Logo used for printing

HN afstemning
Hvor meget betaler du i staldleje pr hest? (Foreslag: Sebrina )

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Køb og salg af heste - nye regler på vej?

Dansk Varmblod har netop offentliggjort, at EU-Kommissionen lægger op til at handel med levende dyr skal udgå i reglerne om forbrugerkøb. Sker det, vil reglerne sandsynligvis være magen til de regler, der var inden forbrugerdirektivets vedtagelse tilbage i 1999.

Når det kommer til forbrugernes rettigheder i købeloven, er det med de regler, der er gældende i dag, som udgangspunkt sælger, der bærer ansvaret, hvis der er fejl eller mangler ved hesten. Jævnligt er der retssager hos domstolene, hvor der er kommet tvist omkring fejl eller mangler hos en hest.

Hvis EU-Kommissionen får Europaparlamentet til at stemme for det nye direktiv, vil det fremover være køber der har bevisbyrden for, at hesten fejlede noget ved købets indgåelse. Og det ser ud til, at lovændringen er lige på trapperne.

Vurderingen er, at direktivforslaget bliver vedtaget af EU-Parlamentet indenfor de næste seks måneder. Sker det, antages det samtidigt at den danske købelov også ændres.
Hvorfor man ikke med sikkerhed kan sige hvad Folketinget præcist gør samt hvornår de gør det, er fordi formålet med et EU-direktiv er, at de fastlægger et fælles mål, som skal nås i alle medlemslandende i EU. Men det er overladt til det enkelte medlemsland at bestemme, hvordan de vil opnå og gennemføre direktivet. Det betyder, at det enkelte land kan tolke forskelligt på de enkelte direktiver. Samtidig vil reglerne ikke være gældende i Danmark (hvis det stemmes igennem i EU-Parlamentet), før end at ændringerne er stemt igennem i Folketinget, hvilket vil sige at ændringerne skal være implementeret i den danske købelov, førend de vil være gældende i Danmark. Som en del af processen vil EU give medlemslandende en implementeringsperiode til at implementere ændringerne i de nationale købelove.

Sælgers retsstilling forbedres
Med de formentlig kommende regler, vil det bl.a. også være mulighed for sælger til at skrive i kontrakten, at de ikke har ansvar for skjulte fejl og mangler. Dog vil denne regel ikke gælde, hvis sælger har udeladt oplysninger eller udviser svig fx om hestens tilstand. Formodningsreglen (reglen om, at det er op til sælger at bevise, der ikke forelå en mangel ved købets indgåelse indenfor de første seks måneder) vil i forbindelse med handel med levende dyr formentlig udgå. Yderligere vil den nuværende reklamationsfrist på 2 år også frafalde, og det er så køber og sælger imellem, at der skal aftales en rimelig reklamationsfrist.

Formanden for Dansk Varmblod og for World Breeding Federation for Sport Horses (WBFSH) Jan Pedersen udtaler: "Det er en meget opløftende nyhed, der kan få stor betydning for dansk hesteavl. Mange avlere har siden 1999 mistet lysten og modet til at avle, da købeloven i mange tilfælde har medført store økonomiske konsekvenser for sælgerne, som ofte er avlerne."

WBFSH og European Horse Network hovedaktørerne bag det målrettede arbejde på at påvirke EU-Kommissionen til en ændring af forbrugerdirektivet.

Den nuværende købelov kan ses HER. De særlige forbrugerbeskyttede rettigheder fremgår fra § 72 og frem.

Kilde: Dansk Varmblod, eu.dk

Forsidefoto: Philip Christian Ulrich


Tilføjet d. 19-03-2018 kl. 00:50 af i kategorien Nyheder generelt.
Forsidebillede: Ingen titel af CK 1
Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider