Logo used for printing

HN afstemning
Hvor meget betaler du i staldleje pr hest? (Foreslag: Sebrina )

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Oplever du sadelproblemer?

Opfører din hest sig ikke om du er vant til under ridningen, eller viser den andre tegn på ubehag, kan det være din sadel, der trænger til et grundigt eftersyn. Se her, hvad du skal holde øje med.

 

Hesten viser vejen

En hest der går rundt på ridebanen med rejst hoved, tilbagelagte ører eller urolig hale, er velkendte tegn på, at den har ubehag eller irritation, som kan skyldes mange forskellige faktorer. En af de faktorer der ofte overses, er om sadlen passer som den bør.

 

Når en professionel og kyndig saddelmager eller sadelfitter vurderer en sadel, så ser de efter afslørende tegn på en dårlig tilpasset sadel ved at betragte hestens kropssprog, adfærd og bevægelse. De britiske sadelfittere, der er uddannet under Master Saddlers, har ofte en lang håndværksmæssig og grundig uddannelse bag sig og er ofte gode at referere til som ideal for, hvorledes en sadel bør bedømmes og tilpasninger foretage. Det skal naturligvis nævnes, a der også her i landet findes enkelte personer, der er uddannet under foreningen i England, ligesom der også er sadelmagere i andre lande uddannet efter denne metode.

 

Seminar om sadeltilpasning

Ved et seminar i sammenslutningen af Amerikanske sadelmagere - Society of Master Saddlers North America, blev der afholdt et seminar i Hagerstown, Maryland, hvor Master Saddlers Laurence Pearman, Ian Hastilow og Annette Gavin forelagde principperne for sadeltilpasning og en introduktion hertil for de fremmødte tilhørere som efterfølgende er blevet refereret på skrift.

 

Indledningsvist gjorde sadelmagerne opmærksom på, at tydelige tegn på ubehag hos hesten, kan stamme fra såvel problemer med sadlen på linje med andre urelaterede problemer, hvorfor det altid er vigtig at have sin dyrlæge med på sidelinjen.

 

Visitation af hesten

Indledningsvist bør enhver rytter som sadelmager eller fitter, som det første visitere hesten for uregelmæssigheder, uens muskulatur, hævelser og asymmetriske bevægelsesmønstre.

 

Tegn på indikationer af at sadlen ikke er veltilpasses udgør ifølge de præsenterende sadelmagere følgende fire områder:

 

- Buler, hævelser, hud læsioner i sadel eller gjordleje

Nogle heste udvikler pludselige men forbigående væskeophobninger under huden på størrelse med en 20-kroners mønt ligger lignende. Typisk vil ophobningen vise sig indenfor ca. 20 minutter efter afsadling efter en lang ridetur og vil normalt forsvinde indenfor 12 timer. Disse enkeltstående buler er normalt ikke forbundet med nogen smertepåvirkning af hesten.I andre tilfælde udvikler heste mere faste buler, der ikke forsvinder så let. Det ses typisk at de danner sig på begge sider af rygsøjlen. Dette er lavgradige betændelsesreaktioner til øget pres fra sadlen, som vanligvis til sidst forsvinder af sig selv. Hvis sadeltrykket derimod ikke bliver korrigeret, kan bulerne blive til kroniske tilstande. Selvom bulen i sig selv ikke er specielt generende for hesten, så kan det kontinuerlige tryk lede til åbne sår, som er smertefulde og som er udsatte overfor eventuelle infektioner.

 

- Tryk

Selvom det ikke er visuelt for det menneskelige øje, så er trykreaktioner tydelige og åbenlyst smertefulde for hesten, når den reagerer for trykket fra sadlen eller ved palpering med hænderne. Dette kan skyldes en dårligt tilpasset sadel over et stort areal, som fx fra panelerne under sadlen på hver side af hestens rygsøjle, eller fra en ubalanceret rytter eller en rytter som bumper meget i sadlen. Der kan til sidst opstå arvæv i hud og muskler, som følge af kroniske trykskader.

 

- Mangel på fleksibilitet og løsgjorthed i ryggen

Når man fører en hånd elle fingre ned langs ryggen på hestens ryg, skal det virke som om den giver efter. Såfremt hesten i stedet stivner i ryggen, eller forsøger at undvige trygget, kan det være at den har en smertereaktion i ryggen, som kan skyldes sadlen eller i modsat fald vil kræve indgriben fra dyrlægen. Såfremt hesten ikke er i stand til på tilfredsstillende vis at udføre strækøvelser ved at dreje hovedet til siden efter en godbid, kan dette også være en indikation på at der er stivhed i ryggen.

 

- Adfærds- og præstationsændringer

Hvis hestens præstation mindskes uden nogen andre kliniske tegn på haltheder eller andre problemer, kan dette også skyldes en dårligt tilpasset sadel. I denne situation kan hestens skridtlængde være kortere end vanligt, den vil måske være mindre villig til at samle eller dens afsæt kan være mere fladt end sædvanligt. Andre tegn kan også forekomme, særligt hvis de ikke bedres ved at en dygtigere rytter end dens vanlige rytter ikke kan få dem til at forsvinde uden tvang. Disse omfatter en høj halssætning, tilbagevendte ører, en stram mund og næsebor og en indundergribende halesætning.

 

Det kræver handling!

Hvis sadel forårsaget smerte fortsætter i tilstrækkelig lang tid, så vil hestens signaler og reaktioner ofte blive forværret og kan føre til at hesten demonstrerer tillært ulydighed, så som modstand mod at blive fanget, modstand mod at blive sadlet op, modstand ved opsidning, modstand mod at bevæge sig, hesten fremstår som om den har en kold ryg, slår med halen, går hurtigt baglæns, bukker eller stejler.

 

Som nævnt kan der være andre fysiske problemer end sadlen, der giver samme typer af reaktioner. Derfor er det vigtigt at tage dyrlægen med på råd i drøftelserne med din sadelmager eller - itter, før du springer til konklusioner. Er du imidlertid opmærksom på disse symptomer, fra hesten, er du muligvis et skridt nærmere for at identificere hvad symptomerne skyldes, og hvad der er årsagen til problemet.

 

God fornøjelse med din ridning!

 

Billede

 

Oplever du sadelproblemer? Så er der råd at hente om hvad du skal se efter ( Arkivfoto: JP-Photo.dk)

 


Tilføjet d. 18-04-2017 kl. 22:34 og sidst rettet den 19-04-2017 kl. 07:26 af i kategorien Røgt og Pleje.
Forsidebillede: Ingen titel af Tinele (hesti)

Seneste relaterede nyheder
18-05-20 Hvad fortæller svedmærkerne på sadelunderlaget?
14-12-15 Hest starter flere stævner med åbent sår
15-10-16 Sadel-dilemma – hvilken stopning?
26-01-14 En beretning fra dyrlægeklinikkens hverdag
01-02-14 Muk - hesteejerens plage


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider