Logo used for printing

HN afstemning
Rider du i din lokale skov?

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater
Hesteracer
Læs flere racebeskrivelser
Har du rettelser?

Paint Horse, American

Fakta

Type: Let hest.
Oprindelse: USA.
Udbredelse: Hele verden.
Blod: Varmblod.
Egenskaber: Alle discipliner, men bruges hovedsagelig indenfor westernridningen.
Temperament: Intelligent, lærevillig og meget rolig.
Farve: Broget i alle farver.
Stg: 145cm - 160cm.

Racebeskrivelse

Eksteriørbeskrivelse
Da en Paint horse er den brogede udgave af den amerikanske Quarter er deres eksteriør, bortset fra pletterne, ens.

Den optimale Paint horse er en meget smuk og harmonisk hest, med en, for denne race, meget typefuld, veludviklet og let genkendelig muskulatur. Hesten har et lille fint, nærmest trekantet hoved med små ører, store smukke øjne, store veludviklede kæber og en lille fin mule.

Dette er dog kun det idealbillede, som danner grundlaget for den moderne avl. Typisk for denne nye avlsretning fra 80erne er det trekantede hoved og de små ører. Disse kendetegn findes dog ikke i så høj grad hos de såkaldte foundation-heste, dvs. heste, som i stor omfang er avlet på basis af gamle avlslinier, der står for en meget alsidig, stærk og rolig type Paint horse. Overgangen fra hoved til hals skal være åben, således at der er frihed for en stor fleksibilitet og dermed gode muligheder for korrekt holdning i enhver form for arbejde, som man måtte forlange af hesten. Halsen skal være af tilpas længde og velansat på skulderen, som skal være på ca. 45 grader. Dette giver hesten frihed til at bevæge sig med en hastighed, som har gjort denne hest til en af verdens hurtigste heste.

Hesten har en god bringe, en stor brystkasse, en forholdsvis kort ryg og et meget hældende kryds, som gør det muligt at "sætte" sig godt, når den skal stoppe og dreje i sit arbejde med kvæget. Hestens bagkrop er forsynet med en usædvanlig stærk og veludviklet muskulatur, som gør det muligt at sprinte med en stor hastighed og med et afsæt som nok ikke findes ved andre hesteracer.

Benene på en Paint horse er også noget for sig selv. Udover at der her findes muskler, som andre hesteracer næsten ikke har, er piberne korte og stærke. Alle led er kraftige og veludviklede, hovene er runde og stærke.

Farvetypen på American Paint horses deles af APHA op i 2 typer: Overo og Tobiano. Er en hest en blanding af de to ovennævnt, registreres den som Tovero (eller TobOvero). Desuden registreres ensfarvede Paints, som ’Breeding stock’. Tobiano broget skyldes Tobiano Genet (T). Det der af APHA forstås ved en Overo, er ’en broget Paint, der ikke er Tobiano’, altså alle brogede Paints der ikke er Tobiano. Der er imidlertid flere gener, som alle falder ind under denne kategori.

1. Der er dels den ægte Overo, eller Frame Overoen. Dette er den type der af genforskere kaldes Overo. Dens brogede mønster skyldes Overo genet (O)

2. Der er Sabino, som skyldes Sabino genet (Sb)

3. Der er også Splashed white som får sit mønster af genet (spl). De er dog uhyre sjældne.

Historie
Racens historie kan følges tilbage til Spanieren Hernando Cortes. I 1519 bragte Cortes 16 krigsheste med sig til den nye verden, og den ene af dem var broget. Det er den hest historikere mener grundlage den amerikanske Paint horse.

Hingsten fik en del brogede afkom og disse, samt deres afkom, spredte sig snart over prærien og tiltrak sig opmærksomhed fra indianerstammerne. De brogede heste blev snart en af indianernes favoritter, de smukke mønstre og farver og hestenes hurtighed og mod var grunden. Man kan finde bevis for indianernes forkærlighed for de brogede heste hos eksempelvis Comanche indianerne. Comanche indianerne så den brogede hest som et statussymbol, og når de dekorerede Bøffelskind som en måde at fortælle deres bedrifter og historie, så var det med tegninger af brogede heste. På grund af Indianernes favorisering af de plettede heste blev de flere og flere.

De brogede hest blev op gennem 1800 tallet og helt op i 1900 tallet både kaldt Pinto, Paint, Skewbald og Piebald uden skelnen, men i 1950 opstod den første organisation til bevarelsen af den Brogede hest. Det var The Pinto Horse Organisation, et årti senere opstod endnu en forening, det var The American Paint Stock Horse Association. Paint foreningen sigtede ikke kun imod at bevare farven, men også stock-horse typen, altså en hest der kunne bruges i arbejdet med kvæg. I 1965 slog the American Paint Stock Horse Association og den senere American Paint Quarter Horse Association sig sammen og dannede The American Paint Horse Association.

Læs mere på Paint Horse Club Denmark

Billede venligst udlånt af Jørgen Skjødt

Billeder

ForfattereHar du forslag eller rettelser til racebeskrivelserne, er du velkommen til at kontakte HN Support.


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider