Logo used for printing

HN afstemning
Rider du i din lokale skov?

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Flere ponyracer er uddøende

Dales ponyen er udrydningstruet. Det er endnu en af de klassiske ponyracer, der er rykket op i den mest truede kategori på overvågningslisten over Storbritanniens mest truede hesteracer, og flere andre racer er tilsvarende under alvorlig trussel for at uddø.

 

Dales Ponyen

Dales ponyen er rykket op på listen over de mest truede britiske ponyracer på den seneste overvågningsliste fra organisationen Britain's Rare Breeds Survival Trust (RBST). Man vurderer, at antallet af eksemplarer er faldet betydeligt, og at der er langt under 300 eksemplarer tilbage på øerne. Dales ponyen tilhører således den mest kritiske gruppe af udryddelsestruede heste- og ponyracer, der ligeledes omfatter cleveland Bay, Eriskay ponyen, Hackney hesten og ponyracen og suffolk hesten.

 

Forværret situation

RBST vurderer, at situationen ligeledes er blevet betydeligt forværret for Eriskay og Dales ponyen, og Hackney hesten og ponyracen, som hver især har oplevet et fald i hopper der bruges til avl. Faldet er på mere end 5% indenfor det seneste år. Cleveland Bay og Suffolk forbliver på den kritiske liste, men er dog forøget i antallet af avlende hopper med mere end 5% indenfor det sidste år.

 

Kategori 2 - udrydningstruede

Exmoor ponyen ligger i kategori 2, som normalt karakteriseres som truede racer, hvor der er mellem 300-500 hopper i avlen. Der er imidlertid bekymring for graden af indavl også i denne gruppe af hesteracer, foruden faldende avlstal, hvor flere hopper er blevet taget ud af avlen.

Også Dartmoor ponyen er under Pres. Avlstallene er droppet under 500 individer i løbet af 2014, hvilket flytter racen fra gruppen af racer under observation som udsatte, til den udrydningstruede kategori. Clydales hesten er også sårbar, med blot 500-900 hopper i avlen, hvor antallet dog har stabiliseret sig i de seneste år.

 

Populære racer på listen

Tre meget populære racer er på risikolisten med mellem 900 og 1.500 hopper i avlen. Disse er Fell ponyen, Highland ponyen og den store karakteristiske Shire hest - som er verdens højeste hesterace. Fell og Highland ponyen har oplevet fald I avlstallene, mens det har stabiliseret sig for Shirehestens vedkommende.

 

Selv den i Danmark så popuære New Forest pony, som er på minoritetslisten med mellem 1.500-3.000 hopper i avlen, har oplevet et fald i avlen i 2014 på mere end 5 %.

 

Samle betragtet kan det konkluderes, at mange af de oprindelige britiske heste- og ponyracer fortsat har det meget skidt, og det eneste opmuntrende ved den seneste offentliggjorte statistik, er mindre stigning i avlstallene for Cleveland Bat, Clydesdale og Suffolk racerne.

 

Stor indsats forude

Fonden 'Britain's Rare Breeds Survival Trust' har arbejdet aktivt i mere end 40 år på at bevare de oprindelige britiske racer. Til trods for de seneste nedslående tal, kan organisationen fastslå, at der ikke er mistet nogle racer siden 1973, men dette bliver ikke tilfældet, hvis udviklingen fortsætter som den gør nu.

 

Tallene for 2015 giver således anledning til stor bekymring for racernes overlevelse på sigt, og viser samtidig, at der ligger et stort arbejde forude, hvis racerne skal bevares for eftertiden. Racerne har været særligt udsatte under de senere års økonomiske krise, som endnu ikke har sluppet sit faste greb om branchen.

 

BRST overvågningslisten kan ses her :

 

BRSTs kommentarer til overvågningsisten kan ses her:

 

Billede

 

Et eksemplar af den skønne men udrydningstruede ponyrace Dales ponyen (foto: Dales Pony foreningen UK)

 


Tilføjet d. 31-01-2015 kl. 11:17 af i kategorien Nyheder generelt.
Tags: Truet, Uddø og Ponyracer.
Forsidebillede: Ingen titel af Tinele (hesti)





Seneste relaterede nyheder
11-01-14 Redning af uddøende hesterace


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider