Logo used for printing

HN afstemning
Rider du i din lokale skov?

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater
Hyggesnak

 Jagthorn til hest
Forfatter: 
Dato:  20-04-2015 13:15

Jagthorn og jagthorn til hest - lejlighedssignaler og signaler til jagtridning

 

Tekst må gerne kopieres/deles, med angivelse af navn (se nederst).

 

 

Hej alle jagtryttere,

Mange har spurgt ind til at spille jagthorn og at spille jagthorn til hest. Jeg vil skrive lidt om det herunder. Det er meget festligt, at der er jagthorn med ude på jagtridningerne, da jagthorn kan bruges som indikator for når der sker noget i et springfelt.

 

Der er flere lejlighedssignaler man kan bruge generelt:

 

Jagtvelkomst

"Held og lykke"

Begrüssung

Hubertusmarch

Hubertushestens Jagtfanfare

 

Så er der, de mest brugte signaler:

Jagt begynd

Fremad

(holdt)

Frokost

Jagt forbi

På gensyn

 

Derud over findes der ca. 80-90 andre mere kendte melodier til jagthorn, ovenstående er blot et udpluk af nogle af de melodier der kan spilles. Der kan også spilles flerstemmigt.

 

For at spille på jagthorn er det nødvendigt at have sit eget jagthorn eller låne et. Der er mange forskellige jagthorn, men det mest almindelige er det lille jagthorn som hedder et fürst pless. Det store jagthorn (som ikke er så kendt ude på jagterne) hedder parforce.

 

Et godt råd, hvis der skal indkøbes et jagthorn, køb et af god kvalitet og køb et med læderbevikling. De kan også fåes med grøn plastbevikling, men beviklingen skrider i samlingen og går op.

 

Et jagthorn kan danne naturtoner, dvs. man blæser tonerne på et mundstykke. Der er kun en ting der gør sig gældende her og det er at øvelse gør mester. Det kan tage nogen tid at opnå en færdighed i at blæse. Der er også forskel på at stå i rolige omgivelser og blæse og så være ude på jagtridning hvor der oftest er forskellig vind og vejr (regn og blæst), publikum, stemning, hesten er urolig mm.

Nogle steder, er det muligt at gå til konkurrence i jagthornsblæsning. Solo eller gruppe. Der er bronze, sølv og guld.

Nogle dage, kan man blæse meget, andre dage er det svært bare at blæse en tone. Og man skal forvente at det går lidt op og ned med niveauet i starten - man skal øve moderat og ikke over-øve. Man skal også ønske at øve og blive ved og fastholde det.

 

Af mundstykker, der findes et gigantisk udvalg. Mange jagthorn bliver solgt med et standdardmundstykke som hedder Bach 7 C. Der findes flere modeller: Bach 7 C W (wide) som har en bredere platform/form så man ikke skal anstrenge sig så meget, så er der Kelly 7 C som er et mundstykke i plast/kunstof - det er også godt. Mundstykkerne kan også bruges til trompet.

 

Jagthornstaske - mange spørger ind. De fleste er specialdesignede, man skal regne med at prisen er som hvis man skal købe en specialsyet lædertaske. Og man skal også være obs på behovet for at det er en jagtridning hvor hesten galoperer eller er i høj kadance, frem for at der kun skridtes med hesten. Jagthornet bør lægge stabilt i tasken.

 

Endelig bør man af og til advisere master i feltet om, at venligst huske på, der skal blæses i god tid før en springserie, ellers kan det være svært at nå at få blæst signalet og få pakket hornet ned i rette tid. Langt de fleste mastere er dog meget opmærksomme på det. Andre, har jagthornet i et snor over skulderen.

 

Vel mødt med jagthorn til hest!

 

Britt Menne

2
0
Svar på denne tråd
 
 ***************...**********
Forfatter: 
Dato:  20-04-2015 13:21

Der skulle selvfølgelig stå i en snor, ikke i et snor... (nederst) :-p

0
0
Svar på denne tråd
 



Svar på denne tråd (Kræver login)
(Oprettelse og logind på Heste-Nettet foregår via Peercraft)


Fora og Emner | Museum | Vejledning | Adfærdsregler | Opsætning | Kontakt Heste-Nettet


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider