Logo used for printing

HN afstemning
Hvor meget betaler du i staldleje pr hest? (Foreslag: Sebrina )

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Hannibal kunne dø af sin mors mælk

For nyfødte Hannibal var hans hans mors mælk ikke livsgivende og fyldt med vigtige antistoffer, men den rene gift. Hannibal blev nemlig født med den sjældne sygdom Neonatal Isoerythrolysis, der betyder at den vigtige colestrum i stedet for at gavne føllet, kan betyde døden

 

Reddet af veterinæres indgriben

En sjælden sygdom rammer det helt nyfødte føl, og gør at den livsgivende modermælk til et farligt våben, i stedet for at styrke føllets immunforsvar. Det ville være sket for føllet Hannibal, hvis ikke veterinærene havde grebet ind i tide.

 

Som alle andre nyfødte og livskraftige føl, ville Hannibal hellere end gerne drikke sin moders mælk, da han kom til verden, hvis ikke lige veterinærerne allerede havde identificeret, at mors mælk potentielt kunne dræbe lille Hannibal, og havde grebet ind på forhånd.

 

 

Mors mælk dræber

Hannibal blev nemlig født med NI - også kaldet Neonatal Isoerythrolysis eller Jaundice Syndrom - en uhyggelig tilstand, der gør at antistofferne i moderhoppens vigtige første modermælk kaldet colestrum, i stedet for at styrke føllets immunsystem, kan nedbryde det og ødelægge de røde blodceller hos det nyfødte føl, som ofte har anæmi og døden til følge (læs artiklen her).

 

I Hannibals tilfælde, vidste veterinærerne dog på forhånd, at mors mælk kunne dræbe, og de tog derfor de alle de nødvendige forholdsregler for at beskytte det nyfødte føl.

 

Hannibal - med maske på

Lille Hannibal måtte i modsætning til andre nyfødte føl som patter konstant hos deres mor, bevæge sig rundt om mor, iført en lille lædermaske. Masken havde til formål at forhindre lille Hannibal i at drikke mælk fra mor. Med analogi til en velkendt bog og film om kannibalen Hannibal Lector, der fik lædermaske på munden for ikke at angribe, flå og spise sine ofre, var Hannibal et nærliggende navn at give det lille nyfødte føl.

 

Ingen mælk fra mor

Med regelmæssige mellemrum fik Hannibal masken af for at dige - men det var fra en anden hoppe end hans egen mor. Hun var heldigvis blevet stillet til rådighed og tog godt imod det ulyksagelige lille føl. Imens blev Hannibals egen mor malket en gang i timen og mælken blev herefter destrueret før Hannibal efter 24 timer, endelig fik lov til at dige sin egen mor.

 

Mors mælk er bedst

Moderhoppens egen mælk er næsten altid bedre for et føl end noget andet, men i dette tilfælde ville mælken være giftig og i værst fald føre til døden. Hannibal slap for denne skæbne som følge af at veterinærerne på Colorado State Universitys center for heste reproduktion foretog en simpel laboratorietest, som viste at han var udsat for risiko. En blodprøve fra Hannibals mor viste en meget stærk reaktion af antistoffer imod Aa blodtypen, og en blodprøve blev tilsvarende taget fra føllet efter folingen, og en NI test blev foretaget. Testen viste en tydelig positiv reaktion. Derfor kunne føllet ikke sikkert die colostrum fra sin egen mor, og det blev besluttet at give den mælk fra en anden moderhoppe.

 

Symtomer

NI-angrebne føl begynder normalt at udvise kliniske tegn, så som Jaundice, svaghed, øget vejrtrækningsfrekvens og efterhånden begnder de at udskille rød-farvet urin 24-72 timer efter at have indtaget den giftige colestrum. I svære tilfælde dør føllet, hvis ikke der bliver grebet ind øjeblikkeligt.

 

Hannibal fik lov til at blive I sin moders boks, for at give dem begge de bedste muligeheder for at knytte sig til hinanden, men matte til gengæld bære masken i de første 24 timer af sin levetid. Det må dog siges at være en bilig pris at betale I forhold til alternativet, og han fik alligevel den vigtige hoppe modermælk, selvom det altså ikke blev fra hans egen mor.

 

Episoden endte derfor lykkeligt, og Hannibal er nu et sundt stærkt og aktivt føl, ligesom det bør være.

 

Se den første artikel i serien, som forklarer NI her.

 

Kilde: Horsetalk

 

Billede

 

For nyfødte Hannibal var hans hans mors mælk ikke livsgivende og fyldt med vigtige antistoffer, men den rene gift. Hannibal blev nemlig født med den sjældne sygdom Neonatal Isoerythrolysis, der betyder at den vigtige colestrum i stedet for at gavne føllet, kan betyde døden. Snarrådige veterinærer kom ham dog til undsærning (Foto: Privatfoto)


Tilføjet d. 28-04-2020 kl. 13:20 af i kategorien Røgt og Pleje.
Tags: Modermælk.
Forsidebillede: Ingen titel af Tinele (hesti)

Seneste relaterede nyheder
27-04-20 Når mors mælk dræber
12-08-15 Når mors mælk er giftig
03-08-15 Når mors mælk dræber


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider