af S. Sarkijarvi, M Saastamoinen og L. Kajanto.

 

Billede

 

Havre - det oftest foretrukne kornprodukt til heste


Tilføjet d. 10-05-2017 kl. 13:28 af i kategorien Forskning.
Forsidebillede: Ingen titel af Tinele (hesti)

Seneste relaterede nyheder
05-02-17 Kerne og grovfoder ’for dummies’
27-11-17 Mangler din hest energi i træningen?


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider