Logo used for printing

HN afstemning
Rider du i din lokale skov?

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater
Erstatning ved mangler kan blive astronomisk

Erstatning ved mangler kan blive astronomisk

 

Til artikeloversigt

 

Af advokat K. M. Frederiksen

 


Erstatning ved mangler kan blive astronomisk

Lørdag den 13. marts 2010 bragte Jydske Vestkysten en artikel om den retssag, som Betty Rasmussen fra Stutteri Højris tabte i landsretten.

Artiklen blev bragt netop den weekend, hvor der var hingstekåring i Herning, hvilket gjorde, at artiklen selvsagt fik en del opmærksomhed.

Personligt havde jeg den glæde at være til stede på Heste-Nettets stand på Hest og Rytter messen, hvor jeg deltog i et interview om emnet. Interviewet har medført, at en hel del af Heste-Nettets brugere efterfølgende har kontaktet mig for at drøfte konsekvenserne af dommen. Blandt andet på grund af disse samtaler vil jeg i denne artikel dele min viden med alle Heste-Nettets brugere.

"Formodningsreglen" - de første 6 måneder efter købet

Allerede tilbage i 2002 blev formodningsreglen indført i dansk lov, men det er først nu, at der foreligger en dom i en hestesag, hvor formodningsreglen er anvendt.

Formodningsreglen betyder, at køberen af hesten blot skal bevise, at der foreligger en mangel ved hesten, hvorefter sælgeren skal bevise, at manglen ikke var til stede, da hesten blev solgt.

Den "normale" bevisbyrde ved hestehandel er ellers, at køber skal bevise, at der foreligger en mangel ved hesten, og at denne mangel var til stede, allerede da hesten blev handlet.

De første seks måneder efter et køb gælder formodningsreglen i købeloven. For at bruge formodningsreglen skal handlen være indgået mellem en professionel, f.eks. en avler eller en hestehandler, og en privatperson (forbruger).

Årsagen til at sælger skal "løfte bevisbyrden" er, at man går ud fra, at mangler konstateret i løbet af de første seks måneder med en vis sandsynlighed må have været til stede på købstidspunktet.

Ved forbrugerkøb er der altså tale om en "omvendt bevisbyrde" i de første seks måneder.

Formodningsreglen betyder, at sælger altid skal kræve, at der foretages en handelsundersøgelse af hesten inden salget. Det skyldes, at resultatet af handelsundersøgelsen kan bruges til at bevise, at hesten var uden mangler på handelstidspunktet.

Konsekvenser af dommen

Under mit ophold i Herning drøftede jeg sagen med flere avlere, som udtrykte bekymring for at sælge heste i fremtiden.

Jeg forstår udmærket avlernes bekymring og vil på det kraftigste opfordre til, at man som sælger ALTID får handelsundersøgt hesten inden et salg. På den måde har sælger større chancer for at have beviserne i orden, hvis der senere opstår en tvist om hesten. Med en handelsundersøgelse har sælger mulighed for at rette et erstatningskrav mod den handelsundersøgende dyrlæge, hvis dyrlægen har overset en fejl eller mangel.

Omkostninger hvis man taber en retssag

Avleren Betty Rasmussen skulle ifølge artiklen i Jydske Vestkysten betale en samlet regning på kr. 1.126.259 for en hest, som blev solgt for kr. 360.000. Derudover har Betty Rasmussen betalt sin egen advokat for at føre sagen for hende.

At advokater er dyre i drift er ingen hemmelighed. Du skal derfor tænke på omkostningerne, inden du overvejer at føre en retssag om mangler ved en hest.

Udover omkostningerne til egen advokat er der også de omkostninger, som retten kan bestemme, at man som part i en retssag skal betale til modparten.

Årsagen til den store regning er dog, at Betty Rasmussen skal betale de udgifter, som køberen af hesten har haft fra handlen blev indgået, og indtil retten afgjorde, at hesten skulle retur til Betty Rasmussen.

At holde hest kan være en dyr affære, og som sælger skal du overveje nøje, om du i forbindelse med en tvist vil tage kampen i retten med risiko for at tabe og dermed skulle betale en stor regning, eller om du blot vil tage hesten retur og tilbagebetale købesummen.

Da den økonomiske risiko for sælger kan være meget stor, er jeg som sælgers rådgiver altid meget opmærksom. Det betyder, at jeg foretager en meget grundig vurdering af sagen - om den er god eller ej - og meddeler dette klart til sælgeren.

Ejerskifteforsikring?

Når man køber hus i Danmark, findes der en helt speciel forsikring, som sikrer både køberen og sælgeren af huset.

Der går mange rygter om, at denne forsikringstype vil dukke op på det danske marked i forbindelse med hestekøb, så avlerne igen "tør" sælge deres afkom.

Jeg kan ikke se ind i fremtiden og forudse, hvordan en ejerskifteforsikring på heste vil være, men hvis man anvender principperne bag ejerskifteforsikringer for huse, vil en ejerskifteforsikring på heste dække fejl og mangler ved hesten, som ikke er nævnt i handelsundersøgelsen. Det vil i så fald være forsikringsselskabet - og ikke sælgeren - som skal dække de pågældende fejl og mangler.

 

Se Heste-Nettets uddybende video-interview (klik på billedet):

Video

 


Hvad er din mening?

Dommen og den efterfølgende debat har sat sindene i kog i hesteverdenen.

Formålet med denne artikel har været at give læseren et indblik i, hvorfor dommen, som alle talte om i Herning, har påvirket avlernes lyst til at sælge. Artiklen har også det formål at igangsætte en debat på http://www.heste-nettet.dk om, hvordan vi kommer videre.

Til artikeloversigt


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider