Logo used for printing

HN afstemning
Hvor meget betaler du i staldleje pr hest? (Foreslag: Sebrina )

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater
Hesteracer
Læs flere racebeskrivelser
Har du rettelser?

Australian Stockhorse / Waler

Fakta

Type: Let hest.
Oprindelse: Australien.
Udbredelse: Hovedsagelig Australien - men der findes også Australske Raceheste i Europa og USA.
Blod: Varmblod.
Egenskaber: En alsidig hest der både benyttes til vogtning af dyr, i rodeoer, til polo, military, distanceridning, springning samt væddeløb.
Temperament: Venlig, omgængelig og intelligent.
Farve: De fleste rene farver.
Stg: 147cm - 163cm.

Racebeskrivelse

Eksteriørbeskrivelse:
Racen er endnu ikke typefast, men oftest er der tale om en hest der har et udtryksfuldt hoved med en lige næseryg, åbne næsebor og lange ører. Halsen er velansat på en kraftig skulder, ryggen stærk med et dybt bryst og muskuløs bagpart. Benene velstillede med stærke og sunde hove.

Historie:
Den Australske racehest hed oprindeligt Waler - en race, der dog aldrig nåede at blive anerkendt som typefast. Waleren blev skabt i den første Australske koloni der blev kaldt New South Wales - deraf navnet Waler.
I disse kolonier blev de første heste indført af nybyggerne fra Kap Det Gode Håb i 1798 (heste hører, sammen med bl.a. musene, til Australiens indførte dyrearter). Disse heste talte én hingst, tre hopper, en plag og to hoppeføl, alle af hovedsagelig spanskafstamning. Senere blev der importeret flere og bedre avlsdyr fra England.

De rige græsgange og klimaet, gjorde det særdeles nemt at avle heste, og i løbet af årene 1810-1821 voksede antallet af heste i området fra 1134 heste til 4564 heste.

Gennem forædling med 1. klasses arabere og fuldblodsheste skabte man en hest, der hurtigt udviklede sig til noget nær en angloaraber. Den var kendt for at være en fortræffelig ridehest, og var utrolig efterspurgt som avlshest til den engelske hærs kavaleri i Indien. I 1850´erne og 1860´erne medførte guldfundene en alvorlig forringelse af Waleren. Hestene fik lov til, at strejfe frit omkring, og der var i denne periode ingen kontrol med avlen. At efterspørgslen derudover steg på små nøjsomme træk- og pakdyr, var skyld i at mange avlere mistede interessen for at avle deciderede ridedyr. Omkring 1818 da de nyrige guldgravere begyndte at se sig om efter noget at bruge deres penge til, steg interessen for væddeløb og kvalitetsheste, Waleren blev som følge heraf "hevet ud af skabet" og forædlet, for at genskabe den ridehest, den tidligere havde været.

Som kvalitetsridehest toppede Waleren i starten af det 20. århundrede. Senere førte industrialiseringen til et fald i antallet af heste, og kvaliteten af de tilbageværende dalede. Under første verdenskrig blev over 120.000 Walere eksporteret til de allierede hære i Indien, Afrika, Palæstina, og Europa. Desværre kunne man ikke bringe disse heste tilbage til Australien igen ved krigens afslutning, på grund af landets strenge karantænebestemmelser.

I dag kaldes Waleren så for "Australsk Ridehest", avl og registrering af heste varetages af The Australian Stock Horse Society der har til formål at skabe en alsidig, typefast ridehest.

Den Australske Ridehest bruges i vid udstrækning på de Australske fåre-, og kvægfarme, men viser desuden fremragende evner indenfor konkurrenceridning.

Billederne er venligst udlånt af:
"The International Museum of the Horse" (Kilde: Anne Schilling)

Billeder

ForfattereHar du forslag eller rettelser til racebeskrivelserne, er du velkommen til at kontakte HN Support.


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider