Logo used for printing

HN afstemning
Hvor mange penge bruger du om måneden på din hest? Pr. hest

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Don Juan død imens afkom triumferede ved UVM

Den blot 9 år gamle KWPN avlshingst Don Juan de Hus, der er far til 14 kårede hingste, døde pludseligt og uventet mandag den 7. april, alt imens hans to sønner Don Martillo og danskavlede D'Avie netop havde triumferet med flotte resultater ved UVM i Ermelo. Det vides endnu ikke, hvad der var årsagen til Don Juan's pludselige ildebefindende og død, hvilket en obduktion efterfølgende skal afgøre

 

På samme tid en glædens dag og sorgens dag

På selv samme dag som KWPN hingstens afkom høstede stor hæder og ære ved verdensmesterskaberne for ungheste (UVM) i Ermelo i Holland (se her), døde KWPN hingsten Don Juan de Hus (e. Krac C / Famiro / Troublemaker xx) helt uventet eller kort tids utilpashed.

 

Døde pludselig og uventet

Don Juan fik det dårligt søndag morgen, på sidste dagen for UVM 2017, hvor to af hans sønner var i ilden ved UVM. Det blev konstateret at han havde en meget høj hjertefrekvens og derfor valgte man fluks at køre hingsten til den nærtliggende veterinærklinik.

 

Hingsten stabiliserede sig over natten mellem søndag og mandag, men tidligt mandag morgen, døde hingsten pludseligt. Det vides endnu ikke hvad dødsårsagen skyldes. Derfor vil hingsten efterfølgende blive obduceret.

 

Et chok for rytter Jessica Michal-Botton

Don Juan de Hus' dødsfald kommer som et chok for Jessica Michel-Botton, der uddannede hingsten fra unghesteklasserne til Grand Prix for ejer Xavier Marie. "Vi gjorde alt vi kunne så snart vi blev opmærksom på de første symptomer. Han blev uden ophold transporteret til veterinær klinikken, men intet kunne gøres for at redde ham. Han blev revet bort på et øjeblik, indenfor få timer, uden at vi fandt frem til årsagen til hans kvaler. Vi må nu afvente obduktionsrapporten for at få denne viden, men vi må også indse at han er væk og acceptere det. Veterinærerne mistænker at det er en sjælden sygdom, men vi må vente og se til rapporten foreligger".

 

En hingst med stor kapacitet og mange 10-taller

Don Juan de Hus var født i 2008, og var således ved sin død, blot 9 år gammel. Hingsten var avlet af J. Koopmans og blev oprindeligt navngivet Diovannie. Han blev efterfølgende solgt til Eugine Reesink på Brabant føl auktionen for 12.000 euro.

 

Don Juan blev præsenteret af Reesink ved hingstekåringen i Westfalien i 2010, hvor han stod reserve fløj, og solgt til den nuværende ejer Haras de Hus på den efterfølgende auktion. Han vandt herefter hingste afprøvningen i Sclieckau, med den bedste dressur score på 9,25 point

 

Med Jessica Michel-Botton i sadlen vandt Don Juan han samtlige konkurrencer han deltog i som 4-årig. Han opnåede titlen French Young Horse Champion i Samour i 2012 med formidable 93,639%. Han scorede bl.a. 10 I trav og 9,8 i gallop i finalen. Som 5-årig opnåede hingsten karakteren 10 ikke mindre end 6 gange i hans første stævne i 2013.

 

Han blev selv nummer seks i UVM finalen for 5-årige dressurheste i Verden i Tyskland ligeledes i 2013.

 

Ustartet i Grand Prix på grund af hovkløfter

Don Juan blev uddannet til Grand Prix, men fra 2015 begyndte hingsten at blive plaget af hovkløfter, der forhindrede ham i officielt at debutere i Grand Prix.

 

Bortset fra problemet med hovkløfterne oplyses det, at hingsten generelt havde et fint helbred: "Don Juan har altid haft et stålhelbred, forklarer Michel. "Han var aldrig halt og altid en fighter. Selv da hans debut i Grand Prix blev udskudt på grund af hovproblemerne på hans bagben, som formentlig skyldes deres utrolige kraft, havde vi overstået dette, og ved sin død havde han været tilbage i træning i 1,5 måned. I slutningen af juli måned havde han lige været til tjek på verterinærklinikken, som havde bekræftet, at han igen var klar til at konkurrere".

 

Don Juan fik således aldrig lejlighed til at afprøve sig selv som Grand Prix hest, men han gjorde det til gengæld særdeles godt som avlshingst.

 

Don Juan er bl.a. Far til 14 kårede hingste, og havde to sønner med til dette års UVM finale i Ermelo i Holland, den 5-årige Don Martillo ( e- Don Juan / Benetton Dream), som efterfølgende blev verdensmester for 5-års ungheste 2017 og den af Morten Plenborg (Stutteri Firfod) Danskavlede D'Avie (e. Don Juan / Londonderry) der sluttede som sin far oprindeligt havde gjort det på en samlet sjetteplads i finalen ( se her).

 

D'Avie blev solgt fra Danmark på auktion for 620.000 euro, 2,5 år gammel.

 

Andre sønner efter Don Juan er Farinelli, Duvalier, Don de Hall, Don Jon og D'Egalité, som blev fløjhingst ved den westfaliske hingstekåring i 2015, og efterfølgende blev solgt på auktionen for ligeledes 620.000 euro.

 

Kapacitet til OL - men kommer det aldrig

"Jeg vil aldrig glemme første gang jeg så ham", mindes Jessica Michel-Botton om sit første møde med Don Juan. "Han var 2 år gammel, og til den dag i dag, er han en eneste hest der nogen sinde har givet mig kuldegysninger, da jeg så ham løs på banen som 2-årig. Han var en hest, der meget vel kunne have vundet medalje ved OL, men det var ikke skrevet i manuskriptet!" slutter Michel trist til mode, for med Don Juans pludselige sygdom og død, sluttede også drømmen om et OL med deltagelse af hingsten.

 

Kilde: Euro Dressage

 

Billede

 

Don Juan med Jessica Michel-Botton i sadlen ved UVM finalen for 5-års heste i 2013. Nu er den blot 9-årige succesfulde hingst væk for altid ( Foto: JP-Photo.dk)

 


Tilføjet d. 10-08-2017 kl. 10:06 af i kategorien Ridesport.
Forsidebillede: Ingen titel af Tinele (hesti)

Seneste relaterede nyheder
06-03-17 Unghingste afprøvning med blandet succes
09-06-10 Wellnes, heste og HIT-aktiv hos Stutteri Hjortlund


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider