Logo used for printing

HN afstemning
Hvor meget betaler du i staldleje pr hest? (Foreslag: Sebrina )

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Heste overophedes hurtigt

En hest tåler ikke varmen bedre end os mennesker i modsætning til hvad de fleste tror, og der er derfor god grund til at passe på vore heste når solen danser og termometeret er oppe på de høje varmegrader. Hør her hvorfor

 

Heste håndterer ikke varmen godt

Det kommer ofte som en overraskelse for de fleste, at heste i sommerheden bliver hurtigere varmepåvirkede end mennesker, og derfor er mere udsatte overfor de negative konsekvenser af overophedning og varme-stres end os.

 

Faktisk forholder det sig således ,at heste overophedes 3-10 gange hurtigere end os mennesker, ifølge professor Michael Lindinger ved University of Guelph, i USA. Men hvorfor er det lige tilfældet i modsætning til, hvad der er den gængse opfattelse?

 

 

Heste overophedes hurtigere end mennesker

Heste er mere modtagelige overfor varme en os mennesker af forskellige grunde.

De er store dyr og har en større procendel af aktiv muskelmasse end mennesker, når de træner. Når muskler bruges, producerer de store mængder varme. Det har de fleste prøvet når de træner, eller løber en tur, men det er endnu mere aktuelt hos heste, der geerelt har en langt større muskelmasse end os i forhold til kropsvægt

 

Heste er også afhængige af at svede meget, for at blive afkølet. De kan let svede 15-20 liter i timen for at køle ned under tørre og kølige forhold, mens de kan svede op til 30 liter i timen under høj varme og luftfugtighed. Kun 35-30 procent af sveden er dog effektiv til at køle hesten ned via fordampning.

 

Ekspert i heste under varme forhold

Michael Lindinger, er ansat ved fakultetet ved human sundhed og ernærings-videnskaber på University og Guelph i USA. Han fik oprindeligt sin interesse for hvilken effekt varme har på heste i træning, da han var forskningsleder på det canadiske hold, der leverede information om, hvorledes heste reagerer på varme og høj luftfugtighed i forbindelse med afviklingen af de Olympiske Leje i Atlanta i 1996, der netop blev afholdt under høje varmegrader og stor luftfugtighed. Lindinger præsenterede et indlæg om emnet på Guelphs udendørs heste festival Equine Expo, hvor han bl.a. fremlagde ovenstående.

 

Heste afkøles ikke effektivt

Lindinger forklarer bl.a. at heste ikke er effektive til at afkøle deres kroppe, og derfor meget mere udsatte for varmen, end vi umiddelbart tror."Fordi der produceres meget mere sved end det der kan fordampe, drypper resten af sveden bare af hestens krop" siger Lindinger. "Til sammenligning, er det op til 50 % af den sved mennesker producerer, der fordamper fra vores kroppe under anstrengelse og hjælper til at køle os ned". Heste gisper også for at komme af med varme ligesom hunde gør, siger, men dette er kun en effektiv metode hvis luften er minimum 5 grader koldere end kropstemperaturen.

 

Mennesker er derfor langt mere effektive til at køle sig ned via sved end heste, og det betaler hesten en høj pris for.

 

Mister værdifulde salte

At hesten sveder mere og køles dårligere ned herved end mennesker, er en ting. Noget andet er at de salte som hesten sveder ud, samtidig er mere end fire gange så koncentreret som menneske sved.

 

Lindinger, referer til et billede af et sted hvor en landistance hest har stået, mens dens svedige krop konstant blev kølet ned med vand, skrabet af og igen nedkølet med vand. Efterhånden som væskerne fordamper på jorden, bliver jorden efterladt hvid, som følge af alle de salte hesten havde mistet via gennem sveden." Disse salte skal erstattes. Blot at give hesten vand, vil ikke rehydrere en dehydreret hest. Når hesten drikker almindeligt vand, fortynder det hestens kropsvæsker og dens krop reagerer, ved at forsøge at komme af med mere vand og flere elektrolytter", siger Lindinger. Herved kan det næsten blive en ond cirkel, hvis man blot giver hesten vand, for så mister den endnu flere af de vigtige salte, den har så hårdt brug for.

 

Tips til bedre afkøling af hesten

Lindingers tips til at beskytte heste fra de potentielt skadevoldende bivirkninger af varmt og dejligt sommervejr, er temmelige enkle.

  • Giv hesten elektrolytter. Det første er at lære sin hest at drikke vand tilsat elektrolytter, til erstatning for svedabsorption. "Start med en lille smule tilsat vandet, og giv hesten tid til at vende sig til smagen, og øg da andelen gradvist over dage og uger indtil du har nået producentns anbefalinger". At holde hesten ordentligt hydreret er en rigtig vigtig foranstaltning mod varmen, siger Lindinger.
  • Væn gradvist hesten til varme. Som forberedelse til konkurrence, anbefaler Lindinger, at tilvænne hesten til varmen, ved at lade den opholde sig I varmen 4 timer om dagen, I minimum 1-3 uger under varme vejrforhold. For det bedste resultat anbefaler han at træne hesten i en time efter den første time i varme, på hver af disse dage. "Mange ryttere vil træne deres heste ommorgen eller aftenen, når det er kølet ned og så eltage i en konkurrence den følgende dag, mens det er mest varmt. Du er nød til at vænne hesten til at blive redet i varmen, så de kan udvikle det fulde spektrum af passende kompensation til det varme miljø", siger Lindinger. Hans erfaring og forskning peger på, at heste som har været igennem denne tilpasningsperiode, vil miste mere varme via sved og vil være bedre i stand til at forblive hydrerede, fordi de er mere tilbøjelige til at drikke.
  • Skrab hesten af efter bad. Et simpelt og effektivt råd til hvorledes ryttere kan hjæpe hesten til hurtig afkøling, forklarer Lindinger: "Hvis hesten er varm, så se dig om efter er sted med skygge og lidt brise som en hjælp til afkøling, men brug aldrig et tæppe eller en 'cooler' på en hest som sveder", rådgiver Lindinger, som mener den bedste måde at få en hest nedkølet hurtigt på, er at overrisle den med koldt vand flere gange og skrabe den overskydende vand af. "Du kan køle hesten ned med to grader på 10 minutter på denne måde, ved at bade den, skrabe vandet af, bade den igen, skrabe vandet af osv.", siger Lindinger.
  • Det at skrabe hesten af er vigtigt, for ellers fanges det overskydende vand i hestens hår og vil hurtigt varme op igen. Ved at skrabe vandet af og overrisle hesten igen med friskt koldt vand, fortsætter du derimod nedkølingsprocessen. Ligesom ryttere pakker en vandflaske, noget solbeskyttelse og en hat med skygge for en længere ridetur i varmen, så er det vigtigt også at medbringe udstyr til at beskytte hesten fra heden og luftfugtigheden. På denne måde kan rideturen i varmen blive en fornøjelse for begge parter.

 

Husk overstående simple råd og du går den varme sommer langt mere behagelig for dine heste, og giv dem gerne mineralblokke på folden. God varm sommer!

 

Billede

 

En hest tåler ikke varmen bedre end os mennesker i modsætning til hvad de fleste tror, og der er derfor god grund til at passe på vore heste når solen danser og termometeret er oppe på de høje varmegrader. (Arkivfoto)


Tilføjet d. 30-06-2019 kl. 14:27 af i kategorien Røgt og Pleje.
Forsidebillede: Ingen titel af Tinele (hesti)
Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider