Logo used for printing

HN afstemning
Rider du i din lokale skov?

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater
Hyggesnak

 Dyrlæger uenige - hvad gør man så?
Forfatter: 
Dato:  01-08-2016 08:49

Kære HN

 

Jeg står i et rigtigt dillemma. Synes selv det er Mads og Monopolet værdigt, men nu får I det, jeg er sikker på, I er et meget bedre panel :-)

 

Min gamle pony på 18 år står med et lidt hævet ben. Han fik det i slutningen af juni efter et springstævne, og stod så tre uger med skridt. Da benet synes at være rent igen rider jeg ham lidt trav på banen, hvorefter hævelsen blusser op.

 

Jeg får en dyrlæge ud, der konstaterer kodeledsforvridning, giver finadyne og siger, at hævelsen går væk lige om lidt, da hesten ikke er halt i hverken bøjeprøve eller longe, så han tror ikke det er så slemt.

 

Hævelsen går ikke væk. En uge efter køber jeg på anbefaling af en anden dyrlæge back on track gamahcer til at tage hævelsen. Hævelsen går ikke væk.

 

Nu kommer dillemmaet så. Jeg har snakket med to dyrlæger, der er uenige om, hvad jeg skal gøre nu (hesten har stået kun med skridt i 5 uger):

 

Den ene siger, at gamle heste får galle i benene, når de bliver ældre, og når nu han ikke er halt, vil han bare råde mig til at begynde genoptræning.

 

Den anden siger, at der jo må være noget, siden det er det ene ben, og hævelsen er så aktiv, den ikke går væk, så hun vil ud at tage et røngten + lave en ledbehandling med hyaluronsyre.

 

 

Kære HN: Hvad skal jeg vælge? Hvis han får behandlingen skal han jo stå måske 4-6 uger mere, og det er måske slet ikke nødvendigt, for måske er det bare fordi han er gammel, som den anden dyrlæge siger. Omvendt, hvis han har noget, så kan det være jeg ødelægger ham, ved bare at ride?

 

Hvad ville I vælge? hvilke erfaringer har I??


Mvh,

F'ck the mainstream 8D .
'' Ghini you're a part timer lover and a full time friend <''3
Punk isn't dead. It's hiding.
1
0
Svar på denne tråd
 
 123456
Forfatter: 
Dato:  01-08-2016 10:39

Hej.

 

Jeg er jo ikke nogen ekspert, men jeg vil alligevel gå med dyrlæge nr. 2: når hævelsen sådan kommer og går, er "aktiv", så må det jo være et eller andet? Det siger min fornuft mig.


Jeg passede f.eks. engang en ældre skimmel. Når jeg kom ud til hende (hun stod i spiltov) var hendes bagben tykke. Efter en lang ridetur i roligt tempo var hævelsen væk! Der har jo været noget galt...

Det samme med hende, jeg rider nu. Hun har galle i VF, man kan altid mærke det. Hun er ikke halt, men hvis hun bliver for hårdt belastet, bliver det varmt og varmen forsvinder ved hvile. Der er jo også noget galt.


Jeg er spændt på at høre de andre svar og blive lidt klogere! :)

Mvh

Heidi

0
1
Svar på denne tråd
 
 Hvorfor ikke starte...
Forfatter: 
Dato:  01-08-2016 12:40

med røngten - og så beslutte det videre forløb på baggrund af resultatet...?

 

Begge dyrlæger gætter jo lige pt., hvor der ikke foreligger en reel diagnose - der er selvfølgelig ikke garanti for, at røngten giver svaret, men hvis det viser sig, at der ikke er røngtenforandringer, og hesten stadig ikke reagerer på bøjeprøve, så ville jeg nok være tilbøjelig til at gå med dyrlæge 1, og starte ham stille og roligt op...

 

Dorte

0
1
Svar på denne tråd
 
 Vi er jo ude i....
Forfatter: 
Dato:  01-08-2016 14:02

Vi er jo ude i gætteleg - men jeg ville hælde mod dyrlæge nr 2 fordi der er "sket noge" til et stævne, og hævelsen er aktiv ved brug.

 

At jeg så ikke lige tænker Rgt - men nærmere scanning pga en meget let seneskade/irritation af senen vil vise sig ved hævelse, men ikke nødvendigvis uren i bøjeprøve. Hvor i mod min oplevelse af skader på knogler, som er det man kigger efter via rgt, ofte vil give forværrede gener med tiden, hvis det er alvorligt.

 

Min den ene hest har haft en lille seneskade, og det startede med en lille hævelse i koden. Doc dyr blev konsulteret, og hesten var ren i bøjeprøve, men var på hård bund i longe på ujævn/skrå overflade minimalt urengående. Dyrlægen sagde kodeledsforvridning, og ledbehandlede. Herefter skulle hesten stå på sygefold i 7 dage, og så måtte jeg begynde på skridtgenoptrning.

Hesten kom i vældig humør af at være blevet smertestillende/ledbehandlet, så efter 5 dage på sygefold så jeg krikken foretage de største badutspring - og så blev han halt ! Og denne gang hævede benet rigtig op.

 

Jeg kørte så til dyrlæge igen. Pegede på hvor jeg havde set den oprindelige lille bule, og meddelte at jeg ville have hesten skannet på lige dette sted. Selvom dyrlægen frarådede at man ikke startede med bøjeprøve ect - så var jeg insisterende. Og ganske rigtig nu fandt vi en lille seneskade.

 

Om hesten oprindelig havde en kodeledsforvridning......åske...Men jeg tror han også som minimum have en overbelastet sene, og så gav ledbehandling smertefrihed, og så gav badutspringsturen "dødsstødet" til at senen blev skadet.

 

Jeg har i hvert fald lært, at sige nej tak til ledbehandlinger, hvis ikke jeg selv er 200% overbevist om at det er det hesten fejler ! Hellere at hesten passer på sig selv, og at den så får længere tid til at komme sig.

 

mvh Charlotte

4
1
Svar på denne tråd
 
 Det e ren gætteleg
Forfatter: 
Dato:  01-08-2016 15:24

Mange tak for svarende indtil videre. morgan i forhold til det, du siger, så vil jeg gerne høre mere om den overbelastede sene, for det lyder ret meget som det, min pony har? Bortset fra, at han ikke var uren på hårdt underlag heller.

 

Kan du ikke forklare, hvordan de kunne se seneskaden ved scanning? Og hvad der så skulle gøres ved den seneskade?

 


Mvh,

F'ck the mainstream 8D .
'' Ghini you're a part timer lover and a full time friend <''3
Punk isn't dead. It's hiding.
0
0
Svar på denne tråd
 
 hvis den ikke er
Forfatter: 
Dato:  01-08-2016 16:27

halt så tror jeg godt på at det er galle.

Min gamle hoppe fik det også efter et stævne, hvor underlaget var vådt og tungt. Den var aldrig halt af det, men havde en del galle, inden den blev redet


Mvh Tina

med hestene: Viktor, Felix, Dawina og Diva

 

1
0
Svar på denne tråd
 
 Prikprik
Forfatter: 
Dato:  01-08-2016 17:10

Ville klart lytte til dyrlæge nr. 2 :) Når hævelsen er så aktiv, er det da ikke galle? Galle går da gerne VÆK ved motion... men blusser hævelsen OP ved motion, så ville jeg altså undersøge, hvad der var derinde :) For som du selv siger, tænk hvis det bare er noget, der lige skal afhjælpes med et og andet... så er det altså ærgerligt at komme til at ødelægge benet på at ride videre. Selvfølgelig er det mærkeligt, når den ikke er halt... hmm :/ Men jeg ville nok alligevel få det tjekket :)

 

Min "gamle" hest fik en lille smulle galle i benene over natten, (han var vel kun 8-9, da det var). Det var ikke ret meget, og han fik bare BOT på om natten, og så skridtede vi for lidt længere. Ingen problemer der :)

 

Det er selvfølgelig også et spg. om økonomi, men når det har været "galt" så længe, ville jeg nok acceptere en tur i røngten eller en scanning. Jeg havde min gamle i røngten for ca. 1800,- inkl. alt på Højgård... det synes jeg egentligt var en OK pris for 1 ben :) Kan desværre ikke huske, hvad jeg gav for en scanning, men det har nok været omkring 1000,- til min udekørende normale dyrlæge :)

 

HUSK det er også rart at vide, hvad det er, hvis den nu pludseligt skulle få et spark på stedet...

 

Held og lykke :)

 


*****

VH

ANNA OG CASINO ROYALE

 

0
1
Svar på denne tråd
 
 Seneskader...
Forfatter: 
Dato:  01-08-2016 17:19

Seneskader er noget "bæ" for det tager lang tid at hele, og man riskerer de danner arvæv.

 

Skanningsbilleder er sådanne grå/sort/hvide billeder ala skanningsbilled af en baby i mors mave :-)

 

Jeg har lånt et billed, hvor nogle andre har markeret det samme område, som det min hests hævelse viste sig i :

Billede

Det var hos min så på udvendig side, og på et forben. Hævelsen var på størrelse med et halvt kirsebær.

Da han først stod med selve seneskaden hævede han op i hele benet, og var halt i 3 dage. Haltheden forsvandt efter 3 dage, hævelsen varede nok en månedstid.

 

Longering på hård bund og bøjeprøve viste ingenting. Men når de tog ham ind på en skrå longerotunde med hård bund, så var han ikke 100 % rentgående, når han skulle skrå i hoven ved nedslag i trav.

 

Hvis det er noget med senen hos din hest, så kan det jo være at den den bare har fået noget irritation, og endnu ikke står med en dissideret seneskade.

Her vil man i en scanning formentlig kunne se noget væske.

 

Min hest stod på sygefold i 3 måneder, og blev genoptrænet over de følgende 6 måneder. Et år efter skaden var han gående igen på samme niveau, som før skaden.

 

Havde jeg fanget det før det blev en rigtig seneskade, så havde jeg måske kunnet nøjes med 1-2 måneder med skridttræning ?

 

Men tag en snak med dyrlæge nr 2 om, hvorfor hun anbefaler Rgt ? Hvad hun siger til mht om det kunne være en irritation af senen ? Om behandlingen vil være den samme/hvad hun anbefaler ?

 

mvh Charlotte

 

1
0
Svar på denne tråd
 
 Undersøgelse
Forfatter: 
Dato:  01-08-2016 19:09

Jeg ville vælge undersøgelse af hesten. Så slipper du også for at ride rundt og være i tvivl om du nu har valgt rigtigt eller om hesten mon vil lide varig skade af genoptræningen.

1
1
Svar på denne tråd
 
 overbelastning
Forfatter: 
Dato:  01-08-2016 20:01

det lyder faktisk til at ingen af de 2 dyrlæger faktisk ved hvad det helt er... en bøje prøve vil give udslag hvis det var en kodeledsforvridning, da de jo også kan tjekke et kodeled..

 

når den er så gammel som den er ville lymfevæske kunne forkomme i benene efter en skadesperiode og har svært ved at komme væk igen.. i mit hovde lyder det som en form for overbelastning af nogle senere også er der kommet væske til området.. hvis hesten er rengående så sørg for at holde den igang(stille og roligt) og så læg is på bagefter;)

 

den eneste måde og finde ud af det på er en scanning.. nødvendigvis ikke noget behandling..

2
0
Svar på denne tråd
 
 Royale
Forfatter: 
Dato:  01-08-2016 23:47

du har ret. jeg havde ikke lige fanget at det blusede op ved ridning Men jo, galle går væk med motion, som jeg også skriver


Mvh Tina

med hestene: Viktor, Felix, Dawina og Diva

 

0
0
Svar på denne tråd
 
 overskrift
Forfatter: 
Dato:  02-08-2016 13:58

Nu har jeg (desværre) oplevet kodeledsforvridninger et par gange i løbet af 20 år, og de blev kureret ved at hesten skulle have ro(boks+sygefold) . Jeg har dog aldrig oplevet en kodeledsforvridning hvor hesten ikke var halt.

 

I dit tilfælde hvor det ikke er sikkert det er det ene eller det andet, men er opstået efter stævne, ville jeg under ingen omstændigheder ride på den og heller ikke motionere den udover hvad den selv vælger på fold,, da du kan risikere at forværre tilstanden.

 

Få den i røngten, så dyrt er det heller ikke for et ben, man kan også få taget billederne ude ved hesten hvis dyrlægen har transportabel røngten.

 

Vh Charlotte

 


Heste lyver aldrig

3
1
Svar på denne tråd
 
 Tusind tak for svarene
Forfatter: 
Dato:  03-08-2016 15:24

Tusind tak for svarene alle sammen. Jeg endte med at få dyrlæge 1 ud at kigge på det - Det var landbohøjskolen, og de ligger tættere på, så jeg tænkte, at hvis de kom ud at se det, kunne han se, om det også var det, han troede i tlf.

 

Han mærkede og sagde med det samme - som morgan faktisk også nævnte, og som Charlotte ?4muler? også er inde på, at det ikke var en kodeledsforvridning, men en hævelse på senen. Han vidste mig hvordan man kunne se forskel og sagde, at han selvf ikke kunne sige, om han havde været hævet i kodeleddet før, men den hævelse, man kunne se nu, var på senen.

 

Han sagde, at det var en væsekdannelse, som steffen (Nemo)også skriver, der var kommet, formentligt efter en overbelastning, men nu var der ikke andet at se en hævelsen, som ikke er ualmindeligt bliver siddende på gamle heste for at beskytte senen.

 

Han så den i mønstring og sagde, at den som sagt ikke var halt, og han var helt sikker på, at det bare var en hævelse, som man ser hos gamle heste. Han synes, jeg skulle begynde genoptræningen.


Mvh,

F'ck the mainstream 8D .
'' Ghini you're a part timer lover and a full time friend <''3
Punk isn't dead. It's hiding.
2
0
Svar på denne tråd
 
 xxxxxx
Forfatter: 
Dato:  04-08-2016 14:57

Jeg har efterhånden set rigtigt mange seneskader af forskellig sværhedsgrad, og det er i de færreste tilfælde at hestene har været halte, medmindre det var rigtig slemt.

Bare lige får at gøre dig opmærksom på at bare fordi den ikke er halt betyder det ikke at skaden er helet. Vil anbefale scanning før du begynder hårdere træning, så er du på den sikre side.

0
0
Svar på denne tråd
 



Svar på denne tråd (Kræver login)
(Oprettelse og logind på Heste-Nettet foregår via Peercraft)


Fora og Emner | Museum | Vejledning | Adfærdsregler | Opsætning | Kontakt Heste-Nettet


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider