Logo used for printing

HN afstemning
Rider du i din lokale skov?

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Hestens grimasser afslører smerte

Forskere har udviklet en ny standardiseret skala, der katagoriserer hestegrimasser, som en hjælp til at identificere og måle smerte hos heste.


Grimasse skala
Det lyder næsten som en vittighed, men skalaen der er døbt 'the Horse Grimace Scale' forkortet HGS, som på dansk direkte kan oversættes til 'heste grimasse skalaen', er udviklet af forskere. formålet med skalaen er, at kunne anvende den i praksis til at kunne afgøre og fortolke graden af smerte hos hesten udfra grimasser. Er hesten smertepåvirket giver den ifølge forskerne udtryk herfor, ved at demonstrere forskellige grimasser eller ansigtstræk i forbindelse med smertepåvirkninger.


Hjælp til smertedækning
Skalaen er udviklet ud fra forsøg med kastrationer af hingste. Forskerne har ønsket at identificere graden af smertepåvirkning, da hesten som bekendt ikke kan fortælle dem, hvor ondt den her. Skalaen er hermed tiltænkt, som en metode som kan være med til at sikre velfærden for heste, der gennemgår standardoperationer som f.eks. kastration. Ved kasterationer gives kun meget få heste i dag smertestillende midler under operation.

 

HGS skalaen er standardiseret såedes, at den er relativt enkelt at lære for ikke fagfolk og ligeledes kan være til gavn for de personer, eller hesteejere, der skal drage omsorg for heste som netop har gennemgået en operation. Forskerne fandt at smerte relateret adfærd var tydeligst demonstreret ca. 8 timer efterfølgende en operation, hvorfor dette tidspunkt kan være kritisk for smerte evaluering.


Smerte indikatorer
De fundne træk der blev forbundet med smerteudtryk var: tilbagelægning af ører, spændinger over øjet, fortrukket tyggemuskulatur, åben anspændt mund og kæber, udvidede spændte næsebor og en forfladiget profil.


En komplicerende faktor for at måle smerteniveauet korrekt kan imidlertid være den individuelle hests evne til at undertrykke smerte samt, hvorledes og hvornår hesten giver udtryk for smerte
Forskerne mener at hestene kan være tilbøjelige til at undertrykke smertetegn når mennesker er til stede, hvorved tegnene kan forekomme mindre udtalte.

 

Hvorledes forskerne differentierer mellem smertepåvirkning og andre tilkendegivelser fra hesten, giver de ikke umiddelbart noget svar på.

 

Forskningsstudiet blev præsenteret på 2013 konferencen for International Society for Equitation Science in the United states, af veterinæren Dr. Michaela Minero, og forskere fra både Italien, Tyskland og Storbritannien deltog i forsøget og i udviklingen af smerteskalaen.

 

Billede


Hest der ifølge forslerne udviser smertesymtomer


Tilføjet d. 04-01-2014 kl. 16:34 og sidst rettet den 04-01-2014 kl. 16:35 af i kategorien Nyheder generelt.
Forsidebillede: Ingen titel af Tinele (hesti)





Seneste relaterede nyheder
06-03-17 Nu kan du se, om din hest har smerter
18-02-17 Forskning i rytter-bryster!
06-09-15 Hestes ansigtsudtryk ligner menneskers
12-04-15 Smerte- og stressfrie folinger
11-03-14 Kolik - kend den på tegnene!
28-05-13 Sådan ser hesten i lys og mørke
15-05-13 Sådan ser hesten farver
04-04-13 Alder har betydning for unghestes socialisering
11-06-10 Kodeks om god adfærd på online sociale netværkstjenester


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider