Logo used for printing

HN afstemning
Hvor meget betaler du i staldleje pr hest? (Foreslag: Sebrina )

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Klarer dit næsebånd tryk-testen?

Hvis du anvender almindeligt eller hanoveransk næsebånd, bliver du måske overrasket over hvad et nyt pilotstudie har fundet frem til, hvad angår trykpåvirkningen på hestens næseryg - også selvom du anvender 'tofingerreglen'

 

Nyt studie i næsebånd

Et forskerhold på Bishop Burton College i Storbritannien afprøvede tre udbredt anvendte typer næsebåd i et forskningsforsøg, med henblik på deres indvirkning på tøjletrykket og trykket på hesten frontale næseplade imens hesten blev redet. Resultaterne fra det indledende forskningsstudie blev præsenteret på den 15. internationale konference for Society for Equitation Science (ISES), i august 2019.

 

Flere næsebånd klarede ikke testen

Næsebåndene blev tilpasset efter de gældende retningslinjer (to finger reglen).

Af de tre afprøvede typer af næsebånd viste det sig at det almindelige og mest anvendte næsebånd aachner næsebånd - det med to remme over og under biddet og hanoveraner næsebåndet (den type der skal lukkes under buddet og ligger lavt, var betydeligt mere restriktive end det klassiske engelske næsebånd. Aachner næsebåndet udøvede det største tryk på næseryggen.

 

 

Studiet kunne ikke identificere hvorvidt der var signifikante forskelle i selve tøjletrykket ved anvendelse af de forskellige næsebånd.

 

Behov for yderligere forskning i optimalt udstyr

Studiet rejser igen bekymringen over velfærden hos de berørte heste, når det drejer sig om næsebånd, hvis design er tilsigtet for at forhindre hesten i at åbne munden. Med Aachner næsebåndene som den mest udbredte model i internationale konkurrencer (46%), er der behov for yderligere forskning på området.

 

ISES bestyrelsesmedlem Kate Fenner er enig i velfærdsovervejelserne der er fremsat i det udførte studie. Hun siger "restriktive næsebånd giver grund til bekymring, da de kan forhindre naturlig adfærd og forårsage stress".

 

Den internationalt meget anerkendte forsker og med-grundlægger af ISES Paul McGreevy har også studeret brugen af næsebånd, og har også den entydige holdning, at stramme næsebånd kan forårsage stress og mulige skader på vævet på hestens næseryg.

 

Forskerne bag undersøgelsen afsluttede deres præsentation ved ISES konferencen, med at opfordre til, at fremadrettet forskning bør beskæftige sig yderligere med optimal udformning af udstyr til hesten.

 

Nuværende undersøgelser afslører at der endnu ikke har været tilstrækkelig fokus på at forske i udformningen af udstyr, og en bedre forståelse af hvorledes det indvirker på hesten. Forskerne påpeger, at yderligere videnskabeligt evaluerings grundlag skal tilvejebringes, og kan formentlig føre til, at der er behov for at ændre de gængse opfattelser af udstyr i hele hestesektoren.

 

Kilde: August 11-14, 2020,Hartpury University, United Kingdom,"Succeed with science: performance, practice and positive wellbeing"www.hartpury.ac.uk/ equitationscience2020

 

Billede

 

Hvis du anvender almindeligt eller hanoveransk næsebånd, bliver du måske overrasket over hvad et nyt pilotstudie har fundet frem til, hvad angår trykpåvirkningen på hestens næseryg - også selvom du anvender 'tofingerreglen'. Her ses aachner næsebåndet - der også er det hyppigst anvendte næsebånd indenfor den internationale top-dressur (Arkivfoto)


Tilføjet d. 29-01-2020 kl. 10:58 af i kategorien Røgt og Pleje.
Tags: Næsebånd.
Forsidebillede: Ingen titel af Tinele (hesti)

Seneste relaterede nyheder
10-10-16 Alt for stramme næsebånd
11-04-14 Tag næsebåndet af


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider