Logo used for printing

HN afstemning
Rider du i din lokale skov?

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

For dem der ikke "fatter det": en guide for ikke hestekyndige til at forstå hesteafhængighed

For de fleste af os starter det mens vi er helt små. Så små at vi ikke husker vores liv før hestene og vores liv efter, er fuldt og helt dedikeret til dem. Det er en vane som vi nogle gange vil lyve omkring. Vi lister omkring sandheden og bruger penge vi (eller du) ikke har. Det er et fire- eller fem- (OK, måske nogle gange seks-) cifret beløb, som vi aldrig overvejer kan være et problem.

 

Selvom vi indså at det var et problem, findes der er ingen støttegrupper. Ingen 12 trins programmer til at slippe ud af... ja, jeg siger det.... afhængigheden.

 

Hesteafhængighed findes virkelig.

 

Vores kærlighed til heste og ridning tangerer en besættelse, og selvom vi ikke forventer at dit hjerte slår ekstra hårdt på grund af en smart fuks med lige den rigtige mængde bling, eller at du får kuldegysninger ved tanken om at ride dit livs tur, runde, program, vil en smule forståelse for hvad det er der nærer vores trang til heste gavne vores forhold meget.

 

Selvom der er mange ting du nok aldrig kommer til at forstå, er hensigten med nedenstående forklaringer at kaste lidt lys over hvad der synes at være de største mysterier for ikke-heste-mennesker: Undervisning (hvorfor skal vi stadig have undervisning), Stalden (Er det stedet hvor ure tager hen for at dø?), Tidlige morgener (er 03:00 overhovedet morgen?) og priser (vi bruger hvor meget på at klæde os ud som noget fra forrige århundredes england og galopere rundt i en cirkel mens vi bliver bedømt?)

 

Guiden er udviklet af en hesteafhængig amatørrytter, baseret på observationer af de ting som oftest bliver misforstået. Samt de spørgsmål der oftest bliver stillet omkring heste i håbet om at mindst en ikke-hesteafhængig vil læse det og måske endda forstå en lille smule mere.

 

Her er nogle ting som ikke-hesteafhængige er nødt til at forstå for at få livet med en hesteafhængig til at være tåleligt.

 

Undervisning

 

Det sker hver eneste gang. Jeg fortæller mine venner at jeg skal ud og have undervisning, svaret er altid noget i denne stil: "Undervisning? Som i undervisning i ridning? Har du ikke redet i noget der minder om 30 år? Hvorfor har du brug for undervisning?"

 

Det handler om ordvalg venner. Hvad vi kalder undervisning, kalder du nok træning. Og tro mig, vi har brug for at træne. Især når vi er over 18 og ikke bliver betalt for at ride.

 

Ja, det giver måske mere mening at kalde det træning, men det gør vi ikke. Det her er en sport der hænger så meget i traditioner at vi stadig klæder os på som om vi jager med hunde i 1700-tallets england. Fodboldspillere træner. Vi rider undervisning.

 

Stalden

 

Min mand foreslog at hvis forskerne har brug for at bevise at sorte huller eksistere, så kunne de overveje et studie af "stalden". Hver eneste tur i stalden er en slags tidslomme.

 

Stalden er et sted hvor to timer uundgåeligt bliver til seks, og en hurtig tur i stalden for at ride en kort tur er en halv dag. De fleste stalde ligger uden for almindelig mobildækning. Så du skal ikke regne med at vi svarer på opkald og sms, men forvent derimod at se mindst 12 fugleperspektivbilleder af vores hests man, mindst 27 vinkler at vores hest græssende for enden af et reb og mindst 15 billeder af at han ligger i sin stald på Instagram. Det hele naturligvis med passende filtre og hashtags.

 

Det der med at tage i stalden handler om mere end at ride og putte hesten tilbage i sin boks. Der er striglning, socialt samvær, opsadlning, socialt samvær, ridning, socialt samvær, afsadling, socialt samvær og striglning igen (og socialt samvær). Vi kan gøre enhver udmugning til en social time. Og hvis vi ringer for at fortælle at vi er næsten færdige i stalden, antag at det vi mener er at vi mangler at ride en hest, græsse den for hånd, tage lidt billeder før lidt mere socialt samvær og så tager vi af sted.

 

Tidlige morgener

 

"Ugudeligt tidligt" er ganske ofte brugt til at beskrive hvornår vi sætter alarmen til, specielt i weekenderne. Vi er ofte på den gale side af 04:00 og vi ser flere solopgange end naboens hane. Det er normalvis en god antagelse at de andre biler på vejen sammen med os kl 03.30 er på vej hjem fra byen og ikke på vej i stalden.

 

Tro det eller ej, det er ikke fordi vi er en ganske særlig slags masochister. Vi nyder ikke at stå op så tidligt, men det er et nødvendigt onde. Selvom det retfærdiggør pommes fritter kl 9:00 så er det stadig ikke sjovt at klatre ud af sengen kl 04:00.

 

Og hvorfor er det så at vi står op med solen når vi først skal ride når den går ned igen. Succes på banen kræver forberedelse. Meget af det. Så når vi ser perfekte ud når du ser os inde på banen, så stod vi ikke sådan ud af sengen. Bare nyd at du kan vende dig om på den anden side og snorke videre, mens vi gør klar til at varme op på en bane der minder mest om en cirkusarena, inklussive diverse reb og stole.

 

Starttider til stævner

 

Når jeg fortæller min familie at jeg skal starte i den første klasse på dagen og at den starter kl 8.00, så forventer de at se mig klædt på, på ryggen af en hest kl 8.00. Endnu værre er at de forventer at hvis jeg starter i en klasser der starter kl 8.00, så er jeg hjemme før frokost.

 

Det er ikke deres fejl. Deres logiske sans er ikke blevet ødelagt af års erfaring med efteranmeldelser, pauser der lægges ind, flyttes rundt og forsvinder uden varsel. Deling af klasser og uventede ting der gør at en klasse må stoppes i kortere eller længere perioder.

 

Vi ved godt det er svært. Men prøv at accepter at en ugedag er et helt acceptabelt svar til spørgsmålet: "Hvad tid skal du starte?"

 

Pengeforbrug

 

Forestil dig at du går ind i en butik og der ikke er en pris på noget af det: Hvis du er nødt til at spørge så er det enten fordi du ikke har råd eller fordi du egentlig ikke vil vide det.

 

Hvis du tror at det giver et overblik over pengeforbruget ved et ridestævne at kigge på en prisliste, så er du meget naiv. Hvis du spørger (og det bør du nok ikke), så kan vi argumentere for hver eneste krone der er brugt på trailer, showshine, indskud, opstaldning etc. Argumnetet er aldrig hvor mange penge man kan vinde.

 

Jeg forstår ikke at MasterCard ikke har brugt hesteverdenen i deres "Priceless" reklamemateriale

  • Ny hest: samme pris som en plads på et af de bedste universiteter i USA
  • Ny sadel: mere end din månedlige husleje
  • Tage sydpå for at slippe for vinter og kulde til stævnerne: samme pris som en Maserati
  • Ride i 87 sekunder i en ridehal kun sammen med din 500 kg tunge partner mens du bliver bedømt subjektivt - for en lille silkerosette: Priceless

Ridning er DYRT. Hvis du er typen der synes at hockey, golf eller tennis er dyrt så er det bedst at du ved så lidt som muligt omkring priserne på hestesport.

 

Der er meget at lære endnu, men vi håber at denne information vil hjælpe dig til, ikke at ringe efter et eftersøgningshold, næste gang vi forsvinder til undervisning, og måske være lidt mindre frustreret næste gang du kommer for at se os ride kl 8, kun for at opdage at vi først skal ride kl 20.

 

Kilde: Chronicle of the Horse


Tilføjet d. 18-08-2015 kl. 10:45 af i kategorien Nyheder generelt.




Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider