Logo used for printing

HN afstemning
Rider du i din lokale skov?

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater
Hesteracer
Læs flere racebeskrivelser
Har du rettelser?

Nordsvensk brugshest

Fakta

Type: Mellemsvær hest
Oprindelse: Sverige.
Udbredelse: Hovedsageligt de nordiske lande.
Blod: Koldblod
Egenskaber: Bruges i skovarbejde, til kørsel og ridning.
Temperament: Let at arbejde med, rolig, venlig og ærlig.
Farve: Alle farver undtagen broget.
Stg: Gennemsnit for hingste: 157. Gennemsnit for hopper 154

Racebeskrivelse

Eksteriørbeskrivelse
Den nordsvenske hest er en mellemstor koldboldshest. Hovedet er mellemstort med en lige profil og med brede muskuløse kæber hvilket giver et kileformet udseende. Ørene er korte og øjnene venlige. Halsen er mellemlang og muskuløs, manken er velmarkeret. Ryggen er lang muskuløs, ofte lav dog uden at være svajrygget. Krydset og bringen skal være brede og krydset skal være muskuløst, lårmuskulaturen skal være dyb. Benene veldimensionerede med brede ledgange og stærke sener. Gangen skal være energisk og taktfast.

Historie
Den nordsvenske er sammen med Gotlandsrussen, Sveriges eneste nationale hesterace. Den kan spores tilbage i historien som en svensk og muligvis skandinavisk landrace. På grund af de varierende forhold og forskellige levevilkår i det store land Sverige er landhesten blevet opdrættet i mange lokale stammer, hvilket udgør grundlaget for dagens nordsvenske hest.

Af forskellige årsager blev landhesten i 1800-tallet udsat for indblanding af andre racer. Krigene i Europa var årsag til at man forædlede mange af de eksisterende racer for at få krigsheste. Denne tendens kom også til Sverige, hvor racen blev påvirket af ædlere hingste fra Strömsholm. Næste fremstød mod landracens eksistens havde en mere jordnær baggrund. Da jordreformen kom og dannede grundlag for rationalisering og udvikling af landbruget krævede dette en hest med mere masse og kraft. Derfor indførte man større og tungere racer fra England og Centraleuropa. Disse hingste væltede nærmest ind over landet i sidste halvdel af 1800-tallet og fortrængte næsten den "lille" nordsvenske hest i det sydlige Sverige.

Fremsynede personer indså dog hurtigt faren for udryddelse og i sidste øjeblik fik reddet de sidste renracede nordsvenske heste og begyndte en egentlig rekonstruktion af racen. I spidsen for dette gik Södredalarens Hästvenner under ledelse af veterinærprofessor Wilhelm Hallander i 1894. I år 1900 blev racen 'Nordsvenska Hästen' officiel. Racen var dog stadig så lille at der måtte skaffes nyt blod for ikke at få indavlede heste. Man valgte at indføre hingste af den eksteriørmæssigt meget beslægtede Norske Guldbrandsdala, senere kaldet Döle hesten, for på den måde at bygge racen op.

I 1903 oprettedes hingstestationen Wången i Jämtland og den blev en milepæl i den nordsvenske races historie. Her opkøbte man hvert år de bedste hingste føl i landet, og sammen med Döle-hingste blev de grundstammen til den Nordsvenske hest som vi ser i dag. Trods store protester nedlagde den svenske stat hingstestationen i 1996 og avlsarbejdet er nu lagt ud på private hænder.

Fra starten kunne man skelne mellem to slags nordsvenske, den ene var større og grovere og fandtes i og omkring Norrland, den lette type fandt man som regel i Dalarna, Värmland og Dalsland. Mennesker har til alle tider været interesseret i at konkurrere og efter at travsporten udvikledes og travbanerne skød op, kom den lettere nordsvenske type i anvendelse til travløb. Det samme skete for den norske Dölehest. Man beslutter i 1964 at skille travhesten fra den Nordsvenske og føre hver sin stambog og hvert sit avlsarbejde. Det som i dag kaldes koldblodstraveren er en let hurtigtravende koldblodshest med hovedsaglig svensk og norsk blod i årene og den som vi i dag kalder Nordsvensk Brugshest, er dem vi kan føre tilbage til år 1800.

Læs mere om racen på:
www.nordsvensk-hest.dk og
www.nordsvensk.dk

Billede venligst udlånt af: Linda (Hingsten Eskil 1919)

Billeder

ForfattereHar du forslag eller rettelser til racebeskrivelserne, er du velkommen til at kontakte HN Support.


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider