Logo used for printing

HN afstemning
Hvor meget betaler du i staldleje pr hest? (Foreslag: Sebrina )

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Pakker du din hest for godt ind?

Nu er det for alvor ved at blive koldt, og de fleste hesteejere har fundet dækkerne frem til hestene, for at de ikke kal fryse. Men hesteejere risikerer at kompromittere hestens velfærd, i misforstået godhed, ved at pakke hesten for godt ind, mener britiske forskere

 

Dækkener øger hestens overflade-kropstemperatur

Forskere har ud fra et forskningsforsøg fundet at nogle typer dækkener kan øge hestens kropstemperaturer i en sådan grad, at det ikke længere er behageligt for hesten. Det er efterhånden blevet et modelune at mange brugs-og sportsheste bærer dækkener hele året, alt fra flue dækkener, dækkener til alle vejrforhold, stalddækkener, fleece dækkener og selv heldragter.

 

Brugen af dækkener har bestemt deres berettigelse. De beskytter hestene om sommeren fra bidende insekter og om vinteren fra rå vejrforhold. Tit trods for den udbredte anvendelse af dækkener, er der kun gennemført ganske få studier af, hvordan dækkener reelt påvirker hestes velfærd.

 

Komfort temperaturzoner

Ligesom mennesker har heste en termo-neutal zone dvs. et optimalt temperaturområde hvor de kan forholde sig komfortable og fastholde deres egen kropstemperatur. For voksne heste i milde klimaer er dette område typisk fra ca. 5 til 15 grader Celsius. Mennesker har til sammenligning en noget snæver zone, der ligger i temperaturområdet 25-30 grader Celsius. Det betyder rent faktisk, at når vi fryser og synes det er koldt, så kan heste udmærket fortsat befinde sig i deres komfort zone.

 

 

Bedøm ikke hestens behov ud fra din egen kuldefornemmelse

Det forholder sig dog således, at vi mennesker ofte tager beslutninger om hestenes behov for dækkener ud fra vores egen fornemmelse af hvornår vi selv synes det er koldt. Det har samtidig den konsekvens, at vi ofte vil være tilbøjelige til at lægge dækkener på vore heste, uden at det reelt er nødvendigt.

 

Pilotforsøg

I et pilotstudie gennemført af Kim Hodges og kollegaer fra Duchy College, England, blev der gennemført et observationsstudie af heste der regelmæssigt fik dækkener på, som en del af deres daglige rutine.

 

Forsøgshestene bestod af ti heste, der var opstaldet indendørs om natten og to heste der gik udendørs. Tre af hestene bar eksemdækkener - såkaldt lette, vandfaste dækkener, til beskyttelse af bidende insekter, der dækker det meste af kroppen inklusive hals og mave. Seks heste bar fleece dækkener. To heste bar lette kviltede stalddækkener. Endelig bestod gruppen af to kontrol heste, der ikke bar dækkener - en der var opstaldet inde og en der gik ude.

 

Hestenes overfladetemperatur blev målt, ved at tape små temperaturmålere direkte på hver hest lige under hoftebenet. Lufttemperaturen blev også målt, ved hjælp af målere, der var tilknyttet hver enkelt hests stalddør eller opbindingsblokken på folden.

 

Alle temperaturer blev målet minut for minut over 24 timer.

 

Dækkener påvirker hestenes overfladetemperatur signifikant

Resultaterne af målingerne viste signifikante forskelle på temperaturer varierende med hvilke heste der bar de forskellige dækkener.

 

De heste der bar insektdækkener havde temperaturstigninger i gennemsnit på 4,2 grader Celsius, mens de heste der bar fleece dækkener have en temperaturforhøjelse på 11,2 grader Celsius, og de heste der bar lette kviltede stalddækkener havde en temperaturøgning på 15,8 grader Celsius. Temperaturstigningerne for de to sidste grupper, var således så markante, at der var tale om signifikante øgninger i hestens kropsoverflade temperatur.

 

Fire heste med dækkener på opnåede overfladetemperaturer på 24-30 grader Celsius i forhold til kontrol-hestene der lå på mellem 12,5 og 18,5 grader Celsius, når lufttemperaturer faldt til mellem 4-4,5 grader Celsius.

 

Dækkener kan kromprommittere hestens velbefindende

Forskerne konkluderede ud fra dette indledende pilotforsøg, at nogle typer af dækkener, er i stand til at forøge kropsoverfladetemperaturen på hesten, i en sådan grad at det ikke er komfortabelt for hesten, og kan derfor medvirke til at kompromittere hestens egen evne til at regulere temperaturzonen. Tillige påvirker dækkener hestens evne til at rejse og lægge hårlaget ned, der er en vigtig funktion i hestens naturlige termoregulering.

 

Alt imens brugen af dækkener og tæpper kan være helt på sin plads og nødvendige, især her i Danmark, hvor klimaforholdene generelt er lidt skærpede i forhold til Storbritanniens til sammenligning mere milde vintre. Resultaterne understreger alligevel, hvor vigtigt det er at vælge den rigtige tykkelse dækken for hver enkelt hest, og sikre at man ikke pakker hesten alt for godt ind i misforstået omsorg. Her er der vigtigt at tænke på, at der ikke blot tale om dækkenets relative vægt, men reelt dets isoleringsevne og åndbarhed, som varierer meget fra dækkenn til dækken og kvalitet til kvalitet. Et tykt tungt dækken kan således nemt have en dårligere isoleringsevne, end et mere højteknologisk let og åndbart dækken.

 

Studiet rejser yderligere sspørgsmål

Studiet åbner tillige op for en række relaterede spørgsmål om velfærden blandt heste der bærer dækkener som bør nærmere undersøges, både i relation til hvorledes det påvirker hestens temperaturregulering, men også deres sociale adfærd fx hvorledes de gnubber hinanden, og hvilken betydning det har hvor ofte dækkenet aftages og hesten børstes m.v. Kan hestens hudsundhed fx blive kompromitteret ved længerevarende brug af dækkener?

 

Forskerne konkluderer hermed, at der er behov for yderligere undersøgelse på områder, for at belyse hvorledes dækkener påvirker hestens egen evne til termoregulering, viden der kan hjælpe os med at træffe velinformerede beslutninger om hvorledes vi pakker vores heste ind, for at sikre dem den bedste velfærd. Vær opmærksom herpå - i denne vinter!

 

Billede

 

Nu er det for alvor ved at blive koldt, og de fleste hesteejere har fundet dækkerne fremm til hestene, for at de ikke kal fryse. Men hesteejere risikerer at kompromittere hestens velfærd, i misforstået godhed, ved at pakke hesten for godt ind, mener britiske forskere (Arkivfoto)

 


Tilføjet d. 10-12-2018 kl. 09:36 af i kategorien Ridesport.
Forsidebillede: Ingen titel af Tinele (hesti)

Seneste relaterede nyheder
16-09-14 Kan heste fortælle de vil have dækken på?
16-08-14 Hvor peger fremtiden hen for ridesporten?
11-05-14 Har magnetdækkener nogen effekt?
25-09-13 Så er det dækkentid - hvad dækker begreberne over?


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider