Logo used for printing

HN afstemning
Hvor meget betaler du i staldleje pr hest? (Foreslag: Sebrina )

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Herpes udbrud koster dødsofte

Herpes udbruddet, der i går blev bekræftet hos Holstebro Sportsrideklub har nu desværre kostet de første dødsoffre. To heste er døde og flere i kritisk tilstand med lammelser i bagparten, som følge af infektion med type EHV 1 og 4

 

Forværrede omstændigheder

Omstændigheder i forbindelse med det konstaterede herpesudbrud på Holstebro Sportsrideklub har taget en uhyggelig drejning, efter at to heste er døde som følge af herpes udbruddet, der i går blev bekræftet af Holstebro Hesteklinik på baggrund af kliniske prøvesvar.

 

Nu har udbruddet kostet de første to dødsofre og yderligere 5-6- heste har neurologiske symptomer med lammelser i bagparten.

 

Foreløbig betragtet udbruddet på Holstebro Sportsrideklub dog som et isoleret tilfælde, og der er endnu ikke modtaget meldinger om andre udbrud. Det vil dog være nødvendigt at opretholde strenge karantænekrav - i forløbigt minimum 21 dage indtil det kan vurderes om udbruddet er under kontrol.

 

 

Tager situationen alvorlig

"Vi har lukket det hele ned, og så tager vi temperatur på hestene hver dag. 5-6 heste har neurologiske symptomer og er lammet i bagparten, og to er døde af det", fortællerr Maria Witt, der er daglig leder af rideklubben.

 

Det er den særlige type 1, der er mest frygtet, fordi den, som det er sket her, kan gå ind i nervebanerne og give lammelser.

 

"Det er ikke til at sige, hvordan de har fået det. Vi har haft lukket ned i 14 dage, og det er altså først nu, vi har fået bekræftet, at det er herpes. 90 procent af alle heste render rundt med virussen. Hvis hesten har dårligt imunforsvar, så kan det tricke det", siger Maria Witt.

 

Rideklubben er fortsat i karantæne, og for at komme ind i stalden skal rytterne derfor spritte og dyppe skoene, inden de går ind.

 

Årsagen kendes ikke

Det er ikke til at sige, hvordan de har fået det. Vi har haft lukket ned i 14 dage, og det er altså først nu, vi har fået bekræftet, at det er herpes. 90 procent af alle heste render rundt med virussen. Hvis hesten har et dårligt immunforsvar, kan det udløse det, fortæller Maria Witt desuden.

" Vi tager det meget alvorligt og har en mere alvorlig udgave her, hvor hestene får neurologiske tegn og bliver lammede og mere syge. De kan være syge længe og også blive aflivet" fortæller dyrlæge Mette Uldahl til TV midtvest.

 

Der er ikke anmelderpligt ved mistanke om udbrud, men hos Holstebro Sportsrideklub har man gjort det helt efter bogen. De har været hurtige til at reagere og få lukket deres center ned, således at smitten bliver spredt mindst muligt.

 

 

Fakta om herpesvirus

  • Herpesvirus er en sygdom, som har eksisteret i Danmark i mange år, både det der kaldes type 1 og type 4.
  • Herpesvirus 1 forårsager feber, luftvejslidelser, lammelser og eventuelt abort hos drægtige hopper. Sygdommen starter oftest som en luftvejsinfektion med feber og hoste. Efter ca. 2 uger kan der også opstå lammelser.
  • De fleste danske heste har herpesvirus i kroppen. Det kan genaktiveres og få hesten til at udskille smitte eller blive syg.
  • Herpesvirus ikke udryddes, og man vil altid se enkelte heste blive spontant syge ind imellem.
  • Inden for de seneste 5 år har der været kendte tilfælde af herpesvirus 1 udbrud med en grad af slingerhed/lammelse i blandt andet Nordjylland, Djursland samt på Sjælland og Fyn.
  • Hestens herpesvirus smitter ikke mennesker.

Kilde: TV midtvest, Dansk Rideforbund og SEGES

 

 

Billede

 


Tilføjet d. 07-05-2019 kl. 17:35 og sidst rettet den 07-05-2019 kl. 18:37 af i kategorien Røgt og Pleje.
Forsidebillede: Ingen titel af Tinele (hesti)

Seneste relaterede nyheder
15-05-19 Kampen mod herpes fortsætter i Holstebro


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider