Logo used for printing

HN afstemning
Hvor meget betaler du i staldleje pr hest? (Foreslag: Sebrina )

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater
Hesteracer
Læs flere racebeskrivelser
Har du rettelser?

Kladruber

Fakta

Type: Let hest.
Oprindelse: Tjekkiet - Böhmen.
Udbredelse: Europa.
Blod: Varmblod.
Egenskaber: Racen er højt anerkendt som kørehest - men anvendes også til en vis grad som ridehest.
Temperament: Blid, intelligent og omgængelig.
Farve: Gråskimmel. Kan dog undertiden også ses i sort.
Stg.: 163cm - 176cm.

Racebeskrivelse

Eksteriørbeskrivelse:
En smuk og ædel race. Kladruberens hoved er elegant med et fornemt udtryk. Racen har udpræget romernæse, en bred pande samt udtryksfulde øjne. Halsen er muskuløs, velrejst og skulderen skrånende. Ryggen er lang og lav, bagparten muskuløs og velrundet. Benene er stærke og velstillede med en massiv knoglebygning og sunde stærke hove. generelt er Kladruber racen temmeligt typefast og hestene ens i eksteriør.

Historie:
Kladruberen kan bryste sig af at være hjemmehørende på det ældste, stadigt fungerende stutteri i verden, Kladrub Stutteriet i Bøhmen i Tjekkiet. Stutteriet blev færdigt i 1579, hvor kejser Maximillian II importerede en del andalusiske hingste til Tjekkiet, andaluseren kendes i dag under navnet Pura Raza Española. Her blev de spanske heste krydset med Frederiksborgere, Napolitanere, Holstenere og Oldenborgere, samt lokale heste.

Hestene fra Kladrub Stutteriet blev opdrættet med henblik på, at skabe køreheste til de kongelige stalde, og er i bund og grund en højere og tungere udgave af Lipizzaneren. Kladruberen var den kejserlige kørehest, Lippizaneren var den kejserlige ridehest. Frem til I. verdenskrig var der minimum 18 hvide og 18 sorte Kladruberhingste på stutteriet. I 1757 brændte stutteriet og derfor er meget materiale om den tidlige avl gået tabt.

Som en direkte følge af II verdenskrig, blev der i krigsårene skåret drastisk ned i bestanden af Kladrubere og man måtte derfor efter II verdenskrig ty til blod udefra. Man anvendte da Oldenborgere, Anglo-normannere og Hannoveranere, for på denne måde at genopbygge racen der var i fare for at uddø. Den sorte linie af Kladrubere var nær gået helt til grunde i 30'erne da avlen blev spredt. Heldigvis blev en redningsplan søsat og man fandt de få sorte kladruber hopper der stadig eksisterede og samlede avlen på statsstutteriet Slatinany. Skimlede kladrubere er dog stadig den almindeligste farve. Racen er stadig meget lille og fordi den også har en høj grad af indavl er den sårbar. i 1995 var der 90 registrerede hopper.

Racen bruges som kørehest og har utallige fine resultater. Derudover bruges de stadig til at trække kareter ved ceremonielle lejligheder. Dronning Magrethe har eksempelvis elleve skimlede Kladruber hingste. Disse trak kareten til prinsesse Alexandra og Prins Joachims bryllup.

ForfattereHar du forslag eller rettelser til racebeskrivelserne, er du velkommen til at kontakte HN Support.


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider