Logo used for printing

HN afstemning
Rider du i din lokale skov?

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Hjemmesiden ”LangtHesteLiv.dk” er lanceret i kampen mod PPID

Skofskiftesygdommen PPID er en alvorlig og udbredt lidelse hos heste. Alligevel er kendskabet til PPID ikke stort og sygdommen medfører derfor ofte uoprettelige skader. Det skønnes at op mod 24.000 heste i Skandinavien er ramt af denne sygdom, men størsteparten uden at være blevet diagnosticeret.

 

Sygdommen er også kendt under navnet "Cushing's syndom", og flere studier har vist, at omkring 20% af alle heste over 15 år gamle har denne lidelse, men også yngre heste kan rammes af sygdommen. Nyere undersøgelser har fundet PPID hos heste ned til 4 år.

 

PPID er konkret en nedbrydningsprocess af nerver i hjernen og medfører, at hesten ikke producerer nok af stoffet dopamin. Det gør, at hestens hormoner bringes ud af balance. Specielt et forhøjet niveau af ATCH i blodet er skadende. Dette betyder, at hestens krop producerer for meget af blandt andet stresshormonet cortisol, som resulterer i symptomerne forbundet med PPID. Hesten er med andre ord ikke i stand til at opretholde sine normale funktioner længere.

 

Et af de symptomer, som ofte ses ved PPID, er forfangenhed. Tidligere mente man, at sukkerholdigt græs var den vigtigste årsag til forfangenhed, men nye studier har vist, at op imod 90% af alle forfangenheder skyldes en stofskiftesygdom - enten PPID eller EMS (Ekvint metabolisk syndrom).

 

Boehringer Ingelheim lancerer derfor en kampagne mod PPID for at gøre ejere og hesteinteresserede opmærksomme på symptomerne og muligheden for behandling. Relaterede symptomer på denne lidelse tilskrives nemlig ofte fejlagtigt andre sygdomme, eller anses for et tegn på alderdom.

 

I kampagnen indgår også muligheden for at få testet sin hest for PPID. Selve laboratorieundersøgelsen er gratis, hvis man har printet en voucher ud fra http://www.LangtHesteLiv.dk, men man skal selv betale for dyrlægens udtagelse og håndtering af blodprøven.

 

Se meget mere på hjemmesiden http://www.LangtHesteLiv.dk og vær opmærksom på eventuelle PPID symptomer hos heste:

Forfangenhed

Muskeltab

Lang pels eller forsinket fældning

 

Opdages PPID i tide findes der behandling, som kan holde symptomerne på et minimum. Selvom hesten ikke kan kureres, kan den leve videre uden smerter og andre gener. Kontakt en dyrlæge for at høre mere omkring behandlingsmulighederne.

 

Pressemeddelse: langthesteliv.dk


Tilføjet d. 19-06-2015 kl. 12:05 af i kategorien Nyheder generelt.
Forsidebillede: Ingen titel af Jean




Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider