Logo used for printing

HN afstemning
Hvor meget betaler du i staldleje pr hest? (Foreslag: Sebrina )

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Så er det tid til pelsskifte

Efter en varm sommer og et mildt efterår, begynder temperaturene at falde, og særligt nattemperaturerne. Dette varsler pelsskifte hos hesten, der skifter til den varmere vinterpels. Men hvad skal du være opmærksom på i denne tid, så hesten klarer overgangen optimalt?

 

Det er nu hesten skifter pels

Pelsskifte sker to gange om året hos en sund og rask hest. Pelsskiftesæsonen er i fuld gang, og afhængig af pelstype kan den strække sig fra august til november måned. Nogle heste går tidligt igang, mens andre er meget længe om at sætte en tyk og varm vinterpels. Hvor længe, hesten er om at lægge vinterpels, afhænger af hestens race, sundhedsstatus, hvor godt den er fodret samt alder.

 

Det kræver en del næringsstoffer og ekstra energi at sætte en tyk vinterpels. For nogle heste kan denne ressourcekrævende proces betyde, at de er længere tid om at smide pelsen, eller at de ændrer adfærd i pelsskifteperioden, eller har brug for lidt ekstra næringsstoffer, for at hjælpe den på vej. Særligt syge, ældre heste eller heste der er i ubalance eller i hård træning, kan i denne tid blive påvirket af pelsskiftet og kan have behov for lidt ekstra hjælp og opmærksomhed. Men hvad kan du selv være opmærksom på, for at hjælpe din heste bedst mulgi på vej til vinterperioden?

 

 

Særlig opmærksomhed på ældre heste

Ældre heste kan af forskellige årsager have sværere ved både at komme af med deres pels og lægge en ny pels, men der kan også være ubalance i deres krop og hormonelle system, således at deres pelsskifte enten er forsinket eller for tidligt på den.

 

Men heste i alle aldre kan være påvirkede af pelsskiftet, da det er en ressourcekrævende proces. Understøttende tilskud er derfor ofte en nødvendighed i denne periode.

 

Den sunde pels
En sund og velernæret hest og en flot skinnede pels har ofte en sammenhæng. Derfor opfattes hestens pels som en indikator for hestens sundhedsstatus. Den sunde udstråling - kommer indefra. Der findes ingen genveje til en flot og skinnede pels, da det skal komme indefra gennem en høj sundhedsstatus og en korrekt balanceret fodring. Alle næringsstoffer har direkte eller inddirekte indflydelse på pelsen, men fedtstoffer, mineraler og specielt B-vitaminer er påvirst at have en tydelig synlig effekt.

 

Pelsens udseende afslører mangler

Det synlige ses typisk på pelsens farve, struktur og tæthed, der i høj grad er påvirket af sporstoffer - de såkaldte spormineraler.

 

Mineraler

Specielt mineralerne zink og kobber har stor betydning. Zink og kobber har indflydelse på nogle af de enzymer, der danner pigment i huden og håret. Ved mangel på disse mineraler ses afblegning af pels og manhår, specielt om sommeren.Mangler kan give det resultat at på sorte heste kan manhår og pels blive afbleget til en rustfarve, og på røde heste bliver manhår og pels mere gul. Da den danske jord generelt er fattig på kobber, skal man som hesteejer være særlig opmærksom herpå.

 

Fedt er vigtigt

Fedtstoffer som omega 3 har stor indflydelse på pelskvaliteten, og B-vitaminerne har en indirekte indflydelse, da de styrker de celler i huden, hvor håret vokser fra. Derfor giver mange hesteejere et tilskud af B-vitamin i pelsskkifteperioden. Samtidig øges blodgennemstrømningen i huden og omkring hårrødderne, så huden hele tiden får tilført nyt blod.

 

Hjælp din hest og hav gode stunder

Derfor kan det være en god ide at tølge din hest tæt i denne periode, og give den lidt ekstra vitamin og mineraltilskud, og samtidig have nogle dejlige stunder med den, hvor du hjælper den af med den løse pels den taber, for at gøre plads til den nye varme vinterpels.

 

Billede

 

Efter en varm sommer og et mildt efterår, begynder temperaturene at falde, og særligt nattemperaturerne. Dette varsler pelsskifte hos hesten, der skifter til den varmere vinterpels. Men hvad skal du være opmærksom på i denne tid, så hesten klarer overgangen optimalt?(Arkivfoto: Tine Lessèl)


Tilføjet d. 30-10-2019 kl. 18:59 af i kategorien Røgt og Pleje.
Tags: Vinterpels.
Forsidebillede: Ingen titel af Tinele (hesti)

Seneste relaterede nyheder
30-10-18 Tid for vinterpels
11-12-14 Vinterråd til løsdriftheste
24-03-13 Så er det nu hesten fælder!


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider