AK ja kender godt problemet. Jeg har 2 kummefrysere en stor og en lille. de burde nok udskiftes til nyere med bedre energimærkning og nu hvor børnene er hjemmefra, burde vi nøjes med een. Har så ingen lille fryser i køleskab eller lignende.
vi har frugtbuske i haven plus rabarber plus brombær og det giver megen frugt, desuden køber vi oksekød, lam, ænder, høns mm "på landet".
Konceptet er:
1 gange årligt rengøres begge frysere, når der er "lavvande" og plads til at flytte rundt på det hele. Alt tages op, is og andet "sart" i køletasker el. lign. resten i store kurve med masser af håndklæder/tæpper over. Jeg koger vand (el koger er hurtigst), hælder vandet rundt i kanten for at opløse is og rim, lukker låget i og venter lidt - imens samme procedure med fryser 2. Kan gentages. is løsnes forsigtigt for ikke at ødelægge fryserens inderside. Vasker ud, tørre af og begynder at fylde fryser igen.
Her kommer det geniale synes jeg selv. Skriver på et stort stykke papir (eller flere) ned hvad jeg putter i fryseren og hvor det ligger (har en ekstra kurv på bunden) og så er det suppeben 3 poser tv bund, solbær 5*1 kg i kurv bund, stikkelsbær 6*1 1/2 kg th bund osv, så har jeg et mellemlag, det er venstre, midt og højre og foroven har jeg kurve - de navngives også. Jeg prøver at holde frugt og grønt for sig og kød for sig. På hver pakke, der kommer i fryseren kommer et lille mærkat feks oksehak 500 g 2014, så jeg ved hvad der er i.
Når jeg efterfølgende tager noget op, ja så streger jeg en pakke på min liste, og kommer der noget ekstra i feks. til efteråret, når vi får lam, ja så tilføjes det på listen. Har jeg flere "hold" - feks købt hakket kød 2 gange i løbet af året, ja så kommer det nyeste nederst i boksen og det ældeste øverst.
På denne måde, ved jeg hvad vi har, hvor det ligger og hvor gammelt det er (noget der trænger til at blive spist)... Det er så lidt uheldigt hvis fryseren er propfuld og vi har lyst til suppe og benene ligger på bunden...så må det jo virkelig seriøst overvejes om alt kan komme på plads igen, når jeg har været i dybet....eller vi skal spise lidt ovenfra først..
det sker meget sjældent at jeg må smide noget ud pga at det er blevet for gammelt, og skal man have gæster er der altid et godt overblik over mulighederne til middag eller om der er en skærekage til at tage op.
Må indrømme at jeg er født på landet, hvor man slagtede grise og kreaturer, syltede mm og det hænger ved - det med at skabe forråd hænger altså virkelig bare fast...
og går meget op i ordentlig mad, gode råvarer osv
håber ikke i blev trætte af at læse mit indlæg
PS efter at børnene flyttede hjemmefra er fryserne ikke længere så til-isede og beskidte (brødkrummer mm)