Logo used for printing

HN afstemning
Rider du i din lokale skov?

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Tølt in Harmony hos Kalvefalls i Sverige   Reportage

Midt i Västra-Götland dybt dybt inde i de store svenske skove ligger Kalvefalls. Når man svinger fra motorvejen ca. 4 timer efter Danmark og kører den sidste times tid gennem et skønt landskab, drejer af ved en lille svensk hvid kirke og kommer til en grusvej, så er man på rette vej. Grusvejen snor sig et par km. gennem den svenske skov og naturen er fantastisk...pludselig midt ude i skoven står et lille skilt med teksten "Kalvefalls" og så er en lang køretur forbi. Man når for enden af vejen til en skøn rød gård i bedste "svensk stil" - rødmalet hovedhus, 2 rødmalede små gæstehuse "stugaer" og en kæmpe stor rødmalet stald i 2 etager - forneden stalden med smukke træbokse og ovenpå en kro og spisested.

Gården Kalvefalls tilhører Olle Forsell, som købte gården for mere end 10 år siden, hvor den faldefærdig stod tom gennem mange år. Olle har med sine egne hænder bygget gården op, restaureret alle bygninger og opført kroen med stort proffessionelt køkken, da han udover sin hestepassion er én af Sveriges bedste vildmarkskokke. Olle fik hjælp fra familie og venner til at sætte gården i stand og det sidste nye projekt blev indviet sidste år: ridehuset, som blev bygget op af genbrugsmaterialer, som blev hentet 600 km. væk. På den måde kunne han finansiere ridehuset ved at købe det billigt og ofre masser af tid og knofedt på mange køreture frem og tilbage på lastbil og selv bygge det op sammen med familie og venner.

Olle har gennem mange år været foregangsmand for iværksættere indenfor heste-turismen både i Sverige men også i udlandet, rejst som ambassadør for hesteturismen til bla. Rusland men også mange andre lande har han besøgt og givet sin ekspertise videre om hesteturisme. Olle har været en pioner indenfor sit fag og brændt for at formidle sin "know-how" til andre hesteudlejnings-foretagener verden over.

Olle tilbyder selv luksus-rideferier på Nordsvenske heste, hvor fundamentet for ridningen ligger i HMS, den gode kommunikation med hestene på hestens præmisser samt arbejde fra jorden inspireret af mange af verdens bedste "hestehviskere".

 

At Olles gård skulle blive "invaderet" af andre heste end de nordsvenske, stod ikke lige skrevet i kortene, men pludselig mødte han Åsa Strandberg, som kort tid efter berigede hans gård med en masse islandske heste. Åsa havde siden år 2000 haft en turridning- og undervisningsvirksomhed i Örnsköldsvik i Sverige i mange år, men i juni 2012 fik hun mulighed for at etablere sin virksomhed på Kalvefalls. Åsa er uddannet ridelærer, TiH instruktør (Tølt in Harmony) og autoriseret B-instruktør af SIF (Svenske Islandsheste Forening). Åsa tilbyder træning af heste, undervisning og turridning. Hun har arbejdet hos Robert Peterson på Vidudalur, hvor hun har redet ungheste til. Hun har været på Nord-Island, Blönduos hos Helgi H Jonsson og arbejdet med turridning, og i efteråret 2011 hos ingen mindre end Magnus Skulason på Brösarpsgården, hvor hun havde ansvaret for hestenes trivsel og assisterede Magnus med tilridning af ungheste. Åsa rider idag regelmæssig for Trausti Þór Guðmundsson, som også er gæsteinstruktør på Kalvefalls hver 8. uge. Åsa har også på Kalvefalls fået arrangeret et "Amazone-ridt", som man kan læse mere om på deres hjemmeside.

 

Når alt dette er nævnt er det for at beskrive, hvor kompetente trænere og ejere af Kalvefalls man har med at gøre, når man taler om Tølt in Harmony.

 

Tølt in Harmony er stadig en forholdsvis ny konkurrence disciplin i både Danmark og Sverige - men en konkurrence disciplin som vinder stor indpas hos islandsheste-ryttere i Danmark og Sverige men også på Island, hvor disciplinen netop er startet af Trausti Þór Guðmundsson.

 

Tølt in Harmony handler om at vise som navnet siger "Tølt i Harmoni" - at kunne vise en islandsk hest i tølt, hvor den korrekte takt i tølten er underbygget af en fuldstændig smidiggjort hest, som bærer sig korrekt, går i korrekt samling og i god balance rundt på små og større volter, ottetaller mv. Der er 3 forskellige niveauer i TiH, alt efter hestens uddannelsesniveau.

TiH er altså en hel unik konkurrencedisciplin, hvor man er langt væk fra de normale ovalbane discipliner for islandske heste.

 

Få steder/klubber tilbyder endnu TiH i Danmark, men konkurrencen vinder indpas og giver et helt andet indtryk af hestens uddannelsesniveau end på en ovalbane. Og det er ikke så nemt endda at ride tølt på små volter eller i ottetaller, vil undertegnede godt hilse at sige. Jeg deltog selv i sommers på et 5-dages intensivt træningskursus hos Olle og Åsa og fik utrolig meget med hjem i bagagen fra deres gode heste, undervisning, træning og ideer til at komme videre med det herhjemme også.

 

På Kalvefalls er der netop i denne weekend blevet afholdt det allerførste TiH stævne i deres region, og eftersom deres ridehus ikke var helt stort nok, ja så måtte de jo anlægge en ridebane til formålet - igen med kort varsel og med knofedt og stor flid.

 

TiH stævnet blev afholdt i strålende solskinsvejr med ekvipager i niveau 1 og 2. I niveau 1 var der 16 startende ryttere og i niveau 2 11 startende ryttere.

Dommerne var Lena Lennartsson med Trausti Þór Gudmundsson som meddommer.

Det var en blanding af både erfarne stævneryttere og forholdvis uerfarne ryttere, og det er også det TiH er: en stævneform for bredden.

Publikum var mødt talstærkt op og som altid tryllede Olle i køkkenet med frokost ud over det sædvanlige.

 

Ønsker man som dansk islandshesterytter at komme igang med TiH, kan man selvfølgelig opsøge de par danske undervisere, som der er og evt. selv i eget klubregi starte stævnedisciplinen op, men som inspiration eller som træning/kursus er det absolut værd at køre de 4-5 timer fra Sjælland op til Kalvefalls og deltage enten på egen hest eller på lånt hest deroppe, da undervisningsformen og underviserne er på et så højt niveau, at man kommer lærerig derfra og med stor inspiration til videre træning hjemme.

 

Man kan læse mere om Kalvefalls på deres egen hjemmeside:

http://kalvefalls.se/

 

Foto: Emma Örtendahl på Gustur från Ljunghem, vinderen af TiH2
Foto: Elina Forsell (udlånt af Kalvefalls)


Tilføjet d. 24-08-2015 kl. 22:14 af i kategorien Islandshest.
Forsidebillede: Ingen titel af Pennymus

Billede



Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider