Logo used for printing

HN afstemning
Rider du i din lokale skov?

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater
Hesteracer
Læs flere racebeskrivelser
Har du rettelser?

Pura Raza Española, forkortet P.R.E.

Fakta

Type: let hest.
Oprindelse: Spanien.
Udbredelse: Europa, Amerika, Australien, Afrika, Asien.
Blod: Varmblod.
Egenskaber: Dressur, lettere springklasser og kørsel.
Temperament: Intelligent, temperamentsfuld, samarbejdsvillig.
Farve: Alle farver er tilladt, dog er skimmel det mest almindelige.
Stg: Hopper min: 152 cm - max: 170 cm; Hingste min: 154 cm - max: 172 cm.

Racebeskrivelse

Eksteriørbeskrivelse:
Hovedet skal være af medium længde, retvinklet og fint med lige eller svag konveks (udadbuet) næseryg. Panden er bred og plan eller svagt buet. Ørene skal være velansatte og øjnene store med et vågent blik. Halsen er let buet, muskuløs og af mellem længde. Man, hale og pandelok er kraftige. Kroppen er velproportioneret og muskuløs med en kort lænd og lavt ansat hale. Den findes i farverne skimmel (85%), brun (10%) og sort (5%). Rød er for nyligt blevet godkendt. P.R.E. hestene har ikke ændret sig væsentligt igennem århundrede, men er ved at nærme sig et højere stangmål.

Historie:
Man mener, at den spanske hest nedstammer fra den Iberiske hest, som også er stamfar til Lusitanoen, der er den portugisiske hesterace. I 1471 grundlagde Kong Felipe II et stort stutteri i Cordoba, hvor han opkøbte de bedste hopper, der kunne opdrives i Spanien. Det kostede svimlende summer at bygge stutteriet, opkøbe heste og ikke mindst holde stutteriet. Kong Felipe II måtte da også finde på mange undskyldninger for sit store pengeforbrug, for ikke at falde i unåde.

En munkeorden, Khartuserne, er også skyld i at racen blev reddet fra udslettelse. Krigene gjorde indhug i hestebestanden, så munkene samlede de bedste hopper og bevarede en gammel blodlinie som eksisterer den i dag. Heste med rene Khartuser - eller Cartujano - blodlinier er i høj kurs og anses som noget af det fineste indenfor racen. Hestene er brændemærket med tegningen af et stangbid, (ligner et H) med eller uden et C over stangen.

Takket være Kong Felipe II og, ikke mindst, Khartuser munkene er det lykkes at holde denne gamle hesterace ren i mere end 500 år. Den dag i dag er det muligt at føre stamtræet på en ren P.R.E. flere hundrede år tilbage.

P.R.E. hesten er blandt andet stamfar til to af vores nutidige danske hesteracer: Frederiksborgeren og Knabstrupperen. Frederik II (1534-1588) grundlagde et stutteri på Frederiksborg slot og skabte racen Frederiksborger på basis af hovedsageligt spanske heste. Resultatet blev en yderst populær ridehest der havde succes over hele Europa. De skimlede eller hvide blev brugt ved det kongelige hof som køreheste.

Knabstrupperen blev grundlagt ud fra et stod spanske hopper, som kan føres tilbage til ca. 1671. Hopperne blev kaldt Tigerhestene på grund af deres usædvanlige plettede skind. Under avlsarbejdet lykkedes det ikke at bibeholde pletterne og avlen gik i stå. Senere købte en slagtermester Flæbe en hoppe af en spansk adjudant, som var udstationeret i Danmark under Napoleonskrigene. Herefter lykkedes det at få det plettede udseende tilbage til knabstrupperen, det udseende som vi ser den dag idag.

Den første rene P.R.E. hingst kom til Danmark i 1994. Året efter fulgte endnu en hingst og en hoppe. Siden er der løbende importeret heste til landet. En forening blev grundlagt og der er i skrivende stund registreret godt 90 heste, og avlen er i fuld gang.

Du kan læse mere om foreningen på www.pre-horse.dk

Billederne venligst udlånt af: Birgitte Brandt Larsen, Stutteri Sant Jordi

Billeder

ForfattereHar du forslag eller rettelser til racebeskrivelserne, er du velkommen til at kontakte HN Support.


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider